Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TİTREŞİM (vibrasyon) 23.11.2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TİTREŞİM (vibrasyon) 23.11.2018."— Sunum transkripti:

1 TİTREŞİM (vibrasyon)

2 Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir.
TİTREŞİM; Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir.

3 Potansiyel enerjinin kinetik enerjiye,
TİTREŞİM; Potansiyel enerjinin kinetik enerjiye, kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşmesi olayına titreşim (vibrasyon) denir.

4 Araç, gereç ve makinelerin, çalışırken oluşturdukları salınım
Titreşim, Araç, gereç ve makinelerin, çalışırken oluşturdukları salınım hareketleri sonucu meydana gelir. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araç ve gereçler genellikle titreşim oluştururlar.

5 1 – Frekansı ve 2 – Şiddeti Titreşimi; insan sağlığı üzerindeki
etkisi bakımından iki fiziksel büyüklüğü ile tanımlamak gerekir. 1 – Frekansı ve 2 – Şiddeti

6 Titreşimin Frekansı: Birim zamandaki
titreşim sayısına, titreşimin frekansı denir. (Birimi: Hertz (Hz) dir.) Titreşimin Şiddeti: Titreşimin oluştuğu ortamda, titreşen enerjinin hareket yönüne dik, birim alanda, birim zamandaki akım gücüne, titreşimin şiddeti denir. (Birimi: W/cm2 dir.) (Yeni Birimi:m/s2)

7 2) Bütün vücut titreşimi
Vücudu etkileme biçimi yönünden iki türde incelenir. 1) El-Kol titreşimi ve 2) Bütün vücut titreşimi

8 İnsanda el–kol sistemine aktarıldığında,
El – kol titreşimi; İnsanda el–kol sistemine aktarıldığında, işçilerin sağlık ve güvenliği için risk oluşturan ve özellikle de; damar, kemik, eklem, sinir ve kas bozukluklarına yol açan mekanik titreşimi ifade eder.

9 El – kol titreşimi için;
Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 5 m/s2, Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet etkin değeri 2,5 m/s2.

10 El - Kol Titreşim Kaynakları
Genellikle el ve el parmakları ile kollara ulaşan titreşimleri oluşturan titreşim kaynakları; Taş kırma makineleri, kömür ve madencilikte kullanılan pnömatikçekiçler, ormancılıkta kullanılan testereler, parlatma ve rende makineleri vb.

11 Bütün vücut titreşimi;
Vücudun tümüne aktarıldığında, işçilerin sağlık ve güvenliği için risk oluşturan, özellikle de, bel bölgesinde rahatsızlık ve omurgada travmaya yol açan mekanik titreşimi ifade eder.

12 Bütün vücut titreşimi için;
Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 1,15 m/s2 Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet etkin değeri 0,5 m/s2

13 Tüm vücudun, etkisi altında kaldığı titreşim kaynakları;
Tüm vücut Titreşim Kaynakları Tüm vücudun, etkisi altında kaldığı titreşim kaynakları; Traktör ve kamyon kullanımı, dokuma tezgahları, yol yapım, bakım ve onarım makineleri, özellikle çelik konstrüksiyonlu yapılarda titreşime sebep olan makine ve tezgahlar ve benzeri araç gereçler.

14 titreşimleri algılarlar.
Titreşim tek frekanslı ve sinüzoidal olabileceği gibi kompleks frekanslı ve rasgele bir tipte de olabilir. İnsanlar; 1 HZ. ile 1000 Hz. arasındaki titreşimleri algılarlar.

15 düşük frekanslı titreşimlere maruz kaldıklarında, sarsıntı hisseder.
İnsanlar; düşük frekanslı titreşimlere maruz kaldıklarında, sarsıntı hisseder. Buna karşılık; yüksek frekanslı titreşimlere maruz kaldıkların da ise, Karıncalanma, hatta yanma hissi duyarlar.

16 Titreşimin insan vücudundaki etkileri
- Fiziksel ve Biyomekanik, - Psikolojik veya sensoryel, - Fizyolojik ve - Patolojik etkiler

17 İnsan vücuduna belirgin etkisi olan titreşimin frekansı ise;
Titreşimin tıbbi ve biyolojik etkisi büyük ölçüde şiddetine ve maruz kalınan süresine bağlıdır. İnsan vücuduna belirgin etkisi olan titreşimin frekansı ise; Hz. arasındadır.

18 El-kol-vücudun titreşim geçirme oranı,
Titreşime neden olan el aletlerini kullanan kişilerde yapılan ölçmelerde; El-kol-vücudun titreşim geçirme oranı, 5 Hz. de en yüksek olarak bulunmuştur. İkinci maksimum düzey ise; Hz. arasıdır.

19 Elden kola ve koldan omuza geçerken önemli ölçüde güç kaybına uğrar.
Titreşim enerjisi avuç içinden el sırtına, Elden kola ve koldan omuza geçerken önemli ölçüde güç kaybına uğrar.

20 Vücudun mekanik titreşime gösterdiği reaksiyon,karışık
bir olay olup çok iyi bilinmemektedir.

21 Vücutta bazı doku yapılarının deformasyonuna,
Buna rağmen titreşim; Vücutta bazı doku yapılarının deformasyonuna, 2. Solunum hızının artmasına, 3. Oksijen tüketiminin artmasına ve buna bağlı olarak enerji harcamasının artmasına, 4. Performansta gerilemeye, 5. Sübjektif algılamada bozulmaya,

22 6. Kalp atım sayısının artmasına,
buna bağlı olarak kan basıncının artmasına, (5 Hz. frekanslı titreşime maruz kalan kişilerin %50 sinden fazlasında kan basıncında artma görülmektedir), 7. Merkezi sinir sistemi hücrelerinin fonksiyonlarında aksamaya, neden olduğu bilinmektedir.

23 Bu değişikliklerden çoğu
Ayrıca; titreşim nedeniyle, Kanda glikoz ve glikojen konsantrasyonunda azalma olduğu da bilinmektedir. Bu değişikliklerden çoğu titreşime maruziyetin başlangıçında yüksek iken daha sonra normale dönüşebilmektedir.

24 Titreşimin klinik olarak belirlenen etkileri
1 - Çok düşük frekanslı (f<2Hz); at, otomobil, uçak, gemi gibi araçlarla seyahat sırasında meydana gelen titreşimlerde; merkezi sinir sistemi şikayetleri meydana gelebilir. Bulantı, kusma, soğuk ter olabilir. Seyahat bitince belirtiler belli bir süre sonra ortadan kalkar.

25 2- Düşük frekanslı titreşim (2<f<30 Hz);
2- Düşük frekanslı titreşim (2<f<30 Hz); oluşturan el aleti kullanan işçilerde, elde dolaşım bozuklukları, hipersensivite ve daha sonra uyuşukluk meydana gelşebilir.

26 yorgunluk soğuğa karşı
Titreşime, maruziyet sürerse, omuz başlarında ağrı, yorgunluk soğuğa karşı hassasiyet artması söz konusu olabilir.

27 Titreşimle birlikte, 8-10 oC ısıya kısa süre maruziyette, parmaklarda
ve avuç içinde beyazlaşma olabilir. Ön kol ve omuz kaslarında ağrılar görülebilir. Bütün vücudu titreşime maruz kalan bazı işçilerde disk kayması denilen bel ağrıları da meydana gelebilir.

28 olarak; zamanın uzaması, uyku bozuklukları, baş ağrısı
Fonksiyon bozukluğu olarak; zamanın uzaması, uyku bozuklukları, baş ağrısı ve yorgunluk görülebilir.

29 - Titreşimin frekansına, - Titreşimin şiddetine, - Titreşimin Yönüne,
Tüm vücudun veya el ve kolların titreşime maruziyeti sonucunda oluşan etki; titreşimin; - Titreşimin frekansına, - Titreşimin şiddetine, - Titreşimin Yönüne, - Maruz kalınan süreye,

30 - Titreşimin uygulandığı bölgeye ve
- Uygulandığı bölgenin büyüklüğüne, - Titreşime maruz kalan kişinin yaşına, - Cinsiyetine ve - Kişisel duyarlılığı ile - Genel sağlık durumuna bağlıdır.

31 Titreşimin frekansı arttıkça, titreşimin ivmesinin şiddeti ve
Titreşimin etkisi en fazla düşük frekanslarda görülür. Titreşimin frekansı arttıkça, titreşimin ivmesinin şiddeti ve oluşan etkisi de azalır.

32 Titreşim, vibrasyon detektörü ile ölçülür.
İnsan sağlığı yönünden önemli olan titreşim frekans bantlarına ayrılarak ölçülür. Frekans bantları (Hz. olarak): 1-2, 4-8-16, 31, ve 8000 Hz. dir.

33 Titreşimden korunma (1)
Titreşimin etkisinden korunmak için teknik ve tıbbi önlemler ile eğitime gereksinim vardır. Titreşimden korunmanın temel hedefi, titreşimi kaynağında azaltmaya yönelik olmalıdır.

34 Titreşimden korunma (2)
- Genellikle makine dizaynı sırasında titreşimi azaltacak zeminler yapmak ve titreşimi az olan makineler satın almak. - Kullanılan makinelerin bakımlarını zamanında yapmak, vuran ve titreşen kısımlara izolasyon uygulamak.

35 Titreşimden korunma (3)
Tıbbi korunmada ise: İşe giriş muayenelerinde; sinir sistemi, kalp, damar ve sindirim sistemleri sağlam olan genç işçilerin seçilmesine dikkat edilmelidir.

36 Titreşimden korunma (4) Periyodik muayenelerde titreşimin
etkilerinin klinik muayeneler uygulanarak aranması, el, bilek ve dirsek eklemlerinin dikkatle muayene edilmesi gerekir. Röntgen filmlerinin çekilmesinde ve değerlendirilmesinde de fayda vardır.

37 Titreşimden korunma (5) Titreşimden korunmanın bir yolu da eğitimdir.
İşyerinde titreşime maruz kalan kişiler ve yöneticiler, titreşimin neden olduğu risklere ve hastalıklara karşı eğitilmelidir.

38 Titreşimden korunma (6)
Ayrıca; titreşimin olumsuz etkileri görülen işçilerin değiştirilmesi yoluna gidilmelidir. Etkilenme süresinde kısıtlama yapılması veya çalışma süresince daha sık dinlenme araları verilmesi, titreşimden etkilenmede uygun bir korunma yöntemi olacaktır.

39 Titreşimin denetimi her şeyden önce, işçi ve işverenin titreşimin
Titreşimin ile ilgili denetim yöntemleri ve yasal düzenlemeler Titreşimin denetimi her şeyden önce, işçi ve işverenin titreşimin olumsuz etkilerini en iyi şekilde bilmesi ile başlar.

40 Makinelerin bakımını zamanında yapar.
Titreşimin olumsuz etkilerine karşı eğitimli bir işveren, kuracağı işyerinde kullanacağı makinenin, konulacağı zeminin, titreşimi yok edecek veya iletmeyecek şekilde düzenler. Makinelerin bakımını zamanında yapar. İşçileri işe alırken, titreşime hassasiyeti olmayanlardan seçer.

41 denetimlerde titreşim üzerinde pek durulmaz.
Ülkemizde, işyerlerindeki denetimlerde titreşim üzerinde pek durulmaz. Nedeni ise; titreşimin çok iyi bilinmemesinden ve çalışanların işyerlerinde titreşimden şikayetçi olmamalarından kaynaklanır.

42 Titreşim konusunda, ülkemizde yeterli araştırma da yapılmamaktadır.
Bir veya iki üniversitenin dışında, titreşim ölçmesi yapan ve değerlendiren kurum ve kuruluşta yoktur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak da bu konuda ciddi çalışmalar yapılmamıştır.

43 Her ne kadar; “ Titreşim sonucu kemik-eklem zararları ve anijionörotik
bozukluklar” olarak, Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü’ne ekli listede belirtilmiş ise de; SGK istatistiklerinde, titreşimden ileri gelen meslek hastalıklarına rastlanılmamaktadır. Titreşimden oluşan meslek hastalığının yükümlülük süresi ise 2 yıldır.

44 ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 79. maddesinde, titreşim
Bilindiği gibi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 79. maddesinde, titreşim (vibrasyon) yapan aletlerle yapılan çalışmalarda alınacak tedbirler;

45 “1 – Titreşim yapan aletlerle çalışacak
işçilerin, işe alınırken, genel sağlık muayeneleri yapılacak, özellikle, kemik, eklem ve damar sistemleri incelenecek ve bu sistemlerle ilgili bir hastalığı veya arızası olanlar, bu işlere alınmayacaktır.”

46 2 – Titreşim yapan aletlerle çalışacak
işçilerin, periyodik olarak, sağlık muayeneleri yapılacaktır. Kemik, eklem ve damar sistemleri ile ilgili bir hastalığı veya arızası görülenler, çalıştıkları işlerden ayrılacak, kontrol ve tedavi altına alınacaktır.” denilmektedir.

47 Gazete’de yayımlanan Titreşim Yönetmeliği bilindiği üzere
Ayrıca; tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Titreşim Yönetmeliği bilindiği üzere tarihinde yürürlüğe girmiştir.

48 Bu yönetmelik hükümlerine göre; el-kol titreşimi ve tüm vücut titreşimi için, günlük maruziyet sınır değerler ve maruziyet etkin değerler verilmekte, maruziyetin ölçülmesi ve değerlendirilmesinin yapılması zorunluluğu hükme bağlanmıştır.

49 Yine bu yönetmeliğe göre; “Maruziyetin Önlenmesi veya Azaltılması”
“Risk Belirlenmesi ve Değerlendirmesi” “İşçilerin Bilgilendirilmesi ve Eğitimi” “İşçilerin Görüşünün Alınması ve Katılımın Sağlanması” “Sağlık Gözetimi” “Özel Koşullar” başlıklı maddelerde titreşimle ilgili olarak detaylı hükümler yer almaktadır.

50 YAŞASIN ÇAY ve KAHVE ZAMANI Haydi Sizde Gelin


"TİTREŞİM (vibrasyon) 23.11.2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları