Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR"— Sunum transkripti:

1

2 MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

3 MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR
Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler. Ayrıca, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programına katılabilirler.

4 MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINA BAŞVURU ŞARTLARI
Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması gerekmektedir. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması gerekmektedir. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.

5 GİDEN ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
YÖK’ün belirlediği tarihler çerçevesinde değişim ilanı verilir. Öğrenciler ilanda belirtilen belgelerle (başvuru belgesi, transkript, dil belgesi) birlikte Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğüne başvuruda bulunurlar. Dil belgesi olmayan öğrenciler için Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından dil sınavı yapılır. Öğrencilerin transkript notları ve dil puanlarına göre belirlenen Mevlana Değişim Prg. Puanına göre başarı sıralamaları yapılır Anlaşmalarda belirtilen sayılar ve YÖK’ün belirlediği bütçe esas alınarak asil ve yedek liste belirlenir. Belirlenen liste ilan edilir.

6 GİDEN ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
Listenin duyurulmasının ardından feragat etmek isteyen öğrencilerin feragatleri alınır. Feragatler sonrası Nihai liste belirlenir. Kesinleşen listeler öğrencinin gideceği karşı kurumlara iletilir. Karşı kurum tarafından hazırlanan kabul belgesinin bir nüshası öğrenciye, bir nüshası üniversitemize teslim edilir. Gidecek olan öğrenciler karşı üniversitedeki ders programını dikkate alarak ve oradaki bölüm koordinatörü ile iletişime geçerek öğrenim protokolünü hazırlar. Protokol üniversitemizde bulunan ilgili birimler tarafından imzalanır ve karşı üniversiteye gönderilir. (İlgili Dekanlar/Müdürler, Öğrenci İşleri Birimi )

7 GİDEN ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
Uygun olması halinde karşı üniversite tarafından da protokol imzalanır ve iki nüshası üniversitemize tekrar gönderilir. Öğrenciler tarafından program için gerekli belgeler (başvuru formu, bilgi formu, beyanname ve yükümlülük sözleşmesi) doldurularak üniversitemize teslim edilir. Gidecek olan öğrenciler uçak biletini aldıktan sonra iki kurumu da bilgilendirir. Öğrenciler program kapsamında yurt dışına giderler. Eğitim-öğretim yılı başladıktan sonra 30 gün içerisinde öğrenim protokollerinde değişikler olması halinde yeniden düzenlenen protokoller teslim alınır, imzalanmış nüshalar karşı kuruma gönderilir. Öğrencilerin ünicersitemizdeki fakültelerinden Fakülte Yönetim Kurulu Onayı alınır.

8 GİDEN ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
Burslu olarak programa katılan öğrenciler için, program içerisinde ilk 1 aylık süreci tamamlandıktan sonra öğrencilerin bildirdikleri hesap numaralarına burslarının %70’lik diliminin ilk taksiti ödenir. Öğrenciler dönüş için seyahat planlanmasını yapar ve kurumunu (Üniversitemiz Mevlana Kurum Koordinatörlüğü) bilgilendirir. Öğrenciler eğitimini tamamladıktan sonra karşı üniversiteden gereken belgeleri (Katılım belgesi ve transkript) teslim alır. Öğrenciler Nihai Raporu doldurarak üniversitemize teslim ederler. Burslu olan öğrencilerin başarı oranına göre kalan %30’luk dilimden ödeme yapılır. Öğrencilerin programı sonlandırılır.

9 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
YÖK’ün belirlediği tarihler çerçevesinde değişim ilanı verilir. Öğrenciler ilanda belirtilen belgelerle (başvuru belgesi, transkript, dil belgesi) birlikte kurumlarına başvuruda bulunurlar. Seçilen öğrenciler üniversitemize bildirilir . YÖK ‘ten gelen bütçeye göre programa katılmaya hak kazanan asil ve yedek öğrenciler belirlenir. Belirlenen liste ilan edilir. Feragat etmek isteyen öğrencilerin feragatleri alınır. Feragatler sonrası nihai liste belirlenir. Kesinleşen listeler kurumlar tarafından karşılıklı olarak teyitleşilir. Gelecek olan öğrenciler için kabul belgesi hazırlanır ve bu belge bir nüshası öğrenciye bir nüshası karşı kuruma olmak üzere teslim edilir.

10 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Gelecek öğrenciler üniversitemizdeki ders programını dikkate alarak öğrenim protokolü hazırlar. Protokol karşı kurumda bulunan ilgili birimler tarafından imzalanır ve üniversitemize gönderilir. Protokol uygun olması halinde üniversitemiz tarafından da imzalanır ve bir nüshası karşı kuruma tekrar gönderilir. Gerekli belgeler (başvuru formu, bilgi formu, beyanname ve yükümlülük sözleşmesi) öğrenciler tarafından doldurularak Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğüne teslim edilir. Gelecek öğrenciler uçak biletini aldıktan sonra bir nüshasını üniversitemize iletir. Erasmus Evi ile iletişime geçilerek gelecek olan öğrenciler için ücretleri kendileri tarafından ödenecek şekilde yer ayarlanır.

11 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Öğrenciler program kapsamında Türkiye’ye gelir. Gelen öğrenciler oryantasyon programına katılırlar. Öğrencilerin kayıtları ilgili oldukları fakültelere yaptırılır. Kayıt sonrası gerekli belgeler aracılığı ile öğrenciler BİLMER'den öğrenci kimliklerini alırlar. Öğrenciler için ikamet tezkeresi ve Vergi Kimlik Numarası başvuruları yapılır. Vergi Kimlik Numarası alındıktan sonra öğrencilere banka hesabı açtırılır. Programa burslu olarak katılmaya hak kazanan öğrenciler için ilk biraylık süreç tamamlandıktan sonra burs ödemesinin %70’lik kısmının ilk taksiti yapılır.

12 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Öğrenim protokolünde değişikler olursa yeniden düzenlenir ve imzalanmış nüshalar programa başladıktan sonra 30 gün içerisinde teslim alınır. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilere program sonrası gereken belgeler (Katılım belgesi ve transkript) teslim edilir. Öğrenci, Nihai Raporu doldurarak üniversitemize teslim eder. Öğrenciler dönüş için seyahat planlamalarını yapar ve her iki kurumu da bilgilendirir. Burslu olan öğrencilerin başarı oranına göre kalan %30’luk dilimden ödeme yapılır. Öğrencilerin programı sonlandırılır.

13 Mevlana Değişim Programı Belgeleri
Öğrenim Protokolü, değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumları arasında imzalanan ve değişim dönemi başlamadan önce tanımlanmış ders programı ve bu derslere ilişkin kredileri içeren protokoldür. Bu protokolde ilgili öğrencinin gidilen kurumda alacağı dersler ve kredileri açıkça belirtilir. Öğrenci bu dersleri uygun bulduğunu ve takip edeceğini imza ile beyan eder. Gönderen yükseköğretim kurumu da bu protokolle alınan derslerin kabul edildiğini taahhüt eder. Öğrenim Protokolünde ayrıca öğrencinin hangi derslerinin yerine hangi dersleri alacağı ve kredileri de belirtilir. Derslerin denklikleri ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. Bu protokolle kabul edilen öğrenim programı, öğrencinin hâlihazırda öğrenim gördüğü programın amacına yönelik olmalıdır. Öğrenim protokolü, öğrenci ve imzacı yükseköğretim kurumu yetkililerince değişimden önce hazırlanarak kayıt altına alınır. Öğrenim Protokolü, üç nüsha halinde düzenlenir ve öğrenci dâhil tarafların her birinde birer nüshasaklanır. Öğrenim Protokolü, ilgili bölüm başkanları ile Mevlana Değişim Programı Protokolü yapan yükseköğretim kurumlarının üst yöneticileri veya yetkili kılınmış ilgililer tarafından da imzalanır. Öğrenim protokolünde çeşitli nedenlerle yapılacak olan değişikliklerin ise öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumunda akademik dönemin başlamasını takiben en geç 30 gün içinde yapılmış olması ve bu belgenin öğrenci ile imzacı yükseköğretim kurumu yetkilileri tarafından onaylanması gerekir. Bu süre hiçbir şekilde gidilen öğretim kurumundaki Mevlana Değişim Programı öğrencisinin de katılmak zorunda olduğu sınav tarihlerinden sonra olamaz. Öğrenim protokolünde ortaya çıkan bir nedenden dolayı değişimi tam olarak gerçekleştiremeyen öğrencilerin Mevlana Değişim Programı bursları kesilir, yapılan ödemeler geri tahsil edilir.

14 Mevlana Değişim Programı Belgeleri

15 Mevlana Değişim Programı Belgeleri
Öğrenci kabul belgesi: Öğrenciyi kabul eden yükseköğretim kurumu, öğrenim protokolünün imzalanmasından sonra, bir nüshası ilgili öğrenciye diğer nüshası öğrencinin asıl kaydının bulunduğu yükseköğretim kurumuna verilmek üzere, ilgili öğrencinin Mevlana Değişim Programı öğrencisi olarak kabul edildiğini gösteren onaylı ve imzalı bir Öğrenci Kabul Belgesi hazırlar. Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmaya hak kazanan tüm öğrencilere Mevlana Değişim Programı Öğrencisi Beyannamesi imza karşılığı teslim edilir.

16 Mevlana Değişim Programı Belgeleri
Mevlana Değişim Programı Öğrencisi Yükümlülük Sözleşmesi) :Öğrenci ile yükseköğretim kurumu arasında imzalanır

17 Mevlana Değişim Programı
Mevlana değişim programına ait detaylı bilgiler adresinden elde edilebilir.


"MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları