Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları"— Sunum transkripti:

1 ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları

2 POP-ART Popüler Sanatın kısaltılmış adıdır.  Pop art, Sanatı popular art 'ın kısaltılmasıdır ve bir terim olarak ilk kez İngiltereli eleştirmen Lawrence Alloway'ın Şubat 1958'de Architectural Design dergisinde yayınlanan “The Arts and The Mass Media” adlı makalesinde görülmüştür. Bu akım Sanatçıları, endüstri ürünü artıklarından gazete  parçalarına, insan ile diğer canlı ve eşyalardan alınmış mulajlardan, hazır doğa nesnelerine kadar nu bulunursa kullanılmış ve bir sanat yapıtı olarak sunmuşlardır.

3 Pop-art teknikleri içinde şablonlar, boya tabancası, baskı resimler, ipek baskının tuval resminde kullanılması vardır. Bu akımın temsilcilerinin birleştikleri tek ilke, resim yapma işinin yaratıcı yönünü yüceltmek, resmin ne yöne gideceğini ve neyi anlatacağını resme başlamadan Önce bilmeyi reddetmektir. Pop Art hareketini belirleyen  tüketim toplumunun ihtiyaçları sanayi aşamasına gelen ülkelerde, yaşama tarzı ile endüstriyel üretim nesneleri arasında ilgi çekici bir duyuş birliğidir.

4 ABD'de pop sanatı  Amerikan pop sanatının ilk temellerinin Soyut dışavurumculuk ile popüler imgeleri birleştiren Jasper Johns ve Robert Rauschenberg tarafından atıldığı söylenebilir. Sonrasında önemli sanatçılar arasında Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg vardır. Popüler kültür imgeleri kişisellikten arındırılmış bir şekilde sunulur; örnek alınan modellerin anonim kimliklerinden çok uzaklaşılmaz.(1) Özellikle Amerika’da günümüzün en yaygın anlayışıdır. Pop-art, Dadacıların kolajlarından tutunda kendinden önceki öncü akımları adeta yeniden fakat daha kuvvetle canlandırmakta ve sürdürmektedir.

5 Türkiye'de pop sanatı  Türkiye'de pop sanatı Andy Warhol akımıyla onun adını taşıyan stili ile ilk olarak izlerini bırakmaya başlamıştır. Fakat bu çizgiye sadık kalmak kaydıyla o çizginin dışına 2000'lerden sonra genç kuşak sanatçılar çıkmayı başarmış, çoğul ve renkli görünümlerin yerine daha sade ve net tekil renkler yerini almaya başlamıştır. Bu çizgiye çıkanlar çok ender sayılabilecek sanatçılardır. Pop sanatının ülkemizdeki tekil renk temsilcilerinden biri olan Ümit Bilgen (1979) alanında bir ilke imza atmış, siyah ve beyazın uyumunu bu sanata renklerin dışında uyarlamıştır. Sanatçı eserleri çoğul renklerden ziyade daha sade ve simetrik renkler olan siyah ve beyaza dönüştürmüştür. Bu anlamda Türkiye'de renk kombinasyonlarının çokça kullanıldığı stilden siyah beyaza uyarlanması ise oldukça sıradışıdır. Bu sıradışılık eserlerin farklılığında ve kullanılan materyalde kendini belli eder. 

6 BAŞILCA POP ART SANATÇILARI Andy Warol

7 Robert Indiana

8 Roy Lichtenstein

9 John Clem Clark

10 Robert Combas

11 Çalışma bittikten sonra kuruması beklenir
Uygulama aşamaları 50/70 kağıtlarını 4 bölerek her bir kareye a3 boyutunda aldıkları günümüzde popüler olan bir obje marka yada sanatçı  çıktılarını kopya kağıtlarıyla geçirecekler Bu çalışma Andy Warol'un aşağıda gösterilen çalışması örnek alınarak yapılacaktır. Çalışmalarını yukarıdaki karelerden 4 tanesini seçerek boyama aşamasına geçecekler Çalışma bittikten sonra kuruması beklenir


"ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları