Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKADEMİK PERSONEL OLMA ve AKADEMİK KARİYER SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKADEMİK PERSONEL OLMA ve AKADEMİK KARİYER SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 AKADEMİK PERSONEL OLMA ve AKADEMİK KARİYER SÜRECİ

2 SUNUM PLANI CARİ ALIMLAR YLSY 100/2000 YÖK Doktora Burs ProgramIarı
MASTER-DOKTORA ALES-YDS-YÖKDİL

3 BAŞARI İNANMAYI GEREKTİRİR
BAŞARI BİZDEN TİTREMEYEN VE ODAKLANMIŞ GÖZ İSTER BAŞARI UZUN SOLUKLU BİR ÇABA İSTER BAŞARISIZLIK KARŞISINDAKİ TUTUMUNUZ GELECEKTEKİ BAŞARI DURUMUNUZU ETKİLER

4 AKADEMİK KARİYER ZORLU BİR SÜREÇTİR BAŞARACAĞINIZA İNANMANIZ GEREKMEKTEDİR

5 CARİ ALIMLAR CARİ ALIM NEDİR? ALIM KRİTERLERİ NELERDİR VE SÜREÇ NASIL İŞLER ? Cari Alım , akademik personel alımında kullanılan en eski yöntemdir. Cari Alımla , Öğretim Görevlisi , Araştırma Görevlisi , Okutman ve Akademik Uzman Kadrolarına İlişkin İlanlar Çıkar.

6 CARİ ALIMLA NASIL ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLUNUR?
Cari Alım İlanlarını YÖK/AKADEMİK KADRO İLANLARI SEKMESİNDEN takip edebilirsiniz.

7 CARİ ALIM ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARINA BAŞVURABİLME ŞARTLARI NELERDİR ?
EN AZ LİSANS MEZUNU OLMAK (BAZEN YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ/YAPIYOR / DOKTORA YAPIYOR OLMAK ŞARTLI ) ALES’ten MEZUN OLUNAN LİSANS Bölümünün PUAN TÜRÜNDEN (SAY /SÖZ/ EA) EN AZ 70 PUAN almış olmak YABANCİ DİL SINAVINDAN (YDS- YÖKDİL- TOEFL-PTE Vb.) EN AZ 50 Puan Almış Olmak Bazı Üniversiteler Bu Puan Şartlarını YUKARI ÇEKEBİLMEKTEDİR (NADİREN de olsa örnekleri vardır)

8 İlan Şartları Bölümünüze Uygun İse Bu Kadrolara Başvuru Yapabilirsiniz
İlan Şartları Bölümünüze Uygun İse Bu Kadrolara Başvuru Yapabilirsiniz. BAZI İLANLARI İNCELEYELİM

9 İLAN 2

10 İstenen Evrakları Posta yoluyla ya da ŞAHSEN İlgİlİ Ünİversİteye Ulaştırıyorsunuz
1. AŞAMA Başvuruda Bulunan Adaylar Arasında Sıralama Yapılmaktadır ; 1 Kadro İçin 10 Aday Sırlamaya girebilmekte ve 2. Aşamaya Kalabilmektedir Sıralama kriterleri şu şekilde belirlenmektedir ; ALES’in % 60’ı Yabancı Dil Puanının % 40’ı Başvuru yapan adaylar arasında İLK 10’a giren aday 2. AŞAMAYA kalmaktadır

11 2. AŞAMA ALES’İN %30’u BİLİM SINAVININ %30’u TRANSKRIPTIN %30’u
YABANCI DİL PUANININ %10 GAYR-İ RESMİ MÜLAKAT ( ADAYI TANIMA MAKSATLI – YÖNETMELİKTE YERİ YOK AMA BAZI ÜNİVERSİTELER YAPMAKTADIR ) !!!

12 Bu ortalamalar neticesinde 10 kişi arasında 1
Bu ortalamalar neticesinde 10 kişi arasında 1. sırada yer alan aday ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMA Şansını Elde etmektedir Sıradaki Aday ise YEDEK olarak , 1. Sıradaki Adayın gelmemesi için iyi dileklerde bulunmaktadır

13 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR ?
MYO’da Öğretim Görevlisi Olabilmek İçin ; İlgili Alanda YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ OLMAK ya da BELGELEMEK koşuluyla İlgili Alanda en az 2 YIL Deneyimli olmak ALES’ten İlgili Puan Türünden En Az 70 puan almak. MYO’da öğretim görevlisi olabilmek için DİL PUANINIZIN OLMASINA GEREK YOKTUR.

14 Örnek İlan

15 İlan 2

16 1. AŞAMA ALESİN %70’i TRANSKRIPTİN %30’u
1 Kadro İçin 10 Aday Sınava çağrılmaktadır. İlk 10’a girdiyseniz 2. AŞAMAYA geçmeye hak kazanırsınız.

17 2. AŞAMA ALESİN %35’i BİLİM SINAVININ %35’i TRANSKRİPTİN % 30’u
Hesaplanır ve 1. sıradaki aday Öğretim Görevlisi olmaya hak kazanır.

18 100/2000 YÖK Doktora Burs ProgramI
Doktora programı için yüksek lisans derecesine sahip olmak. Bütünleşik doktora programı için lisans derecesine sahip olmak. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ve başvuru yapılacak yükseköğretim kurumunun belirlediği başvuru ve kabul şartlarını taşıyor olmak. Herhangi bir işyerinde çalışmıyor olmak (Kamu, Özel ve diğer). Halen devlet yükseköğretim kurumunda doktora eğitimine devam ediyorsa tez aşamasına geçmemiş olmak.

19 100/2000 YÖK Doktora Burs ProgramI
Doktora eğitimine kabul, ilgili yükseköğretim kurumlarının mevcut lisansüstü öğrenci kabul şartlarına göre gerçekleştirilir.

20

21 YLSY NEDİR ? YURT DIŞINA LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GÖRMEK ÜZERE GÖNDERİLECEK ÖĞRENCİLERİ SEÇME VE YERLEŞTİRME Başvuru tarihi bitimine kadar yurt içinde en az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ALES’te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak, Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50”, “100 üzerinden 65,00“ veya daha yukarı olmak,

22 ÖRNEK İLANLAR

23 . İlk aşamada adaylar mezun olduğu alana verilen kontenjanlar arasından, şartları karşılamak kaydıyla Tablo 2’de belirtilen Lisansüstü Öğrenim Grupları sütunundan en fazla 30 (otuz) tercih yapabilecektir.

24 . İkinci aşamada ilan edilen kontenjanın en fazla üç katı aday, ALES puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda sözlü sınava çağrılacaktır. Adayların sözlü sınav puanlarının %40’ı, ALES puanlarının %40’ı ve lisans mezuniyetin %20’si alınarak YLSY Puanı (yerleştirme puanı) oluşturulacaktır. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, Tablo 2’de sözlü sınava girdikleri alanın karşısında yer alan kurum kontenjanlarından en fazla 30 (otuz) tercih yapabilecektir. Adaylar YLSY puan üstünlüğüne göre tercih ettikleri kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

25

26 SÖZLÜ SINAVIN UYGULANIŞI
Sözlü sınavda adaylar, a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan), b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan), c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan), d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan), e) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan), yönlerinden sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Her adaya komisyon başkan ve üyeleri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilecektir. Verilen puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil edecektir. ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile lisans mezuniyet notunun %20'si (100’lük sistemdeki) dikkate alınarak YLSY puanı hesaplanacaktır. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınava tabi tutuldukları lisansüstü öğrenim alanı için yerleştirme tercihi yapmaya hak kazanacaklardır

27 ZORUNLU HIZMETİ Yurt içinde resmi burslu statüde öğrenim göreceği süre kadar, Yurt dışında resmi burslu veya kısmi burslu statüde öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlü olacaklardır

28 YÜKSEK LİSANS YÜKSEK LİSANS (MASTER)ALIM ŞARTLARI GENEL ŞARTLAR; ALES MİNİMUM 55 PUAN Dil ŞARTI ÜNİVERSİTEDEN ÜNİVERSİTEYE DEĞİŞİR ,HARRAN ÜNİVERSİTESİNDE BAZİ ALANLARDA DİL ŞARTI 40 PUAN Olarak belirlenmiştir, ALES/TRANSKRIPT ve BİLİM SINAVI alım kriterleridir.

29 İDEALLERİNİZDEN VAZGEÇMEYİN 

30 DOKTORA Genel Şartlar ; ALES 55 Puan (Üniversitelere Göre Farklılık Göstermektedir) Dil Puanı GENELLİKLE 55 Puan ve üzeri istenir, Üniversiteden Üniversiteye değişir , MARMARA ÜNV.’de Doktora Dil Şartı 60 Puandır. ALES şartı ise 65 Puandır. HARRAN ÜNİVERSİTESİNDE ; DOKTORA İÇİN ALES ŞARTI 55 PUAN DİL PUANI ŞARTI 55 PUANDIR.

31 BÜTÜNLEŞİK DOKTORA NEDİR ?
LİSANS SONRASI DOĞRUDAN DOKTORAYA BAŞLAMADIR – HACETTEPE ÜNV – ANADOLU ÜNV- ANKARA ÜNV Gibi Üniversitelerde bu olanak vardır ŞARTLAR ALES 80 PUAN DİL 70 PUAN bazı Okullarda 75 PUAN Transkript 3.25 ve üzeri (4.00 Üzerinden)

32 ALES ALES GEÇERLİLİK SÜRESİ 5 YILDIR SINAV DÖNEMLERİ MAYIS- KASIM
ÇÖZÜLECEK KISIMLAR SAY-SÖZ olmak üzere 2 testten oluşur. Adaylar Tüm Testleri Çözerler SORU SAYISI ; Her testte 50 adet Soru vardır. Her aday 100 soruyu çözmekle yükümlüdür ve 150 dakika da bu soruları çözmek zorundadır. ALES BİR HIZ SINAVIDIR , SÜRE YETTİ DİYEN KİMSEYİ HENÜZ DUYMADIM: ANTRENMANSIZ GİRİLMEMELİ SINAVA….

33 ALES PUAN DAĞILIMI SAYISAL SÖZEL ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25 ALES Sözel Puanı 0,25 0,75 ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

34 YDS ve YÖKDİL SORU SAYISI ve SÜRESİ 80 SORU – 180 DK
YANLIS CEVAPLARINIZ , DOĞRU CEVAPLARINIZI ETKİLEMEMEKTEDİR. (ATIŞ SERBEST ) SINAVIN GEÇERLİLİK SURESİ AKADEMİK KADROLARA BAŞVRULARDA SINIRSIZ

35 YDS VE YÖKDİL SINAV TAKVİMİ
YDS : NİSAN – EYLÜL YÖKDİL : MART- ŞUBAT – KASIM DÖNEMLERİNDE YAPILDI 2018 YÖKDİL 17 MARTTA YAPILACAK HENÜZ NET BİR TAKVİM OLUŞTURULMADI DETAYLAR İÇİN ÖSYM SINAV TAKVİMİNİ TAKİP EDİP KENDİ AJANDANIZI OLUŞTURUN !

36 BAŞARILI OLMAK ÖĞRENİLEBİLİR Mİ ?
EVET BAŞARILI OLMAK ÖĞRENİLEBİLİR … VİZYON VE UMUT BUGÜNKÜ ENERJİ KAYNAGINIZDIR…..

37 BAŞARININ ŞİFRESİ 3M MANTIK METOD MOTİVASYON

38 AKADEMİK KARİYER YOLUNDA BAŞARILAR DİLERİM

39 Sabrınızdan Dolayı Teşekkür Ederim…
. Sabrınızdan Dolayı Teşekkür Ederim…


"AKADEMİK PERSONEL OLMA ve AKADEMİK KARİYER SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları