Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI UYKU PROJESİ
Advertisements

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULARI
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
Kültür.
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
SINIF YÖNETİMİ YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
YANSITICI DÜŞÜNME.
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
7 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUKLARI.  Harflerin her birini, tüm sesleri doğru olarak çıkarabilir.  Kendine sorulan sorulara cevaplar verebilir.  Kendisiyle göz.
DOĞAL AFET BTÖ–302 Internet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
SIĞINMACI ÇOCUKLARIN SORUNLARINDA ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ (19 MART2011 UĞUR PLAZA) MÜCAHİT ŞAHİNTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
Etkili İletişimde Ortamın Yeri ve Önemi KÜLTÜREL ORTAM
DÜN BUGÜN YARIN Ünite Portfolyo Sunumu Fatma KIYMAZ Asuman İŞLER.
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
1 ZÜMRÜTOVA İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ. 2 “En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır.
AMAÇLARIM VE KAYNAKLARIM
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
PENGUENLER SINIFI KASIM AYI AİLE KATILIMI
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?. BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
DEĞERLER EĞİTİMİ Okulumuzda Öğrencilerimize ve Velilerimize 2015 Yılı Kasım ve Aralık Aylarında, Değerler Eğitiminin Önemli ve Vazgeçilmez Bir Parçası.
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
Küresel Bağlantılar BÖLÜM 11 Genel olarak, NCSS program standartlarının (2010) dokuzuncu tematik alanı olan Küresel Bağlantılar; coğrafya, tarih, ekonomi.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Doğal Çocuk/Çevre (ortam)
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erken çocukluk döneminde matematik eğitimi: Erken matematik becerileri
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
AİLEDE İLETİŞİM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
Sunum transkripti:

Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7

BİLİM, TEKNOLOJİ VE TOPLUM Tarih ve diğer sosyal bilgiler alanlarındaki çalışmalara başlamadan önce, NCSS VIII standartlarına hızlıca bir göz atalım; çünkü bölümde disiplinler arası çalışmalarda bu standartlara referans alınacaktır. Kitaptan bakabilirsiniz : Syf. 205, Açıklama 7.1 NCSS VIII Standartları: Bilim Teknoloji ve Toplum

TARİH Çocukların geçmişe olan ilgileri, erken çocukluk eğitimi müfredatına tarih disiplinini eklemek için tek başına yeterli bir nedendir. Ancak tarih disiplinini önemli hâle getiren neden, sadece bu değildir. İnsanlar geçmişi anlamaya çalışarak kendilerini ve hayatlarını anlama yoluna giderler.

TEMEL KAVRAMLAR Tarih; geçmişle ilgili neler bildiğimizi ortaya koyan, zaman içerikli bir disiplin olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Bilgiler Ulusal Konseyinin II. Standardı; “Zaman, Süreklilik ve Değişim” (2010) ile ilgilidir.

Öğretmenler bu tanımı kullanarak öğrencilerine aşağıdaki temel kavramları verebilirler: TEMEL KAVRAMLAR  Zaman:  Değişim:  İnsan yaşamının sürekliliği:  Geçmiş:  Tarihçinin yöntemleri:

TEMEL KAVRAMLAR

ZAMAN Erken çocukluk döneminde çocuklar; günlük olayları sıralayabilir ve geçmişi günümüzden ayırt edebilirler.

ZAMAN  Zamansal Kavramların Gelişimi

ZAMAN  Zamansal Kavramların Gelişimi

ZAMAN  Zamanı Öğreten Rutinler Kreşte 3 yaşındaki bir çocuk; “Saatin kaç olduğunu bilmiyorum, ama babam hep ben biraz uyuduktan sonra gelip, beni eve götürüyor.” demiştir. Piaget (1965), çocuklara zaman kavramını öğretmek için günlük rutinlerden faydalanılması gerektiğine inanıyordu.

ZAMAN  Zamanı Ölçme Çocuklar, 8-9 yaşına kadar zamanı ölçemeyebilirler. Zamanı ölçmek için çocukların deneyimlerini dikkate alarak ölçme araçları hazırlayabilirsiniz.

DEĞİŞİM Bazı değişimler süreç ifade ederken, bazıları süreç içerisinde ifade edilmezler. Yine de, değişim evrenseldir. Nerede ve nasıl yaşadığımızın bir önemi yoktur, değişim hayatımızın bir parçasıdır.

DEĞİŞİM  Okulda Gerek çocuk bakım merkezinde, gerek anaokulunda ve gerekse de ilkokulda, sınıf ortamındaki eşyalar sürekli değişmektedir. Çocuklar sınıflardaki mobilyaların düzenlenmesi için özel bir etkinliğe tabi tutulabilir.

DEĞİŞİM  Yakın Çevre ya da Toplumda Okul binasını ve okul bölgesi dışına çıkmak; çocuklara çevredeki diğer birçok değişimi fark etme imkânı verir: yeni taşınan komşular, yeni yapılan bir bina, yıkılmış olan bir ev, onarılmış caddeler ya da yeni yapılmış bir park gibi.

DEĞİŞİM  Doğada Pencereden, dışarıdaki bir elma ağacını izlemek, çocuklara verilecek değişim dersiyle ilgili bir yıllık materyal olarak kullanılabilir. Sonbaharda çocuklar dökülen yaprakları toplayabilir, sayabilir, şekil ve renklerine göre tasnif edebilirler.

DEĞİŞİM  Çocuklarda Çocuklar da değişirler büyürler, yeni beceriler edinirler, dişleri dökülür, saçlarını kestirirler vs. Onların nasıl değiştiklerine odaklanın…

İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI Her ne kadar yaşam sürekli olarak değişiyorsa da, insan deneyimleri açısından bir süreklilik vardır. Çocuklar bu süreklilik duygusunu kendi ailelerinin geçmişini araştırarak ve keşfederek kazanabilirler.

İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Aile Çocuklar; sınıftaki arkadaşlarının ailelerine ait davranış biçimlerini, gelenekleri, inançları, etkinlikleri, aile yapılarını kendi yaşantıları ile kıyaslayabilirler…

İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Nesiller Arası İlişkiler

İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Kutsal Kutlamalar (Bayram Kutlamaları) ve Gelenekler Kutsal ve geleneksel kutlamalara katılma; çocukların kültürel miraslarını anlamaları ve yaşamın sürekliliği ilkesini kavramaları açısından oldukça önemlidir.

İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Evrensel Kültürler

GEÇMİŞ Çocuklar, hem yakın hem de uzak geçmişle oldukça ilgilidirler. Tarihlerin hemen hemen hiç önemi olmamasına karşın; 5 yaşındaki bir çocuk, geçmişle günümüz arasındaki ayrımı kolaylıkla fark edebilir. Olayları resimler ve fotoğraflar kullanarak kronolojik olarak sıralar, “çok önceden”, “yakın zaman önce” gibi ifadeler kullanabilir.

GEÇMİŞ  İnsanlar Ebeveynler, büyükanne, büyükbaba, okul personelleri ve komşular; çocukların geçmişi anlayabilmelerinde yardımcı olan kaynaklardır. Bu insanları, çocuklara geçmiş kavramını anlatmak için sınıfa getirebilirsiniz.

GEÇMİŞ  Temel Kaynaklar Temel kaynaklar, belli bir zaman diliminde oluşturulmuş kaynaklardır. Bu kaynaklar; çeşitli doküman, günlük, gazete, şarkı, tarif ve oyunları vs. kısaca o süreçte insanlarca üretilmiş her şeyi kapsayabilir.