Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AHMET ÜMİT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AHMET ÜMİT."— Sunum transkripti:

1 AHMET ÜMİT

2 YAŞAMI Ahmet Ümit 1960 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te, liseyi ise Diyarbakır’da bitirdi yılında İstanbul’a gelerek Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde okumaya başladı.  Türkiye’deki üniversite eğitiminin ardından 1986 yılına kadar Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitim gördü. Yazın hayatına öykü ile başladı ancak ilk yapıtı 1989 yılında yayınlanan “Sokağın Zulası” adlı şiir kitabıdır yılında arkadaşlarıyla beraber “Yine Hişt” adlı kültür-sanat dergisini çıkardı. Ahmet Ümit kaleme aldığı şiir, öykü ve yazılarını Yine Hişt, Adam Sanat, Öküz ve Cumhuriyet Kitap dergilerinde ve Yeni Yüzyıl gazetesinde yayınladı. Ahmet Ümit’in “Çıplak Ayaklıydı Gece” adlı ilk hikaye kitabı 1992 yılında yayımlandı.

3 ÖDÜLLERİ İlk öykü kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” nin yayımlandığı yıl “Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü”nü aldı. Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) 9. Ödül Töreni’nde “Edebiyat Ödülü”nü aldı. “Elveda Güzel Vatanım” adlı romanı Okan Üniversitesi tarafından “Onur Ödülü”nü aldı. 2013’te Lions Kulübü’nün “Melvin Jones Ödülü”nü aldı. 2014’te yapılan 21. İTÜ EMÖS Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü”nü aldı. 2015’te Sabancı Üniversitesi Medya Kulübü tarafından düzenlenen Lacivert Ödül Töreni’nde ‘‘Yazar Lacivert Ödülü’’nü aldı.

4 ESERLERİ Bir Ses Böler Geceyi (1993): Alevî kültürünü çeşitli özellikleriyle satırlara yansıtan Ahmet Ümit, bu topraklarda kimsenin birbirine o kadar da uzak olmadığının altını mistik bir gerilim kitabıyla anlatıyor. Aşk Köpekliktir (2004) : Aşk Köpekliktir,10 ayrı öyküde 10 ayrı aşk hikayesini ve her aşkın göz kamaştıran yanılsamasını, muhteşem bencilliğini, karanlık cesaretini, görkemli yıkıcılığını anlatıyor. Beyoğlu Rapsodisi (2003): Beyoğlu’nda yaşayan 3 arkadaşın hayatını anlatırken Ahmet Ümit, ölümsüzlük üzerine, dostluk üzerine, aile üzerine, sahip olma duygusu üzerine sorular sorduruyor.  Patasana (2000): “Patasana”da bir anakroniye başvuran Ahmet Ümit, Hititler döneminde yaşanan iç çatışmalarla Türkiye’nin son yirmi yılda tanık olduğu kanlı bir dönemi anlatıyor. İnsan Ruhunun Haritası (2007): Edebiyatın, insan ruhunda kurgusal bir gezi olduğu gerçeğinden yola çıkan Ümit, Oidupus, Hamlet, Madam Bovary, Dimitri Karamazov, Dracula, İnce Memed, Zebercet ve Frankenstein gibi roman kahramanlarını eksene alarak, insanoğlunun evrensel niteliklerini örten kabuğu soymaya çalışıyor.  Sultanı Öldürmek (2012): "Tarih, geçmişte yaşananalar mıdır yoksa tarihçilerin anlattıkları mı?" sorununu irdeliyor ve tarihte işlenen bir cinayetin sır perdesini aralıyor.  Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002): Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, gündelik hayatın hemen her alanında olup biten, hayatın hızlı temposu içinde baktığımız halde görmediğimiz, yaşanan ve yaşanması muhtemel cinayetleri öyküleştiriyor. Kavim(2006): Hıristiyanlık, Süryanîlik, Arap Alevîliği gibi dinî konuların da rol oynadığı, İstanbul’dan Mardin’e uzanan, devletin derinliklerinde kurulmuş yanlış düzene çarpıp geri tepen ilginç bir cinayet soruşturmasını anlatıyor.

5 ESERLERİ Kukla (2002): Ana kahramanı alkolik bir gazeteci olan bu roman Susurluk Olayı’nı anlatıyor. Bab-ı Esrar (2008): Fantastik öğeleri kullanarak çok katmanlı bir dil yaratan Ahmet Ümit bu yapıtında Mevlevilik temelinde din ve inanç üzerine ilginç sorular soruyor. Kar Kokusu (1998) : Moskova’da, aynı örgüte mensup partililerin kendi aralarında yaşadıkları çatışmalar, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi yöneticileri ve Sovyet Gizli Servisi’nin öğrencilere yaklaşımı türünden ideallerle gerçekliğin yarattığı çelişkinin gerilimi anlatıyor. Sis ve Gece (1996): Toplumsal düzeni savunan bir insanın serüveninde, bu amansız yabancılaşmayı, yalnızlaşmayı dile getiriyor. Agatha’nın Anahtarı (1999): Çıplak Ayaklıydı Gece (1995): Başkomiser Nevzat ve yardımcısı Ali, birbirlerini tamamlayan iki polis olarak çok sayıda cinayetin çözümü anlatılıyor. Ninetta’nın Bileziği (2006): Tarihin ötesinden savaşın kederiyle örtülü bir kadın sesini taşıyan kitap, kadının ölümsüz sevdasının öyküsünü dile getiriyor. Ninatta, sonsuz bir aşkı anlatırken Hitit dualarını, Hitit büyülerini, Hitit-Mısır yazışmalarını da aktarıyor. Beyoğlu’nun En Güzel Abisi (2013): Romanda, İstanbul'un Beyoğlu semtindeki Tarlabaşı'nda bir erkek cesedinin bulunmasıyla birlikte gelişen olaylar ve cinayet araştırması, romanın kurgusal karakteri Başkomiser Nevzat'ın ağzından anlatılmaktadır.

6 ESERLERİ Sokağın Zulası (1989): İlk olarak 1989’da basılan şiir kitabı olan Sokağın Zulası, politika ile aktif ilgilendiği yıllarda yazdığı şiirlerde dönemin politik atmosferini yansıtıyor. Masal Masal İçinde (1995) :  Çin’den Mısır’a kadar uzanan bir coğrafyada geçen ve birbirine geçiş sağlayan masalları polisiye bir kurguyla anlatıyor. Nevzat - Tapınak Fahişeleri (2011): Nevzat - Çiçekçinin Ölümü: Beyoğlu’nda bir çiçekçinin bıçaklanarak öldürülmesiyle, katil olabilecek kişilerin araştırılması anlatılıyor. Nevzat - Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? (2016): Olmayan Ülke (2008): Elvada Güzel Vatanım (2015):  Bir zamanların İttihat ve Terakki fedaisi, şimdilerin yorgun komitacısı, Şehsuvar Sami'nin etrafında dönen entrika, bir yanda kaybettiği ama hiçbir zaman yüreğinden çıkartamadığı sevgilisi Ester, öte yanda yaşanılan tarihsel bozgunları anlatıyor.


"AHMET ÜMİT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları