Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri"— Sunum transkripti:

1 2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
Kaynaştırma Kavramı Kaynaştırmanın Yararları Kaynaştırmayı Başarıya Ulaştıran Etmenler Destek Özel Eğitim Hizmetleri

2 Giriş Son yıllarda engelli öğrencilerin özel eğitim gereksinimlerinin, onları normal yaşıtlarından ayırmadan normal eğitim ortamlarında karşılanması, geniş uygulama alanı bulmuştur. Kaynaştırma adı verilen bu uygulama, çoğu kez engelli öğrencilerin normal sınıflara yerleştirilmesiyle başlayıp biten bir süreç olarak anlaşılmaktadır. Oysa kaynaştırma, engelli öğrencinin normal sınıfa yerleştirilmesinin yanı sıra çeşitli düzenlemeleri gerektiren oldukça teknik bir uygulamadır.

3 Kaynaştırma Kavramı Özel gereksinimli öğrencilerin neden kaynaştırmaya alınmalı (bazı temel varsayımlar) Özel gereksinimli öğrencileri normal yaşıtlarından ayırmak insan haklarına aykırıdır. Ayrı eğitim ortamlarında sağlanan özel eğitim hizmetleri, özel gereksinimli öğrencilerin normal toplum yaşamına uyum sağlamalarını zorlaştırmaktadır. Genel eğitim ile özel eğitim arasında, sanıldığı kadar büyük bir fark yoktur; etkili öğretim yöntemlerinin büyük bir çoğunluğu, tüm öğrencilerde işe yaramaktadır. Bazı özel gereksinimli öğrencilerin eğitim gereksinimleri normal eğitim ortamlarında, özel eğitim ortamlarına kıyasla daha iyi karşılanabilir.

4 Bu varsayımlardan hareketle, başta bazı Kuzey Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, pek çok ülkede, özel gereksinimli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesi uygulaması yaygınlaştı. Kaynaştırma, özel gereksinimli öğrencilerin, normal öğrencilerin devam ettiği eğitim ortamlarında (normal anaokulu, normal ilköğretim okulu, vb.) eğitilmesidir. Bir sınıfa 1 ya 2 özel gereksinimli öğrenciden fazla düşme ihtimali düşüktür.

5 Hangi öğrencilerin kaynaştırma eğitimi alınacak ?
En az kısıtlayıcı eğitim ortamı ilkesi Bir özel gereksinimli öğrencinin, hem normal yaşıtlarıyla olabildiğince fazla bir arada bulunmasını, hem de eğitim gereksinimlerinin en iyi şekilde karşılanmasını sağlayacak eğitim ortamına yerleştirilmesi gerektiğini öne süren ilkedir.

6 Özel eğitim ortamlarını, yaşıtlarla birarada bulunma düzeyine göre, en fazla kısıtlayıcıdan başlayıp en az kısıtlayıcıya doğru şöyle sıralayabiliriz: • Yatılı özel eğitim okulu • Gündüzlü özel eğitim okulu • Normal okul bünyesinde özel sınıf • Normal okul bünyesinde normal sınıf (kaynaştırma) Tüm özel gereksinimli öğrencilerin özellikleri dikkate alındığında, çoğu özel gereksinimli öğrenci için en az kısıtlayıcı eğitim ortamı kaynaştırmadır. Ancak, eğitim gereksinimleri normal sınıfta karşılanamayan özel gereksinimli öğrencilerin, daha fazla kısıtlayıcı eğitim ortamlarından birine yerleştirilmeleri kaçınılmazdır.

7 Yapılan araştırmaların çoğu, kaynaştırmanın, pek çok özel gereksinimli öğrencide, ayrı özel eğitim ortamlarında sağlanan eğitimden daha yararlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kaynaştırma uygulamalarına ilişkin olarak sizin görüşünüz nelerdir?

8 Kaynaştırmanın Yararları
Kaynaştırmanın özel gereksinimli öğrencilere yararları: • Kaynaştırma, özel gereksinimli öğrencilerin, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırır. • Normal öğrencilerin davranışları, özel gereksinimli öğrencilere model olur. Kaynaştırmanın normal öğrencilere yararları: • Kaynaştırma sınıfındaki normal öğrenciler, bireyler arasında var olan farklılıklara karşı daha hoşgörülü olmayı öğrenirler. • Kaynaştırma, normal öğrencilerin işbirliği ve yardımlaşma becerilerini arttırır.

9 Kaynaştırmanın normal sınıf öğretmenlerine yararları:
• Kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerle yürüttükleri çalışmalar (örneğin, eğitim programlarının bireyselleştirilmesi), öğretmenlik bilgi ve becerilerine katkıda bulunur. • Kaynaştırma uygulamaları, kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin diğer personelle iletişim ve işbirliğini arttırır. Kaynaştırmanın anne-babalara yararları: • Özel gereksinimli çocuklarının normal eğitim ortamına devam ediyor olması, anne-babalara moral verir ve onları çaba göstermeye güdüler.

10 Kaynaştırmayı Başarıya Ulaştıran Etmenler
Öğretmenin ve Okul Personelinin Kaynaştırma Yaklaşımını Benimsemesi Kaynaştırma sınıfı öğretmeni kaynaştırmanın, özel gereksinimli öğrencilerin hakkı olduğuna inanmalıdır ve gerekleri yerine getirildiğinde başarıya ulaşacağına güvenmelidir. Ayrıca öğretmen, kaynaştırmada ortaya çıkabilecek sorunları gidermede gerekli çabayı göstermeye ve başkalarıyla işbirliği yapmaya hazır olmalıdır. Okullarda kaynaştırma yaklaşımının benimsenmesinde ne gibi güçlükler olabilir?

11 Sınıfı Bilgilendirmeli Benzeşim Etkinlikleri
Kaynaştırma Sınıfının Hazırlanması Sınıftaki öğrenciler, kaynaştırma öğrencisinin sahip olduğu farklılıkların (örneğin, işitme zorluğu, öğrenme zorluğu, konuşma zorluğu, vb.), her insanda var olan bireysel farklılıklara benzerlik gösterdiğini anlamalıdırlar. Sınıfı Bilgilendirmeli Benzeşim Etkinlikleri

12 Bir örnek verelim... Eğitim Programının Bireyselleştirilmesi
Eğitim programını bireyselleştirmenin ilk aşaması, özel gereksinimli öğrencinin, kaynaştırıldığı sınıfla ilişkili tüm alanlardaki (örneğin, okuma-yazma, matematik, müzik, vb.) işlevde bulunma düzeyinin belirlenmesidir. Bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamanın ikinci aşaması, kaynaştırma öğrencisi için, sınıf arkadaşlarından önemli ölçüde gerilik gösterdiği alanlarda, işlevde bulunma düzeyini dikkate alarak, amaç saptamaktır. Bir örnek verelim...

13 Etkili Sınıf Yönetimi Tekniklerinin Kullanılması
• Sınıf kurallarının öğretilmesi: • Öğrenci davranışlarının değiştirilmesi: • Eğitim ortamının çekici kılınması:

14 Destek Özel Eğitim Hizmetleri
Destek özel eğitim hizmetleri, kaynaştırılan özel gereksinimli öğrenciye ve/veya kaynaştırma sınıfı öğretmenine sağlanan özel eğitim hizmetleridir. Kaynak Odada Eğitim (ders dışı ayrı grupla) Sınıf-İçi Yardım (başka bir öğretmen) Özel Eğitim Danışmanlığı (uzman kişiye danışma) Destek özel eğitim hizmetleri ülkemizde yaygınlaştırılmalıdır. Teşekkürler. Tekrar ediniz...


"2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları