Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNCELLENEN 2017 ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNCELLENEN 2017 ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR"— Sunum transkripti:

1 GÜNCELLENEN 2017 ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR
M.DİKİCİ GÜNCELLENEN 2017 ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR M.DİKİCİ

2 Öğretim programlarındaki akademik bilgi yükü azaltılarak sadeleştirme yapılmıştır.
Öğretim programlarının içeriği uygulamaya dönük hale getirilmiştir. Öğretim programlarında günlük hayatla ilişkilendirmeye uygun konu, kazanım ve açıklamalara yer verilmiştir. Öğretim programlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasına yönelik içeriklere daha fazla yer verilmiştir. Öğretim programlarında milli, manevi ve evrensel değerlere konu ve kazanımlarla ilişkilendirilerek yer verilmiştir.

3 6. Öğretim programlarında ulusal ve uluslararası duyarlılık gelişmiş konulardan (insan hakları, verimlilik stratejisi, sağlık okuryazarlığı, girişimcilik, toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliği, siber güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, çölleşme) programın içeriğine uygun olanlara yer verilmiştir.

4 7. Öğretim programlarında disiplinler arası ilişkilendirmeyi esas alan STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik)- Endüstri 4.0 uygulanmasına yönelik içeriğe de yer verilmiştir. ***STEM nedir??? *** ENDÜSTRİ 4.0 nedir???

5 STEM

6 STEM Nedir? STEM disiplinler arası bir öğrenim yaklaşımıdır. Science-Fen, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik ve Mathematics-Matematik alanlarının baş harflerinden oluşmakta ve bu alanların birbirine entegre edilmesinde ortaya çıkan bir kavramdır. Farklı bir bakış açısıyla STEM; teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi yani yeni bir ürün ortaya koyulmasına STEM denir.

7 STEM Eğitimin Amaçları
STEM eğitiminin iki temel amacı olduğunu belirtebiliriz. Bu amaçlardan birincisi, üniversite düzeyinde bu disiplinlerde meslek seçecek öğrenci sayısını arttırmak, ikincisi ise öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerindeki temel bilgi düzeylerini arttırarak bu disiplinler ile ilgili problemleri çözmek için günlük yaşamlarında yaratıcı çözümler uygulamalarını sağlamaktır. Özet olarak belirtirsek STEM eğitimi; Meslek seçiminde yardımcı olmak ve disiplinler arası bir öğrenim yaklaşımı olarak belirtebiliriz. Eğitimdeki en önemli kazanımı ise teorideki veriler doğrultusunda ve 21. Yüzyıl becerilerine yatkın yeni ürün ortaya koymaktır.

8 STEM Eğitiminin Amaçları
M.DİKİCİ STEM Eğitiminin Amaçları STEM 1950’li yıllarında ortaya çıkmış bir kavram. (Akgündüz 2015) Çıkış yıllarından itibaren ülkeler kalkınma ve liderlik yapma düşüncesiyle bu alana yönelmişlerdir. Bilimde kalkınma, teknolojide kalkınmaya dayalı bilim insanları yetiştirilmeye ve teknolojiye önem verilmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda ise ülkelere göre farklı görüşler olmasına rağmen ortak amaçları ülkelerinin geleceği için çalışmaların sürdürülebilir olmasıdır. Erken yaşta çocukların üretim odaklı becerileri kazandırmalarını hedef ederek eğitim sistemlerine entegre etmişlerdir. Amaç ise;  Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarını iç içe kullanarak yeni bir ürün ortaya koyarak ülkelilerinin ekonomisine fayda sağlamaktır. Bu bağlamda düşünüldüğünde ülke geleceğinde aktif rol üstlenmesidir. M.DİKİCİ

9 STEM Eğitimin Öğrenciye Katkıları
STEM eğitimi üretim odaklı olmasının yanı sıra eleştirel düşünme, yaratıcılık, yenilenme, problem çözme, Üretkenlik ve Sorumluluk gibi 21. Yüzyıl becerilerini de barındırmaktadır. Maddeler halinde belirtmek gerekirsek STEM eğitiminin kazandırdığı yetiler; Eğitim programının içeriğini canlandırıcı bir öğrenme ortamı sağlar. Öğrencilerin yeni buluşlar keşfetmesini, olaylar arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaları olanağını sağlar. Yeni ürün ortaya koyarak, ekosisteme katkı sağlar. İşbirliği ve bağımsız çalışma yoluyla öğrencilerin özgüven ve öz yeterliliğini geliştirir. Öğrencileri esneklik ve güven içinde düşünmeye teşvik eder. Yüzyıl becerilerini kazandırmaya olanak sağlar. Karşılaştıkları sorunlara daha kısa ve çözümler üretmeyi sağlar. Öğrenme motivasyonunu artırır. Tasarım odaklı düşünme ve yenilikçi olmayı sağlar.

10 ENDÜSTRİ 4.0

11 Endüstri 4.0 nedir? M.DİKİCİ Endüstri 1.0’dan 4.0’a Doğru M.DİKİCİ

12 4. Sanayi Devrimi Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. Aynı zamanda bu yapı akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynar. Bu devrim, üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için daha verimli iş modelleri ortaya çıkacaktır.

13 Endüstri 4.0’ın Yapısı Endüstri 4.0, teknolojilerin ve değer zinciri organizasyonları kavramlarının kolektif bir bütünüdür. Siber-Fiziksel sistemlerin kavramına, nesnelerin, internetine ve hizmetlerin internetine dayalıdır. Bu yapı akıllı fabrikalar vizyonunun oluşmasına büyük katkı sağlar. Endüstri 4.0 genel olarak aşağıdaki 3 yapıdan oluşmaktadır. ► Nesnelerin İnterneti ► Hizmetlerin İnterneti ► Siber-Fiziksel Sistemler Endüstri 4.0 ile modüler yapılı akıllı fabrikalar kapsamında, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemlerle izlemek, fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturmak ve merkezi olmayan kararların verilmesi hedeflenmektedir. Nesnelerin interneti ile siber-fiziksel sistemler birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışabilecektir. Hizmetlerin interneti ile hem iç hem de çapraz örgütsel hizmetler sunulacak ve değer zincirinin kullanıcıları tarafından değerlendirilecektir.

14 Endüstri 4.0’ın Yapısı

15 8. Öğretim programlarının içeriği öğrencilerin inovasyon becerilerini geliştirmelerine uygun hale getirilmiştir. *** İnovasyon nedir???

16 İNOVASYON En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur. 

17

18 İnovasyon süreci, bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi olarak tanımlanır. Bu nedenle de teknik, ekonomik ve sosyal süreçlerin oluşturduğu bir bütündür. Bireylerde ve toplumda değişime olan istek, yeniliğe açıklık ve girişimcilik ruhuyla özdeşleşen bir kültür gerektirir. İnovatif düşünce kültürüne sahip bireyler yeni fikirler ortaya çıkarırlar.

19 İnovasyon Örnekleri  Bir firma, yıkandığında buruşmayan, dolayısıyla da ütü gerektirmeyen kumaş geliştirip, üretir ve satarsa inovasyon (ürün inovasyonu)yapmış olur. Başka bir firmanın daha iri, bol ürün veren, hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. Diğer bir firmanın, insan sağlığı için yararlı bir yağ olan Omega 3 içeren yumurtalar üretmesi ve bunları çocukların ilgisini çekecek ve onları yumurta yemeğe özendirecek şekilde güzel paketler içinde satması da bir inovasyondur. Ya da bir hastane, hastalarının tahlil sonuçlarını İnternet’ten görebilmelerini sağlıyorsa, o da inovasyon yapmış olur.

20 8. Öğretim programlarında benimsenen ölçme ve değerlendirme yaklaşımında PISA, TIMSS, ALES, ABİDE(Akademik becerilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi)sınavlarında kullanılan soru biçimleri esas alınmıştır. Yorumu: Klasik ölçme-değerlendirme yaklaşım ve yöntemlerinin kullanımı azaltılarak analiz, sentez ve değerlendirme gibi üst düzey bilişsel özellikleri ölçen ve değerlendiren yöntemler kullanılmalıdır. Bu sayede öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerilerine sahip ve uluslararası düzeyde daha başarılı öğrenciler olması beklenmektedir.

21 10. Öğretim programlarında kazanımlar açık, anlaşılır, net ve ölçülebilir hale getirilmiştir. Yorumu: Kazanımların konu sınırlaması net olarak yapılmış ve altlarında a, b, bentleri şeklinde nasıl işleneceğinin, nelerden bahsedileceğinin ayrıntılı açıklaması belirtilmiştir. 11. Öğretim programlarından güncelliğini yitirmiş konular çıkarılarak, güncel yeni konular eklenmiştir. 12. Öğretim programlarında öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini(eleştirel, analitik, özgün ve yenilikçi düşünen, sorgulayan, yorum yapan vb.) geliştirmeye yönelik kazanımların taksonomik düzeyleri yükseltilmiştir.

22 13. Öğretim programlarının içeriklerinde yer verilen alana özgü beceri ve yeterlilikler TYÇ (Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi), Milli Eğitim Kalite Çerçevesi, MEB Stratejik Planı dikkate alınarak belirlenmiştir.

23 14. Öğretim programları ders saatleriyle uyumlu hale getirilmiştir. 15
14. Öğretim programları ders saatleriyle uyumlu hale getirilmiştir. 15.Öğretim programlarının ilgili konularında Türk-İslam Medeniyetinden öne çıkan bilim insanları ve örnek şahsiyetlerin çalışmalarına yer verilmiştir.

24 KAYNAKLAR


"GÜNCELLENEN 2017 ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları