Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Cironun Türleri I Tam Ciro: Ciranta, poliçeyi kimin lehine ciro ettiğini belirterek ciro yaparsa tam ciro söz konusu olur. Örneğin: “Can Camcı’ya ödeyiniz. İmza: Leyla Lüleburgaz” Beyaz Ciro: Ciro yapılırken, poliçenin kimin lehine ciro edildiği yazılmak zorunda değildir. Örneğin ciro yapan sadece imza atarak dahi geçerli bir ciro yapabilmektedir. Eğer ciroda senedin kimin lehine ciro edildiği belirtilmemişse beyaz ciro söz konusu olmaktadır. Beyaz ciro geçerlidir

3 Poliçenin beyaz ciro ile devredilmesi, poliçeyi hamile yazılı hale getirmemektedir. Ancak beyaz ciro sayesinde poliçe, âdeta hamile yazılı bir senetmiş gibi kolaylıkla devredilmiş olur. Poliçeyi beyaz ciro ile elde etmiş olan kişinin sahip olduğu olanaklar şunlardır: • Beyaz ciroyu kendi adına doldurabilir, • Beyaz ciroyu başka kişi (ciro etmek istediği kişi) adına doldurabilir, • Poliçeyi beyaz ciro ile devredebilir, • Poliçeyi tam ciro ile devredebilir, • Poliçeyi hiçbir şey yazmadan teslim ederek devredebilir.

4 Beyaz ciroda senedin ciro edildiği kişinin adının gösterilmiyor olması, beyaz cironun gerçekten de ciro zincirinde altta yer alan kişi lehine yapı- lıp yapılmadığı hususunda belirsizlik duyulmasına neden olabilmektedir. Ciro zincirinde beyaz ciroların yer alması halinde ise ciro zincirinin kesintisiz olup olmadığı, şu karinelere göre belirlenmektedir: Bir beyaz ciroyu, tam ya da beyaz, başka bir ciro takip ederse takip eden ciroyu imzalayan kimse, poliçeyi beyaz ciro ile elde etmiş kabul edilir Ciro zincirinde yer alan son ciro beyaz ciro ise senedi elinde bulunduran hamil, senedi sondaki beyaz ciro ile elde etmiş kabul edilir.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları