Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE GÜNCEL SORUNLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE GÜNCEL SORUNLAR"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMDE GÜNCEL SORUNLAR
KÜRESELLEŞME

2 Etimolojik (kökbilimsel) olarak “cihanşümul, bütün dünyayı kapsayan” karşılıkları verilen küreselleşme, günümüzde sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel yönden dünyaya açılma, dünya ile bütünleşme anlamında kullanılmaktadır (Öztürk, 1998:29).

3 KÜRESELLEŞMEDE EĞİTİM
Robitaille, Lafleur ve Archer’e göre 21.yüzyılın eğitimi, yaşanabilir bir geleceğin oluşmasını amaçlayan tüm stratejik temel öğeleri sunan ve uzlaşmayı hedefleyen eğitimdir.

4 Gelecek için eğitim, insanlar arasındaki ilişkilerde uyumu amaçlamaktadır. Bu uyum yerellikten çok küreselleşme çabalarını içermektedir.

5 Eğitimde reform ve eğitim sistemlerini 21
Eğitimde reform ve eğitim sistemlerini 21. yüzyıla hazırlama çalışmaları her toplumun üzerinde durduğu bir konudur. Ekonomide gözlenen küreselleşme ve uluslar arası rekabet, her ülkeyi eğitim sistemini çağın ihtiyaçlarına göre yeniden ele almaya zorlamaktadır (Özdemir, 1997, s:55)

6  Küreselleşme, ülkelerin ekonomi alanında olduğu gibi eğitim alanında da bir araya gelmelerini , birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmalarını ve ortak projeler üretmelerini zorunlu kılmaktadır.

7 Geleceğin toplum biçimi, eğitim sistemlerinin yetiştireceği insan tipine göre şekillenecektir. Ülkeler eğitim sistemlerini küreselleşme sürecine uyarlama ve küreselleşen dünyanın  evrensel değerlerine uygun bir eğitim verme çabası içindedirler (Çelik, 1995,s:557).

8   Küreselleşme sürecini en fazla  Avrupa Topluluğu ülkelerinin   etkilediği görülmektedir. Avrupa dışında uzak doğu ve Amerika kıtası ülkeleri de aralarında birçok anlaşma yaparak bu sürece uyum sağlamaya çalışmaktadırlar.

9 Özellikle Avrupa Topluluğu ülkeleri ERASMUS, KOMMET, TEMPUS VE CEDEFOP gibi projelerle eğitim sistemlerinde entegrasyona gitmektedirler (Çelik, 1995,s:557). 

10 Küresel süreç içinde bulunan ülkeler arasında eğitimde ortaklaşa özellikler taşıyacaktır. Örneğin, üniversitelerde öğrenci değişimi çok yaygın olacaktır. Esasen Avrupa Topluluğu’ndaki ülkeler bu uygulamaya çoktan başladılar. Avrupa Birliği’ne ait ülkelerdeki üniversiteler, öğrencilerin istedikleri üniversitelerden dersler alabilmelerini ve öğrenimlerine ara vermeden devam edebilmelerini sağlayacak biçimde yapılanmaktadır.

11 Ülkeler arasındaki öğrenci değişimi uygulamaları, kuşkusuz beraberinde başka sorunları da getirmektedir. Örneğin programların eşdeğerliği, eğitimin niteliği gibi konular gündeme gelmektedir. Böylece uluslararası standardizasyon ve akreditasyon da ele alınması gereken konular olmaktadır.

12 Türkiye’de Eğitimin Ulusal ve Evrensel Boyutlarda Öngörülen Hedeflerin Gerçekleştirilmesinde Bazı Sorunlar Yaşanmaktadır

13 1. Bürokratik Yapı:

14 2. Sosyo-Kültürel Yapı: Bu yapının eğitim açısından iki önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Sosyo-kültürel Yapının Cumhuriyet öncesinden gelen demografik ve kültürel karakteri, diğeri de bu mirasın şekillendiği tablodur.

15 Küreselleşme ile ortaya çıkan “birey merkezli toplum”
“bilgi toplumu “ ve “bilgi çağı” kavramlarının topluma yansımaları Küresel dünyada her koşulda ayakta tek başına durabilecek aşkın birey yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Kişisel gelişim ve sertifikalandırma çalışmaları önem kazanmaktadır. Diplomaya yönelik eğitim anlayışı ülkemizde bu konuda kısıtlama oluşturmaktadır.

16 Bu bağlamda yapılandırmacı eğitim yaygınlaşmaktadır.
bilgi öğretmek yerine bilgiyi öğrenmeyi , oluşturmayı öğretmek

17 Dünyada değişen eğitim algısı ile yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun müfredatlar hazırlanırken, öğretmenlerin bu formata uygun hale getirilememiş olması

18 Klasik ezberci yöntemlerle eğitilmiş öğretmenin
tanımlar içermeyen bir kitaba da sorulara birebir aynı cümle ile cevap vermeyen öğrencilere de alışması oldukça zor.

19 Performans ödevleri ile öğrenciyi eğitimin içine çekmeye çalışırken aslında velilerin hazırladığı ödevlerle kendimizi kandırıyor olabilir miyiz?

20 Bireyin ön plana çıkarılarak aidiyet hissinin azalmaya başladığı bugün; Öğrenci-öğretmen / öğrenci – okul / öğrenci– toplum bağı oluşturulması güçleşmektedir.

21 Öğrencinin ailesi dışında pek çok mecradan etkilenmesi eskiden çocukların sokakta yetişmesinden rahatsızlık duyarken şimdi hangi boyutta olduğunu bilmediğimiz sanal sokaklarda büyümüş öğrenci profilleri görmekteyiz.

22 Küreselleşmeye tamamen karşı çıkmak veya tamamen teslim olmak yanlıştır. Evrensel değerlerle milli değerleri bütünleştirip, ikisi arasındaki o ince çizgiyi muhafaza etmek elzemdir. .

23 Küreselleşen dünyada varlığımızı sürdürmek ve uluslararası arenada rekabet etmek zorundayız. Bunu başarmanın yolu eğitimden geçer. Öz değerlerimiz ile küresel gerçekler arasındaki dengeyi sağlayabilecek yeterliliğe sahip bireyler yetiştirmek olmalıdır.

24 “Bilgi toplumu” olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz çağ; bireylerin yaratıcı, sorgulayıcı, analitik düşünen ve üreten insanlar olmasını zorunlu kılmıştır.

25 Eğitim üzerinde çalışmalar yapan bilim adamı L
Eğitim üzerinde çalışmalar yapan bilim adamı L.H Garner küreselleşen dünyada eğitimde başarılı olmak için göz önünde tutulması gereken bazı unsurları şöyle sıralamıştır :

26 1 – Eğitim yaşam boyu süren bir etkinlik olmalıdır
1 – Eğitim yaşam boyu süren bir etkinlik olmalıdır. Hızlı gelişen teknoloji ve artan bilgi birikimi karşısında, eğitimin yaşam boyu devamı sağlanmalıdır. Bunun birlikte, eğitim süreci içerisinde sadece belirli bilgiler aktarılmamalı, bireyin öğrenme kapasitesi de güçlendirilip geliştirilmelidir.

27 2 - Eğitim, her zaman her yerde ve yaşamın her alanında olmalıdır
2 - Eğitim, her zaman her yerde ve yaşamın her alanında olmalıdır. Evde ve iş yerinde eğitim imkânları sağlanmalı, sınıflarda olduğu kadar internet ve televizyonda da eğitim etkili şekilde verilmelidir. Bireylerin sürekli öğrenme kapasitelerini geliştirmek için eğitim kurumları ile işletme sektörleri ve toplumun diğer kurumları iş birliği içinde çalışmalıdır.

28 3 – Eğitim, eleştirel düşünmeye, iletişime ve problem çözme becerilerine odaklanmalıdır. Eğitim süreci, yeni sorun ve fırsatlar ortaya çıktığında, bireyleri açık ve eleştirel düşünmeye hazır hale getirmelidir.

29 4 – Öğrenme, toplumun gelişmesinde önemli bir etken olduğu için, eğitim toplumsal gelişmeye yatırım niteliğinde olmalıdır. Bu nedenle toplumlar, sadece maddi sermaye ve ekonomik alanlara yatırım yapmamalı, aynı zamanda eğitime gereken yatırımı yapmalıdır. Toplumsal bir yatırım özelliği taşıyan eğitim toplumun gerçeklerinden soyutlanamaz.

30 5 – Eğitim sistemi, öğrencilere küresel bir vatandaşlık anlayışı kazandırmalıdır Küreselleşen dünyada, bireylerin sadece kendi tarihlerini, kültürlerini ve dillerini öğrenmeleri yeterli olamayacaktır. Global pazar ekonomisinde başarıyla çalışmak, farklı insanların ve aynı zamanda kültürlerin özelliklerini bilmeyi gerektirir. Kendi yaşadığı coğrafyanın dışına çıkamayan bireylerin, küreselleşen bir dünyada başarılı olmaları çok zor olacaktır.

31 6 – Eğitim, bireyler ve örgütler arasında ortaklıklar kurma becerisini sağlamalıdır. Eğitim kurumları arasında olduğu kadar, işletme, endüstri ve kamu kuruluşları arasında da, ulusal ve uluslar ara düzeyde ortaklıkların kurulması sağlanmalıdır. Bu anlamda, bir eğitim örgütü sadece kendi uzmanlık alanında tek başına kalamaz, toplumun ve dünyanın değişen ihtiyaçlarına cevap vermek zorundadır.

32 Kaynaklar Ceyhan, Y. ve Çağlayan, M. U. (1997)
Kaynaklar Ceyhan, Y. ve Çağlayan, M. U. (1997). Bilgi Teknolojileri Türkiye İçin Nasıl Bir Gelecek Hazırlamakta. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Çırnaz, F.N. (1997). Bilgi Toplumu Nedir? Gelişimi, Bugün Vardığı Nokta. Nasıl Bir Eğitim Sistemi. İzmir: Bilsa Bilgi Yayınevi, Doğan, E. (2002). Eğitimde Küreselleşme. Eğitim Araştırmaları. Ankara: Anı Yayıncılık, 6, Doğan, İ. (2004). Toplum ve Eğitim. Ankara: Pegem A Yayıncılık. DPT.(Devlet Planlama Teşkilatı). (2000). Küreselleşme Özel İhtisas Raporu. Ankara: DPT Yayın No:2544. M.E.B. (1995). Milli Eğitim Temel Kanunu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. MEB. (2006). 17. Milli Eğitim Şurası Ön Komisyon Çalışmaları (08-16 Haziran 2006). Ankara. Öztürk, A. (1998). Küreselleşen Dünyada Yöneticilik. Adana: Adana Nobel Kitapevi. Kızılçelik, S. (2003). Küreselleşme ve Sosyal Bilimler. Ankara: Anı Yayıncılık. Tezcan, M. (2002). Küreselleşmenin Eğitim Boyutu. Eğitim Araştırmaları. Ankara: Anı Yayıncılık, 6,


"EĞİTİMDE GÜNCEL SORUNLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları