Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ RAUF ÖZDEMİR ADÜ REKTÖRLÜĞÜ SİVİL SAVUNMA UZMANI

2 SUNUŞ PLANI ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı SUNUŞ PLANI 1- Sivil savunmaya neden ihtiyaç duyuldu? 2- Sivil Savunmanın tanımı, 3- Yanma ve Yangın Üçgeni Nedir ? 4- Yangın Nedir ? 5- Yangının Nedenleri, 6- Yangının Sınıfları, 7- Söndürme Nedir ? 8- Söndürme Teknikleri: 9- Söndürme Kuralları:

3 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı İkinci Dünya savaşında ( ) cephede olduğu kadar cephe gerisindeki sivil halkın zayiatının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Gelişen teknoloji ve dünyanın jeolojik yapısına bakılarak savaşlar ve doğal afetler karşısında halkın can ve mal emniyetinin sağlanması konusunda tedbir almaya gidilmiş ve bu kavrama Sivil Savunma adı verilmiştir.

4 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı SİVİL SAVUNMANIN TANIMI: 7126 SAYILI SİVİL SAVUNMA KANUNUN 1. MADDESİNDE; ( tarih ve 9931 sayı ile)kabul edilen “ Düşman taarruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı; halkın can ve mal kaybının asgari hadde indirilmesi, hayati öneme haiz her türlü resmi ve hususi tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin idamesi için acil tamir ve ıslahı, savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami surette desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız, koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetleri ihtiva eder.” şeklinde ifade edilmektedir.

5 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 1- YANMA Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir reaksiyondur.

6 YANMANIN KOŞULLARI YANMA OLAYININ OLUŞABİLMESİ İÇİN ; YANICI MADDE ,
ISI OKSİJENİN BİR ARADA OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU OLAYA YANGIN ÜÇGENİ DENİR. YANICI MADDE ISI OKSİJEN

7 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı
Sivil Savunma Uzmanlığı

8 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 2- YANGIN Yararlanmak amacıyla yakılan ateş dışında oluşan ve kontrol edilemeyen yanma olayına Yangın denir.

9 Korunma Önlemlerinin Alınmaması, Bilgisizlik, İhmal, Kazalar, Sıçrama,
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 3- YANGININ NEDENLERİ Korunma Önlemlerinin Alınmaması, Bilgisizlik, İhmal, Kazalar, Sıçrama, Sabotaj, Doğa olayları.

10 4- YANGIN SINIFLARI A Sınıfı Yangınlar B Sınıfı Yangınlar
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 4- YANGIN SINIFLARI A Sınıfı Yangınlar B Sınıfı Yangınlar C Sınıfı Yangınlar D Sınıfı Yangınlar

11 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı “A” SINIFI YANGINLAR Katı Madde (tahta, kağıt pamuk v.s. ) yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir.

12 Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı “B” SINIFI YANGINLAR Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer (Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran v.s. petrol türevleri, alkol, yağlı boya, tiner yangınları). Soğutma (sis halinde su), Boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz ) ile söndürülebilir.

13 Yanıcı gaz maddeler yangınıdır.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı “C” SINIFI YANGINLAR Yanıcı gaz maddeler yangınıdır. (Metan, propan, LPG, asetilen havagazı v.b.). Kuru kimyevi tozlu, halon gazlı, Söndürme cihazı kullanılarak söndürme gerçekleşir. Elektirikli makine ve hassas cihazlar yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz.

14 Yanabilen hafif metal yangınları bu sınıfa girer
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı “D” SINIFI YANGINLAR Yanabilen hafif metal yangınları bu sınıfa girer (Sodyum, Potasyum, Titanyum, Magnezyum gibi). Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılır. Elektrik yangınları ayrı bir sınıf olarak düşünülmemektedir. Elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmelidir.

15 Mutfak Yangını

16 Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 5- SÖNDÜRME NEDİR? Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir. Başka bir deyişle söndürme yangın üçgeninin bozulması olayıdır.

17 III- Yanıcı maddenin ortadan kaldırılması
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 6- SÖNDÜRME TEKNİKLERİ I- Yanıcı Madde I- Soğutarak söndürme II- Havayı kesme III- Yanıcı maddenin ortadan kaldırılması II- Oksijen III- Isı

18 YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN MADDELER
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN MADDELER SU KARBONDİOKSİT KURU KİMYEVİ TOZ KÖPÜK

19 YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ;
Kolayca ulaşılabilecek bir  yerde tutulmalıdır. Yeri herkes tarafından bilinmelidir. Duvara sıkıca sabitlenmelidir. Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır. Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.

20 28 BAR BAROMETRE ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı .Yangın söndürme cihazı basınç göstergesi(BAROMETRE) + -200 600 28 BAR BAROMETRE

21 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı
Sivil Savunma Uzmanlığı YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER : 1. Telaşlanmayınız. 2. Bulunduğunuz yere en yakın yangın ihbar düğmesine basınız. 3. MERKEZ KAMPUSUNDA ( ) GÜNEY KAMPUSUNDA ( ) BATI KAMPUSUNDA ( ) numaralı telefona bilgi veriniz. 4. İTFAİYE TEŞKİLATINA ( ) telefon ediniz. 5. Yangın yerinin adresini, yangının cinsini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz. 6. Yangını çevrenizdekilere duyurunuz. 7. Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız.

22 YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER :
8. Elektrik akımını kesmeden su ile müdahalede bulunmayınız. 9.Bulunduğunuz yerde mevcut gaz vanalarını kapatınız. 10.Tehlikeli maddeleri çevreden (yanıcı, parlayıcı) uzaklaştırınız. 11. Görevliler gelinceye kadar yangını söndürmek için elinizdeki mevcut imkanlardan yararlanınız. 12. Yangından ilk önce canlıları, sonra kurtarılması gerekli kıymetli evrak, eşya ve cihazları kurtarınız ve emniyetinizi sağlayınız. 13.Yangın yerine görevlilerden başkasının girmesine engel olunuz. 14. Bunları yaparken kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmayınız

23 Yanlış Doğru ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı 7- SÖNDÜRME KURALLARI Dışarıda iseniz, rüzgarı arkanıza alınız. Hortumu alevin dibine tutunuz. Tetiğe basınız. Yanlış Doğru

24 Yanan yere üstten ve arkadan müdahale etmek.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı Doğru Yanlış Önden tarayarak, yangının çıkış noktası, yani dip kısmına müdahale etmek. Yanan yere üstten ve arkadan müdahale etmek.

25 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı Yanlış Doğru Yukarıdan damlayan yanıcı ve parlayıcı maddelere, aşağıdan müdahele etmek. Damlama veya sızıntı noktasından,yani yukarıdan müdahele etmek.

26 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı Yangın körelmişse devam ediniz, gerekiyorsa ikinci cihazı kullanınız. Bir kaç yerden yangına müdahale edilebilir. Doğru Yanlış Yangının tamamen söndüğüne emin olmadan yangın mahallini terketmemek. Yangın mahallini terketmek.

27 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı
Sivil Savunma Uzmanlığı YANGIN BÜYÜYORSA ORTAMI DERHAL TERKET…! Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır, Dumanda boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır, Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır. Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır. Eğer vücudumuzda yanık varsa, mümkünse hemen soğuk suya tutulmalıdır.

28

29 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları