Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ YERİ UYGULAMA EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ YERİ UYGULAMA EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ YERİ UYGULAMA EĞİTİMİ
PRATİK BİLGİLER

2 “İş Yeri Uygulama Eğitimi”
İş Yeri Uygulama Eğitimi kesinlikle bir staj değildir.” “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersi adı altında eğitim programlarının son dönemine konulmuş iş yerlerinde yapılması gereken uygulamalı bir derstir. Öğrenciler son dönemlerini okula gelmeden iş yerlerinde “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersini alarak tamamlarlar.

3 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” nin amacı
Öğrencilerin, eğitimleri süresince üniversiteden kazandıkları teorik ve pratik bilgilerini “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersi adı altında iş yerlerinde uzman kişilerin rehberliğinde yapacakları uygulamalı eğitimle bütünleştirerek, mezuniyet sonrası daha kolay iş bulabilmeleri için gerekli olan iş tecrübesi ve uygulama becerilerinin geliştirmesini sağlamak, İş yerlerinde sanal değil gerçek bir ortamda, teorik değil uygulama yaparak, bakarak-dinleyerek değil, bizatihi dokunarak-yaparak ve hatta hata yaparak mezun olmalarını sağlamak,

4 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” nin öğrencilere faydaları
Öğrenciler eğitimleri süresince mesleki alanları ile ilgili kazandıkları teorik bilgilerini “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersi adı altında iş yerlerinde uzman kişilerin rehberliğinde yapacakları uygulamalı eğitimle bütünleştirerek nitelikli istihdama yönelik yetişmeleri için gerekli olan uygulama becerilerini geliştirebilecekler, İş yerlerindeki deneyim ve tecrübeleri yerinde öğrenecek, takım çalışması, iş disiplini, sorumluluk alma becerileri artacak, İş dünyası okurken tanışma fırsatı bulacaklar, mezuniyet sonrası işyerlerine adaptasyon sorunu yaşamayacaklar, İş yerlerinde kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklar, tecrübeleri, özgüvenleri artacak, gelecekleri ile ilgili kariyer planlaması yapabilecekler, Öğrenciler okurken iş hayatıyla tanışma ve iş bulma fırsatı bulacaklar, 4 aylık iş tecrübesine sahip olarak mezun olacaklar,

5 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersini alabilme şartları
GANO’nun en az 2.00, ve Son dönem öncesi tüm derslerin tamamının alınmış ve BAŞARILMIŞ olması gerekmektedir. (Ancak yönetmelikteki geçici Madde öncesi girişli öğrencilere ayrıcalıklar tanımaktadır) En fazla üç dersin kalması ve/veya GANO’ nun 2.00 dan düşük olması durumunda son dönem öncesi şartları sağlayabilmesi için üç dersten EK SINAV hakkı verilir.

6 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” süresi ve uygulanışı
İş Yeri Uygulama Eğitimi Manisa Celal Bayar Üniversitesi akademik takvimine göre planlanır ve açıklanan tarihler arasında, iş yerlerinde tam zamanlı ve kesintisiz olarak 15 hafta süresince yapılır. Lisans programlarında 8. dönemde Ön lisans programlarında 4. döneminde yapılır. İş yeri Uygulama Eğitimi Takip Komisyonunun kararı ile Ön lisans programlarında 3. dönemde de yapılabilir.

7 İş Yeri Uygulama Eğitimi nerelerde yapılabilir?
Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü’nün uygun göreceği, tüm kamu/özel kurum ve kuruluşlarında yapılabilir. Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü’nün uygun görmesi durumunda İş Yeri Uygulama Eğitimi yurt dışında da yapılabilir.

8 İş yerlerinde nelere dikkat edilmelidir?
Öğrenciler, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yanında iş yerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uyulmak zorunda olup, sendikal faaliyetlere katılamazlar. İş Yeri Uygulama Eğitimi esnasında kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar. Öğrenciler, işi yerlerinin çalışma gün ve saatleri ile çalışma şartlarına uyarlar.

9 İş yerinde bir problem ile karşılaşılması durumunda ne yapılmalıdır?
Her türlü mazeret, sorun ve istekler İş yeri Eğitim Sorumlusu ve/veya İzleyici Öğretim Elemanı’ na bildirilmelidir.

10 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersinin devamsızlık süresi
İş yerlerinde İş Yeri Uygulama Eğitimi Sorumlusu’nun izni olmadan devamsızlık yapılamaz. Hastalık, birinci derece yakınlarının vefatı veya benzeri acil durumlar dışında izin kullanılamaz. İzinli olarak ayrılması gereken zorunlu durumlarda İş yeri Eğitim Sorumlusu’ nun iznin alınması gerekir. alırlar. İş yeri Eğitim Sorumlusu tarafından verilecek mazeret izni iş Yeri Uygulama Eğitimi süresinin % 10 nunu geçemez. İzinsiz üç gün üst üste iş yerine devam etmeyen öğrenci dersten kalmış sayılır. Sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Öğrenci rapor süresince devamsız sayılır.

11 Sağlık Raporu almam durumunda ne yapılmalıdır?
İş Yeri Uygulama Eğitimi esnasında, sağlık raporu alan öğrenciler, kendilerinden sorumlu, İş Yeri Eğitim Sorumlusu ve İzleyici Öğretim Elemanı’ nı bilgilendirmek zorundadırlar. Raporun aslını en geç 1 hafta içerisinde okullarının «İŞTAK BİRİMİNE» ulaşmasını sağlarlar, aksi takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak yaptırımlar sonucu doğacak ceza ve prim borçlarından sorumlu tutulurlar.

12 İş yerlerine gidebilme şartı
Öğrenciler, İş Yeri Uygulama Eğitimlerine başlayabilmeleri için sus.cbu.edu.tr/Belge ve Formlar/Öğrenci Belge ve Formlar/ «BAŞVURU FORMU» nu doldurmak zorundadırlar. İş Yeri Uygulama Eğitimine hak kazandıkları tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde Başvuru Formunun eksiksiz olarak doldurup okullarının İŞTAK Bürosu’na teslim-tebellüğ belgesi ile teslim ederler. «Başvuru Formu»nu düzenlemeyen ve zamanında teslim etmeyen öğrenciler İş Yeri Uygulama Eğitimi’ ne başlayamazlar. Sigortalılık durumlarında bir değişiklik olması halinde okullarının “İŞTAK” birimini bilgilendirmek zorundadırlar.

13 “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersinden vize ve yarıyıl sonu sınavları yapılacak mı?
Vize ve yarıyıl sınavları yapılmayacaktır. Öğrenciler; Vize yerine; eğitimlerinin 9. haftası içerisinde, 9. haftaya kadar yaptıkları çalışmaları, bir «Ara Rapor» şeklinde düzenleyerek en geç 10. hafta sonuna kadar, İş Yeri Uygulama Eğitimini tamamladıktan sonra ise en geç bir hafta içerisinde Yarıyıl sonu sınavları yerine geçecek tüm bir dönem boyunca yaptıkları uygulama çalışmalarını içeren “Uygulama Raporu” hazırlayarak kendilerinden sorumlu İzleyici Öğretim Elemanı’na ulaşmasını sağlarlar. ÖNEMLİ NOT: Raporlar, Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Komisyonu’nun belirleyeceği esaslara göre hazırlanır. Ayrıca raporların tüm sayfalarının İş Yeri Eğitim Sorumlusu tarafından paraflanması ve “Kabul Sayfası”nın da imzalatılması zorunludur. İş Yeri Eğitim Sorumlusu onayı olmayan raporlar geçersiz sayılacaktır.

14 Raporların hazırlanması esnasında dikkat edilecek hususlar
Raporlar «Bölüm İş yeri Uygulama Eğitimi Komisyonu» nun belirleyeceği içerik ve yazım biçimine göre hazırlanmalıdır. Öğrenciler, raporlarında uygulama eğitimini yaptıkları iş yerleri ile ilgili bilgi ve belgeleri medya, internet, vb. ortamlarda ve üçüncü şahıslarla, iş yerlerinin izni olmadan paylaşmamalıdırlar.

15 İş Yeri Uygulama Eğitimi Güz döneminde de yapılabilir mi ?
Son dönem öncesi şartları sağlayarak bahar döneminde okulda ders alarak geçiren öğrenciler, Bahar dönemi sonunda şartları sağlaması durumunda takip eden Güz döneminde de “İş Yeri Uygulama Eğitimi” için iş yerlerine gidebilirler.

16 İşyeri uygulamasından başarısız olan öğrenciler ne yapacak?
“İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersinden başarısız olan öğrenciler bir sonraki takip eden dönemde dersi tekrar almak zorundadırlar.

17 İş Yeri Uygulama Eğitimi’nin başarı durumu nasıl belirlenir?
Öğrencilerin başarı durumu İzleyici Öğretim Elemanı tarafından belirlenir ve işlenir. İzleyici Öğretim Elemanı, öğrencilerin «Başarı Notu»nun belirlenmesinde, İş Yeri Eğitim Sorumlusu tarafından doldurulan öğrenciler tarafından hazırlanaİş Yeri Eğitimi Değerlendirme Formu, «Ara Rapor» ve dönem sonu «Uygulama Raporları»nı dikkate alır. İzleyici Öğretim Elemanı, gerekli görmesi durumunda, yukarıda sayılan belgelere ek olarak öğrencilerle yüz yüze görüşme yaparak sorulan sorulara verilen cevapları dikkate alarak da başarı notunu belirleyebilir.

18 İzleyici Öğretim Elemanı kimdir?
Bölüm Başkanlığı tarafından «İş Yeri Uygulama Eğitimi» dersine görevlendirilen, ve şubesindeki öğrencilerin çalışmalarını izlemekle yükümlü öğretim elemanıdır. GÖREVLERİ: 1) İş Yeri Eğitim Sorumlusu ve Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Danışmanı ile koordineli çalışmak, 2) Öğrencilerin iş yerlerinde yapacakları çalışmaları İŞTAK‘ ın belirlediği ilkelere göre izlemek, sorun bulunması durumunda Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Danışmanını bilgilendirmek, 3) İş Yeri Eğitim Sorumlusu veya öğrenciler tarafından iletilen, her türlü sorun ve istekleri Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Danışman’ına bildirmek,

19 İzleyici Öğretim Elemanı kimdir?
4) İş Yeri Eğitim Sorumlusu ile iletişim kurarak, her ayın ilk haftası içerisinde bir önceki aya ait öğrenci devamsızlık durumlarını, varsa rapor, izin vb hususları sistem üzerinden işlenmesini sağlayarak sistem üzerinden onay vermek, 5) İş Yeri Uygulama Eğitimi’ni tamamlayan öğrencinin, İş Yeri Değerlendirme Forumu’nu bitiş tarihinden itibaren en geç 5 gün içerisinde İş Yeri Eğitim Sorumlusu tarafından sistem üzerinden doldurulup onaylanmasını sağlamak, 6) İş Yeri Eğitim Sorumlusu’ ndan gelen İş Yeri Değerlendirme Formu ile öğrencilerden gelen «Ara ve Uygulama Raporu»nu değerlendirip yönergeye uygun olarak başarı notunu belirlemek, 7) Öğrencilerin başarı notunu, İş Yeri Uygulama Eğitimi bitiş tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün içerisinde sisteme işlemek.

20 İş Yeri Uygulama Eğitimi Sorumlusu kimdir?
İş Yeri Yetkilisi tarafından öğrencilerin iş yerlerinde yapacakları eğitimden sorumlu olmak üzere görevlendirilen kişidir. GÖREVLERİ: Üniversite tarafından görevlendirilen İzleyici Öğretim Elemanı ile koordinasyon içerisinde çalışmak, 2) Öğrencilere iş yerinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi vermek, meslek alanları ile ilgili görevler vermek, bunların nasıl yapılacağını göstermek ve denetlemek, 3) Öğrencilerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatına uygun eğitimleri almasını sağlamak, 4) Öğrenciler ile ilgili oluşabilecek sorunları İzleyici Öğretim Elemanı na bildirmek, 5) Öğrencilerin devam durumlarını izlemek, mazeret izinlerini değerlendirmek ve her ayın ilk haftası içerisinde bir önceki aya ait devamsızlıklarını SUS sistemi üzerinden işlemek,

21 İş Yeri Uygulama Eğitimi Sorumlusu kimdir?
6) Mazeretsiz olarak 3 gün üst üste eğitime gelmeyen öğrenciyi, 3. gün sonunda İzleyici Öğretim Elemanı’ na bildirmek, 7) İş Yeri Uygulama Eğitimi’ ni tamamlayan öğrencilerin hazırlamak zorunda oldukları «Uygulama Raporu»nu inceleyerek, sayfaları paraflamak ve «Kabul Sayfası» nı imzalamak, 8) İş Yeri Uygulama Eğitimi bitiş tarihinden itibaren en geç 1 hafta içerisinde, öğrencinin hazırlayacağı «Uygulama Raporu»nu da dikkate alarak, öğrencinin eğitimi süresince gösterdiği performansa göre başarı notunu belirlemek ve sistemden «Öğrenci Değerlendirme Formu»nu doldurarak onaylamak.

22 İş Yeri Uygulama Eğitimi’nin başarılı/başarısız (GEÇME) durumu neye göre belirlenecek?
Öğrencinin Başarı Notu, İş Yeri Uygulama Eğitimi Dönemi bitiminde; %50’si İzleyici Öğretim Elemanı, %50’si İş Yeri Eğitim Sorumlusu tarafından verilen notla belirlenir. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için verilen notların ortalamasının 100 üzerinden en az 60 almış olması gereklidir. Öğrencilerin başarı durumu İş Yeri Uygulama Eğitimi dersi için verilen nota göre Geçti / Kaldı / Devamsız (G/K/DZ) olarak takdir edilir.

23 Sigorta primlerini kim ödeyecek?
İş Yeri Uygulama Eğitimi dersini alan öğrencilerin sigortaları SGK hükümlerine göre Üniversite tarafından ödenir. Sigorta ile işe giriş- çıkış işlemleri, ilgili kanunların hükümlerine göre Birimlerin «İŞTAK Büroları» tarafından yapılır ve takip edilir.

24 İş yerimi değiştirebilir miyim?
İş Yeri değişikliği mümkün değildir. Ancak zorunlu hallerde gerekçeniz ile birlikte sizden sorumlu İzleyici Öğretim Elemanı’ na konuyu iletebilirsiniz. Öğrencilerin iş yerlerini değiştirebilmeleri, ancak, “Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Komisyonu’’ kararı ile olabilir. Bu durumda Yönetmelik ve Yönerge hükümleri uygulanacaktır.

25 İş yeri uygulaması esnasında ücret alacak mıyım?
Bu uygulamada maksat öğrencinin para kazanması değil mezuniyet sonrasında iş hayatına nitelikli bireyler olarak hazır olmalarını, iş hayatı ile okurken tanışmalarını ve mezuniyet sonrası iş bulabilme şanslarını artırmaktır. Öğrencilere kurum ve kuruluşlar tarafından ücret ödenip ödenmemesi konusunda ise Üniversite taraf değildir.

26 İş Yeri Uygulama Eğitimi için birkaç iş yerinden talep getirebilir miyim?
Sadece bir iş yeri talebi getirebilirsiniz.

27 “Öğrenci Kabul Formu” mu teslim ettim, fakat sonuçların açıklanmasına zaman var değişiklik yapabilir miyim? Öğrenci Kabul Formunuzu teslim ettikten sonra değişiklik yapamazsınız.

28 Manisa ili dışında “İş Yeri Uygulama Eğitimi yapabilir mi?
Evet yapabilir. “Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü’ nün onay vermesi durumunda “İş Yeri Uygulama Eğitimi” dersinizi Manisa ili dışında öğrencilerin kendilerinin bulacağı iş yerlerinde yapılabilir. Bu durumda iş yerinin kayıtlanması ve talepte bulunması gerekir. Kayıtlanma ve öğrenci talep işlemleri için «İş Yeri Kayıt ve Öğrenci Talebi İşlemleri» sunusunu inceleyiniz.

29 Öğrenciler çalıştıkları iş yerlerinde, “İş Yeri Uygulama Eğitimi” devam edebilir mi?
Evet. «Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü» nün onay vermesi durumunda öğrenciler çalıştıkları iş yerlerinde İş Yeri Uygulama Eğitimlerini yapabilir. Bu durumda iş yerinin kayıtlanması ve talepte bulunması gerekir. Kayıtlanma ve öğrenci talep işlemleri için «İş Yeri Kayıt ve Öğrenci Talebi İşlemleri» sunusunu inceleyiniz.

30 Öğrenciler Kendi buldukları iş yerlerinde İş Yeri Uygulama Eğitimlerini yapabilirler mi?
Evet, öğrenciler kendileri iş yerlerini bulabilirler ve “Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü’ nün onay vermesi durumunda buldukları iş yerlerinde eğitimlerini yapabilirler. Bu durumda iş yerinin kayıtlanması ve talepte bulunması gerekir. Kayıtlanma ve öğrenci talep işlemleri için «İş Yeri Kayıt ve Öğrenci Talebi İşlemleri» sunusunu inceleyiniz.

31 İş Yeri Uygulama Eğitimi dersinin geçersiz sayılacağı durumlar nelerdir?
1) Öğrencinin, SUS sistemine kayıtlanması olmayan ve Bölüm İş Yeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü tarafından onay verilmeyen iş yerlerinde İş Yeri Uygulamaları Eğitimi’ni yapması, 2) İş Yeri Eğitim Sorumlusunun izni ve onayı olmaksızın, mazeretsiz üç günü üst üste devamsızlık yaparak İş Yeri Uygulama Eğitimi’ne devam etmemesi, 3) Uygulama Raporunun İzleyici Öğretim Elemanı’na belirtilen süreler içinde teslim edilmemesi, 4) Birbirine çok benzeyen, ders kitaplarındaki bilgilerin aynısından oluşan veya kopya olarak değerlendirilebilecek Uygulama Raporlarının hazırlanması,

32 İş Yeri Uygulama Eğitimi dersinin geçersiz sayılacağı durumlar nelerdir?
5) İş Yeri Uygulama Eğitimi yapılan işletmelerde, İş Yeri Eğitim Sorumlusu, öğrencinin işletmede bu yönerge esaslarına uygun davranmadığına dair görüşü ve İzleyici Öğretim Elemanı’nın onayı ile öğrenci hakkında soruşturma açılabilir. Açılacak soruşturma sonucunda, öğrencinin, uyarı ve kınama cezası gerektiren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca bir kez uyarılması, tekrarı veya en az ” bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler” cezası alması Durumlarında İş Yeri Uygulama Eğitimi geçersiz sayılır.


"İŞ YERİ UYGULAMA EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları