Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA ve TANITIM FAALİYETLERİNİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA ve TANITIM FAALİYETLERİNİN"— Sunum transkripti:

1 2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA ve TANITIM FAALİYETLERİNİN
DESTEKLENMESİ

2 Sunum Planı GİRİŞ KİRA DESTEĞİ TANITIM DESTEĞİ MARKA TESCİL DESTEĞİ ORTAK HÜKÜMLER

3 Giriş MEVZUAT AMAÇ 2010/6 sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Türkiye’de üretici veya ticari faaliyet gösteren şirketlerin; Yurt dışında açılan birimlere ilişkin kira, Yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım, Yurt dışı marka tescil, giderlerinin bir kısmının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmasıdır.

4 2010/6 SAYILI TEBLİĞ KAPSAMINDA DESTEKLENECEK FAALİYETLER
Giriş YURTDIŞI BİRİM, VE TANITIM DESTEĞ Yurt Dışı Birim Kira Giderleri Yurt Dışı Tanıtım Giderleri Yurt Dışı Marka Tescil Giderleri 1 2010/6 SAYILI TEBLİĞ KAPSAMINDA DESTEKLENECEK FAALİYETLER 2 3

5 Kira Desteği 1. KİRA DESTEĞİ Mağaza
BİRİM TÜRÜ ÜRETİCİ ŞİRKETLER TİCARİ ŞİRKETLER Mağaza %50 oranında yıllık en fazla $ %40 oranında yıllık en fazla $ Ofis, Showroom, Depo, Reyon %50 oranında yıllık en fazla $ %40 oranında yıllık en fazla $ 1. KİRA DESTEĞİ DESTEK SÜRESİ BİRİM SAYISI Her bir ülke için 4 yıl En fazla 25 birim

6 Yurt Dışı Birimin Açılması
Kira Desteği Yurt Dışı Birimin Açılması Türkiye’deki ana şirket; Doğrudan yurt dışında birim açabilir. Yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri adına da birim açabilir. Destek alabilmek için yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bağ olması gerekir.

7 Kira Desteği Organik Bağ
Türkiye'deki ana şirket ile yurt dışındaki şirket arasında şu şartlarla kurulur; Ana şirketin, tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete ortak olması, Ana şirketin, tüm ortaklarının, yurt dışındaki şirkete ortak olması, Ana şirketin en az % 51’ine sahip ortak veya ortaklarının, yurt dışındaki şirkete ortak olması, Ana şirketin halka açık olması halinde; halka açıklık oranı düştükten sonra, ana şirketin %51’ine sahip ortak ya da ortakların, yurt dışında açılan şirkete ortak olması. Destek ödemesi, yurt dışı ortaklık oranına göre hesaplanır.

8 Kira Desteği Yurt dışı şirketin, Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gerekir. Ancak, daha önce organik bağın olmadığı yurt dışındaki şirkete ortak olunması, yurt dışındaki şirketin hisselerinin tamamının veya bir bölümünün Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra satın alınması halinde, yurt dışı şirketin ana şirketten sonra kurulmuş olması şartı aranmaz.

9 Kira Desteği İlişkili Kişi
Destek kapsamındaki şirketin kendi ortaklarını, Destek kapsamındaki şirketlerin veya söz konusu şirketlerin ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurumları, Destek kapsamındaki şirketler veya söz konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu gerçek kişi veya kurumları, Destek kapsamındaki şirketlerin veya söz konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları, Ortakların eşlerini, Ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımlarını ifade eder.

10 Kira Desteği Şirketler kira giderleri desteğinden her bir ülke için en fazla 4 (dört) yıl yararlandırılır. 4 (dört) yıllık süre ülkedeki ilk birimin ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihinden itibaren başlar. Yurt dışındaki birimlere ilişkin kira desteğinden yararlanılabilmesi için kiracı ile kiraya verenin ilişkili kişi olmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması gerekir.

11 Kira Desteği Birime ilişkin sadece “Net Kira” giderleri destek kapsamındadır. Net kira dışında başka giderler (aidat, elektrik, su, ısıtma, dekorasyon, personel, araç vb.) desteklenmez. Desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekir. Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin reklâm, tanıtım, pazarlama ve kira giderleri desteklenmez.

12 Kira Desteği Yurt Dışı Birimin Kapanması, Birimin Taşınması veya Organik Bağın Sona Ermesi Yurt dışı birim kapandığı/taşındığı ya da organik bağın sona erdiği tarihten itibaren 1 (bir) ay içinde şirket tarafından, Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık Temsilcisi’ne bildirilir. Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık Temsilcisi kapanan/taşınan/organik bağı sona eren birimi; İBGS’ye derhal bildirir. Bildirimin yapılması halinde söz konusu birim, kapandığı/taşındığı ya da organik bağın sona erdiği tarihten önceki dönem için destekten yararlanır.

13 Kira Desteği Ortaklık Oranının Değişmesi
Destek kapsamındaki şirketlerin yurtiçi veya yurtdışı ortaklık yapıları destek oranının azalmasını ya da desteğin sona ermesini gerektirecek şekilde değişmesi halinde değişiklik tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde şirketlerin üyesi oldukları İBGS’ye, bildirim yapmaları gerekir. Belirtilen şekilde ortaklık yapısı değiştiği ve 3 (üç) ay içerisinde bildirimde bulunmadığı tespit edilen şirketler destek kapsamından çıkarılır ve bekleyen başvuru dosyaları destek kapsamında değerlendirilmez.

14 Kira Desteği İhracat Performansı
Şirketin ihracat rakamları ve verilen destek tutarları karşılaştırılarak ihracat performansı incelenir. Yurt dışı birim kira giderleri ve tanıtım faaliyetlerine verilecek yıllık destek tutarı, destek başvurusu yapılan ülkeye yıllık ihracatın yarısından fazla olamaz. Her destek ödemesi esnasında bu denge kontrol edilir. Buna göre destek ödemesinin ait olduğu yıl içinde verilen destek toplamı, hakkediş anına kadar o yıl içinde yapılan ihracatın yarısından fazla olursa, Destek Ödemesi hiç yapılmaz, Destek Ödemesi kısmen yapılır, Yılın geri kalan kısmında ihracat yapılması durumuna karşılık destek ödemesi bekletilir.

15 Kira Desteği Ek-8 Raporu
Yurt Dışı Birim Yerinde İnceleme ve Değerlendirme Formu(EK-8) ilk destek başvurusuna yönelik belgeleri onaylamadan önce ve her destek yılı bitiminde Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından hazırlanır ve ilgili İBGS’ye iletilir. Ek-8 raporunda; Yurt Dışı birimde yapılan faaliyetlere ilişkin açıklayıcı bilgiler, Kira Harcamalarına ilişkin bilgiler, Birimde Türk ürünleri dışında başka ürünlerin pazarlanıp pazarlanmadığına ilişkin bilgiler, Birimin 2010/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde desteklenmesinin uygun olup olmayacağı hakkında değerlendirmeler yer alır.

16 Ticaret Müşaviri/Ataşesi onayına tabi
Kira Desteği Kira Desteği İçin İbraz Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler 1. Yurt İçi Belgeler Başvuru Dilekçesi Başvuru Formu Taahhütname Beyanname İmza Sirküleri Ticari Sicil Gazetesi Kapasite Raporu (Üretici şirketler için) Yurt İçi Marka Tescil Belgesi (Üretici şirketler için) KDV veya Geçici Vergi Beyannameri ve Tahakkuk Fişleri Aylık Prim Hizmet Bildirgesi 2. Yurt Dışı Birim İle İlgili Belgeler Yurt Dışı Ortaklık Belgesi Yurt Dışı Şirket Tescil Belgesi Kira Sözleşmesi Ödeme Belgesi Birime İlişkin Fotoğraflar Ticaret Müşaviri/Ataşesi onayına tabi

17 Tanıtım Desteği 2. TANITIM DESTEĞİ 1. Birim Üzerinden
Yurt dışı birimi bulunan şirketler, birimin bulunduğu her bir ülke için %60 oranında yıllık en fazla $ Tanıtım yapılan ve yurtdışı birimi bulunmayan ülkelerde marka tescil belgesine sahip olunması durumunda 2. Marka Üzerinden Tanıtım yapacağı ülke/ler de marka tescili/başvurusu bulunan şirketler %60 oranında yıllık en fazla $ 2. TANITIM DESTEĞİ DESTEK SÜRESİ 4 yıl

18 Tanıtım Desteği Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen aşağıdaki tanıtım giderleri desteklenir; TV ve Radyo TV/Radyo reklamları TV/Radyo programlarına sponsorluk İnternet İnternet ortamında verilen reklamlar Destek kapsamına alınan yurt dışı birimlerin ya da yurt dışında tescilli markaların web sitesi tasarımı Online satış sitesi tasarımı Sosyal medya tasarımı Akıllı cihazlara yönelik uygulama giderleri Arama motoru ve dijital platformlarda firma/ürün/ marka tanıtımı Yabancı dilde hazırlanmış dijital kataloglara ilişkin giderler

19 Tanıtım Desteği Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen aşağıdaki tanıtım giderleri desteklenir; Özel Tanıtım Giderleri Online olanlar da dahil olmak üzere zincir marketlerin raflarına girmek için bir defalığına mahsus yapılan ödemeler (Listeleme bedeli) Satışa konu olmayan ve üzerinde markanın yer aldığı tanıtım malzemeleri Ürünlerin satışa sunulduğu (üzerinde markanın iletişimi yapılan) standlar/soğutucular Tadım Aktiviteleri Defile/show/seminer/konferans düzenleme gideri 3 aya kadar geçici (pop-up) mağazacılık gideri

20 Tanıtım Desteği Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen aşağıdaki tanıtım giderleri desteklenir; Basılı Tanıtım Afiş/Broşür/ El ilanı Billboard/pano/tabela Bina/cephe/duvar/çatı reklamı Durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme Totem Reklamı Diğer Tanıtım Harcamaları Toplu e-posta/SMS/MMS Tanıtım filmi yapımı Sponsorluk

21 Tanıtım Desteği Birim Üzerinden Tanıtım Desteği
Yurt dışı birimi bulunan şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirdikleri reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri desteklenir. Yurt dışı birimi bulunan şirketlerce, yurtdışı birimin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, yurt içi marka tescil belgesi bulunması; tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla desteklenir.

22 Tanıtım Desteği Desteğin Sona Ermesi
Yurt dışı birime bağlı olarak verilen tanıtım desteği, birimin kapanması ya da destek kapsamından çıkarılması halinde sona erer. Ancak, şirketin 4 yıl destek süresi içerisinde başka birimlere ya da yurt dışında tescilli markaya/markalara bağlı olarak tanıtım desteğinden faydalanması mümkündür.

23 Tanıtım Desteği Marka Üzerinden Tanıtım Desteği
Yurt dışı birimi bulunmayan, ancak yurt içi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusunu yapmış şirketlerce, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri desteklenir.

24 Tanıtım Desteği Televizyon ve Radyo Reklamları ile İlgili Önemli Hususlar Televizyon ve radyo reklam kampanyaları ile ilgili destek başvurularında; Sözleşme, Fatura, Ödeme Belgesi, Medya Planı, Medya Gerçekleştirme Raporu, Ham Video ibraz edilir.

25 Tanıtım Desteği Televizyon ve Radyo Reklamları ile İlgili Önemli Hususlar Medya planı, hizmet alım sözleşmesine uygun şekilde, faaliyetin gerçekleştiği tarihten önce, kampanyanın planlandığı ülke/ler, yayın organ/ları, kampanya dönemi, spot dağılımları ve fiyatlandırma gibi bilgilerin bulunacağı şekilde hazırlanmış olması gereklidir. Medya gerçekleştirme raporu ise, faaliyetin gerçekleştiği tarihten sonra, planlanmış olan kampanyanın, ne şekilde gerçekleştirildiğine ilişkin detayları içermesi gerekmektedir.

26 Tanıtım Desteği Tanıtım faaliyetinin birden çok dilde yapılması durumunda; prodüksiyon harcamalarına ilişkin düzenlenen sözleşmede prodüksiyona konu tanıtımın hangi ülkelerde kullanılacağının belirtilmesi gerekmektedir. Tanıtım filmine ilişkin prodüksiyon giderleri, söz konusu tanıtım filminin yurt dışında yayımlandığının tevsik edildiği durumda desteklenir. Prodüksiyona konu tanıtımın Türkiye’de de kullanılmasının mümkün olması durumunda prodüksiyon giderlerine yönelik destek hesaplaması harcamanın %50’si üzerinden yapılır.

27 Tanıtım Desteği Reklam verilen medya aracının birden çok ülkede yayınlanması ya da dağıtılması durumunda söz konusu reklam giderleri, bu ülkelerden birinde yurt dışı birim bulunması ya da marka tesciline sahip olunması koşuluyla desteklenir. Türkçe ve/veya yurt içine yönelik yapılan tanıtım harcamaları destek kapsamında değerlendirilmez. Yurt içinden temin edilen reklâm ve tanıtım malzemelerinin desteklenebilmesi için bunların bedelsiz ihracat yoluyla ya da iz bedeli üzerinden yurt dışına gönderilmesi gerekir. Bu ihracatlara ilişkin gümrük beyannameleri, detaylı bir şekilde düzenlenmiş kurye, kargo faturaları, çeki listesi vb. belgelerin tevsik edilmesi gerekir.

28 Tanıtım Desteği Yapılan tanıtım faaliyetlerinde; yurt içi marka tescil belgesinde bulunmayan ve Türk Malı imajına zarar verecek şekilde, ülke menşeini farklı gösteren sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir isimlerinin kullanılması durumunda ilgili tanıtım gideri desteklenmez. Tek bir tanıtım faaliyeti kapsamında Doların altında gerçekleştirilen faaliyetler için sözleşme aranmayabilir Doların üstündeki sözleşmelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.

29 Tanıtım Desteği Tanıtım Desteği İçin İbraz Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler Başvuru Dilekçesi Başvuru Formu Taahhütname Beyanname İmza Sirküleri Ticari Sicil Gazetesi Tanıtım Sözleşmesi Faturalar Ödeme Belgesi Medya Planı Medya Gerçekleştirme Raporu Yayın ve Dokümanlar Yurt İçi Marka Tescil Belgesi Yurt Dışı Marka Tescil Belgesi

30 TÜRKİYE’DE YERLEŞİK ŞİRKETLER
Marka Desteği TÜRKİYE’DE YERLEŞİK ŞİRKETLER Yurt İçinde Sahip Olunan Tescilli Markaların Yurt Dışında Tescili ve Korunmasına İlişkin Giderler %50 Oranında yıllık en fazla $ 3. MARKA TESCİL DESTEĞİ DESTEK SÜRESİ 4 yıl

31 Marka Desteği Şirketlerin yurt içinde sahip oldukları markaları ile ilgili şu giderleri desteklenir; Markanın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, Markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme vb. bütün zorunlu giderleri,  Yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık vb. giderleri,

32 Marka Desteği Marka yenileme giderleri destek kapsamında değildir.
Marka tescil desteği verilebilmesi için yurt dışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir. Yurt içi marka tescili gerçekleşmeden yurt dışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması durumunda, -destek başvuru süresi içerisinde yurt içi marka tescil işleminin gerçekleşmiş olması şartıyla,- söz konusu markanın yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri desteklenir.

33 Marka Desteği Marka Tescil Desteği İçin İbraz Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler Başvuru Dilekçesi Başvuru Formu Taahhütname Beyanname İmza Sirküleri Ticari Sicil Gazetesi Yurt İçi Marka Tescil Belgesi Yurt Dışı Marka Tescil Belgesi Faturalar Ödeme Belgesi

34 Ortak Hükümler Başvuru Süresi
Destek başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için; Destek başvurusunda sunulması gereken belgelerin (Ticaret Müşaviri/ Ataşesi/ Bakanlık Temsilcisi onaylı belgeler dahil), ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içerisinde; şirketler tarafından üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine, ibraz edilmesi gerekmektedir.

35 Ortak Hükümler 6 (altı) aylık sürenin hesaplanmasında, usulüne uygun olarak yapılan başvurunun Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği/Bakanlık Temsilcisi ve İBGS evrak giriş tarihi esas alınır. Müşavirlik/Ataşelik/Bakanlık Temsilcisi tarafından onaylanan tüm yurt dışı belgeler, diğer yurt içi belgeler ile birlikte üyesi olunan İBGS’ye ibraz edilerek destek başvurusu yapılır. 6 aylık süre, hak düşürücü bir süredir ve bu süre içerisinde onaylatılmayan belgelerin ve başvurusu yapılmayan dosyaların değerlendirilmeye alınması imkânı bulunmamaktadır.

36 Ortak Hükümler Müşavirlik/Ataşelik Onayı
Başvuru sahibi firmalar, mevzuatın ekinde belirtilen yurt dışı belgeleri bir dilekçe ekinde, harcamanın yapıldığı ülkede bulunan Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri/Bakanlık Temsilciliklerine onaylattırırlar. Ticaret Müşavirlikleri/ Ataşelikleri/ Bakanlık Temsilcilikleri uygun gördükleri belgelerin üzerine; “Süresinde başvurulmuş olup 2010/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde aslına uygunluğu görülerek onaylanmıştır” şerhini düşüp, Ad ve Soyadı, Tarih İmza atarak onaylar ve belgeleri başvuru sahibine teslim ederler.

37 Ortak Hükümler Müşavirlik/Ataşelik Onayı
Birden fazla sayfayı içeren belgelerde söz konusu şerhin kaç sayfayı kapsadığı belirtilerek sadece ilk ya da son sayfada yer alması ve belgenin iple bağlanmak suretiyle mühürlenmesi yeterlidir. Başvuru sırasında zorunlu olarak bulunması gereken belgelerde veya söz konusu belgelerde yer alması gereken Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık Temsilcisi onayında eksiklik olması halinde söz konusu harcama için eksik belge işlemi uygulanmaz ve destek başvurusu reddedilir. Diğer belgeler için eksik belge işlemi uygulanır.

38 Ortak Hükümler Ödeme Belgeleri
Desteğe konu tüm ödemelerin, ana şirket ya da bunların ilgili yurt dışı şirket veya şubeleri tarafından bankacılık sisteminde yapılması gerekmektedir. Bankacılık sistemi sadece şu ödeme şekillerini içerir; EFT, SWIFT, Havale, Çek, Şirket kredi kartı. Bankacılık sistemi dahilinde yapılmayan ödemeler desteklenmez.

39 Ortak Hükümler Ödeme Belgeleri
Çekle yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir. Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartı ekstresinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Kredi kartları bireysel değil şirketlere ait şirket kredi kartları olması gerekmektedir.

40 Ortak Hükümler Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Bildirimleri
7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde, şirketlere yapılacak bildirimler firmaların KEP adreslerine yapılır. Elektronik yolla tebligat, bildirimin şirketin elektronik posta adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır ve 3 aylık eksik evrak tamamlama süresi başlamış olur Eğer Başvuru dosyası içerisinde KEP adresi bildirilmediyse İBGS tarafından şirkete iletilen KEP adresi bildirilmesi gerektiğine dair eksik belge talep yazısı iadeli-taahhütlü posta yoluyla gönderilir. KEP adresi bildirimi yükümlülüğünü, eksik bilgi ve belge tamamlama süresi içerisinde (3 ay) yerine getirmeyen şirketlerin başvuru dosyası işlemden kaldırılır. İBGS kayıtlarındaki adreslerinin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması şirketin yükümlülüğündedir.

41 Ortak Hükümler İlave Destekler
Tüm kira, tanıtım ve marka tescil faaliyetlerine ilave destek oranları uygulanır. Bu oran Hedef ve Öncelikli Ülkeler Listesinde yer alan ülkeler için: %10 İlave Destek Verilecek İller Listesinde yer alan İller için: %10 şeklindedir.

42 Ortak Hükümler İlave Destekler
tarihinden itibaren 2017 takvim yılının sonuna kadar Tebliğ’in 13’üncü, 14’üncü ve 16’ncı maddeleri kapsamında (Tanıtım Faaliyetleri kapsamında) gerçekleştirilecek giderler için destek oranı 10 puan artırılır. Söz konusu gider tarihinin tespitinde ödeme belgesi tarihi esas alınır. İlave destek verilen ülke ile illerin listesine ve ayrıntılı diğer bilgi/belgelere web sitesinden ulaşabilirsiniz.

43 ..TEŞEKKÜRLER.. İLGİLİ PERSONELLER Serdar AYDOĞAN Genel Sekreter Yrd.
Hasan ÇOBAN Şube Müdürü Simay ERDOĞAN Uzman Yrd. Tolga Orkun KAYA İdari Memur Gülsüm DIZMİR 43


"2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA ve TANITIM FAALİYETLERİNİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları