Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Delphi Ders10 Aslı Ergün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Delphi Ders10 Aslı Ergün."— Sunum transkripti:

1 Delphi Ders10 Aslı Ergün

2 Bu adımda formunuza bir adet “QuickRep” kontrolü taşıyıp bırakın.

3 “QuickRep” kontrolünü seçin ve “Object Inspector” penceresinde yer alan “Bands” özelliğinin solundaki “+” işaretine tıklayın. Alt seçenekleri açılacaktır. Açılan bu bandlardan “HasTitle” olan özelliği true yapın. Delphi otomatik olarak “Title” bandını “QuickRep” kontrolünün içerisinde oluşturacaktır. Bu banda yerleştirilecek içerikler sadece raporunuzun ilk sayfasının başlangıcında yer alacaktır. Diğer sayfalara bu bandın herhangi bir etkisi yoktur.

4 Title

5 HasTitle “HasTitle” bandı aktifleştirildikten sonra “QuickRep” kontrolüne ait görüntü aşağıdaki şekilde gerçekleşecektir.

6 “HasTitle” bandına raporunuzun başlığını belirlemek için bir adet “QRLabel” kontrolü yerleştirip içeriğine (Caption özelliğine) “STOK SERVİS TAKİP ÇİZELGESİ” yazın. Yapmış olduğunuz değişikliklerin rapor görüntüsünü almak için “QuickRep” kontrolü üzerinde Mouse’un sağ tuşuna tıklayıp “Preview” komutunu verebilirsiniz

7

8 HasColumnHeader “QuickRep” kontrolünü seçip “Object Inspector” penceresinden Bands özelliğinden “HasColumnHeader” bandına true değerini aktarın. Bu band sütun başlıklarının gösterileceği bandtır, rapor sayfalarınızın tamamının başlığında gözükecektir. Bu banda da beş adet “QRLabel” kontrolü yerleştirip içeriklerini sütun başlıklarını gösterecek metinle doldurun.

9 HasPageHeader “QuickRep” kontrolünü seçip “Object Inspector” penceresinden “HasPageHeader” bandına true değerini aktarın. Tüm sayfalarda gözükmesini isteyeceğiniz üst bilgiler için bu bandı kullanabilirsiniz. Bu banda “QRSysData” kontrolünden bir adet yerleştirip, “Object Inspector” penceresinden “Data” özelliğine “qrsDate” değerini aktarın. Bu kontrol artık aktif raporun basılma tarihini gösterecektir.

10 HasPageFooter Şimdiki işlemimiz “QuickRep” kontrolünü seçip “Object Inspector” penceresinden “HasPageFooter” bandını aktifleştirmek olacak. Bu band rapor sayfalarının hepsinde alt bilgi olarak kullanılacaktır. Genellikle sayfa sayısı veya toplam sayfa adedi gibi etiketlerin yer aldığı bölümdür. Bu kısma “QRSysData” kontrolünden bir adet yerleştirip “Data” özelliğine “qrsPageNumber” değerini aktarın. Bu işlemden sonra kontrol aktif sayfa sayısını gösterecektir.

11 HasSummary Basit raporlama için aktifleştireceğimiz son band “HasSummary” bandıdır. Bu band raporunuzun en sonunda gözükecek olan kısımdır. Genellikle rapor toplamlarına ait hesaplamaların yaptırılacağı yerdir. Bu banda yerleştireceğiniz “QRExp” kontrolü sayesinde tablo sütunlarınıza ait fonksiyonel hesaplatmaları yaptırabilirsiniz. Şimdi bir adet (“FIYAT” sütununun alt hizasına) “QRExp” kontrolünü bu banda yerleştirip “Expression” özelliğine tıklayın, aşağıdaki pencere açılacaktır.

12 Qrshape Bu adımda sütun başlıklarının altına kalın çizgi, kayıtların altlarına da ince çizgi çekmeyi göstereceğim. “QrShape” kontrolünden bir adet sütun başlıklarının altına (ColumHeader bandı) boydan boya çizin. Varsayılan olarak “Shape” özelliği “qrsRectangle” dır. Yani dikdörtgen çizer. Bu özelliğe “qrsHorLine” değerini aktarın ve “Pen” özelliğinin altında yer alan “Width” değerine “3” girip preview görüntüsünü alın.

13 HasDetail Aynı işlemi “HasDetail” band bileşenlerinin (QRDBText kontrolleri) altında da yapın fakat width değerini değiştirmeyin.

14 QRImage Title kısmına QRImage nesnesi ekleyin. Picture özelliğne resim yerleştirin.

15


"Delphi Ders10 Aslı Ergün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları