Yeni Kariyer Yaklaşımları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

ÜNİVERSİTELERDE TAM GÜN ÇALIŞMA : Genel Bir Bakış Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi.
Kurumlar toplumu önemser
Ücret Sistemleri Tasarım, uygulama ve ötesi... Binnur Zaimler Doğan Yayın Holding.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
BİREYSEL VE ÖRGÜTSEL KARİYER YÖNETİMİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KARİYER KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
Öğrenen Örgütler.
ERK İSG&İK – –
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Şebeke Organizasyon Yapıları ve Güven
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
KARİYER YÖNETİMİ RAQİF QASIMOV.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
İKY Tarihsel Dönüşümü (Yaklaşımları) Klasikler, Neo-Klasikler, Modern
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE GELENEKSEL YÖNETİM
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
ŞEKİL 13.1 “Temel Dönüşüm” “İmalat Şirketine Yönelik Süreç”
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
Bireysel ve Örgütsel Perspektiften Kariyer Devreleri
Kariyer Yönetimi Araçları
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Başarılı Bireysel ve Kurumsal Kariyer Gelişimi Örnekleri 1
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
ARZ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
Örgütsel Kariyer Planlaması
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Klasik Yönetim ve Organizasyon Teorisi
KARİYER GELİŞTİRME.
Yönetim ve Organizasyon
Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Örgütsel sosyalizasyon ve kariyerler
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
6.3. Şikayet ve Disiplin Şikayet: İşgörenlerin, iş, işletme ve yönetimle ilgili rahatsızlıklarını ifade biçimidir. Yönetim, işgörenlerden gelen tüm şikayetlere.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
NETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ NEO-KLASİK EKOL (DEVAM)
Performans ve Kariyer Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Eşgüdümleme ve Kontrol
Süreç Yönetimi Smith iş bölümü kavramının üç yararından bahsetmektedir.
Sunum transkripti:

Yeni Kariyer Yaklaşımları B KARİYER YÖNETİMİ Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR

Öğrenme Hedefleri Değişen koşulların kariyer bağlamında bireysel ve örgütsel etkilerini belirlemeyi ve uygun düzenlemelerin belirlenmesi için uygun altyapının oluşturulması hedeflenmektedir.

İçindekiler Öğrenme Hedefleri Kariyer Yönetimi-Yeni Kariyer Yaklaşımları Yeni Kariyer Yaklaşımlarının Ortaya Çıkış Nedenleri Yeni Kariyer Yaklaşımlarının Ortak Özellikleri Yeni Kariyer Yaklaşımları

KARİYER Meslek, iş hayatı, başarı ve ilerleme Günümüzde ise iş deneyimleri sonucu ilerleme yerine bilgi kazanılan bir süreci ifade etmektedir.

Kariyer Anlayışını Değiştiren Unsurlar a- Örgütlerin yönetim ve organizasyonundaki değişmeler b- Çalışanların kariyere bakışlarındaki değişmeler

Yeni Kariyer Anlayışı ve Temel Nitelikleri Yatay kariyer hareketliliği artmıştır. Kariyer bir örgütle sınırlı değildir ve iş değiştirmeler yoğunlaşmaktadır. Örgütsel bağlılık zayıflamıştır. Örgütlerin sunduğu kariyer imkânları azalmıştır. Uzun süreli iş ve istihdam garantisi azalmıştır. Büyük örgütlerden ayrılan çalışanlar kariyerlerine bu örgütlerin müşterisi ya da tedarikçisi olarak devam etmektedirler. Büyük örgütlerden ayrılan yöneticiler, kendilerini mesleki ve sektörel anlamda tanımlamaya başlamıştır. Gelir ve varlık artışı ile kendi işini geliştirmek başarı ölçüsü haline gelmiştir. Yöneticiler, iş ve aile arasında bir denge sağlamaya çalışmaktadırlar.

Geleneksel Kariyer Anlayışından Yeni Kariyer Anlayışına Geleneksel yaklaşımdaki bürokratik ve örgütle sınırlı kariyer anlayışı yerini yeni kariyer yaklaşımı ile birlikte profesyonellik ve mesleğe bağlılığı uygulayan bir kariyer anlayışına bırakmıştır. Geleneksel kariyer yaklaşımında kariyer çalışmaları bireysel ve örgütsel ihtiyaçları eşleştirirken yeni kariyer yaklaşımında kariyer, bireylerin inisiyatifi ele aldığı bir sürece dönüşmüştür. Örgütün etkin olduğu geleneksel kariyer anlayışının yerini sürekli öğrenmeyi ve bireylerin kariyerlerini yönetecek yetkinliğe sahip olmalarını gerektiren birey odaklı yeni bir anlayışına bırakmıştır. Bu yeni kariyer anlayışı unsuru, Protestan kariyer olarak ifade edilmektedir. Geleneksel kariyer yaklaşımındaki doğrusal ve dikey ilerleme, yerini yeni kariyer yaklaşımına geçişle çoklu yatay ilerlemeye diğer bir ifade ile kariyer yollarının daha çeşitli oluşuna bırakmıştır. Geleneksel yaklaşımda kariyerin yapısal/objektif yönü vurgulanırken yeni kariyer yaklaşımında kariyerin semantik/sübjektif yönü vurgulanmaktadır. Diğer bir ifade ile bireyin kariyerine başkalarının nasıl baktığı değil, bireyin kendisinin durumu nasıl algıladığı önem kazanmaktadır. Geleneksel anlayış içinde kariyer denilince belirli bir alanda eğitim gördükten sonra bir kurumda eğitime paralel bir pozisyonda işe başlayarak zaman içerisinde ve o kurumda ilerleme anlaşılırdı. Günümüzde ise eğitime paralel bir işte çalışma ve dikey hareket şansı azalmıştır. Geleneksel anlayışta kariyer gelişiminin göstergesi makam ve mevki iken yeni anlayışta bilgi ve yetkinliklerdir

Yeni Kariyer Yaklaşımları 1. Sınırsız Kariyer Yaklaşımı 2. İki Basamaklı Kariyer Yolu Yaklaşımı 3. Portföy Kariyer Yaklaşımı 4. Çalışan Eşlerin Kariyerleri 5. Kariyer Mozaiği 6. Global Kariyer Yaklaşımı 7. Esnek Kariyer Yaklaşımı 8. Ağ tipi kariyer yaklaşımı 9.”T” Modeli 10. “BEN A.Ş.”

İyi çalışmalar…