Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEMİADAMLARI DİSİPLİN İŞLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEMİADAMLARI DİSİPLİN İŞLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 GEMİADAMLARI DİSİPLİN İŞLEMLERİ
DENİZ VE İÇSULAR DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEMİADAMLARI DİSİPLİN İŞLEMLERİ 28 ŞUBAT İSTANBUL

2 GEREKÇE VE HUKUKİ DAYANAK
STCW 78 Sözleşmesi I/5 Kuralı «Sözleşmenin yürütülmesini sağlayan ulusal mevzuatlarına uyulmaması hallerinde ve evrakta sahteciliği önlemek için gerekli disiplin kuralları ve cezai yaptırımların düzenlenmesi» 655 sayılı KHK «İdari müeyyide öngörmek ve ihlal edenlere belirlenen idari müeyyideleri uygulama yetkisi» Gemiadamları Yönetmeliği Ek Madde «Gemiadamlarının ilgili mevzuatlara aykırı davranışları ile ilgili inceleme yapmak ve gerekli idari tedbirleri almak üzere Gemiadamları Disiplin Komisyonu kurulmuştur. Gemiadamlarına Uygulanacak İdari Yaptırımlara İlişkin Yönerge 2

3 GEMİADAMLARI DİSİPLİN KOMİSYONU
Gemiadamları Disiplin Komisyonu; UDHB, meslek kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları temsilcilerinden oluşur. Gemiadamlarının mesleki yetersizlikleri, disiplinsizlikleri, denizcilik örf ve adetlerine, teamüllere, denizcilik terbiyesine ve çalışma disiplinine uygun olmayan davranışları ile görevi ihmalleri veya kasıtlı kötü davranışlarını inceler. İncelemeye muhatap gemiadamının savunması inceleyerek değerlendirir Diğer bilgi ve belgeleri değerlendirir ve hangi idari yaptırımların uygulanacağına dair tavsiyesini içeren raporunu İdareye sunar 3

4 GEMİADAMLARI DİSİPLİN KOMİSYONU
Kılavuz kaptanlar deniz trafik operatörler Denizci eğiticiler Profesyonel sualtıadamlarına uygulanacak disiplin işlemlerini de değerlendirir.

5 ŞİKAYETE İLİŞKİN BİLDİRİM USULÜ
Tespit Gemi Kaptanı tarafından yapılır Seyir jurnaline ayrıntılı olarak işlenir, gemiadamına okutulur ve imzalatılır. Gemiadamı itirazı gerekçesi ve itiraza ilişkin kanıt ve tanık ifadeleri imzalarıyla jurnale işlenr. Jurnale, tarih tutanak, belge, kanıtlar ve görgü tanıklarının imzalarıyla birlikte ifadeleri de eklenir. Gemiadamının talebi halinde jurnalin ilgili sayfasının bir örneği Gemi Kaptanı tarafından gemiadamına verilir. Gemi kaptanı şikâyete konu ilgili belgeleri çalıştığı Denizcilik İşletmesine gönderir. Denizcilik işletmesi söz konusu şikâyet bildirimini belgeleriyle birlikte İdareye elektronik posta yolu ile gönderir. Belge asılları ayrıca posta yolu ile de gönderilir. Bildirim yapılırken tespitler, raporlar, tutanaklar, bilgi ve belgeleri içeren dosya muhteviyatı da İdareye gönderilir.

6 ŞİKAYETE İLİŞKİN BİLDİRİM USULÜ
Jurnaline işlendikten sonra 3 ay içerisinde iletilmelidir. Gemi Kaptanı ile ilgili şikâyetler doğrudan denizcilik işletmesi tarafından yapılır. İdare tarafından doğrudan tespit yapılabilir. Yurtdışında PSC’lerde gemiadamı yetersizlikleri, kusur ve kabahatlerinde Komisyon incelemesine alınır.

7 GEMİADAMLARINA UYGULANACAK İDARİ YAPTIRIM TÜRLERİ
Kusurun ağırlık derecesi ile ihmal veya kasıt unsurlarının varlığına göre; İhtar (Örn. Seyir veya liman vardiyasına süreklilik arz edecek şekilde geç kalmak, Gemide yapılan talimlere ve acil durum tatbikatlarına katılmamak, gereken önemi vermemek.) Yeterlik belgesini askıya alma; Verilen emre kasten uymamak/ihmal etmek, allkol veya uyuşturucu etkisiyle görevini uygun şekilde yapmamak Diğer personele taciz, sindirme ve baskı uygulamak, Gelen denetim görevlilerine kasten yardımcı olmamak, gemide kontrol edilen cihaz veya ekipman çalışır durumda olmasına rağmen denetim görevlisinin istediği şekilde çalıştıramamak veya kullanamamak,

8 GEMİADAMLARINA UYGULANACAK İDARİ YAPTIRIM TÜRLERİ
Yeterlik belgesinin bir alt yeterliğe indirilmesi; Geçerli bir nedeni olmaksızın gemiye katılmayı veya sefere çıkmayı reddetmesi ya da geminin sefere hazırlanması ve sefere çıkmadan önceki herhangi bir 24 saatlik bölümünde gemide bulunmaması veya yeterli bir sebebi olmaksızın gemide olmaması veya görevini terk etmesi, Gemiadamı sözleşmesi tamamlanmadan geminin limandan ayrılmasından sonra haksız olarak işi bırakması, Gemide yapması gereken görevi veya amirleri tarafından verilen görevleri mesleki yetersizlik nedeniyle yerine getirememesi. Yeterlik belgesinin iptali; Diğer gemiadamlarını organize ederek emre itaatsizlik, görevi ihmal etmek veya geminin seyrüseferine engel olmak, Kaçakçılık, Gemide bulunan personele uygunsuz cinsel içerikli söylemler gibi sözel veya fiziksel davranışlarda bulunmak, Kasten gemiye veya mala zarar vermek, Geçerli bir mazereti olmaksızın gemiyi terk etmek, Gemiadamının herhangi bir kursa gitmeden, kendisini kursa gitmiş gibi göstererek ilgili gemiadamı belgelerini aldığının tespit edilmesi,

9 YAPTIRIMLARA İLİŞKİN NİHAİ KARAR SÜRECİ
Komisyon raporunda yer alan hususlar dikkate alınmak suretiyle, rapora bağlı olmaksızın nihai karar İdare tarafından verilir. Karar gemiadamına yazılı olarak bildirilir. İdare, gelen talebin muhteviyatına göre gerekli gördüğü hallerde, Komisyon raporunu beklemeksizin tedbir amaçlı olarak yeterlik belgesinin askıya alınması işlemini uygulayabilir. Bir yıl içerisinde yeterlik belgesinin askıya alınmasını gerektiren kusurların her birinin tekrarında askıya alınma süresi iki kat artırımlı olarak uygulanır.  İhtar cezası gerektiren kusurlar hariç aynı ihlali üç kez tekrar edenlerin İdare tarafından verilen bütün belgeleri iptal edilir Bir yıl içerisinde iki kere ihtar cezası alan gemiadamlarının yeterlik belgeleri 6 ay süre ile askıya alınır.

10 SAHTE VE GEÇERSİZ BELGE KULLANIMI
Yönetmelikte geçen her türlü gemiadamı belgesine sahip olmak için gerekli olan deniz hizmet belgesi, eğitim belgesi, sağlık belgesi, adli sicil raporu gibi ilgili mevzuatta belirtilen bilgi ve belgeleri; İdareyi aldatacak şekilde değiştiren, sahte olarak üreten, Sahte bilgi ve belgelerin bu özelliğini bilerek Liman Başkanlıklarına bunları döküman olarak veren veya İdarece kurulan gemiadamları elektronik başvuru sisteminde gönderen, gemiadamlarının İdarece verilmiş gemiadamı belgeleri iptal edilir. Adli makamlara suç duyurusunda bulunulur. Belgesi askıya alınmış olmasına rağmen gemide görev alanla gemiadamının belgesi iptal edilir.

11 DENİZCİLİK İŞLETMELERİNİN SORUMLULUKLARI
Gemilerinde çalıştırdıkları ve Yönerge’de belirtilen kusurlu davranışlarını tespit ettikleri gemiadamlarını, Yönerge kapsamında Komisyon’da görüşülmek üzere bildirmekle yükümlüdür. Denizcilik İşletmeleri, gemilerinde çalıştıkları gemiadamlarını, bu Yönerge’de belirtilen hususlarla ilgili olarak bilgilendirmek, gerekirse şirketlerine ait gemilerde Yönerge örneklerini personelin görebileceği şekilde bulundurmakla yükümlüdür.

12 GEMİADAMLARINA İLİŞKİN İDARİ YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINDA İDARENİN GÖZETTİĞİ İLKELER
İnceleme ve değerlendirme yürürlükteki mevzuatlar doğrultusunda kontrol, düzeltme ve geliştirme amaçlı yapılır. İnceleme ve değerlendirme neticesinde; raporlarda ortaya çıkan sorunları paylaşma, belirleme ve çözümlemede birlikte karar verilir. Kamu yararı, hizmetin gerekleri ve objektiflik ön planda tutulur. Gemiadamları Disiplin Komisyonunun yeterlilik, açıklık ve güvenilirlilik yönüne özen gösterilir.

13 GEMİADAMLARI ELEKTRONİK BAŞVURU SİSTEMİ

14 DENİZ VE İÇSULAR DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Teşekkür ederim… 14


"GEMİADAMLARI DİSİPLİN İŞLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları