Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Cironun Türleri II 1. Temlik Cirosu: Temlik cirosu, senetten doğan tüm hakların devredildiği ciro türünü ifade etmektedir. Eğer cironun tahsil ya da rehin cirosu olduğu hususu açıkça belirtilmemişse, bu cironun kural olarak temlik cirosu olduğu kabul edilmektedir. Temlik cirosunun üç işlevi vardır: temlik işlevi, teşhis işlevi ve teminat işlevi

3 Temlik Cirosunun İşlevleri
a. Temlik İşlevi: Temlik cirosu ile birlikte poliçeden doğan bütün haklar devredilmektedir (TTK mad. 596). Poliçeyi temlik cirosu ile elde etmiş olan hamil, poliçeyi dilerse temlik dilerse tahsil dilerse rehin cirosu ile yeniden ciro edebilmektedir. b. Teşhis İşlevi: Emre yazılı bir poliçeyi elinde bulunduran kişinin şeklen hak sahibi olup olmadığı hususu, ciro zinciri incelenerek teşhis edilmektedir (TTK mad. 598). c. Teminat İşlevi: Cirantalar, poliçenin kabul edilmemesinden, öden memesinden ve ödeneceğinin şüpheli hal almasından sorumlu durlar.Muhatap senedi kabul etmez ya da ödemezse veya senedin ödene ceği şüpheli hal almışsa hamil, müracaat hakkı kapsamında, senet te imzası olan herkese müracaat edebilir ve müracaat ettiği kişiden poliçe bedelini ödemesini talep edebilmektedir. Bu kapsamda hamil, senette imzası bulunduğu için cirantalara da müracaat ede bilir.

4 Cironun Türleri II Tahsil Cirosu: Poliçeden doğan bütün haklarını devretme amacı bulunmayan, sadece senet bedelini kendisi adına tahsil etme yetkisini başkasına devretmeyi amaçlayan hamil, yapacağı tahsil cirosu ile bir başkasını senet bedelini tahsil etmesi konusunda yetkilendirebilmektedir. Bu durumda senedin mülkiyeti ciro edende kalmakta, ciro edilen sadece tahsile ilişkin hakları devralmaktadır Rehin Cirosu: Hamilin elinde bulunan poliçeden doğan haklarını rehnetmek amacıyla yaptığı ciroya rehin cirosu denmektedir. Bu tür bir ciro yapılması, genellikle ciro kaydına “bedeli teminattır”, “bedeli rehindir” gibi ibareler eklenmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları