Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU"— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU
11. SINIFLAR Ü N İ T E 1 “İNSAN VE KADERİ”

2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU
“İNSAN VE KADERİ” 11. SINIFLAR Bu ünitede neler öğreneceğiz ? Kaza ve Kader Kavramları İnsanın kaderle ilgili özellikleri Kaderle ilişkili bazı kavramlar

3 Biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık.
Kaza ve Kader Kavramları Sevgili Gençler! Yüce Rabbimiz Kutsal Kitabımız K.Kerim’de şöyle buyurmaktadır; Gece de onlar için bir ibret alâmetidir. Biz ondan gündüzü sıyırıp çekeriz de onlar karanlıklara gömülürler. Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar (döner). İşte bu, azîz ve alîm olan Allah‘ın takdiridir. Ay için de bir takım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihayet o, eğri hurma dalı gibi (hilâl) olur da geri döner. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzerler. (Yasin Suresi, Ayetler) Biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer Suresi, 49. Ayet)

4 Kaza ve Kader Kavramları
Yukarıda verilen ayeti kerimelerden çıkarabileceğimiz sonuçlar neler olabilir ?

5 Kaza ve Kader Kavramları
Sevgili Gençler; Evrende mükemmel bir ölçü ve yüzyıllardır devam eden düzenli bir işleyiş bulunmaktadır. Gökyüzündeki milyarlarca yıldız ve gezegen, birbirine çarpmadan düzenli bir şekilde hareket etmektedir. Gece ile gündüz ve mevsimler düzenli bir şekilde birbirini izlemektedir. Görülüyor ki evrende mükemmel bir denge, ölçü ve düzen vardır. Bu düzeni sağlayan, sonsuz güç ve ilim sahibi Yüce Allah’tır. Evrendeki bu ölçü, ahenk ve düzen konumuz olan Kader ve Kaza kavramlarıyla yakından ilgilidir. Şimdi bu kavramların neler olduğunu hep birlikte öğrenelim!

6 Kaza ve Kader Kavramları
İmanın şartlarından altıncısı, kader ve kazaya, ister iyi, ister kötü, her şeyin Allah'ın bilmesi, dilemesi ve yaratmasıyla olduğuna inanmaktır. Kader, kelime anlamı olarak, ölçü, denge, düzen, ahenk, nizam, kural, kudret, takdir anlamlarına gelmektedir. Terim olarak ise; Kainatta, olacak şeylerin zamanını, yerini, özelliklerini ve nasıl olacaklarını, henüz onlar olmadan Allah‘ın ezelde bilmesi ve takdir etmesine kader denir.

7 Kaza ve Kader Kavramları
Allah' n ezelde takdir ettiği şeyleri zamanı gelince bu takdire uygun olarak yaratmasına kaza denir. Kaderi bir plana benzetirsek, Kaza da plana uygun olarak o şeyin yapılmasıdır. Kainatta meydana gelen her şey, Allah'ın bilmesi, dilemesi ve yaratması iledir. Kader ve Kazaya iman etmek, her şeyin Allah tarafından belirlenmesine ve zamanı gelince belirlendiği gibi yine Allah tarafından yaratılmasına inanmak demektir.

8 Kaza ve Kader Kavramları
Peki tüm buraya kadar anlattıklarımızı şöyle bir hatırlarsak, Kaza ve Kadere İman etmek insana neler kazandırır?

9 Kaza ve Kadere İman insana neler kazandırır?
Kaza ve Kader Kavramları Kaza ve Kadere İman insana neler kazandırır? İnsan belli ölçüler içerisinde serbestçe davranabileceğini, rızkını kazanabilmek için çalışması gerektiğini öğrenir. Her hangi bir felakete uğrarsa bunun Allah tarafından olduğunu düşünerek bunalıma düşmez. İnsanın soğuk kanlı ve dayanıklı olmasını sağlar. Böylece insan, cesur ve sabırlı olur, her şeye rağmen çalışmaya devam eder. İnsan kendi isteği ile yaptığı işlerden sorumlu tutulacağını bildiği için seçme hürriyetini iyi işlere kullanır. Cezayı gerektiren işlerden sakınır. Böylece kader inancı, kişiye sorumluluk duygusu kazandırır.

10 Kaza ve Kadere İman insana neler kazandırır?
Kaza ve Kader Kavramları Kaza ve Kadere İman insana neler kazandırır? Kadere inanan bir kimse çalışmalarında başarılı olamadığı veya bir felaketle karşılaştığı durumlarda karamsarlığa düşmez, morali bozulmaz. Allah'ın her işinde bir gaye ve hikmet olduğunu, insanın sınırlı güce sahip bir varlık olarak yaratıldığını, gücünün yetmeyeceği işlerden sorumlu olmayacağını bilir ve Allah'ın takdirine boyun eğer, ona sığınır. Kader inancı bize, kainatta her şeyin bir plan dahilinde ve bir gayeye yönelik olarak var edildiğini, her şeyin bir sebebi olduğunu öğretir. Bu inançla insan hayatta başarıya ulaşmanın yollarını ve sebeplerini araştırarak üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalışır.

11 Kaza ve Kader Kavramları
Kaza ve Kaderle ilgili bazı K.Kerim ayetleri; “…Hiçbir ümmet, ecelini, ne öne alabilir, ne de onu geçiktirebilir…” (Mü’minun Suresi, 43. Ayet) “…Allah seni sıkıntıya sokarsa, onu Onsan başka önleyecek hiç kimse yoktur. Eğer sana bir iyilik yapmayı isterse, O, bu dileği yerine getirmeye kudret yetirendir. Çünkü O, kulları üzerinde ortaksız bir egemenliğe sahiptir…” (En’am Suresi, Ayetler)

12 Kaza ve Kader Kavramları
Kaza ve Kaderle ilgili bazı K.Kerim ayetleri; “Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre kolaydır.” (Hadid Suresi, 22. Ayet) “Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda olunca sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'a dır. Artık O, size yaptıklarınızı bildirecektir.” (Maide Suresi, 105 Ayet)

13 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Hazırlayan Mahmut DUMAN Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni


"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları