Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞ ÜLKESİ CIVITAS SOLIS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞ ÜLKESİ CIVITAS SOLIS."— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞ ÜLKESİ CIVITAS SOLIS

2 ÜTOPYA Ütopya Latince utopia, Siyasi bir ideali ifade etmek için tasarlanan hayali ülkedir.İsim Yunanca eu- iyi ve topos- yer kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. ”Ütopya” terimi tarih boyunca düşünürlerin tasarladıkları toplumları kast etmek için kullanılmıştır. İdeal bir toplum oluşturma etkinliklerini veya edebiyattaki kurgusal betimlemeleri de anlamında barındırır.

3 Herkesin mutlu olabileceği bir devlet ya da en azından bir şehir mümkün müdür?
Devlet (mö. 380 ),  Platon Tanrıkent ( 413–426), Augustinus Kudüs’te bir sonsuz şehir düşler. Hristiyan ütopyaların fikir babasıdır. Ütopya(1516)- Thomas More Güneş Şehri (1623) ,  Tommaso Campanella Yeni Atlantis (1627), Francis Bacon News from Nowhere (1892), William Morris, “Hiçbiryer”  adlı politika olmayan yerdir. Ortak mülkiyet ve üretimin demokratik kontrolü vardır.

4 Tommaso Campanella Campanella, 1568’de Stilo’da dünyaya geldi ’te Dominiken tarikatına girerek Tommaso adını aldı.Padova’da Galileo Galilei ile tanıştı; yıllar sonra yazdığı Apologia pro Galilaeo (1616; Galilei’nin Savunması) adlı eserinde Galileo’yu savunacaktı.Campanella 1593’te cinsel sapıklıkla suçlandı ve tutuklandı, ama beraat etti. 1596’da heretiklik suçlamalarına karşı kendini savundu. Tomasso Campanella Kalabriya'yı İspanyol egemenliğinden kurtarmak ve hayalindeki komünist düzeni kurabilmek için 1599 yılında bir ayaklanma planı hazırlamıştı.Ayaklanma planının açığa çıkarılmasıyla tutuklanıp Napoli’ye götürüldü. Gördüğü işkence sonucunda ayaklanmada yer aldığını itiraf etti, ancak deli rolü yaparak ölüm cezasından kurtuldu ve ömür boyu hapse mahkûm edildi.1626’da serbest bırakıldı ’te Napoli’de İspanyollara karşı bir komplonun içinde yer aldığı belirlenince, Fransa’ya kaçtı.

5 Campanella, hapisteyken Güneş Ülkesi’ni yazdı
Campanella, hapisteyken Güneş Ülkesi’ni yazdı. Yüzyıl önce yaşamış Thomas More gibi, Campanella da yapıtında Platon’un Politea’sını (Devlet 1942, 1946) örnek alır. Güneş Ülkesi’nin yöneticileri aydın kişilerdir. Ülkenin en yüksek yöneticisi filozof bir rahiptir.

6 Güneş ülkesinde dile getirilen konu; toplumsal bir düzen düşüncesidir
Güneş ülkesinde dile getirilen konu; toplumsal bir düzen düşüncesidir. İşte bu kitap bu toplumsal düzeni dile getirmektedir. Yazar temel olarak bu kitapta; toplu halde yaşayan insanların amacının genel yarar olduğu, özel bir mal mülkün olmadığı, çalışmanın bir zevk haline geldiği bir düzenden bahsetmektedir. Bu kitapta yazarımız sosyalizmin temelini oluşturmaktadır.

7 ORTAKLIK Güneş ülkesinde mal mülk ortaklığının yanında, kadın ortaklığı da vardır. Güneş ülkesinde bu kadın ortaklığı Platonda olduğu gibi sadece yöneticiler için değil, tüm toplum içindir. Bu ortaklığın amacı; kan bağıyla herkesi birbirine sıkı sıkıya bağlamak, kıskançlıkların, kinlerin önünü almaktır. Ayrıca bunun temelinde Campanella’nın soyun üremesine ve çocuk eğitimine verdiği önemde yatmaktadır. Fakat; Güneş ülkesinde bu kadın ortaklığının birgün bırakılacağına inanılmaktadır.

8 HEM ZENGİN HEMDE YOKSUL
Güneş ülkelilere göre, yoksulluk insanları alçaltır, serseriliğe götürür, onlarda yurt sevgisini azaltır. Zenginlikse; insanları gurura, cahilliğe, küstahlığa, palavracılığa, bencilliğe götürür. Oysa herşeyin ortak olduğu Güneş ülkesinde, herkes aynı zamanda hem zengin, hem yoksuldur. Zengindir; çünkü kent bütün ihtiyaçlarını karşılar. Fakirdir; çünkü kimsenin özel mal mülkü yoktur. Güneş kentliler mala mülke köle olmazlar, sadece yararlanırlar onlardan.

9 Güneş ülkesinde en büyük yönetici bir başrahip olan Metafizikçi’dir
Güneş ülkesinde en büyük yönetici bir başrahip olan Metafizikçi’dir. Gerek dünya işlerinin , gerekse ahiret işlerinin başı odur. Yetkisi mutlaktır, verdiği yargılar kesindir, kimse ses çıkarmaz onlara. Metafizikçi’nin Güç, Akıl ve Sevgi adlı eşit yetkide üç yardımcısı vardır.

10 GÜÇ Barış ve savaşla ilgili bütün işleri yönetir, yani;askerlik işlerinde ki en yüksek yetkili kişi odur.

11 Akıl Serbest mesleklerin, bilim adamlarının, eğitim işlerinin ve okulların yönetimleri ile ilgilenir.

12 SEVGİ Ülkede sağlıklı kuşaklar yetiştirilmesi görevini üstlenmiştir. Eğitim öğretim işlerinin düzenlenmesi de onun sorumluluğundadır.

13 YEMEK Güneş ülkelilerin yemek bakımından uydukları kural şudur; bir gün et, bir gün balık, bir gün sebze yerler. Dördüncü gün, mideleri yorulmasın ve organizma güçsüz duruma düşmesin diye yeniden ete dönerler. Sindirimi en kolay besinleri yaşlılara ayırırlar. Ama çoğunluk, günde iki öğün, çocuklarsa doktorların öğütleri gereğince dört öğün yerler. Güneş ülkeliler genel olarak, yüzyıl yaşarlar, iki yüzyıl yaşayanlarda vardır.

14 GÜNEŞ ÜLKELİLERE GÖRE Dinliler dinden uzaklaşıyorsa, din kurallarının sıklığından değil, daha çok dinsizlerle düşüp kalktıkları, şan şeref peşine düştükleri, mal mülk sevdasına, ten isteklerine kapıldıkları için uzaklaşıyorlar. Bütün varlıklar varlığa katıldıkları kadar Güç, Bilgelik ve Sevgi'den oluşur ve yokluğa katıldıkları kadar da güçsüzlük, bilgisizlik ve sevgisizlikten Savaşın amacı düşmanı yoketmek değil, daha iyi hale getirmektir. Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkalarına yapma; sana yapılmasını istediğin bir şeyi başkalarına da yap! Yıldız haritasında ya da doğum haritasında burçlar kuşağının altıncı yıldızı olan Virgo'nun (Başak) ufkun doğusunda yükselmeye başladığı an uğurlu sayılır. İnsanların gerçek anlamda üstün yasalarla yönetilmediğini, iyilerin işkence çekerken, hakaret işitirken kötülerin saltanat sürdüğünü söylüyorlar; oysa onlara göre, kötülerin mutlu yaşamı aslında mutsuz bir yaşamdır.

15 ANAFİKİR İnsanların hiçbir zaman umutlarını kaybatmemelerinin gerektiğini, herşeyin dönüp dolaşıp eski yerine geldiği gibi, geçmişte yaşanan bazı güzelliklerin ileride de olabileceğini, insanların yararları, mutluluğu ve ahlakı paylaştığı zaman dünyanın bir cennet olabileceğini, azgın kör sevgiler yerine uyanık, temiz sevgilerin gelebileceğini, yalan dolan, bilgisizlik ve zorbalığın yerine, gerçek bilgi ve kardeşliğin gelebileceğini savunuyor.

16 HAZIRLAYAN Hamza Kamil CANBOL


"GÜNEŞ ÜLKESİ CIVITAS SOLIS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları