Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitim Tarihi: Hazırlayan: N.Yılkın Endüstri Mühendisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitim Tarihi: Hazırlayan: N.Yılkın Endüstri Mühendisi"— Sunum transkripti:

1 Eğitim Tarihi: 11.05.05 Hazırlayan: N.Yılkın Endüstri Mühendisi
KULMAN OTOMOTİV YANGIN Eğitim Tarihi: Hazırlayan: N.Yılkın Endüstri Mühendisi Kulman Otomotiv Nurullah Yılkın Endüstri Mühendisi

2 YANMA Maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir. Bu olaya “Yangın Üçgeni” adı verilir.

3 YANGIN Yararlanmak amacı ile yakılan ateş dışında oluşan ve denetlenemeyen yanma olayına YANGIN denir.

4 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
Katı Madde (tahta, kağıt pamuk v.s. ) yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir. A Sınıfı Yangınlar Soğutma (sis halinde su) boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz ) ile petrol türevleri, alkol, yağlı boya, tiner yangınları söndürülebilir. Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer (Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran v.s.). B Sınıfı Yangınlar Kuru kimyevi toz, halon 1301, halon 1211 kullanarak söndürme gerçekleşir. Elektrikli makine yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz. C Sınıfı Yangınlar Yanıcı gaz maddeler yangınıdır. (Metan, propan, LPG, asetilen havagazı v.b.) D Sınıfı Yangınlar Yanabilen hafif metal yangınları bu sınıfa girer (Sodyum, Potasyum, Titanyum, Magnezyum gibi.). Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılır.

5 YANGININ NEDENLERİ Korunma önlemlerinin alınmaması
En önemli nedendir. Yangın, elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri, parlayıcı–patlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılması, LPG tüplerinin doğru kullanılması, bacaların temizlenmesi ve parlayıcı–patlayıcı maddeler için gerekli önlemin alınması halinde yangın afetinde büyük ölçüde azalma olacaktır.

6 YANGININ NEDENLERİ Bilgisizlik
Yangına karşı önlemlerin nasıl alınacağını bilmek gerekir. Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangını davet eder. Yangının oluşumunu önlemek ve yangını söndürmek için, yangın olayını öğrenelim.

7 YANGININ NEDENLERİ İhmal
Yangın konusunda bilgili olmak yetmez. Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti, kapatmayı unuttuğunuz elektrikli çay makinesi, LPG tüpü, ateşi söndürülmemiş ocak, fişi prizde unutulan her türlü elektrikli cihaz; sebebiyle büyük yangınlar çıkabilir. Bu nedenle, yangına karşı daha dikkatli ve titiz olmamız gerekir.

8 YANGININ NEDENLERİ Kazalar
İstem dışı olayların bazılarından yangın çıkabilir. Yangın konusunda yeterli düzeyde bilgilenmek, bu tür olaylarda nasıl hareket edeceğimize yardımcı olur.

9 YANGININ NEDENLERİ Sıçrama
Kontrol altındaki bir ateşin, ihmal veya bilgisizlik sonucu yayılarak veyahut parlayıp–patlayarak sıçraması her zaman mümkündür.

10 YANGININ NEDENLERİ Sabotaj
Bazı insanlar, çeşitli amaç ve kazanç uğruna kasıtlı olarak yangın çıkarırlar. Bu tür olaylara karşı gerekli önlem alınmalıdır.

11 YANGININ NEDENLERİ Doğal olaylar
Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi sonucu, yıldırım düşmesi, deprem ve benzeri doğa olayları sonucu yangınlar çıkabilir.

12 SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Soğutarak Söndürme
Su İle Soğutarak Söndürme: Soğutarak söndürme prensipleri içerisinde en çok kullanılandır. Suyun fiziksel–kimyasal özelliği, yanıcı maddeyi boğar ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının sönmesini sağlar. Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddelerin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme uygulanmaz.

13 SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Havayı Kesme
Örtme: Katı maddeler veya kimyasal bileşikler kullanarak yanan madde ile oksijenin kesilmesi olayıdır. Akaryakıt yangınlarında, örtü oluşturan kimyasal bileşikler kullanılmaktadır. Boğma: Yangının oksijenle ilgisinin kesilmesi veya azaltılması olayıdır.

14 SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Yanıcı Maddenin Ortadan Kaldırılması:
Yanmakta olan maddelerin ortadan kaldırılması halinde, yanma üçgeni oluşamaz. Bu nedenle de yangın sönmüş olur.

15 YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİNİN ÇEŞİTLERİ
Yangın söndürme tüplerinin; Sulu (CO2 tazyikli, hava basınçlı, soda asitli), Hava kesici (köpüklü, karbondioksitli) Kimyasal Reaksiyonlu (halojen karbürlü, kuru kimyasal tozlu, BCF) diye çeşitleri vardır.

16 İŞYERİNDE Temizlik yangını önler, işyerinizi temiz tutunuz.

17 İŞYERİNDE Kaynak ve kesme işlerinde çok dikkatli olunuz

18 İŞYERİNDE Sigara içilmemesi gereken yerlerde aksini yapmak intihar etmek demektir.

19 İŞYERİNDE Yangınla mücadele vasıtalarını temiz ve bakımlı bulundurunuz.

20 İŞYERİNDE Elektrik donanımına ehliyetsiz kimseler el sürmemelidir.

21 İŞYERİNDE Kusurlu ve etrafı yanabilir maddelerle dolu ısıtma kazanları tehlikeli olabilir.

22 İŞYERİNDE Zımpara taşında çalışırken civarda yanabilir madde bulundurmayınız

23 İŞYERİNDE Yangın ihbarını işittiğinizde ne yapacağınızı önceden öğreniniz.

24 YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ TANIL KULLANILIR
RÜZGARI ARKAYA AL CİHAZI ALEVİN DİBİNE TUT CİHAZI YANGININ DOĞDUĞU YERE TUT EVVELA ÖNÜ SONRA İLERİYİ SÖNDÜR YANGIN TAMAMEN SÖNMEDEN AYRILMA CİHAZI OMUZ HİZASINA AS

25 YANGIN KAPINIZI ÇALARSA
iTFAİYE 110 TELAŞLANMAYINIZ. BULUNDUĞUNUZ YERDE YANGIN İHBAR DÜĞMESİ VAR İSE ONA BASINIZ VEYA İTFAİYE TEŞKİLATINA TELEFON EDİNİZ. YANGIN YERİNİN ADRESİNİ EN KISA VE DOĞRU ŞEKİLDE BİLDİRİNİZ. MÜMKÜN İSE YANGININ CİNSİNİ DE BİLDİRİNİZ (BİNA, BENZİN, MOTORLU VASITA VS. GİBİ)

26 YANGIN KAPINIZI ÇALARSA
YANGINI ÇEVRENİZDEKİLERE DUYURUNUZ. İTFAİYE GELİNCEYE KADAR YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN ELDE MEVCUT VASITA VE İMKANLARDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞINIZ. YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN KAPI VE PENCERELERİ KAPATINIZ. BUNLARI YAPARKEN KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI TEHLİKEYE ATMAYINIZ. GÖREVLİLERDEN BAŞKASININ YANGIN SAHASINA GİRMESİNE MANİ OLUNUZ.


"Eğitim Tarihi: Hazırlayan: N.Yılkın Endüstri Mühendisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları