Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR"— Sunum transkripti:

1 NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR
HAZIRLAYANLAR Zehra AYTAR Nisa Selin DOĞAN 6/B

2 İÇİNDEKİLER Nesli tükenen hayvanlar Nesli tükenmekte olan hayvanlar

3 NESLİ TÜKENENEN HAYVANLAR
1)DİNAZORLAR 2)MAMUTLAR 3)MOA 4)ANADOLU PANTERİ 5) MERSİN BALIĞI 6)TAZMANYA KAPLANI

4 DİNAZORLAR Dinazorlar 160 milyon yıl civarında kara. hayatına egemen olmuş hayvanlardır.Yeryüzünde bulunan yaklaşık bin dinazor türünün 65 milyon yıl önce çoğu türünün nesli tükenmiştir.Dinozarların nasıl yok olduğuna dağir bir çok iddia gündemalınmıştıre

5 MAMUTLAR 4,5m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu cinsin son üyeleri m.ö yılında yaşamıştır.Bulunan en eski mamut kalıntıları 4 milyon yaşındadır.Mamutların neslinin tükenmesinin nedenide tam olarak bilinmemekle birlikte, aşırı avlanma yada buzul çağı sonunudaki iklimsel işleri buna neden olabileceği ileri sürülmektedir

6 MOA Moalar Yeni Zelanda’da yaşamış olan dünyanın en büyük kuş türü olarak kabul edilir.Nesilleri insanlar tarafından yok edilmiştir.

7 ANADOLU PANTERİ Anadoluda yaklaşık 30 yıl öncesine kadar yaşamış olan bir ırkıdır. Anadolu parsı Ege ve Batı Akdeniz, ve Doğu Anadolu bölgelerinde daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır.Yaklaşık ömürleri 20 yıldır.

8 MERSİN BALIĞI Bütün türleri neslli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır ve ve çoğunu hatta(en azından)yöresel olarak nesli çoktan tükenmeştir.

9 TAZMANYA KAPLANI Avusturalya özgü büyük bir etçil keselidir.1930’ lara kadar yaşadı.tazmanya hükümeti ve çiftçilerin desteği ile sürdürülen avlarla soyu tüketildi.

10 NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR
1)PANDA 2)JAGUAR 3)KELAYNAK 4)KISA GAGALI YUNUS 5)PENGUEN 6)LEAR MACAW PAPAĞANI 7)JAVAN GERGEDANI 8)SİYAH AYAKLI DAĞ GELİNCİĞİ 9)SUMATRA KAPLANI

11 PANDA Panda anavatanı çin vietnam ve burma olan pandalar doğal yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle tehlike altındadır kapalı alanlarda ya da özel koruma alanlarında üremeleri sağlanmaya çalışılan pandaların sayısı 2 bin adedi bulmuyor bile

12 JAUGAR Dünya doğayı koruma birliğinin (IUCN)2006 raporu insan kaynaklı suistimaller sonucu 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğunu ve hayvan türünün tükenmekte olduğunu göstermekte. Sadece 2006’da listeye 530 türün eklenmiş olması canlı türlerinin ne büyük bir tehdit altında olduğunu gösterir.

13 KELAYNAK Deniz ürünlerine ve suya duyduğumuz açlığın giderek yoğunlaşmasına gezegenimiz de yaşayan su canlıları için giderek ciddi bir tehlike oluşturuyor.Sığ suda yaşayan balık türleri azaldıkça, balıkçılarda gözlerini derin sulara dikiyorlar ve böylece oralarda yaşayan canlıların geleceğini tehlikeye sokuyor.Bunlardan biride kelaynak türüdür.

14 KISA GAGALI YUNUS Kısa gagalı yunus Akdeniz alt türüdür.Son 40 yıl içinde türün nüfusu aşırı avlanma ve yaşam alanlarının bozulması sonucu %50’ye düşmüştür.

15 PENGUEN Çin pandalarının soyu giderek azaldığını gördükçe endişelerken, şimdi de imparator penguenleri sorunu ortaya çıktı. Tasmanya’nın güneyinde Antartık kıyısında yaşayan imparotor penguenleri büyük bir hızla azalıyor. Bölgedeki buzlar eridikçe hayvanların sayısı da düşüyor.Penguenlerin sayısı son 50 yılda 3 bin kadar düştü.en büyük ölüm oranı arasında deniz aza lması sırasın da raslandı

16 LEAR MACAW PAPAĞANI Lear macaw papağanı brezilya koruma çalışmaları sayesin de sayısı artmaya başlayan kıritik türlerdendir brezilyanın toca velha ve serra branca bölgelerindeki iki ana kolonide250’den fazla lear macaw olduğu sanılıyor.

17 JAVAN GERGEDANI Bu gergedanlar, belkide dünyanın en nadir bulunan memelilerdir. Kaçak avcılar boynuzuna değer verirken, müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yo ediyorlar. Her ikisi de türler için ölüm hükmünü veriyor.

18 SİYAH AYAKLI DAĞ GELİNCİĞİ
Kıtanın tek yerli gelincikleri ve nesli tükenmekte olan memelilerden biridir yılında, yalnızca 18 dağ gelinciği kalmışken şimdi soyu tekrar kazanılmaya çalışılıyor.

19 SUMARTA KAPLANI Endoznezya’nın adalarında bir tanesi olan Sumarta’nın gözlerden uzak ormanları, Dünya’nın en nadir kaplan türlerinden bir tanesi olan görkemli Sumarta Kaplanı’na ev sahipliği yapıyor. Son 25yılda Sumarta ormanlarının %50’sinin yok olmasıyla vahşi doğada yaşayan kaplanlarının sayısının 400’ün altında indiği tahmin ediliyor.Tarım alanları kereste endüstrisi ve palimiye yağı üretimi nedeniyle toprağa olan talebin gğn geçtikçe artması kaplanların yaşam alanını son derece daralttı.

20 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Umarım beyenmişsinizdir biz bu slaytı yapmakla çok eylendik sizde eylenmişsinizdir umarım:P


"NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları