Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YURTDIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YURTDIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 YURTDIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ
BAŞVURU SÜRECİ ARANAN ŞARTLAR BURS İMKANLARI

2 NERDEN BAŞLAMALI? Amacınızı belirleyin, neden yüksek lisans (doktora) yapmak istiyorsunuz?
Akademik Kariyer MSc, MA, PhD Sektörde Kariyer MSc, MA, MBA

3 BAŞVURU SÜRECİ BAŞVURU PLANININ HAZIRLANMASI BELGELERİN TOPLANMASI
BAŞVURU YAPILMASI VE SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

4 İLK ADIM: Başvuru planı hazırlayın!
Ülke seçimi : Avrupa? Amerika? vb. Alan seçimi: Finans? Marketing? Yönetim? vb. Okul seçimi: Harvard? Oxford?  Modül seçimi: Finans yatırım? Finans ekonomi? Muhasebe ve finans? Okul seçiminde uluslararası sıralamalara dikkat edin, tarafsız rankingleri tercih edin, sadece okulun genel sıralamasına değil, bölüm sıralamasına da dikkat edin. Örneğin, okul dünya sıralamasında ilk 100 arasında yer almayabilir ama başvuracağınız pazarlama alanında en iyi 50 okul içerisinde olabilir. Tarafsızlık için birkaç farklı listeye bakarak karar verin.

5 Başvuru Planı Örneği Her başvuru için, gerekli belgeler, son başvuru tarihleri gibi önemli bilgileri bir tabloya yazın. (tablodaki bilgiler gerçek değildir) OKUL BÖLÜM Okul Ücreti (pound) Sıralaması CV SOP DEADLİNE 1 WARWICK MSc Business (finance and accounting) 24.500  OK 16.Mar 2 READING Msc international Business and Finance  18.000 20.Mar 3 DURHAM MSc Finance  17.500 18.Nis 4 EXETER MSc Marketing and Financial services  12.000 06.Şub 5 KINGS COLLEGE International Marketing  18.500 05.Oca 6 ESSEX UNI.  14.000

6 Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketleri
Sizden herhangi bir ücret talep etmezler. Okula kabul almanız ve başlamanız halinde, danışmanlık şirketi okulunuzdan belirli bir komisyon alır ve bu sizin okul ücretinize asla yansımaz. İyi bir danışmanlık şirketinden hizmet almak her zaman faydalıdır, okul ve departmanlarla iletişim kurmak daha kolay olur. Vize alıncaya kadar danışmanlık hizmeti devam eder, birçok aşamada işlemleriniz daha hızlı yapılır. Birçok formu doldurmanız süre alabilir, danışmanlık şirketi bunu sizin için yapacaktır, vaktinizi verimli kullanmış olursunuz. Deneyimli oldukları için kabul alıp alamayacağınız okullar konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz. Okul temsilcileriyle yüzyüze görüşme fırsatınız olur. (TR ziyaretlerinde)

7 Danışmanlık Şirketleri Konusunda Dikkat Edilecekler!
Deadline takibini siz de mutlaka yapmalısınız. Fazla optimist davranabilirler. «kesin burdan kabul alırsınız gibi» Bazı danışmanlık şirketleri; ATEC Yurtdışı Eğitim: ATLAS Yurtdışı Eğitim: ALTERNATİF Yurtdışı Eğitim:

8 Başvuru Koşulları Yabancı dil yeterliliği Not ortalaması
Referans mektupları SOP-Statement of Purpose Diğer sınavlar: GRE ve GMAT

9 YABANCI DİL YETERLİLİĞİ
Başvuru yaparken dil belgenizin olması ŞART DEĞİLDİR. Özellikle erken başvurularda, şartlı kabul alarak sınava daha sonra girerek belgenizi gönderebilirsiniz. TOEFL: 92 ve üzeri IELTS: 7 ve üzeri Bu skorlar her okula hatta her bölüme göre değişir. Örneğin marketing gibi alanlarda daha yüksekken, finans alanında 92 yeterli olabilir.

10 PRE-SESSIONAL COURSE NEDİR?
Dil belgeniz olmadan ŞARTLI KABUL almanız ve belirtilen süre dahilinde yeterliliğinizi verememeniz halinde, okullar yaz boyunca dil hazırlık kursu açabilirler. Master eğitimine başlamadan önce dil kursuna gidebilirsiniz. 1,2-3 ay şeklinde süreler değişir. (hali hazırda toefl/ielts puanınıza bağlıdır) Bazı okullar kurs sonunda bir sınavı şart koşar, bazıları sadece kursa katılmanızı yeterli görür.

11 TOEFL mı, IELTS mi? Toefl American İngilizcesi, Ielts İngiliz ingilizcesi IELTS yazılı bir sınavdır. Konuşma bölümü yüzyüze native speaker ile yapılır. İngiltere’de ve Avrupa’da hemen hemen tüm okullarda geçerliliği vardır. Toefl’da çok zorlanıyorsanız, mutlaka IELTS deneyin! Bilgi için:

12 NOT ORTALAMASI Birçok bölüm başvurularda not ortalaması barajı koyar. Bazı bölümler belirli derslerden yüksek not almış olmanızı şart koşabilir. Örneğin «yönetim alanında başvuruyorsanız, lisansta bu alanda aldığınız derslerin ortalaması 3.5 ve üzeri olacaktır» gibi. Genel not ortalamanızın 3.00 üzeri olması şansınızı arttırır. Genel not ortalamanız düşük, ama başvurduğunuz alan derslerinin notları yüksekse şansınızı denemelisiniz! Örneğin, 2.95 not ortalamanız varsa ama tüm finans derslerinde BB notunun altına düşmediyseniz, finans bölümlerine başvurmanız uygun olabilir.

13 Referans Mektupları Genelde 2 adet akademik referans mektubu istenir.
Online ya da kapalı zarf içerisinde alınabilir. (her okula göre değişiyor) Başvuracağınız bölüme özel ya da genel içerikli referans mektubu alabilirsiniz. Danışmanlık şirketi vasıtasıyla yapılan başvurularda tek bir kopya ile tüm okullara başvurabilirsiniz , çünkü DŞ’nin referans mektubunuzu açma ve okuma hakkı vardır.

14 Referans Mektubunun Etkisi Nedir?
Diğer koşulları sağlamanız halinde (master eğitiminde) destekleyici etkisi vardır. Kabul şartlarından birinde çok iyi değilseniz, örneğin not ortalamanız çok yüksek değilse, referanslarınızın etkisi artacaktır. İyi bir başvuru planı hazırlarsanız, her defasında hocalarınız zamanını almaz, bir defada gerekli mektupları rica edebilirsiniz.

15 SOP - Statement of Purpose
Sizi daha iyi tanımaları için yazmanız gereken 1-2 sayfa uzunluğundaki mektup Kimsiniz? Eğitim ve sosyal hayatınızın kısa geçmişi, CV’nizde açamadığınız detaylar Neden o alanda yüksek lisans yapmak istiyorsunuz? Örneğin neden finans/yönetim?İlginizin sebebi? Bu ilginizi destekleyecek neler yaptınız? Örneğin aldığınız dersler ve stajlarla ilişkilendirebilirsiniz. Başvurduğunuz okul ve bölümü tercih sebebiniz? Neden o ülke, neden o okul, neden o bölüm? En önemlisi: Motivasyonunuz ne? Bu bölümde okursanız bu size ne kazandıracak? Kendinizi başarılı olmak için ne kadar yeterli ve motive olmuş görüyorsunuz?

16 Örnek SOP sonuç kısmı: ... I am aware that Essex has an excellent reputation and is ranked highly among top Universities, both in Europe and the UK. Based on my personal research and the advice I took from my peers, I am extremely interested in the graduate programmes at Essex Business School, especially the MSc Finance because of the compatibility with my bachelor degree and my career plan to work on “derivative securities”. The competitive academic environment your programmes offer means that an inordinate amount of hard work and dedication is required and I would relish the challenge Essex would provide me. I am confident that my potential is high and that I can do magnificent things if given the opportunity to study at your university. Thank you for your consideration. Sincerely yours,

17 SOP-dikkat edilecekler
Sade bir İngilizce ile yazılmalı Sizi motive eden sebepler açık net olarak belirtilmeli Genel bir SOP yazsanız da, bunu her okul ve bölüm için revize etmelisiniz ÖZGÜN olmalı, ASLA başka birinin SOPsinden bölümler almayın, internetteki kalıp cümleleri kullanmayın! Çünkü SOPler bir veritabanından geçiriliyor ve çalıntı olması halinde eleniyorsunuz

18 GRE ve GMAT sınav sonuçları
İki sınav da özellikle AMERİKA başvurularında isteniyor. GRE doktora başvuruları, GMAT işletme alanında yüksek lisans başvurularında gerekiyor. Avrupadaki okullar genelde istemiyor, bazı okullar GRE sınavının sadece sayısal bölüm skorunu dikkate alıyor. İngiltere’de sadece Oxford-Cambridge gibi okullarda isteniyor. Çoğunda şart değil! GMAT GRE skoru başvurunuzu güçlendirip, rekabet avantajı sağlayabilir.

19 Başvurular Ne Zaman? Her okula ve ülkeye göre değişir, ama genel olarak başvurular şu tarihler arasında yoğunlaşır. Erken Başvurular; Kasım-Aralık İkinci Round; Mart-Nisan Son Başvurular; Haziran-Temmuz Erken başvurmak çok önemli, belgelerinizi beklemeden başvurunuzu yapın, şartlı kabul alarak belgelerinizi sonra tamamlayabilirsiniz! Başvuru Ücreti: Amerikada var, İngiltere’de çoğu okulda yok! Daha çok başvuru yapmanızda hiç bir sakınca yok.

20 Master Süreleri İngiltere – 1 yıl
Amerika ve çoğu Avrupa ülkesi – 2 yıl Taught master: teorik dersler ve uygulamalar ağırlıklı, Araştırma ve tez geri planda Research master: Araştırma ağırlıklı, fazla ders yükü yok. Tezsiz programlar daha kısa ve piyasaya yönelik, örneğin University of Exeter, MSc Merketing in Financial Services, süre: 9 ay

21 Program Ücretleri İngiltere: Yıllık 8000 – 30000 Sterlin
Okula, bulunduğu bölgeye ve başvurduğunuz bölüme göre değişiyor Almanya: Ücretsiz Amerika:

22 Aylık Yaşam Masrafları (İngiltere)
Konaklama: Sterlin İletişim: 40 Sterlin Yiyecek-Temel ihtiyaçlar: Sterlin Eğlence-Giyim ve diğer: 100 Sterlin Toplam Aylık Sterlin Konaklama Londra gibi büyük şehirlerde daha pahalıyken, kuzeye ve daha küçük şehirlere gittikçe azalır.

23 Bu kadar parayı nerden bulacağız?
1-MEB Bursu – Üniversiteler adına Master ve doktora eğitimi için verilir. Sadece Ales puanınız sıralanarak üniversite kadrosuna yerleşirsiniz. Akademisyen olmak istiyorsanız, dönüşünüzde kadronuzun hazır olması açısından çok avantajlıdır. Dil yeterliliğiniz yoksa 6 ay yurt içinde, 6 ay yurtdışında olmak üzere dil kursu masraflarınız da karşılanmaktadır. Kapsamlı bir burstur, başvuru ücretleriniz, sınav ücretleriniz, ulaşım masraflarınız ve eğitim ücretinizin yanında aylık yaşam masfarlarınız için bir burs tahsis edilir. Örneğin İngiltere’de aylık 1000 sterlin. Yurtdışında bulunduğunuz sürenin iki katı kadar zorunlu hizmet yükümlülüğünüz vardır. Geri döndüğünüzde kadronuzun olduğu üniversitede bu süre boyunca çalışırsınız. İsterseniz, aldığınız bursu taksitlendirerek 5 yılda geri ödemeniz de mümkündür. (Tazminat)

24 Bu kadar parayı nerden bulacağız?
2-MEB Bursu – Kurumlar adına Sadece master eğitimi için verilir. Döndüğünüzde TPAO, Devlet Demir Yolları gibi önceden belirlenmiş kurum ve kadrolarda eğitim sürenizin iki katı kadar zorunlu çalışma süreniz vardır. Aynı şekilde tüm masraflarınız karşılanır. Başvurular Temmuzda, önceden okul kabulunüzü alırsanız eylül döneminde okulunuza başlayabilirsiniz. Meb bursunda, mezuniyet şartı var! Daha fazla bilgi: LYSY bursu

25 Bu kadar parayı nerden bulacağız?
3-Chevening Bursları İngiltere İngiliz Hükümeti’nin farklı uluslardan öğrencilerin İngiltere’de öğrenimlerine imkan veren prestijli bir burstur. Türkiye dâhil 150’den fazla ülkede dağıtılmaktadır.  Dünya çapında her yıl 1300 civarı yeni Chevening bursu verilmektedir. Çok sayıda yetenekli genç Türk, Chevening Bursları sayesinde başarıya giden yolda önemli aşamalar kaydetmiştir. Detaylı bilgi: Hande Coşkunlar Çelikel Chevening Bursları Sorumlusu British Council, Ankara Tel:  0312    0312 

26 Bu kadar parayı nerden bulacağız?
4-TEV Bursu TEV; İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, Japonya, Hollanda, İsveç ve Avustralya ile müşterek burslar veren tek sivil toplum kuruluşudur.  Yurt dışı bursları karşılıklıdır. Yurt dışına gönderilen gençlerden eğitimlerini tamamlayıp, iş hayatına başladıklarında TEV'den almış olduğu meblağı, kendilerini mali sıkıntıya düşürmeyecek şekilde uygun taksitler halinde geri ödemesi istenmektedir. Bu amaçla bursiyerlerden taahhütname-kefaletname alınmaktadır. ADAYLARDA ARANILAN NİTELİKLER a. T.C. vatandaşı olmak ve 30 yaşından büyük olmamak. b. Belirtilen dallarda öğretim yapan fakülte veya yüksekokullardan (I. Öğrenim) son sınıfında öğrenim görmeleri veya mezun olmaları, (İşletme Yönetimi (MBA) dalına yalnızca mezun adaylar başvurabilirler.) c. Yükseköğrenim süresince 4 üzerinden en az 3, 100 üzerinden en az 75 genel not ortalamasına sahip olmak. d. Öğrenim göreceği ülkenin dilini master öğrenimini sürdürebilecek düzeyde bilmek. Detaylı Bilgi:

27 Bu kadar parayı nerden bulacağız?
5-Jean Monnet Burs Programı Burs Miktarı:  Burs miktarı; eğitim/okul ücreti, yaşam giderleri, çeşitli masraflar için bir defaya mahsus sabit ödenek (seyahat masrafı, kitap ödeneği, tez ödeneği, vize ücreti, çalışma ziyareti ödeneği, sağlık harcamaları vb. KİMLER BAŞVURABİLİR? (kamu ve özel sektör çalışanlarının yanısıra)  Lisans düzeyinde son sınıf öğrencisi olanlar  Lisansüstü (yüksek lisans veya doktora) öğrencisi olanlar.  Başvuru yaptıkları yabancı dilde belirtilen asgari yeterlilik puanlarına sahip olanlar Lisans süresince 4.00 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden en az 65 not ortalamasına sahip olanlar  Detaylı Bilgi:

28 BAŞARILAR... Diğer Burslar;
-Fullbright: Amerika için; -Tübitak yurtdışı doktora bursları; -Bazı kurumlara uzman yardımcısı vb kadrolarda girdiğinizde yurtdışında yüksek lisans yapma hakkınız var. Örneğin, hazine, merkez bankası... -Okulların kendi burs programları olabilir, Avrupa’da yüksek lisans için burs almak oldukça zor, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde daha yaygın. -Bazı okullar Türk öğrencilerine kısmı burslar verebiliyor. Örneğin Queen Belfast Uni. -Erasmus Mundus Burs Programı: 2 yada 3 farklı ülke ve okulda ortak yüksek lisans programına katılıyorsunuz. Bursun detayı: BAŞARILAR...


"YURTDIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları