Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir"— Sunum transkripti:

1 ÖGRENCİLERE KAZANDIRILMASI GEREKEN DUYGU, DÜŞÜNCE, BİLGİ, ERDEM, TECRÜBE VE DAVRANIŞLAR

2 Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir
Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir. Gençlik en önemli ve değerli sermayedir. Uluslar arası sistemde ülkelerin birbirine zarar verme biçimlerinden biri yukarıda belirttiğim gerçekler doğrultusunda bir ülkenin diğerine bu sermayeye,bu unsura zarar verme biçiminde gerçekleşir.

3 Ülkemizin genç nüfusunun fazlalığı gençliğin önemini birkaç kat daha arttırmaktadır.Fakat maalesef ülkemiz gençliği büyük kesimi ile yukarıda belirttiğimiz anlam ve öneme karşılık gelecek yüksek duygu, düşünce, bilgi, erdem, tecrübe ve davranışlar açısından yeterli donanıma sahip değildir.

4 Mevcut durum nedir? Ülkemizin insanında genel olarak bir değer erozyonu yaşanmaktadır ve bu değer erozyonu en fazla gençlere yansımaktadır.

5 Gençlerimiz -okula ve okumaya istendik tarzda bir anlam yüklememektedirler. -Kitap okuma etkinlikleri uğraşları çok yetersizdir. Birbirlerine karşı argo ifadelerle hitap etme eğilimleri yüksektir. Şiddet ve agresiflik eğilimleri yüksektir. -Saygı ve sevgiye dayalı değerlerin düzeyi gittikçe aşağı inmektedir.

6 -Analitik düşünme ve karşısındakini anlayabilme düzeyi düşüktür
-Analitik düşünme ve karşısındakini anlayabilme düzeyi düşüktür. -Sözcük dağarcıkları zayıftır. -Tarih bilinçleri zayıftır. -Ülke ve milletleriyle ilgili değerleri zayıftır. -Yabancı kültürlerin olumsuz etkilerine maruz kalma düzeyi her geçen gün daha da artmaktadır.

7 İlmi mistisizm dediğimiz bilme, öğrenme düşünme, eğitilme sevgisi gün geçtikçe azalmaktadır. -Toplumsal mistisizm dediğimiz toplum sevgisi de söz konusu değildir. Bu hal içinde ülkemizin geleceğini düşüncelerinize arz ediyorum.

8 Ne yapmalı? Yapılması gereken en önemli şey gençlerimize değerler kazandırmaktadır. Değerler pusula gibidir. Yaşam sürecinde insan karşılaştığı sorunları değerler pusulasına bakmakla çözer ya da engelleri böylelikle aşar.

9 Hangi değerler kazandırılmalı
Hangi değerler kazandırılmalı? Derin, eleştirel, tutarlı, sistemli analitik düşünebilme yeteneği (insan en temelde düşünen varlık ise aklın bilinçli ve teknik kullanımını öğretmek insanlaşmanın en önemli adımıdır.)

10 Sevgi Sevgi evrenin varoluş sırrıdır
Sevgi Sevgi evrenin varoluş sırrıdır. Sevgisiz bir toplum, toplum olma özelliğini çoktan yitirmiş demektir. O halde bir değer olarak sevginin kazandırılması temeldir.

11 Saygı. Sabır. Haz yönü. Nezaket. Tahammül. Kanaatkarlık. Mücadelecilik
*Saygı *Sabır *Haz yönü *Nezaket *Tahammül *Kanaatkarlık *Mücadelecilik *Öngörü *ileriyi görebilme *Güzel konuşabilme *Okuma sevgisi *Tarih bilinci *Bilgi sevgisi *Estetik zevk *Cesaret *Ölçülülük *Adalet *Ahlak ve fazilet *İçtenlik ve samimiyet *Güvenilirlik *Fedakarlık *Çalışkanlık *Ümit var olmak *Dürüstlük

12 Hayırda yarışmak. Güler yüzlülük. Affetmeyi bilmek. Sadakat
*Hayırda yarışmak *Güler yüzlülük *Affetmeyi bilmek *Sadakat *Güçsüzden yana olmak *Paylaşmayı bilmek *Demokratik zihniyet *Başkasına ait olana saygı duymayı bilmek *İnsan sevgisi *Yurt sevgisi *Kutsal değerlere sevgi ve saygı en başta Allah sevgisi

13 Millet sevgisi. İdealist olma donanımı
*Millet sevgisi *İdealist olma donanımı *Sportmenlik, ruhen ve bedenen zindelik *Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak

14 Değerler nasıl kazandırılacaktır
Değerler nasıl kazandırılacaktır? Değerleri kazandırabilmek özellikle çağımızın eğitim sürecinin en zor unsurlarından biridir.Değerleri kazandırabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi faydalı olabilecektir.

15 * 1-Örnek olmak a)Öğretmenin örnekliği b)Velilerin örnekliği
c)Toplumun öğrenci kesimi dışındaki kesitlerinin örnekliği d)Öğrencilerin birbirlerine örnekliği

16 2)Tarihsel kişiliklerin biyografilerini değerler eğitimi doğrultusunda aktarmak
3)Öğüt vermek 4)Öykülerin anıların anlatılanların gücünü değerler eğitiminde kullanmak

17 5)Yaşlı ebeveynleri eğitsel sürecin içine sokabilmek 6)Dinin gücünü değerler eğitiminde kullanabilmek 7)Eğitimsel sürecin her aşamasını bilimsel düşüncenin ışığında planlamak

18 -öğrencilerimize ülkeyi ve milleti sevdirecek tedbirleri almak
-ulusal ve evrensel bilim ve kültür öğelerini kavratmak -Eğitim ve öğretimdeki hemen her öğeyi yaşamla bağdaştırarak yaşam içinde örneklendirerek aktarmak -Verilen her bilginin ahlaksal boyutunu belirterek aktarılmasını sağlamak -Değerlerle davranmış bir lider karakterini kazandırmak

19 -Edep -Edep -Doğa sevgisi -Emek bilinci -Teknolojiyi iyicil amaçlarla kullanabilme becerisi

20 Sonuç:

21 Yukarıda belirtildiği gibi değerler birer pusuladır
Yukarıda belirtildiği gibi değerler birer pusuladır. Değerleri iyi aktarmalı eğitim sistemi sapmalar eğitim çağındaki çocukları gençleri Hiroşima ve Nagazaki’ye yani atom bombasının atıldığı kentlere götürürler ki ibret alsınlar.

22 Almanlar Kant’ın öğrenciler tarafından tanınması için büyük çaba sarf ederler. Biz çocuklarımıza değerler eğitimi verebilmek için pek çok olanağa sahibiz. Yeter ki bunu vermeyi gerçek anlamda isteyelim. Değerler eğitimi ülkemizde ciddi anlamda ihmal edilmiş bir konudur. Bu ihmal acı faturasını millet olarak ödedik ödüyoruz.

23 Artık ödediğimiz bedel yeter
Artık ödediğimiz bedel yeter. Şimdi kaybettiklerimizi telafi etme zamanı. Daha güzel bir ülke daha güzel bir yarın için kolları sıvayalım.

24 KAYNAKÇA:. Olgun insanlık/Ragıp Güzel/çelik yayınevi
KAYNAKÇA: *Olgun insanlık/Ragıp Güzel/çelik yayınevi *Herkes için mutluluk/Arif Öz tutku / paradoks yayınevi *Kuranı kerimde temel emir ve yasaklar/Emre derman/İstanbul yayınevi

25 Çağdaş bilimsel düşünme nedir/kemal Ertürk
*Çağdaş bilimsel düşünme nedir/kemal Ertürk *Bir fazilet devletinin doğuşu/Dr. Hüseyin Algül *Eğitim sistemimizde değerler eğitimi ile ilgili çeşitli makaleler *Bilimsel düşünme yöntemi ile ilgili çeşitli makaleler


"Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları