Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AC İ L DURUM YÖNET İ M MERKEZ İ Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AC İ L DURUM YÖNET İ M MERKEZ İ Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur.."— Sunum transkripti:

1

2 AC İ L DURUM YÖNET İ M MERKEZ İ

3 Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur.. Mustafa Kemal Atatürk

4 Afetler: Doğal veya teknolojik felaketlerde insanlar, ev ve iş yerlerinin enkazları altında sıkışabilir. Birçoğu hemen kurtarılmazsa ölebilir de. Göçükte kalan insanları arama ve kurtarma çalışmaları, özel eğitimli köpeklerin ve gelişmiş dinleme cihazlarının bulunduğu eğitimli ve sertifikalı ekiplerce yapılmalıdır. Deprem gibi doğal afet durumlarında hayat kurtarmaya gönüllü halk sıkça destek vermektedir. Ancak eğitilip teşkilatlanmamış kişiler kendi hayatlarını ve kurtarmaya çalıştıkları hayatları tehlikeye atabilirler. (1985’teki Mexico City depreminde eğitimsiz ve ekipmansız kurtarıcıların yüzotuzundan fazlası hayat kurtarmaya çalışırken can vermiştir). Yardım etmek isteyenler kurtarma ekiplerinin gelmesini beklemeli ve onların verecekleri talimatlara uymalıdırlar.

5 Güvenlik; Güvenlik, aklınıza en başta gelecek husus olmalıdır. Kurtarma bölgeleri değişik özelliklerde olacaktır ve bu yüzden kırık cam, fırlak çiviler, güçsüz zemin ve merdivenler, yıkılmış elektrik hatları, sızan gaz, patlak lağım ve su boruları gibi birçok tehlikeyi saklayacaktır. Sağlam görünen yapılar, öyle olmayabilir. Çağrınıza cevap verecek yardım yetkililerini beklerken güvenli bir bölgede kalarak kendinizi yaralanma ve ölüme karşı koruyun. Acil durum ekiplerine yardım etmek istediğinizde onların vereceği talimatlara harfiyen uymanız gerektiğini unutmayın.

6 Keşif Yapma: kurtarmada ilk adımdır. Bu ilk adımı iyi yapmak kurtarma çalışmalarınız için sağlam bir temel oluşturur. İncelemelerinizi yürütürken “ Beni duyabiliyor musunuz? Bağıramıyorsanız üç kere vurun!” diye seslenerek yaralıların yerlerini saptamaya çalışınız. Bir binaya girmenize izin verildiğinde daima bir partnerle çalışın. Yavaş hareket edin ve her adımınızı kontrol ederek atın. Duvarlara yakın yürüyün. Merdivenleri geri geri inin. Emniyetsiz duvarlara dikkat edin. Sıkışmış veya önü kapanmış kapılar, gerisindeki yıkıntılara destek oluyor olabilir. Zayıf merdivenlere, cam parçalarına, parçalanmış tahtalara, fırlamış çivilere, kaçak gaz, zemin kat taşkınları ve korunmasız elektrik kablolarına dikkat edin. Unutmayın ki, yaralanmanızın kimseye yardımı olmayacaktır.

7 “Ek Beceri” Nasıl Elde Edilir? Kurtarma çalışmalarında hayatta kalmak için karşılaşabileceğiniz tehlikeleri ve almanız gereken önlemleri iyi anlamanız gerekir. Bu, “ek beceri”dir. Çevremizde sürekli yeni binalar yapılır, eskileri ise yıpranır. Bunları inceleyin. Evlerin nasıl yapıldığını öğrenin. Kurtarma ekipleri, her sıklıkta ellerine geçeni kullanmalıdır. Anında çare bulmayı öğrenin. Sizin ve komşularınıza ait aletlerin listesini yapın. Özellikle, merdiven, araba krikosu, balta, marangoz takımları, battaniye, halat, ilk yardım gereçleri, bahçe takımları, cep fenerleri, baret ve eldivenler. Dar zamanlarda, bunların yerlerini elinizi attığınızda bulabilmelisiniz.

8 Biçimli Taban Çökmesi Duvara Dayalı Çökme Komple Taban Çökmesi (düz çökme) Göçük Tipleri Ve Boş Alanların Oluşumu

9 Kaldıraç ve Manivela: Binalar yıkıldığında insanlar enkaz altında sıkışır. Meydana gelen yıkıntıları el yordamıyla kaldırmak genellikle çok zor olur. Bu yüzden, manivela ve kaldıraç kullanılır. Domuz Damı 10 cm x 10 cm Çapraz Dizim Taşıma Kapasitesi = 10,000kg 15 cm x 15 cm Çapraz Dizim Taşıma Kapasitesi = 27,000kg

10 Madenci Payandası: Bu tip payanda çok ağır yükleri taşımaktadır. Bu bakımdan, taban ve üst aksam çok sağlam bir şekilde yerleştirilmelidir. Dikine konmuş destekler, kurtarıcıların daha güvenli koşullarda çalışmalarını sağlamaktadır.

11 Yaralıların Acil Durumlarda Taşınması: Kurtarma çalışmalarındaki asıl amaç, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yaralıları tehlikeli bölgeden uzaklaştırıp, ilk tıbbi yardımı gerçekleştirmektir.

12 Afet Kurtarma Ekipmanları:

13

14

15

16

17

18

19 Afet Kurtarma Araçları

20

21


"AC İ L DURUM YÖNET İ M MERKEZ İ Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları