Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ"— Sunum transkripti:

1 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ
,,,

2 Felaket başa gelmeden önleyici tedbirleri düşünmek lazımdır
Felaket başa gelmeden önleyici tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur. M. Kemal ATATÜRK SİVİL SAVUNMA -Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi; -Afetlerde can ve mal kurtarılması; -Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması; -Yok olmaları veya çalışamaz hale gelmeleri durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek olan kamu ve özel kurum ve kuruluşların korunması ile bunların acil onarımlarının yapılması; -Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi; -Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi; konularını kapsayan SİLAHSIZ, KORUYUCU, KURTARICI önlem ve faaliyetler bütünüdür. -Bu hizmetlerin ülke düzeyinde yürütülmesi için İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Bu Genel Müdürlük Sivil Savunma hizmetlerini, İl ve İlçelerde Sivil Savunma Müdürlükleri,Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri ile kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında Sivil Savunma Uzmanlıkları vasıtasıyla yürütmektedir.

3 SİVİL SAVUNMA GÜNÜ ( 28 Şubat )
TARİHÇE Yurdumuzda sivil halkın korunmasına ilişkin önlemlerin başlangıç tarihi 1928 olup, bu yılda "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa, Muhafazası" adı altında bir Talimname çıkarılmıştır. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı PASİF KORUNMA KANUNU ile yerine getirilmeye çalışılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle bu savaşta sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1959 yılında bugünkü Sivil Savunma teşkilat ve faaliyetlerini düzenleyen 7126 sayılı ''Sivil Savunma Kanunu'' yürürlüğe konulmuştur.

4 SİVİL SAVUNMA MÜKELLEFİYETİ
yaş arası yaş arası erkekler kadınlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yasa gereği Sivil Savunma hizmetinde görev yapmak zorundadır. Esas hizmetteki personel kural ve tüzüklere göre eğitilirler. Sivil Hizmet Mükellefiyetinden Muaf Tutulacaklar Güvenlik Kuvvetleri ve Emniyet Mensupları Sağlık Kurulu Raporu Olanlar Bakıma muhtaç hastası, güçsüzü veya 14 Yaş Altı Çocuğu Olanlar Servis Personeli ve Yasalarca Muaf Olanlar

5 HALKIN SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATINDA GÖREV ALMASI VE YAPACAĞI İŞLER
 1.İKAZ VE ALARM İŞARETLERİNİ ÖĞRENİNİZ.  2.HABERSİZ ANİ TAARRUZA HAZIRLIKLI OLUNUZ.  3.SIĞINAK VE SIĞINMA YERİ HAZIRLAYINIZ.  4.GİZLENME VE KARARTMAYA HAZIRLIKLI OLUNUZ.  5.YANGINLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLUNUZ.  6.İLKYARDIM KURALLARINI ÖĞRENİNİZ.  7.YİYECEK VE İÇECEKLERİNİZİ UYGUN ŞARTLARDA SAKLAYINIZ.  8.BİNA KORUNMA PERSONELİNİ SEÇİNİZ.  9.KLASİK VE NÜKLEER SİLAHLARA KARŞI KORUNMAYI ÖĞRENİNİZ.   KİMYASAL SİLAHLARA KARŞI KORUNMAYI ÖĞRENİNİZ.  11.FERT VE AİLECEK KORUNUNUZ.

6

7 İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

8 İKAZ VE ALARM İŞARETLERİNİ ÖĞRENİNİZ
İKAZ ÇEŞİDİ İŞARETİ YAPILACAK İŞLER VE HAREKETLER BİNA İÇİNDE AÇIKTA ARAÇTA SARI İKAZ Taarruz ihtimali var 3 dakika Devamlı SİREN sesi veya radyodan sarı ikaz anonsu Elektrik, tüp-gaz ve su anahtarlarını kapatıp, kapı, pencere ve perdeleri örtünüz. Gerekli malzemeyi hazırlayarak bekleyiniz. Paniğe kapılmadan en yakın bir sığınağa, bodruma, duvar dibine veya uygun bir yere girmeye hazır olunuz. aracınızı yol kenarına çekiniz KIRMIZI İKAZ ALARM Taarruz tehlikesi var 3 dakika yükselen alçalan SİREN sesi veya radyodan Kırmızı ikaz anonsu Sarı ikazda alınan tedbirleri kontrol ederek noksanları tamamlayınız. Gerekli malzemeyi yanınıza alıp sığınağa girin Derhal en yakın sığınağa, bodruma, duvar dibi veya uygun bir yere sığınarak, tehlike geçti haberini bekleyiniz. Bulunduğunuz yerde sığınak yoksa, araçtan çıkıp, açıktakiler gibi hareket ediniz. Radyoaktif Serpinti Tehlikesi ALARM Üç Dakika Sürekli Kesik Kesik SİREN sesi Yukarıdaki hareketleri yap. En yakın kapalı yere gir, açık yerlerini ört. Araçta kal ve açık yerlerini ört. SERPİNTİNİN DÖKÜLECEĞİ ZAMAN BİLDİRİLMİŞSE ONA GÖRE HAREKET ET Bu İkaz ve Alarm işaretlerini tanımak, tanıtmak ve alınacak tedbirleri bilmek, olağanüstü hal ve savaş durumundan en az zararla çıkmamızı sağlayacaktır.

9 İKAZ VE ALARM İŞARETLERİNİ ÖĞRENİNİZ
İKAZ ÇEŞİDİ İŞARETİ YAPILACAK İŞLER VE HAREKETLER BİNA İÇİNDE AÇIKTA ARAÇTA Kimyasal Savaş Maddeleri Tehlikesi ALARM Radyoaktif serpintide olduğu gibi 3 dakika süreli kesik kesik siren sesi Sığınağa giriniz kapı ve pencereleri bant macun veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatınız. En yakın kapalı yere gir, açık yerlerini ört. Ağız ve burunu ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla maskeleyiniz. Aracı uygun yere park et. En yakın sığınma yerine gir. BEYAZ İKAZ Tehlike geçti Radyo, hoparlör veya megafon ile beyaz ikaz anonsu Sığınaktan çıkıp, yardım ve kurtarma çalışmalarına katılınız. Sığındığınız yerden çıkıp, yardım ve kurtarma Bu İkaz ve Alarm işaretlerini tanımak, tanıtmak ve alınacak tedbirleri bilmek, olağanüstü hal ve savaş durumundan en az zararla çıkmamızı sağlayacaktır.

10 SARSINTI GEÇİNCEYE KADAR OLDUĞUN YERDE KAL!
DEPREM SIRASINDA Hedef Küçültmek İçin Deprem Pozisyonu ÇÖK, KAPAN, TUTUN! Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN Düşmemek için sabit bir yere TUTUN Derin derin nefes alarak sakinleş DEPREM SIRASINDA Hedef Küçültmek İçin, Çök, Kapan, Tutun Deprem sırasında her şey çok çabuk olur. Bu yüzden düşünüp ne yapılacağına karar vermek için zaman yoktur. Deprem sırasında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar deprem tatbikatlarının yapılması gereklidir. Evde, işyerinde, okulda düzenli olarak deprem tatbikatı yapılması, tatbikat sonrasında neyin nasıl yapıldığının değerlendirilmesi deprem zararlarını azaltmak için gereklidir. Deprem sırasında ne yapılacağının bilinmesi sarsıntı sırasındaki paniği ve hemen sonrasındaki korku, şaşkınlık, çaresizlik gibi olumsuz duyguların yoğun şekilde ortaya çıkmasını da büyük ölçüde engelleyebilir. Deprem sırasında önce bir ses duyarsınız, sonra da sarsıntı başlar. Etrafınızda başkaları varsa onları korunmaları için uyarmak amacı ile “DEPREM” diye bağırın. ÇÖK, KAPAN, TUTUN! Güvenli bir yer bulup DİZ ÇÖK, HEDEF KÜÇÜLT, başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, sabit bir yere TUTUN. Birçok insan düştüğü için yaralanır. Derin derin nefes alarak sakinleş. Sarsıntı geçinceye kadar olduğun yerde kal. SARSINTI GEÇİNCEYE KADAR OLDUĞUN YERDE KAL!

11 YANGIN SÖNDÜRÜCÜ TÜPÜN KULLANIMI

12 DUR, YAT, YUVARLAN ! EĞER GİYSİNİZİN TUTUŞTUĞUNU FARKEDERSENİZ
Yanığın üzerine bir şey sürmeyin. Yanık yeri soğutmak amacıyla 10 – 15 dakika su altında tutun. Yardım istemek için bağırın. DUR YAT YUVARLAN Yanan birisini görürseniz DURDURUN,YATIRIN, YUVARLAYIN. EĞER GİYSİNİZİN TUTUŞTUĞUNU FARKEDERSENİZ Yardım istemek için bağırın. DUR: Koşarsanız havadaki oksijen alevlerin artmasına neden olacaktır. YAT: Ayakta durursanız alevler hızla hayati organlarınıza doğru yükselecektir. YUVARLAN: Ateşi söndürmek için yerde yuvarlanın. Başka birisi yanıyorsa, onu DURDURUN, YATIRIN, YUVARLAYIN. Yanığın üzerine hiçbir şey sürmeyin, buz koymayın. Yanık yeri soğutmak amacıyla 10 – 15 dakika süreyle su altında tutun. Hemen Tıbbi Yardım çağırın.

13 İLK MÜDAHALE KAPASİTESİ - MALZEMELER
İLK MÜDAHALE MALZEMELERİ VE KİŞİSEL AFET ÇANTASI her 6 ayda kontrol

14 YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ KULLANIMINDA YANLIŞ VE DOĞRULAR
YANLIŞ DOĞRU RÜZGARI ARKAYA AL CİHAZI ALEVİN DİBİNE TUT CİHAZI YANGININ DOĞDUĞU YERE TUT EVVELA ÖNÜ SONRA İLERİYİ SÖNDÜR YANGIN TAMAMEN SÖNMEDEN AYRILMA CİHAZI OMUZ HİZASINA AS

15 SİVİL SAVUNMASIZ YURT SAVUNMASI OLMAZ !
DEPREMDE, SELDE, ÇIĞDA VE SAVAŞTA... HER ZAMAN YANINIZDA. SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Adres: Paris Caddesi, Alidede sokak, No: 8 Aşağı Ayrancı / ANKARA Tel: (0312)   Faks: (0312) SİVİL SAVUNMASIZ YURT SAVUNMASI OLMAZ !

16

17 ASIL FELAKET UNUTMAKTIR

18

19

20

21

22 17 Ağustos 1999 depreminden gerekli dersler alınmadı...

23 Afet anında ; ilk müdahaleyi yapmak, Sevdiklerinizin, Yakınlarınızın, Komşularınızın hayatını Kurtarmak için

24

25 Lütfen dikkat…. BİZ HAZIRLANIYORUZ ! YA SİZ ?
Elinizi taşın altına koyun ; yoksa gün gelecek, sevdiklerinizi taşın üstüne koyacaksınız. Depremden korkmanızın sebebi onu tanımamanız,ona HAZIRLANMAMANIZ… O gelirken ayak seslerini duyabilirsiniz, yeter ki nasıl dinleyebileceğinizi bilin. Dinleyenlerle maddi-manevi birlikte olun. BİZ HAZIRLANIYORUZ ! YA SİZ ?

26

27 SAVAŞLAR VE AFETLER KAÇINILMAZDIR
“ EĞİTİM KURTULUŞTUR ” ,


"28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları