Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRAFİK KANUNU VE UYGULAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRAFİK KANUNU VE UYGULAMA"— Sunum transkripti:

1 TRAFİK KANUNU VE UYGULAMA
2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU VE UYGULAMA ALANI 2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU AMAÇ VE KAPSAMI TRAFİK İLE İLGİLİ TANIMLAR

2 AMAÇ Trafik ile ilgili tanımları ve önemini bilip kavramak
Karayolunun tanımını ve önemini bilip kavramak Trafik Kanununun uygulama alanını öğrenecek ve karayolu olarak kabul edilen yerleri tespit edebilmek Karayolu dışında araç kullanma esaslarını bilmek Trafik zabıtası ve görevlerini kavrayacak

3 KONU İLE İLGİLİ TANIMLAR
TRAFİK : Yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerindeki hal ve hareketleri KARAYOLU: Trafik için kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprü ve alanlardır.

4 KONU İLE İLGİLİ TANIMLAR ERİŞME KONTROLLÜ KARAYOLU
(OTOYOL-EKSPRES YOL ) Transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu yoldur

5 KONU İLE İLGİLİ TANIMLAR KARAYOLU SINIR ÇİZGİSİ
Kamulaştırılmış, kamuya terk veya tahsis edilmiş karayolunda; mülkle olan sınır çizgisi, diğer karayollarında; yarmaca, şevden sonra hendek varsa hendek dışı kenarı, hendek yoksa şev üst kenarı, dolguda şev etek çizgisi yaya yolu ayrılmış karayolunda ise yaya yolunun mülkle birleştiği çizgidir. ŞEV BORDÜR DIŞ VE İÇ ŞEV YAYA YOLU BANKET TAŞIT YOLU TAŞIT YOLU KENARI MÜLK KARAYOLU PLATFORMU

6 KONU İLE İLGİLİ TANIMLAR
MÜLK : Devlete, kamuya gerçek yada tüzel kişilere ait olan taşınmaz mallardır. PARK YERİ : Araçların park etmesi için kullanılan açık veya kapalı alanlardır. SERVİS İSTASYONU : Araçların bakım, onarım ve servislerin yapıldığı açık ve kapalı alanlardır. AKARYAKIT İSTASYONU : Araçların esas itibariyle akaryakıt , yağ ve basınçlı hava gibi ihtiyaçların sağlandığı yerdir.

7 KAMUYA AÇIK PARK- BAHÇE
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI KAMUYA AÇIK PARK- BAHÇE

8 PARK YERİ-GARAJ-SERVİS VE AKARYAKIT İSTASYONU
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI PARK YERİ-GARAJ-SERVİS VE AKARYAKIT İSTASYONU

9 BELİRLİ BİR KARAYOLUNUN BAĞLANTISINI SAĞLAYAN GÖREN ARAÇLARIN KARAYOLU
KAROYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI ERİŞME KONTROLLÜ KARAYOLU VE PARA ÖDENEREK YARARLANILAN KAMUYA AÇIK KESİMLERDE VE BELİRLİ BİR KARAYOLUNUN BAĞLANTISINI SAĞLAYAN DENİZ,GÖL VE AKARSULAR ÜZERİNDE KAMU HİZMETİ GÖREN ARAÇLARIN KARAYOLU ARAÇLARINA AYRILAN KISIMLARINDA

10 KAROYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI
Deniz ve göllerdeki araba vapurlarının araçlara ayrılan yerinde Kontrollü kontrolsüz hemzemin geçitlerde Kamu kurumunun araçlara ayrılan park yeri veya bahçesi İki kara parçasını bağlayan köprüler Bir işyerinin, otelin veya okulun park yeri Havaalanlarında uçak pistlerinin dışında kalan araçların kullanılması için ayrılan yerlerde Otoyollarda, otoban gişelerinde, otobüs terminallerinde Motorlu araç tamirhanelerinde , benzin istasyonlarında

11 KAROYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI
HAVADA- - DEMİRYOLUNDA OLAN ZARARLAR HÜKMÜN DIŞINDADIR Uçağın zorunlu olarak karayoluna inmesi de buna dahildir, KAMUYA KAPALI YERLER ASKERİ ALANLAR, RESMİ ARAÇLARIN GİRİP ÇIKTIKLARI YERLER APARTMAN SAKİNLERİNE AİT PARK YERLERİ DENEME SÜRÜŞÜ YAPILAN YERLER

12 KAROYOLLARI TRAFİK KANUNU UYGULAMA ALANI
Bir aracın sebep olması şarttır, Vinç , teleferik asansör gibi araçlar kanun kapsamı dışındadır. El arabası, engellilere mahsus insan gücüyle itilen arabalar, lunaparktaki çarpışan araçlar ve sadece suda ve havada hareket eden araçlar da kapsam dışındadır. Kanun kapsamında olabilmesi için toprak yada toprağa bağlantısın olması gerekmektedir. Troleybüs ve tramvaylar otobüs sınıfına dahil edildiğinden dolayı kanun kapsamındadır.

13 OTOMOBİL-MİNİBÜS Yapı itibariyle,sürücüsünden dahil en çok 9 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Yapısı itibariyle sürücüsünden dahil onyedi oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır.

14 KAMYONET-KAMYON İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı kg. geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı kg.dan fazla olan ve yük taşımak için kullanılan motorlu taşıttır.

15 OTOBÜS-ÇEKİCİ Sürücüsü dahil en az18 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Römork ve yarı römork çekme için imal edilmiş olan yük taşımayan motorlu taşıttır.

16 ARAZİ TAŞITI ÖZEL AMAÇLI TAŞIT
Karayollarında yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan motorlu taşıttır Bozuk veya hasara uğramış araçları çekme ve taşımak kaldırmak için imal edilmiş motorlu araçtır.

17 UMUM SERVİS ARACI KAPM TAŞITI
Okul servis araçları ile personel servis araçlarının birlikte değerlendirilmesidir Yük taşınmasında kullanılmayan iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış,hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır.

18 KAMU HİZMETİ TAŞITI PERSONEL SERVİS ARACI
Kamu hizmeti için yük veya yolcu taşıması yapan bütün taşıtlardır. Kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişileri bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardır.

19 RÖMORK-YARI RÖMORK Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır. Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan,taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.

20 HAFİF RÖMORK MOTOSİKLET
Azami yüklü ağırlığı 750 kg. geçmeyen römork veya yarı römorktur. AZAMİ 750 İki veya üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır.

21 BİSİKLET MOTORLU BİSİKLET
En çok üç tekerleği olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz taşıttır Silindir hacmi 50 cm. küpü geçmeyen içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 km.den az olan bisiklettir.

22 LASTİK TEKERLEKLİ TRAKTÖR
İŞ MAKİNELERİ Römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçlarıdır. Yol inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, Bayındırlık, Milli Savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş, karayolunda insan,hayvan, yük taşımasında kullanılmayan araçlardır.

23 TRAMVAY- OKUL TAŞITI Genellikle yerleşim birimleri içerisinde inşan taşımasında kullanılan , karayolunda tekerlekli raylar üzerinde hareket eden ve hareket gücünü dışarıdan sağlayan araçtır . Okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taşınmalarında kullanılan taşıtlardır.

24 TAŞIT KATARI Karayolunda bir birim olarak seyretmek üzere birbirine bağlanmış taşıtlardır.

25 ARAÇ MOTORLU MOTORSUZ MOTORLU ARAÇ ÖZEL AMAÇLI TAŞIT İŞ MAKİNELERİ LTT

26 Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır.
TAŞIT TAŞIT MOTORLU MOTORSUZ Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır.

27 Motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişidir
SÜRÜCÜ- ŞÖFÖR Motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişidir Ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişidir.

28 ARAÇ SAHİBİ - İŞLETEN BENİM TESCİL Araç için adına yetkili idarece tescil belgesi verilmiş veya sahiplik veya satış belgesi düzenlenmiş kişidir. Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama ,ariyet veya rehini gibi hallerde kiracı,ariyet veya rehin alan kişi İŞLETEN ’dir.

29 YOLCU-HİZMETLİ Aracı kullanan sürücü ile hizmetliler dışında araçta bulunan kişilerdir. Sürücü hariç araç veya araç taşıma hizmetlerinde süreli veya süresiz çalışan kişiler ile iş makinelerinde sürücüden gayri kişilerdir.

30 DURAK-GARAJ Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının yolcu veya hizmetlileri bindirmek için durakladıkları işaretlerle belirlenmiş yerdir. D Araçların genellikle uzun süre durmaları için kullanılan bakım veya servisinin de yapılabileceği kapalı veya açık olan yerlerdir.

31 TERMİNAL İnsan veya eşya taşımalarında araçların , indirme ,bindirme yükleme boşaltma ,

32 SERVİS İSTASYONU Araçların bakım,onarım ve servislerinin yapıldığı açık veya kapalı yerlerdir.

33 TRAFİK KAZASI YARALANMA ÖLÜM ZARAR
Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm-yaralanma ve zararla sonuçlanmış olaydır.

34 Her türlü trafik zorunlulukları nedeni ile aracın durdurulmasıdır.
DURMA Her türlü trafik zorunlulukları nedeni ile aracın durdurulmasıdır.

35 DURAKLAMA Trafik zorunlulukları dışında araçların insan indirmek ve bindirmek eşya yüklemek boşaltmak veya beklemek amacı ile kısa bir süre için durdurulmasıdır.

36 Araçların durma ve duraklaması gereken haller dışında bırakılmasıdır.
PARKETME Araçların durma ve duraklaması gereken haller dışında bırakılmasıdır.

37 GEÇİŞ HAKKI Yayaların ve araç kullananların diğer yaya ve araç kullananlara göre yolu kullanmak sırasındaki öncelik hakkıdır.

38 GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ Görev sırasında belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.

39 TAŞIMA SINIRI( KAPASİTE)
Bir aracın güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığı ve yolcu sayısıdır.

40 GABARİ 4 M. 2.55 M Araçların , yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir.

41 Taşıtın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığıdır.
AZAMİ AĞIRLIK 50 TON Taşıtın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığıdır.

42 YÜKSÜZ AĞIRLIK Üzerinde insan veya eşya (yük) bulunmayan ve akaryakıt deposu olan bir aracın taşınması zorunlu alet ,edevat ve donanımı ile birlikte toplam ağırlığıdır.

43 DİNGİL AĞIRLIĞI Araçlarda aynı dingile bağlı tekerleklerden karayolu yapısına aktarılan ağırlıktır.

44 AZAMİ DİNGİL AĞIRLIĞI AZAMİ
Araçların karayolu yapılarında güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan dingil ağırlığıdır.

45 AZAMİ TOPLAM AĞIRLIĞI AZAMİ
Araçların karayolu yapılarında güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan toplam ağırlığıdır.

46 TRAFİK İŞARETLERİ DUR Trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları ,ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile trafik zabıtası veya diğer yetkililerin trafiği yönetmek için yaptıkları hareketlerdir.

47 İŞARET LEVHALARI DUR Sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş ve üzerindeki sembol,renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır.

48 IŞIKLI VE SESLİ İŞARETLER
Trafiği düzenlemede kullanılan ışıklı ve sesli ,sabit veya taşınabilir elle kumanda edilebilen veya otomatik çalışan üzerinde çeşitli renk şekil sembol yazı bulunan ve belirli yanma süresi olan ışık ve sesle özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan tertibattır.

49 İŞARETLEME Taşıt yolu ile bordür,ada ayırıcı,oto korkuluk gibi karayolu elemanları üzerinde çeşitli renk çizgi,şekil,sembol,yazı ve yansıtıcı ve benzerleri ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan tertibattır.

50 Belediyelerin Trafikle İlgili Görev ve Yetkileri
2918 sayılı Trafik Kanununda yer alan düzenlemeler: Md.4: b) Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu; Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanının başkanlığında, Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'na katılan kamu kurumlarının en az daire başkanı seviyesinde görevlileri; Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu temsilcisi ile İçişleri Bakanlığınca uygun görülen trafikle ilgili üniversite, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Trafik Kazaları Yardım Vakfının birer temsilcisi ve Başkent Büyükşehir Belediye Başkanından oluşur. İhtiyaç duyulan konularda bilgilerine başvurmak üzere diğer kurum ve kuruluşlardan temsilci çağrılabilir. Kurul üç ayda bir toplanır, zorunlu hallerde başkan tarafından toplantıya çağrılabilir.

51 Md. 4: Kurulun görev ve yetkileri şunlardır; 1. Trafikle ilgili kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanmasına ilişkin önerilerde bulunmak, 2. Trafik kazalarının azaltılmasına ilişkin önerilerde bulunmak, 3. Uygulamada görülen aksaklıkları tespit etmek, 4. Kendi görev alanına giren konularla ilgili yasal düzenlemeden kaynaklanan eksiklikleri belirlemek. Bu Kanunla ve trafik hizmetleri konusunda diğer kanunlarla verilen görevler; a) İçişleri Bakanlığınca, b) Bu Kanunla yetkili kılınan diğer bakanlık, kuruluş ve belediyelerce, İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde, Yürütülür.

52 md. 5: Emniyet Genel Müdürlüğüne verilen görevler, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak kurulan Trafik Hizmetleri Başkanlığınca yürütülür. Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Emniyet GenelMüdür Yardımcısı tarafından yürütülür. Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez bölge, il ve ilçe trafik zabıta kuruluşları Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı olarak çalışır.

53 md. 6: Trafik zabıtası: Trafik zabıtası görevi sırasında karşılaştığı acil ve zorunlu hallerde genel zabıta görevi yapmakla da yetkilidir. Mülki idare amirlerince, emniyet ve asayiş bakımından zorunlu görülen haller dışında, trafik zabıtasına genel zabıta görevi verilemez, araç, gereç ve özel teçhizatı trafik hizmetleri dışında kullanılamaz.

54 Genel Zabıta: Trafik zabıtasının bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde polis; polisin ve trafik teşkilatının görev alanı dışında kalan yerlerde de jandarma, trafik eğitimi almış subay, astsubay ve uzman jandarmalar eliyle yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uygun olarak trafiği düzenlemeye ve trafik suçlarına el koymaya görevli ve yetkilidir.

55 Belediye Zabıta Yönetmeliği Belediye zabıtası, hizmetin gereğine ve yoğunluğuna göre, imar, çevre, sağlık, trafik ve turizm gibi kısımlara ayrılabilir.

56 Belediye Zabıtasının Trafik İle İlgili Görevleri
13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisindeki karayolları kenarlarında yapılan yapı ve tesisler için belge aramak, olmayanlar hakkında fen elemanları ile birlikte tutanak düzenlemek. 2) Yetkili organların kararı uyarınca belirlenen kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksilerin sayılarını, bilet ücret ve tarifeleri ile zaman ve güzergâhlarını denetlemek. 3) Yetkili organların kararı uyarınca tespit edilen durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerindeki araç park yerlerinde gereken denetimleri ve diğer iş ve işlemleri yapmak.  4) Kanunlarla belediyelere verilen trafik görev ve yetkilerinden belediye başkanlığınca uygun görülenleri yürütmek 5) Belediyelerce yapılan alt yapı çalışmalarında gerekli trafik önlemlerini almak.  6) Belediyelerce dikilen trafik işaret ve levhalarına verilen hasarları tespit etmek. 7) Şehirlerarası otobüs terminalleri ile diğer garajlardaki otobüslerin fiyat ve zaman tarifelerini denetlemek, uymayanlara tutanak düzenlemek.

57 Belediye Trafik Birimleri
Md.10 : Bu Kanunla belediyelere verilen görevler il ve ilçe trafik komisyonları ve mahalli trafik birimleri ile işbirliği yapılarak yürütülür. Her belediye başkanlığı bünyesinde, hizmet kapasitesi gözönünde tutularak İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek ölçülere ve genel hükümlere göre, -belediye trafik şube müdürlüğü, -şefliği veya -memurluğu kurulur.

58 Görev ve yetkiler 1. Yapım ve bakımından sorumlu olduğu yolları trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak, 2. Gerekli görülen kavşaklara ve yerlere trafik ışıklı işaretleri, işaret levhaları koymak ve yer işaretlemeleri yapmak, 3. Karayolu yapısında ve üzerinde yapılacak çalışmalarda gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve denetlemek, 4. Karayolunda trafik için tehlike teşkil eden engelleri gece veya gündüze göre kolayca görülebilecek şekilde işaretlemek veya ortadan kaldırmak, 5. Yol yapısı veya işaretleme yetersizliği yüzünden trafik kazalarının vukubulduğu yerlerde, yetkililerce teklif edilen tedbirleri almak, 6. Çocuklar için trafik eğitim tesisleri yapmak veya yapılmasını sağlamak, 7. Bu Kanun ve bu Kanuna göre çıkarılan yönetmeliklerle verilen diğer görevleri yapmak.

59 Md. 12: İl ve İlçe Trafik Komisyonları İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliği bakımından Yönetmelikte gösterilen konular ve esaslar çerçevesinde, illerde vali veya yardımcısının başkanlığında, belediye, emniyet, jandarma, milli eğitim, karayolları ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı ilgili odanın temsilcileri; Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların birer temsilcisinden oluşan İl Trafik Komisyonu, ilçelerde kaymakamın başkanlığında, aynı kuruluşların yöneticileri veya görevlendirecekleri temsilcilerinin katıldığı İlçe Trafik Komisyonu kurulur. Kuruldaki üniversite, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların temsilcilerinin toplam sayısı 3'ü geçemez.

60 Md. 18: Belediye sınırları içindeki karayolları kenarında yapılacak veya açılacak yapı ve tesisler için; a) Belediyelerden izin alınması, b) Belediyelerce bu iznin verilmesinde, trafik güvenliği bakımından bu tesisler hakkındaki Yönetmelikte belirlenen şartların yerine getirilmesini sağlamaları ve ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayolu kenarında yapılacak ve açılacak olanların bu yollara bağlantıları için bu Genel Müdürlüğün ilgili bölge müdürlüğünden uygun görüş almaları, Zorunludur.

61 Md. 22: İş makinesi türünden araçların tescilleri; Tarım kesiminde kullanılanlar hariç İl Trafik Komisyonlarından karar alınmak şartı ile motorsuz taşıtlardan gerekli görülenlerin tescilleri belediyelerce yapılır.

62 Md.65: Kış lastiği zorunluluğu Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulur. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu yetkisini valiliklere devredebilir. Bu madde hükümleri çerçevesinde araçları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilidir. Bu maddede düzenlenen yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 625 Türk Lirası tutarında bu maddede belirtilen görevlilerce idari para cezası verilir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir. Bu maddede belirtilen idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenir.

63 Md.79: Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz. Erişme kontrollü karayolları (otoyol-ekspresyol) hariç olmak üzere büyükşehirlerde yetkili idareler, büyükşehir belediyeleridir

64 İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur. Zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin primler peşin ödenir. Ancak, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık primlerin taksitler halinde tahsil edilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir.

65 Zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalan hususlar:
a) İşletenin; bu Kanun uyarınca eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği talepler, b) İşletenin; eşinin, usul ve füruunun, kendisine evlat edinme ilişkisi ile bağlı olanların ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin mallarına gelen zararlar nedeniyle ileri sürebilecekleri talepler, c) İşletenin; bu Kanun uyarınca sorumlu tutulmadığı şeye gelen zararlara ilişkin talepler

66 d) Bu Kanunun 105 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre zorunlu mali sorumluluk sigortasının teminatı altında yapılacak motorlu araç yarışlarındaki veya yarış denemelerindeki kazalardan doğan talepler, e) Motorlu araçta taşınan eşyanın uğrayacağı zararlar, f) Manevi tazminata ilişkin talepler. g) (Ek: 14/4/ /4 md.) Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, h) (Ek: 14/4/ /4 md.) İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri

67 md. 106: Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere,il özel idarelerine ve belediyelere, kamu iktisadi teşebbüslerine ve kamu kuruluşlarına ait motorlu araçların sebep oldukları zararlardan dolayı, bu Kanunun işletenin hukuki sorumluluğuna ilişkin hükümleri uygulanır. Bu kuruluşlar, 85 inci maddenin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere 101 inci maddedeki şartları haiz milli sigorta şirketlerine mali sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlüdürler.

68 md. 124: Okul öncesi çocuklara ve ilköğretim öğrencilerine trafik bilgisi vermek ve kurallara uyma alışkanlığı kazandırmak amacı ile il özel idareleri ve belediyeler, yeteri sayıda ücretsiz çocuk trafik eğitim parkı yapar ve belediyeler gerçek veya tüzelkişilere de yapma izni verebilir. Çocuk trafik eğitim parklarının yapılma, açılma, eğitim, denetim ve çalışma esasları ile diğer hususlar İçişleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarının görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak Yönetmelikle düzenlenir.

69 Ek madde 2: İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, (…)(2) bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezası üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanır. Ayrıca, araç her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir.

70 Soru 1 : Aşağıdakilerden hangisi “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası”nın teminat kapsamı dışındadır? A) Aracın işletilmesi sırasında başka bir araca verilen zarar B) Aracın işletilmesi sırasında bir binaya çarparak binaya verilen zarar C) Aracın işletilmesi sırasında çarpışma sonucu kendi aracında meydana gelen zarar D) Aracın işletilmesi sırasında bir yayaya çarparak yaralanması sonucu verilen zarar E) Hepsi

71 Soru 2: Motorlu araç işletenler, Karayolu Trafik Kanunundan doğan hukuki sorumluluklarını karşılamak üzere hangi sigortayı yaptırmak zorundadır? A) Zorunlu mali sorumluluk sigortası B) İhtiyari mali sorumluluk sigortası C) Yeşil kart sigortası D) Taşımacılık mali sorumluluk sigortası E) Emtia nakliye sigortası

72 SORU 3: Araç sürücüsü adres değişikliğini kaç gün içinde ilgili tescil kuruluşuna bildirmek zorundadır? A) 5 B) 15 C) 20 D) 30 E) 60

73 SORU 4: Aşağıdakilerden hangisi geçiş üstünlüğüne sahip araçlardan değildir? A) Bir kazı çalışmasında görevli iş makinesi B) İtfaiye araçları ve benzeri acil müdahale araçları C) Sanık veya suçluları takip eden veya güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları D) Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunları ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan cankurtaran ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar

74 Soru 5: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiye ne ad verilir? A) İşleten B) Sürücü C) Şoför D) Araç sahibi

75 Soru 6: Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Kurul yılda iki defa olağan gündemle toplanır. B) Kurulun sekreterya görevi Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılır. C) Başbakanın veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısının başkanlığında toplanır. D) Kurulun çalışmasına ilişkin esas ve usuller, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

76 Soru 7: Aşağıdakilerden hangisi belediye trafik birimlerinin görev ve yetkilerinden birisidir? A) Çocuklar için trafik eğitim tesisleri yapmak veya yapılmasını sağlamak B) Araçların ağırlık ve boyut kontrollerini yapmak veya yaptırmak ve denetlemek C) Köy yollarında trafik düzeni ve güvenliği açısından gerekli düzenleme ve işaretlemeleri yaparak, tedbir almak ve aldırmak D) Okul öncesi, okul içi ve okul dışı trafik eğitimini düzenleyen trafik genel eğitim planı hazırlamak ve ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak uygulamak

77 Soru 8: Aşağıdakilerden hangisi hem tescil işlemlerini yapmaya hem de belge ve plaka vermeye yetkili kuruluşlardan birisi değildir? A) TÜVTÜRK B) Motorsuz taşıtlardan gerekli görülenler için, belediyeler C) Raylı sistemle çalışan araçlar için, ait olduğu kuruluşlar D) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araçlar için, Türk Silahlı Kuvvetleri

78 Soru 9: Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler için öngörülen zaman aşımı süresi aşağıdakilerden hangisidir? A) 2 ve 10 yıl B) 2 ve 5 yıl C) 1 ve 5 yıl D) 1 ve 3 yıl

79 Soru 10: Aşağıdakilerden hangisi Karayolları Trafik Kanunu’na göre işleten gibi sorumlu tutulan (farazi işleten) kişilerden birisidir? A) Araç sahibi B) Aracın mülkiyeti muhafaza kaydıyla alıcısı C) Motorlu araçla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan kişiler D) Aracın uzun süreli kiracısı, ariyet alanı ya da rehin alanı


"TRAFİK KANUNU VE UYGULAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları