Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN..! KONTROLLÜ YANMA AMACI İLE YAKILAN ATEŞ DIŞINDA OLUŞAN KONTROLSÜZ YANMA OLAYINA YANGIN DENİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN..! KONTROLLÜ YANMA AMACI İLE YAKILAN ATEŞ DIŞINDA OLUŞAN KONTROLSÜZ YANMA OLAYINA YANGIN DENİR."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 YANGIN..! KONTROLLÜ YANMA AMACI İLE YAKILAN ATEŞ DIŞINDA OLUŞAN KONTROLSÜZ YANMA OLAYINA YANGIN DENİR.

5 YANMANIN ŞARTLARI. YANMA OLAYININ OLUŞABİLMESİ İÇİN YANICI MADDE, YETERLİ ISI VE YETERLİ OKSİJEN’İN BİR ARADA OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU OLAYA YANGIN ÜÇGENİ DENİR. YANICI MADDE YETERLİ ISI YETERLİ OKSİJEN

6 ELEKRTİK YANGINI SEBEPLERİ BİLGİSİZLİK, MALZEMENİN DEFORME OLMASI, BAKIMSIZLIK, HATALI MALZEME, PERİYODİK KONTROLLERİN YAPILMAMASI. AŞIRI YÜKLEME. MÜDAHALE ELEKTRİK YANGINLARINDA SADECE PORTATİF SÖNDÜRÜCÜLER KULLANILIR.

7 ÇIKM NEDE  KORUMA ÖNLEMLERİNİN ALINMAMASI  BİLGİSİZLİK  İHMAL VE DİKKATSİZLİK  KAZALAR  SABOTAJ  DOĞA OLAYLARI

8 YANGININ ÇIKMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER ELEKTRİK KONTAĞI SİGARA-KİBRİT TEMİZLENMEMİŞ BACALAR LPG-DOĞALGAZ KAÇAĞI ÇOCUKLAR YILDIRIM

9 YANGIN SÖNDÜRME TEKNİKLERİ 1-SOĞUTARAK SÖNDÜRME 2-OKSİJENSİZ BIRAKMA 3-YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRMA

10 YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN MADDELER KURU KİMYEVİ TOZ KÖPÜK SU

11 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BULUNMASI GEREKEN ARAÇ,GEREÇ,MALZEME TAMAMLANMALI VE BUNLARIN KONTROLLERİ ZAMANINDA YAPILMALI. YANGIN PLANI YAPILMALI. TAHLİYE PLANI HAZIRLANMALI. PERSONELE BİNADA BULUNAN YANGIN MERDİVENİ İLE ACİL ÇIKIŞ YOLLARI GÖSTERİLMELİ.

12 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ PERSONEL YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ KONULARINDA BİLGİLENDİRİLMELİ. PERSONELE YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİNİN KULLANILMASI ÖĞRETİLMELİ YILDA EN AZ İKİ KEZ YANGIN SÖNDÜRME VE TAHLİYE TATBİKATLARI YAPILMALI.

13 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ELEKTRİK TESİSATINI GÖSTERİR ELEKTRİK PLANI,CAMLI BİR PANO İÇİNDE EKEKTRİK SAYACI YANINDA BULUNDURULMASI SAĞLANMALI. ELEKTRİK SİSTEMLERİNDE TSE STANDARTLARINA UYGUN OTOMATİK SİGORTALARIN KULLANILMASI SAĞLANMALI. BELİRLENEN YERLER DIŞINDA ELEKTRİK SOBASI, ELEKTRİK OCAĞI VE ÜTÜ VB. GİBİ ELEKTRİKLİ ALETLERİN KULLANILMAMASI SAĞLANMALI. ELEKTRİK TESİSATININ YETKİLİ TEKNİK ELEMANLARCA YILDA EN AZ BİR KEZ KONTROL EDİLMESİ SAĞLANMALI.

14 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KULLANILACAK ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN GÜÇLERİNİ ELEKTRİK TESİSAT PROJESİNE UYGUN OLARAK SEÇİLDİĞİ KONTROL EDİLMELİ. BACALAR HER YIL İTFAİYE’YE TEMİZLETTİRİLMELİ. YANGIN ÇIKIŞLARININ ANA KAPILARI HER ZAMAN DIŞARI DOĞRU AÇILMALIDIR. YANGIN ÇIKIŞ KAPILARI ASLA KİLİT ALTINA ALINMAMALI, İÇERİDEN GELENİN KOLAYCA AÇABİLECEĞİ BİR ŞEKİLDE OLMALIDIR.

15 İSTANBUL İTFAİYESİ GEREKLİ YERLERDE OTOMATİK SÖNDÜRME SİSTEMLERİ (SPRİNKLER ) OLMALIDIR.

16 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KAÇIŞ YOLLARININ AYDINLATILMASI İYİ OLMALIDIR. KAÇIŞ YOLLARI,ÇIKIŞ KAPILARI İLE DİREKT İLİŞKİLİ OLMALI VE BU YOL ÜZERİNDE KAÇIŞI ENGELLEYİCİ BİR ENGEL BULUNMAMALIDIR. KAÇIŞ YOLLARINI GÖSTERİR İŞARETLER TAM OLMALIDIR. BİNALARININ BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE YETERLİ YANGIN ÇIKIŞ KAPILARI TESİS EDİLMELİDİR.

17 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KIYMETLİ EŞYALARIN DURDUĞU ODALARLA, İDARECİ ODALARI DIŞINDAKİ PENCERELERE DEMİR PARMAKLIKLARLA KORUMA YAPILMAMALIDIR. DEMİR PARMAKLIKLAR YAPILACAKSA İÇERİDEN DIŞARIYA AÇILABİLMELİDİR. ARŞİV ODALARI TERCİHEN BİNA DIŞINDA OLMALIDIR. BİNALARIN ÇATIYA AÇILAN KAPILARI KAPALI TUTULMALI, BURALARDA YANICI, PATLAYICI MADDELER DEPOLANMAMALIDIR.

18 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ YILDIRIM TEHLİKESİNE KARŞI PARATONER TESİS EDİLMELİDİR HER KATTA, HER BÜYÜK LABORATUVARDA, KALORİFER DAİRESİNDE YANGIN HORTUM DOLAPLARI TESİS EDİLMELİDİR. YETERİ KADAR ELDE TAŞINABİLİR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ BULUNDURULMALI VE UYGUN YERLERE YERLEŞTİRİLMELİDİR. BİNALARIN TEMİZLİĞİNE VE ATIKLARIN GÜVENLİ ALANLARA ULAŞTIRILMASINA GEREKEN ÖNEM VERİLMELİDİR.

19 YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ LABORATUVAR, KANTİN VE YEMEKHANELERDE, ELEKTRİK VE GAZLA ÇALIŞAN BÜTÜN CİHAZLARIN VANA VE ŞALTERLERİ KULLANIMINDAN SONRA KAPATILMALIDIR. BİNALARIN KÖMÜR VE SIVI YAKIT DEPOLARI TERCİHEN BİNA DIŞINDA TESİS EDİLMELİ, KALORİFERLİ BİNALARDA KÖMÜR DEPOSUNDA HAVALANDIRMA SAĞLANMALIDIR. BİNALARDA GAZ KAÇAKLARINI HABER VEREN İKAZ SİSTEMİ TESİS EDİLMELİDİR.

20 YANGINDAN KORUNMA AMİRİNİN GÖREVLERİ NELERDİR ? SORUMLULUĞUNDAKİ BİNA VE TESİSLERDE ALINMIŞ YANGIN TEDBİRLERİNİ SÜREKLİ KONTROL ALTINDA TUTMALI. İŞYERİNDE BULUNAN KİMYASALLAR HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMALI, BU KİMYASALLARIN ETKİN SÖNDÜRME MADDESİNİ TEMİN ETMELİDİR. MEYDANA GELEN YANGININ ACİLEN ŞEHİR İTFAİYESİNE VE İLGİLİ YERLERE DUYURULMASINI SAĞLAMALI.

21 BİNALARDA KURULACAK ACİL DURUM EKİPLERİ SÖNDÜRME EKİBİ KURTARMA EKİBİ KORUMA EKİBİ İLKYARDIM EKİBİ

22 SÖNDÜRME EKİBİ BİNA VE TESİSLERDE ÇIKABİLECEK YANGINLARA,MEVCUT ARAÇ VE GEREÇLERLE ANINDA MÜDAHALE EDEN,YANGININ YAYILMASINI ÖNLEYEN SÖNDÜREN,BİR EKİPBAŞI YÖNETİMİNDE YETERLİ SAYIDA PERSONELDEN MEYDANA GELEN EKİPTİR. KURULUŞU

23 KURTARMA EKİBİ YANGIN ANINDA BİNA VE TESİSLERİN EN KISA ZAMANDA TAHLİYESİNİ SAĞLAYAN,YANGINA MARUZ KALANLAR İLE ÜZERİNDE ’’YANGINDA İLK KURTARILACAK ’’ ETİKETİ BULUNAN KIYMETLİ EVRAK VE MALZEMEYİ ÖNCELİK SIRASINA GÖRE KURTARAN,BİR EKİPBAŞI YÖNETİMİNDE YETERLİ SAYIDA PERSONELDEN MEYDANA GELEN EKİPTİR. KURULUŞU:

24 YANGIN ESNASINDA YANGINA MARUZ KALAN CAN VE MALI KURTARMALI. YANGININ YAYILABİLECEĞİ YERLERDEKİ ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞAN PERSONELİN VE MALZEMENİN TAHLİYESİNİ YAPMALI. YANGIN MERDİVENİ,ÇIKIŞ - KAÇIŞ YOLLARINI DENETLEYEREK SÜREKLİ KULLANILABİLİR DURUMDA OLMASINI SAĞLAMALI. GÖREVLERİ:

25 KURTARMA EKİBİ YANGIN ESNASINDA KURTARILAN MALZEMEYİ KORUMA EKİBİNE TESLİM ETMELİ. YANGINDAN KORUMA AMİRİNİN VERECEĞİ EMİRLERİ YERİNE GETİRMELİ. YANGIN TEDBİRLERİ KONUSUNDA YAPILAN EĞİTİM VE TATBİKATLARA KATILMALIDIR. GÖREVLERİ

26 İLKYARDIM EKİBİ YANGIN ESNASINDA VE MALZEME KURTARMA SIRASINDA YARALANAN VE HASTALANAN ŞAHISLARA İLKYARDIM YAPMALI. GEREKTİĞİNDE DİĞER EKİPLERE YARDIM ETMELİ. YANGINDAN KORUNMA AMİRİNİN VERECEĞİ EMİRLERİ YERİNE GETİRMELİ. YANGIN TEDBİRLERİ İLE İLKYARDIM KONUSUNDA YAPILAN EĞİTİMLERE KATILMALI. GÖREVLERİ

27 YANGIN DURUMUNDA a-) Çalışanların Yapacağı işler: Yangın emarelerinden; yanık kokusu, duman, alev vs. gibi anormal bir durumla karşılaşan çalışanlar; Yangın butonuna basarak alarm sistemini devreye sokmalı, Soğukkanlılığını muhafaza etmeli ve paniğe sebebiyet vermeden çevresindeki personeli uyarmalı,

28 Yangın güvenlik merkezini olaydan haberdar etmeli ve İtfaiye'ye (ALO:110) ihbar yapmalı. Yangın yerini terk ederken Kullandığı makineyi kapatmalı,Elektriği kesmeli,gaz vanasını kapatmalı,kapı ve pencereleri kilitlenmesini önleyerek kapatmalı, Önemli evrakları yanına alarak binayı tahliye etmeli, tahliye esnasında ihtiyacı olanlara yardımcı olmalıdır.

29 Yangın her tarafı sarmış ve kaçış yolları dumanla kaplı ise; Yangın her tarafı sarmış ve kaçış yolları dumanla kaplı ise; ISLAK BİR BEZLE AĞZINIZI VE BURNUNUZU KAPATARAK NEFES ALIN, ISLAK BİR BEZLE AĞZINIZI VE BURNUNUZU KAPATARAK NEFES ALIN, DUMANDAN VE ISIDAN ETKİLENMEMEK İÇİN ZEMİNE YAKIN HAREKET EDİN, YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN BÜTÜN PENCERE VE KAPILARI KİLİTLENMESİNİ ÖNLEYEREK KAPATIN, YANGINA EN UZAK ODAYA GİDİN, KAPI ARALIKLARINI BEZLERLE KAPATIP DUMAN GİRİŞİNİ ENGELLEYİN, BALKONA VEYA PENCEREYE ÇIKARAK KENDİNİZİ GÖSTERİN, MAHSUR KALDIĞINIZI HERKESE DUYURUN AŞAĞIYA ATLAMADAN KURTARILMAYI BEKLEYİN.

30 b-) Görevlilerin Yapacağı işlemler: İlgililere ve koruma amirine durum derhal bildirilmeli, Tüm görevli ekipler harekete geçirilmeli, Yangın söndürme ekibi mevcut yangın söndürme cihazları ile ilk müdahaleyi yapmalı, Kurtarma ekibi eşyaların tahliye edilmesine yardım etmeli,

31 ilkyardım ekibi hazır duruma getirilmeli ve yaralananlara gerekli ilkyardım ekibi hazır duruma getirilmeli ve yaralananlara gerekli müdahaleyi yapmalı, Koruma ekibi harekete geçmeli ve güvenliği sağlamalı, Koruma ekibi harekete geçmeli ve güvenliği sağlamalı, Bölge itfaiyesi yangın mahalline geldiğinde; görevi İtfaiye'ye devretmeli, İtfaiye Amiri'nin istediği bilgileri açık ve net bir şekilde vererek itfaiyeye yardımcı olunmalıdır. Bölge itfaiyesi yangın mahalline geldiğinde; görevi İtfaiye'ye devretmeli, İtfaiye Amiri'nin istediği bilgileri açık ve net bir şekilde vererek itfaiyeye yardımcı olunmalıdır.

32 YANGIN İHBARININ BİLDİRİLMESİ (ALO: 110) Yangın mahallinin adresini açık ve doğru olarak ver ve bilinen noktalardan hareketle yangın yerini açık olarak tarif et, Yangının çeşidi ve yerini, binanın kat adedi, konumu ve yapı tarzını,,(ahşap, kagir vb. gibi) yangında mahsur kalanların olup olmadığını belirt. İhbar esnasında; adını, soyadını ve telefon numaranı İtfaiye Komuta Merkezine doğru olarak bildir.

33 TAHLİYE ESNASINDA ÖNERİLER Kullandığın makine veya cihazın şartelini kapat Paniğe kapılma, kapı ve pencereleri kilitlemeden kapat, Yangını hızlandırabilecek unsurları ortadan kaldır.(Elektriğin kesilmesi,Doğalgaz vanasının kapatılması, L.P.G.tüplerinin dışarı çıkarılması v.b.) Çalışma yerini terk ederken önemli evrak vs.'yi almayı unutma,

34 Çıkış levhalarını takip ederek yangın kaçış yollarını ve merdivenlerini kullanarak, sıkışıklığa meydan vermeden düzenli ve seri bir şekilde güvenli bölgeye git. Binayı terk ettikten sonra hiç bir surette binaya geri dönme. Yangın alanında dolaşma, Yetkililer bilgi istediğinde Yetkililer bilgi istediğinde bildiklerini sakin bir şekilde; kısa, açık ve net olarak aktar. bildiklerini sakin bir şekilde; kısa, açık ve net olarak aktar.

35 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ KULLANILMASINI BİLİYOR MUSUNUZ ?

36

37 YANCIN SÖNDÜRME ARAÇLARININ BAKIM VE KONTROLÜ 6 AYLIK KONTROL ; AYLIK KONTROLE İLAVETEN CİHAZ VE KARBONDİOKSİT TÜPÜ TARTILIR. 1 YILLIK KONTROL : 6 AYLIK KONTROLE İLAVETEN CİHAZIN KAPAĞI AÇILARAK İÇİNDEKİ MADDENİN NİTELİĞİNİ KAYBEDİP KAYBETMEDİĞİ KONTROL EDİLİR. 5 VEYA 10 YILLIK KONTROL : CİHAZ TAMAMEN BOŞALTILARAK TÜPÜN NİTELİĞİNİ KAYBEDİP KAYBETMEDİĞİ SU BASINÇ TESTİ İLE KONTROL EDİLİR.

38 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI G.O.P İTFAİYE GRUP AMİRLİĞİ YANGINSIZ GÜZEL GÜNLER DİLERİZ İSTANBUL İTFAİYESİ..!


"YANGIN..! KONTROLLÜ YANMA AMACI İLE YAKILAN ATEŞ DIŞINDA OLUŞAN KONTROLSÜZ YANMA OLAYINA YANGIN DENİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları