Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MM MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ PERFÜYONİST

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MM MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ PERFÜYONİST"— Sunum transkripti:

1 MM MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ PERFÜYONİST
HİLAL CAN MM

2 Kalp cerrahisinin başarısı kalbi ne kadar iyi koruduğunla ilgilidir.

3 VF (fibrilasyon) Aralıklı cross klemp Sistemik hipotermi <24 ile fibrilatuar kardiyak arrest Kan Kardiyoplejisi (tepid kardiyopleji) (Soğuk Kan Kardiyoplejisi,Sıcak Kan Kardiyoplejisi) (Antegrat-Retrograd) St. Thomas (Kristalloidler) Bretschneider HTK Del Nido

4 Kardiyopleji solüsyonlarInIn gerekliliğinden çok,içeriği tartIşIlmaya başlanmIş olup bu tartIşmalar halen güncelliğini korumaktadIr.

5

6

7

8 Topikal Hipotermi Frenik sinir hasarı Epikardiyal nekroz
Diffüz olmayan ısı dağılımı

9

10

11 Oksijen Tüketimi Hipotermi :Isıyı 10℃ düşürmek O2 tüketimini %40-50 azaltır. Elektriksel – fibrilasyon Kimyasal Depolarizasyon:K+ ekle.Kan DelNido,St tohamas,Bucberg,Plegisol Polarizasyon: ECM’den Na+ çıkar. Bretschneider,HTK,Custodiol Hiperpolarizasyon:ECM ‘den K+ kanal açıcı ekleyerek ECM’de K+ arttırır.Hipotermi (6-22 ℃) ile destekle. Adenosin,Adenocaine,Pinacidil

12 Miyositlerdeki S.R,kardiak siklus sırasında Ca++ absorbe edip salan bir sünger gibi davranır.
Hiperkalsemik sistolik arrest ‘’stone heart’’ olarak da bilinir ve geri dönüşü yoktur. I/R hasarına daha duyarlı Intraselüler Ca++ yükünü kaldıramıyor.

13 Strateji Multidoz: StThomas,Adenocaine,Plegisol,Buckberg
20-30 dakikada bir ek doz Tek doz: Del Nido,Custodiol,Bretshneider Doz dk

14 Del Nido Kardiyoplejik arrest esnasında spontan aktiviteyi engeller ve kardiyomiyositlerde daha düşük intraselüler Ca++ seviyeleri

15 Del Nido-Kristalloid kısım
Plazma-IyteA solüsyonu:her 100ml’de NaCl :526 Na Glukonat:502mg Na Asetat Trihidrat:368 mg KCl:37 mg MgCl:30mg pH:7.4(6.5-8) Kristalloid kısmında Ca+ yok Lidokain-Magnezyum içeren depolarizasyon hiperkalemik solüsyon 6 ℃ 20cc/kg. Hipertrofiye kalpler için biraz daha fazla gerekebilir. Potansiyel ek doz 90.dk (10cc/kg) Kristalloid/Kan(4:1)

16 Del Nido-Kristalloid kısım
Mannitol: Hiperosmatik mannitol serbest oksijen radikalleri temizler ve myokardiyal hücre ödemini azaltır. Magnezyum: Doğal Ca++ kanal blokeri.Ca++ kontraktil protein ınteraksiyonunu yarışmalı olarak inhibe ederek kontraktil aktivasyonunu engeller. NaHCO3 : Anaerobik glikoliz ve ATP üretimi fazla H+ iyonu birikimi ile inhibe olur.İntraselüler pH yı korur ve fazla H+ iyonlarını temizleyerek tamponize eder.Kan kısım yüksek doz karbonik anhidraz içerir.Bu enzim H+ iyonlarının NaHCO3 ile temizlenmesini aktive ederek CO2 ve su oluşturur.ÇOK ÖNEMLİ!!!

17 Del Nido-Modifiye Depolarizasyon
Lidokain:Na+ kanal blokeri ve antiaritmik. Na+ kanal blokajı myositin refraktör periyodunu arttırır. Hücre membranını bir miktar polarize ederek ve hücre içi Na+ ve Ca++ birikimini engelleyerek hiperkalemik depolarize arrestin negatif etkileri ile mücadele eder. (Na+ kanal blokajı Na+ /Ca++ değişimini engeller!!)

18 Kan…(Bir kısım) Tampon (Karbonik anhidraz) Glukoz Kalsiyum
Kalsiyum paradoksunu korur.(Ca++ tükenmiş hücreler miyokardiyal hücreler içine ciddi hasara sebep olan aşırı Ca++ girişine neden olurlar.)

19 Histidin Triptofan α-Ketagluterat solüsyonu/Custodiol
Prensip Hücre dışı Ca ve Na düşürerek organ fonksiyonunu inaktive eder. Polarize arrest sağlar. Hiponatremi Na kanal fonksiyonu membran potansiyeli istrahat potansiyeli seviyesinde tutar. Hipokalsemi azalmış kasılım gücü diastolik arrest Düşük iyon hareketi arrest sırasında enerji kullanımı ~0

20 HTK 10 kg 40 ml/kg uygulanır. 90-120 arası koruma sağlar.
Verilen miktar ve basınç önemli. Veriliş süresi en az 5’ olmalı Hot Shut muhakkak verilmeli 1 ampul NaCO3 ilave edilmeli 30kg ml/kg uygulanır.İlk 2 dak.basınç 100mmhg 2-6 dak. idame 50mmhg 10-30kg ml/kk uygulanır. 10 kg ml/kg uygulanır.

21 Bretschneider Tek doz antegrad soğuk Bretshneider miyocardı tekrarlayan antegrad soğuk kan kardiyopleji kadar iyi korudu. KPB sırasında HTK solüsyonu,hiponatremi ile kombine şekilde Na+ konsantrasyonlarında fluktosyonlara yol açmıştır.Bu bulgu postop,nöbet geçirme insidansını arttırmıştır. Bretschneider,kalbi kan kardiyoplejisi kadar iyi korudu

22 Del Nido-Custodiol Custodiol intraoperatif Na+ düzeylerinde ciddi düşüş Bybass devresine giren yüksek hacim (kristalloid)

23 Kan Kardiyoplejisi Oksijen sunumu Hemodilüsyonu engeller
Buffer özelliği Osmatik özellik Fizyolojik PH Endojen antioksidanlar Basit ve ucuz

24 KAN Elektif kardiyak cerrahi geçiren yüksek riskli (EF<%40) hastalarda kristalloid kardiyoplejiye kan eklenmesi miyokard korunmasını arttırır. Kardiyopleji klinik sonucu etkilemez. Kristalloid kardiyoplejiye göre Periop MI oranını azaltır. Kan veya kristalloid kardiyopleji arasında üstünlük yoktur.

25 Marmara Üniversitesi Kardiyopulmoner By-Pass
4/1 Kan-Kardiyosol (4 birim Kan-1 birim Kardiyosol) 1000cc Kardiyosol 30 mEg K 10 mEg NaCO3 İlk doz CPG 150cc/dk/m 2 dakika İdame miyocard 18 ℃ olduğunda 150 cc/dk/m2 1 dakika

26 ?


"MM MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ PERFÜYONİST" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları