Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ODTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ABET DENEYİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ODTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ABET DENEYİMİ"— Sunum transkripti:

1 ODTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ABET DENEYİMİ
Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 20 Mayıs 2004

2 Türkiye’de ilk ABET deneyimi: Kimya ve Maden Mühendislikleri – 1994
Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makine ve Metalurji- Malzeme Mühendislikleri – 1996 ABD dışında dünyada ilk ABET’2000 deneyimi: Bilgisayar, Çevre, Endüstri, Gıda, Havacılık, Jeoloji ve Petrol-Doğal Gaz Mühendislikleri

3 Niçin akreditasyon? Biz iyiyiz demek yetmiyor...
Müfettişler! uyarmadan değişikliğe yanaşmıyoruz... Uluslar arası olmak iddiamız yok mu?.. Mühendislik eğitiminde standardizasyondan kaçınamayız... Ülkemizde bizi denetleyen kimse yok...

4 Niçin ABET? YÖK, akreditasyon konusunda bir çalışma içinde değildi...
Avrupa’da bırakın akreditasyonu, yüksek öğretimde bir bütünlük bile yoktu... Hâlâ yok! ODTÜ Kuzey Amerikan eğitim modelini benimsemişti...

5 ABET’2000’e nasıl hazırlandık?
Fakülte Kurulu’ndan karar çıkartarak başladık. Fakülte düzeyinde bir Dekan Yardımcısının başkanlığında, önceki süreçlerden deneyim kazanmış arkadaşlardan oluşan bir komisyon kuruldu. Her bölümde, o bölümün koordinatörünün başkanlığında akreditasyon komisyonları oluşturuldu.

6 Yaklaşık bir yıllık bir ‘kendi kendini eğitme’ süreci yaşandı.
Bu arada ABET’e başvuruldu ve 2000 kriterlerine göre değerlendirme onayı alındı. Eğitim süreci sonunda Özdeğerlendirme Raporlarının hazırlanmasına başlandı. Bölümler program amaçlarını ve program çıktılarını belirlediler.

7 Kimi bölümler arama konferansları düzenlerken, kimileri amaç ve çıktıları anketlere ve komisyon çalışmalarına dayandırdı. Son sınıf öğrencilerine, mezunlara ve işverenlere anketler uygulandı. Bölüm programlarında değişiklikler yapıldı; eksikler giderilmeye çalışıldı.

8 ABET, ABD dışında 2000 kriterlerine göre değerlendirme yapmayacağını bildirdi.
Kendilerine yazılı onayları hatırlatıldı. Danışman göndermeyi önerdiler. Tartışmayı uzatmamak için kabul ettik. Danışman son derece olumlu izlenimlerle ayrıldı. Ziyaret tarihini uzattıkça uzattılar. Sonuç, ODTÜ’ye 80,000 dolara maloldu.

9 Ziyaret ve sonrası... Üç günlük ziyarette standart program uygulandı.
Gelen ekip 2000 kriterlerine tam anlamıyla uyum gösterememişti. Yarı eski, yarı yeni kriterlerle değerlendirme yaptılar. Üniversite çapında ücret düşüklüğünü bir ‘zayıflık’ olarak değerlendirdiler.

10 Özellikle mühendisliğin sınırında yer alan programlara yapıcı eleştiriler aldık.
Bu programlar ziyareti izleyen dönemde müfredatlarında ziyaret öncesi yapmaları gereken değişiklikleri yapmak durumunda kaldılar! 1990’lı yılların ortasında akreditasyondan geçen programlar her şeye rağmen 2000 kriterlerine göre değerlendirilmek için ABET’e bir kez daha başvurmayı kabul ettiler.

11 Sonuç... ODTÜ’nün programları açısından bakıldığında 80,000 dolara değmedi. Türkiye’de ABET’2000 ölçütlerine dayalı bir akreditasyon sistemini başlatabildiysek ve başarıyla uygulayabildiysek, bu sayede oldu. Bir öncü gerekiyordu; bunu gerçekleştirdik.

12

13 TEŞEKKÜRLER...


"ODTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ABET DENEYİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları