HÜCRE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
HÜCRE Herkes için Her şey
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
HÜCRE Hücre ilk defa 1665 yılında Robert Hooke tarafından keşfedilmiştir. Robert Hooke şişe mantarından aldığı kesiti mikroskopta incelemiş ve oda şeklinde.
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRE.
Hücre Organelleri.
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
HÜCRE.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Hayvan ve Bitki Hücresi Arasındaki Farklılıklar
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
GENETİK (ÜNİTE-3) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
PROTEİN SENTEZİ.
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Sağlık Slaytları İndir
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER
HÜCRE NEDİR?.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
SİTOPLAZMA ve ORGANELLER
Hücre ile ilgili temel bilgiler
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
PROTEİN SENTEZİ.
NÜKLEİK ASİTLER RNA
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER Sitoplazma, hücre iskeleti, organeller ve bunların içinde yer aldığı koyu kıvamlı sıvı kısımdan ( sitozol, sitoplazma) oluşur.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
Biyoloji dersi proje ödevi
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
SİTOPLAZMA ve ORGANELLER. SİTOPLAZMA  -Hücre içinin çekirdek dışında kalan kısmına sitoplazma denir.  -Tüm hücrelerde bulunur.  - Sitoplazma, organeller.
Sunum transkripti:

HÜCRE

ORGANELLER-3

MİTOKONDRİ

ÖZELLİKLERİ Bakteriler, mavi yeşil agler ve memeli hayvanların olgun alyuvarları dışında oksijenli solunum yapan bütün ökaryotik hücrelerde bulunur . Hücredeki görevi enerji üretmektir. Bu nedenle enerji ihtiyacı fazla olan kas hücreleri, aktif taşımanın fazla olduğu hücreler, sinir hücreleri gibi hücrelerde sayıca fazladır. Mitokondri yapısal olarak çift katlı bir zarla kaplıdır. Mitokondri zarları hücre zarının yapısına benzer. Dış zar düz olarak uzanırken, iç zar içeriye doğru kıvrımlar yaparak uzanır. İç zarın oluşturduğu bu kıvrımlara krista adı verilir. Krista zarları üzerinde, (ETS) elektron taşıma sistemine ait enzimler bulunur.

MİTOKONDRİ DNA sının ÖZELLİKLERİ Mitokondri DNA sı mitokondrinin çekirdekten bağımsız olarak çoğalmasını ve kendisine has bir metabolizmasının olmasını sağlar. Yalnız, mitokondride bulunan solunum enzimleri ve bazı maddeler çekirdek DNA sı kontrolünde sentezlenir. Mitokondri DNA sı yalnız mitokondriye ait bilgiler taşır.Çekirdek DNA sına göre daha az bilgi içerir. Mitokondri DNA sının kimyasal ve fiziksel etkilerle bozulması, oksijenli solunumda ATP sentezinin azalmasına neden olur. Buna bağlı olarak hücrede yaşlanma ve ölüm görülür.

SENTROZOM

Özellikleri Yaklaşık 150-200 Ao büyüklüğünde zarsız ve en küçük hücre organelidir. Virüsler hariç bütün hücrelerde bulunurlar. Ribozomlar ER ve çekirdek zarı üzerinde ya da sitoplazma sıvısında serbest olarak bulunurlar. Ayrıca mitokondri ve kloroplastların yapısında da bulunurlar. Ribozomlar bazen mRNA’ya bağlı olarak da sitoplazmada bulunabilir. Bu şeklide oluşan ribozom zincirine poliribozom (polizom) adı verilir. Ribozomlar yapısal olarak RNA ve proteinden yapılmış iki alt birimden oluşan organellerdir.

ÖZELLİKLERİ Ribozomların protein kısmı sitoplazmadaki ribozomlarda, yapıya katılan rRNA ise çekirdekçikte yapılır. Ribozomu oluşturacak rRNA ve prtoteinler çekirdekçikte birleşerek ribozomun büyük ve küçük alt birimini oluşturur. Oluşan alt birimler çekirdekten sitoplazmaya geçer. Ribozom alt birimlerinin işlevsellik kazanması iki alt birimin birleşmesi ile olur. Her hücredeki ribozom sayısı dokuların tipine, fonksiyon durumuna, hücrelerin çoğalma şartlarına ve büyümelerine bağlıdır. Ribozomlar protein sentezinin yapıldığı organellerdir. Bu yapılarda aminoasitler birbirine bağlanarak polipeptit zinciri meydana gelir.