Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı"— Sunum transkripti:

1 İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı
2017/2018 Eğitim-Öğretim Yılı İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı 19 Şubat 2018 Pazartesi

2 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

3 İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ
Okul Müdürü Seyrani İPEK’in açılış konuşması. Beceri Eğitim Takvimi İşletmelere Yerleştirme İşlemlerinin Nasıl Yapılacağı Ücret Barınma, Ulaşım, Gidiş – Geliş Yapma Öğrenci Taleplerinin Alınması (Bölge Tercihi) İşletmelerin Öğrenci Talebi Dal Tercihi Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma) İşletmelerde Aranacak Şartlar İşletme Değişikliği İşletme Kuralları, Disiplin, Öğrencilerin Sorumlulukları Devamsızlık, İzin, Rapor Sigorta ile İlgili Bilgilendirme İşletmelerde Beceri Eğitim İş Dosyası Ücreti Genel Öğrenci İşleri (Ömer ALTUNTAŞ) Soru-Cevap Bölümü Kapanış

4 Seyrani İPEK (Okul Müdürü)

5 Zehra BAKİ (Koordinatör Müdür Yardımcısı)
Beceri Eğitim Takvimi İşletmelere Yerleştirme İşlemlerinin Nasıl Yapılacağı Ücret Barınma, Ulaşım, Gidiş – Geliş Yapma Öğrenci Taleplerinin Alınması (Bölge Tercihi) İşletmelerin Öğrenci Talebi Dal Tercihi Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma)

6 2- Beceri Eğitim Takvimi
YOĞUNLAŞTIRILMIŞ EĞİTİM ÇALIŞMA TAKVİMİ Öğretim yılı Okulda teorik eğitimin sona ermesi : 06 Nisan 2018 Dinlenme İzni : 09-23 Nisan 2018 İşletmelerde Mesleki Eğitimin Başlama Tarihi : 24 Nisan 2018 Bitiş Tarihi : 14 Eylül 2018 Beceri Eğitim Sınavı : 17-18 Eylül 2018 24 Eylül 2018 – 05 Ekim 2018 Öğretim yılı derslerin başlangıcı : 08 Ekim 2018

7 3- İşletmelere Yerleştirme İşlemlerinin Nasıl Yapılacağı
İşletme ve öğrenci taleplerinin alınması Dal yerleştirme işleminin yapılması İşletme belirleme komisyonu tarafından öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi

8 Antalya Bölgesi öğrenci yerleştirme işlemleri
Öğrenci tercihleri ve veli talepleri alınacaktır. Yerleştirmede öncelikli olarak 11. Sınıfı tamamlayan öğrencilerden başlanacaktır. Yıl sonu başarı puanı da dikkate alınarak yerleştirme işlemleri İşletme Belirleme Komisyonu tarafından yapılacaktır.

9 Öğrencilerin beceri eğitimi yapacakları işletmeleri belirleme ve öğrencileri işletmelere yerleştirme işlemi okulumuz İşletme Belirleme Komisyonu tarafından yapılacaktır. Öğrencilerin dal yerleştirme işlemleri sonrasında 9-13 Nisan 2018 tarihleri arasında İşletme Belirleme Komisyonu tarafından işletmelere yerleştirme işlemi yapılarak duyurulacaktır.

10 4. Ücret 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. Maddesi uyarınca;
“İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.” Asgari ücretin net tutarının %30’undan az olmamak üzere ücret ödenecektir.

11 5. Barınma, Ulaşım, Gidiş – Geliş Yapma
İşletmelerde Beceri Eğitimini yatılı olarak yapmak isteyen ve ulaşım sorunları nedeniyle yatılı olarak beceri eğitimi yapmak zorunda olan öğrenciler öncelikli olarak barınma imkanı sunan işletmelere yerleştirilecektir.

12 Kapadokya bölgesi içinde yeterli sayıda barınma imkanı sunan işletme olmaması durumunda öğrenciler Antalya bölgesinde barınma imkanı sunan işletmelere istekleri dışında da yerleştirilebilecektir. Öğrencilerin evden beceri eğitim yapacakları işletmelere gidiş-geliş yapmak istemeleri durumunda işletme çalışma saatlerine uymak zorundadır.

13 6. Öğrenci Taleplerinin Alınması (Bölge Tercihi)
Bölge planlaması yapmak amacıyla toplantı öncesinde dağıtılan tercih formu öğrenci ve velisi tarafından doldurularak toplantı sonunda teslim edilecektir. Tercih kutucuğuna beceri eğitimi yapmak istenilen yer öncelik sırasına göre yazılacaktır. Gitmek istenmeyen yer boş bırakılabilir.

14 6. Öğrenci Taleplerinin Alınması (Bölge Tercihi)
Burada belirtilecek tercih kesin yerleştirme anlamına gelmemektedir. Yerleştirme işlemi komisyon tarafından yapılacak olup tercihiniz yerleştirme aşamasında dikkate alınacaktır.

15

16 7-İşletmelerin Öğrenci Talebi
İşletmeler okulumuz internet sitesinde “Matbu Formlar” bölümünde yayınlanan “Öğrenci Talep Formu”nu doldurarak okulumuza teslim edecektir. İşletmelerin özellikle çalışmak istediği öğrenci olması durumunda formun alt kısmında bulunan bölüme öğrenci ismini yazması gerekmektedir.

17

18 8- Dal Tercihi Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31. Maddesine göre; b) (Değişik:RG-1/7/ ) Dala yerleştirme işlemleri 10 uncu sınıfın sonunda öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı, öğrenci ve velilerin talepleri ve grup oluşturma sayıları dikkate alınarak ilgili okul müdürlüğünce yapılır. Tercihlerin belli dallarda yoğunlaşması hâlinde 10 uncu sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilir.

19 8- Dal Tercihi Dal tercihleri Mart 2018 tarihleri arasında alınacaktır. Dal yerleştirme sonuçları Nisan 2018 tarihleri arasında açıklanacaktır

20 9-Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma)
Dal tercihi işlemlerinde öğrenci ve sınıf rehber öğretmeni ile birlikte “Dal Tercih Formu”nun doldurulması

21 9-Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma)
İşletmelerde Meslek Eğitimi Sözleşmesinin imzalanması Öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi sonrasında beceri eğitime başlamadan önce Öğrenci velisi, İşletme yetkilisi ve Okul müdürü tarafından sözleşme imzalanacaktır.

22 9-Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma)
Antalya Bölgesinde işletmelerde beceri eğitimi yapacak öğrenciler için veli izin belgesinin imzalanması.

23 9-Veli Sorumluluğu (Dal Tercihi, Sözleşme, Antalya Onayı, 6 Gün Çalışma)
Öğrencilerin haftada günde 8 saat olmak üzere haftada 5 gün işletmelerde beceri eğitimi yapması esastır. İşletme ve bölge şartları dikkate alınarak veli muvafakatı ile öğrenciler işletmelerde beceri eğitimini 6 günde de yapılabilecektir.

24 Mehmet Salih DELİKAYA (Müdür Başyardımcısı)
İşletmelerde Aranacak Şartlar İşletme Değişikliği İşletme Kuralları, Disiplin, Öğrencilerin Sorumlulukları Devamsızlık, İzin, Rapor Sigorta ile İlgili Bilgilendirme İşletmelerde Beceri Eğitim İş Dosyası Ücreti

25 10- İşletmelerde Aranacak Şartlar
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 142. Madde İşletmede öğretim programına uygun üretim ve hizmet yapılması, Öğretim programının en az % 80 inin uygulanmasını sağlayacak donanıma sahip olması 3308 sayılı Kanun gereğince on veya daha fazla öğrenciye mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmelerde eğitim biriminin bulunması,

26 10- İşletmelerde Aranacak Şartlar
Meslek alan/dallarında görevlendirilecek usta öğretici/eğitici personelin bulunması Öğrencilerin giyinme, temizlik ve sosyal gereksinimleri için uygun yerlerin bulunması

27 10- İşletmelerde Aranacak Şartlar
İşletmelerdeki mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim uygulamasının il sınırları dışında yapılmasını gerektiren programlarda öğrencilerin, konaklama ve yemek gereksinimlerinin ilgili işletme tarafından karşılanması,

28 10- İşletmelerde Aranacak Şartlar
İşletmelerde sağlık ve güvenlik koşullarının tam olarak sağlanıp sağlanmaması İşletme Belirleme Komisyonu bu maddelerde belirtilen esasları göz önünde bulundurarak çalışır.

29 11- İşletme Değişikliği 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan hâllerle öğrencinin okula veya işletmeye devamsızlığı nedeniyle başarısızlığının söz konusu olması, sağlık durumunun işletmedeki eğitimden olumsuz etkilenmesi gibi nedenler dışında öğrencilerin sözleşmesi okul veya işletmece tek taraflı olarak feshedilemez.

30 11- İşletme Değişikliği Öğrencilerin mesleki eğitimlerini aynı işyerinde sürdürmeleri esastır. Ancak, ilgili sınıfa ait uygulamaların bir kısmının işletmelerde yapılamaması durumunda, eksik kalan uygulamalar, işletmeyle okul müdürlüğünün anlaşmasıyla ders yılı içinde başka işletmelerde veya okulda telafi eğitimi programına göre tamamlanır.

31 11- İşletme Değişikliği İşletmenin sözleşme şartlarına uymaması durumunda işyeri değişikliği yapılacaktır. İşletme sorumluluklarını yerine getirmesine rağmen geçersiz mazeretlerle öğrenci isteği üzerine işletme değişikliği yapılmayacaktır.

32 12- İşletme Kuralları, Disiplin, Öğrencilerin Sorumlulukları
Öğrencilerimiz işletmelerde beceri eğitimi süresince de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplin ile ilgili hükümlerine tabidirler. İşletme ve eklentilerinde meydana gelecek disiplin olaylarında okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunca disiplin süreci yürütülecektir.

33 12- İşletme Kuralları, Disiplin, Öğrencilerin Sorumlulukları
Meslek eğitimi görülen işletmelerde öğrencinin karıştığı disiplin olayları, kayıtlı bulunduğu okula bildirilir. Olay, okul müdürlüğünce araştırılarak/incelenerek/ soruşturularak sonuçlandırılır.

34 İşletme şartlarına uyma
MADDE 147- (1) İşletmelerin çalışma düzenine ve şartlarına uymak, işletmede yapılan işe uygun kıyafet giymek zorunludur. Öğrenciler, üretim ve hizmetle ilgili gizlilik gerektiren konular ile kişilere ait özel bilgileri başkalarıyla paylaşamaz. Kendilerine verilen işleri özenle yapar, işyerine ait makine, araç-gereci korur, pratik ve teorik eğitimine düzenli olarak devam eder ve sınavlarına girer, sözleşme şartlarına uyar. (2) (Değişik:RG-13/9/ ) Uyarılara rağmen kurallara uymayan öğrencilerin işletme ile ilişkileri kesilir.

35 13- Devamsızlık, İzin, Rapor
Öğrencilerin İşletmelerde beceri eğitim kapsamında Özürsüz Devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. İşletmeye devam zorunludur. Ücretli izin, Ücretsiz İzin ve Raporlar dahil devamsızlık süresi 1 ayı geçemez. Ücretli İzin: Öğrenci/Veli talebi üzerine işletme tarafından verilir.

36 13- Devamsızlık, İzin, Rapor
Ücretsiz İzin: Öğrerci/Veli talebi üzerine okul tarafından verilir. Rapor: Sağlık kuruluşlarından alınacak raporlar işletmeye ve okula bildirilir. Ücretli, ücretsiz izin ve rapor süreleri toplamının 1 ayı geçmesi durumunda öğrenci beceri eğitiminden başarısız sayılır.

37 14- Sigorta ile İlgili Bilgilendirme
Öğrencilerimiz 10. Sınıfa başladıkları andan itibaren sigorta girişleri yapılarak okula devam ettikleri sürece sigortaları devlet tarafından karşılanmaktadır. İş kazası ve meslek hastalıkları primi Öğrencinin bakılmakla yükümlü olması durumunda %1 oranında ödenen sigorta primi Tüm öğrenciler için ödenmektedir. Velinin sigortası olması durumunda uygulanmaktadır.

38 14- Sigorta ile İlgili Bilgilendirme
Genel sağlık sigortası primi Öğrencinin bakılmakla yükümlü olunmaması durumunda %5 oranında ödenen primdir. Velinin sigortası yok ise uygulanmaktadır.

39 15- İşletmelerde Beceri Eğitim İş Dosyası Ücreti
İş dosyası tutma MADDE 124- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere; öğretim programlarına uygun olarak yapacakları temrin, iş, proje, deney ve hizmetlerle ilgili resimleri, projeleri ve değerlendirme çizelgelerini kapsayan mesleki eğitimle ilgili bir iş dosyası tutturulur. Beceri eğitim sınavının değerlendirilmesinde sınav puanının %80’i ile iş dosyasına verilen puanın %20’si dikkate alınmaktadır.

40 16- Genel Öğrenci İşleri Ömer ALTUNTAŞ Müdür Yardımcısı

41 17- Soru-Cevap Bölümü

42 18- Kapanış


"İşletmelerde Beceri Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları