1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
MODÜL 4 Organizasyon.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
GAP BÖLGESİ SEL PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
IPA II Dönemi Hazırlıkları
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Türkiye Belediyeler Birliği Online Uzaktan Eğitim DUYURUSU.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Reel Sektörde Ekonomik Kriz ve Kalite Yaklaşımları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

1/13

SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının Gündemi Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısında Alınan Kararlar Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 2’nci Toplantısının Gündemi 2/13

Modelleme Şube Müdürlüğü Bakanlık Makamı’nın tarihli ve 154 sayılı Olur’u Modelleme Şube Müdürlüğü kurulmuştur. Başlıca görevleri;  Değişik senaryolara göre gelecekteki su kalitesinin belirlenmesini ve en uygun koruma politikasının geliştirilmesini mümkün kılacak uygun modellerin seçilmesi veya geliştirilmesi için ilke, politika ve stratejileri belirlemek,  Kullanılan modellerin düzgün çalışması ve çıktıların uygulanabilirliğinin temin edilmesi maksadıyla kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamaktır. 3/13

Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü Modelleme konusunda Bakanlığımızın teknik kapasitesini artırmak ve ülkemize uygun, kullanılabilir su kalitesi ve hidroloji modellerinin uygulanmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi maksadıyla, sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çalışma Grupları Yönetmeliği” kapsamında, tarih ve 687 sayılı Bakanlık Oluru’yla “Su Kaynakları Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu” kurulmuştur. 4/13

SÇD ve MODELLEME SÇD’nin Hedefi “İyi Su Durumu” Common Implementation Strategy for The Water Framework Directive (2000/60/EC) Guidance Document No 11 Planning Processes Karar vericiler için planlama Problemin yeniden tanımlanması için bilgi temini Modelleme 5/13

tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir? Su kaynaklarının kalite ve hidrolojik açıdan modellenmesi nasıl ayrı ayrı mı yoksa bütüncül mü düşünülmelidir? Dünya’daki diğer ülkelerin modelleme konusundaki tecrübeleri nelerdir? Bakanlığın modelleme konusunda vizyonu kısa, orta ve uzun vadede nasıl olmalıdır? 6/13 Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının Gündemi

Bakanlığın modelleme konusunda teknik ve idari yapısının şekillenmesinde nasıl bir yol izlenmelidir? Ülkemize özgü yeni bir model oluşturulmalı mı, yoksa mevcut modellerle mi çalışılmalıdır? Ülkemize özgü yeni bir model oluşturulması için doğru zaman nedir? AB ülkelerinin geliştirdiği modeller mi yoksa ABD ve diğer ülkelerin modelleri mi esas alınmalıdır? 7/13 Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının Gündemi

Çalışma Grubu 1’inci Toplantısında Alınan Kararlar Modellemede ortak bir dil ve bakış noktası oluşturmalıdır. Kısa vadede, en uygun model seçilmeli ve kullanılmalıdır. Model düzensiz verilerle kolay çalıştırılabilmelidir. Modelleme çalışmalarında su kaynağının havza bazında ele alınması gerekmektedir. 8/13

Yeraltı ve yerüstü sularının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Modelleme koruma ve senaryo bazlı olmalıdır. Üniversite ve enstitülerle birlikte çalışılmalıdır. Modelleme konusunda uzman yetiştirilmelidir. ABD modelleri gelişmiş ve kolay kullanılabilirdir. AB modelleri karmaşık ancak gelişmiştir. 9/13 Çalışma Grubu 1’inci Toplantısında Alınan Kararlar

Çalışma Grubu 2’nci Toplantısının Gündemi Modelleme Şube Müdürlüğü’nün yapılanması nasıl olmalıdır? Modelleme Şube Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri neler olmalıdır? AB ülkelerinde ve ABD’de modelleme çalışmaları nasıl yapılıyor? Modelleme çalışmalarında kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektör neresinde olmalıdır? Model seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? 10/13

Kamuya açık modeller mi, yoksa paralı modeller mi kullanılmalıdır? Yapay sinir ağları gibi basit bir model yaklaşımları mı kullanılmalıdır? Öneri: AB ülkeleri, su kalitesinin iyileştirilmesi için basit model (Yapay sinir ağlarını) kullanmaktadırlar. Ülkemize özgü bir model yerine ABD’nin kullandığı basit modeller mi seçilmelidir? 11/13 Çalışma Grubu 2’nci Toplantısının Gündemi

ÇKS’lerin türetilmesinde hangi metot kullanılmalıdır?  Ekosistem modellemesi  Deterministik yaklaşım  Olasılık yaklaşımı Öneri: AB ÇKS’lerin ekosistem modellemesi yaklaşımı yerine Deterministik ve Olasılık yaklaşımı kullanmaktadır. ÇKS’lerden deşarj standardına geçiş için basit modelleri (monte-carlo similasyonu) kullanmaktadır. 12/13 Çalışma Grubu 2’nci Toplantısının Gündemi

Bakanlık tarafından ihtiyaçlarının belirlenmesi için bir excel dosyasının oluşturulması ve bu ihtiyaçlar ile ilgili çalışma grubu üyelerinin görüşlerinin alınmalıdır. Bakanlığın ihtiyaçları doğrultusunda amacının belirlenmesi ve bu amaca yönelik olarak çalışmalarına devam edilmelidir. Kısa, orta ve uzun vade kapsamında Bakanlığın hedeflerinin belirlenmelidir. 13/13 Çalışma Grubu 2’nci Toplantısında Alınan Kararlar

Çalışma grubunun öncelikle çalışma şeklinin ne olacağı, komisyonun hangi konular üzerinde çalışacağı ve modelleme konusunda Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün nasıl bir çizgi izlemesi gerektiğinin bakanlık amaç ve hedefleri hususunda belirlenmelidir Belirlenen Bakanlık yol haritasının ile adım adım ana hedefe ulaşılmalıdır. Belirlenen yol haritası kapsamında uygun ve sürdürülebilir model seçilmesi ve bir sonraki toplantıda fiili adımların atılmaya başlanmalıdır. 14/13 Çalışma Grubu 2’nci Toplantısında Alınan Kararlar

Havza modelleme çalışmalarında işe öncelikli olarak hangi havzadan (verisi çok olan veya Ergene ve Susurluk gibi kritik durumda bulunan) başlanacağının veya ülkenin tümünün mü ele alınacağının belirlenmesi için havzalar arasında önceliklendirme yapılmalıdır. Bakanlık personelinin kendi başına model girdilerini girebilecek ve sonuçları yorumlayabilecek yeterlilikte olmalıdır. 15/13 Çalışma Grubu 2’nci Toplantısında Alınan Kararlar

16/13