Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Işık Dalgalarının Girişimi - Kırınım
Advertisements

3/A SINIFI.
ÇİFT YARIKTA GİRİŞİM YOUNG DENEYİ.
FİZİK PERFORMANS ÖDEVİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
ENERJİ.
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
Konak.NET.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
GENEL KİMYA 101- GENEL KİMYA 101 LAB.
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
Hesaplanan Parametrelerin Hassasiyeti ve Güvenirlik Bölgesi
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
gıda sanayinde kullanılan asitler
KUMPASLAR.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
ERİTROSİTLER, GELİŞMELERİ, SAYIMI
KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ
EXCEL’DE GRAFİK OLUŞTURMA
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ
1. 2 HAZTEK ÜYELİKLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ (GENİŞLETİLMESİ) ENVANTER ÇALIŞMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ SEKTÖRÜN SORUMLUKLARI 2007 YILI FUAR,SEMİNER,KONGRE.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
ÖSS Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 33° Doğu boylamında
ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
KARIŞIMLAR.
BÖLÜM 8 Numune Alma, Standardizasyon ve Kalibrasyon
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR
Bilimsel Süreçler Temel Süreçler Nedensel Süreçler Deneysel süreçler
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
MİKROSKOPLAR.
HAYATTA BİR GAYESİ OLMAYAN İNSANLAR BİR NEHİR ÜZERİNDE AKIP GİDEN
ÖLÇME VE ENSTRÜMANTASYON
Tam sayılar.
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ
İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ (STATISTICAL PROCESS CONTROL)
Mekatronik Mühendisliği
PERSPEKTİF.
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
BÖLÜM 6. ANALİZ YÖNTEMLERİ
BÖLÜM 4. LABORATUVAR TERAZİLERİ VE TARTIM İŞLEMİ
benim kulübümün adı= trafik ve ilkyardım kulübü
TEMİZLİK GEREÇLERİ.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM MATERYAL TASARIMI
Menü Planlama.
Spektrofotometre.
Ölçme ve ölçmenin özellikleri
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
NUMUNE KAPLARI VE ÖZELLİKLERİ Zeliha IŞIK
Anizotrop mineraller döner tablo her 900 çevrildiğinde
Şekil 14. İzotropik indikatriks
AKILLI TAHTA.
İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.  Okülerden bakılarak netleştirme işlemi yapılır.  Okülerden bakıldığında yuvarlak olarak görülen görüş alanında karanlık alanın yukarıda kaldığı görülür.  Çakışma yapmak için en alttaki büyük vida döndürülünce gösterge çizelgesi sola doğru hareket eder. Karanlık ve aydınlık sahalar tam eşitlendiğinde sabit çizginin çıktığı kütlece % kuru madde ve kırılma indisi değeri okunur. Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.  Okülerden bakılarak netleştirme işlemi yapılır.  Okülerden bakıldığında yuvarlak olarak görülen görüş alanında karanlık alanın yukarıda kaldığı görülür.  Çakışma yapmak için en alttaki büyük vida döndürülünce gösterge çizelgesi sola doğru hareket eder. Karanlık ve aydınlık sahalar tam eşitlendiğinde sabit çizginin çıktığı kütlece % kuru madde ve kırılma indisi değeri okunur.

REFRAKTOMETRENİN KULLANILGIĞI SIVILAR Kimyasal sıvılar, Süt,Meyve Suyu, Aroma, Bal, Tuz, Akü sıvıları, Antifriz, Tutkal, Alkol,Şarap, Meşrubat, Deterjan, Salça,vs.... Kimyasal sıvılar, Süt,Meyve Suyu, Aroma, Bal, Tuz, Akü sıvıları, Antifriz, Tutkal, Alkol,Şarap, Meşrubat, Deterjan, Salça,vs....

Abbe refraktometresinin Avantajları Abbe refraktometresi bir laboratuvarda bulunması gereken önemli cihazlardan birisidir. Öteki cihazlarla çalışıldığında uzun zaman alacak bazı analizler bu cihazla çok kısa zamanda ve daha yüksek doğrulukla yapılabilir. Bakımının iyi yapılması halinde cihaz, laboratuarda kullanılan diğer cihazlara göre genelde daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür. Abbe refraktometresinin Avantajları Abbe refraktometresi bir laboratuvarda bulunması gereken önemli cihazlardan birisidir. Öteki cihazlarla çalışıldığında uzun zaman alacak bazı analizler bu cihazla çok kısa zamanda ve daha yüksek doğrulukla yapılabilir. Bakımının iyi yapılması halinde cihaz, laboratuarda kullanılan diğer cihazlara göre genelde daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür.

El refraktometresi El refraktometresi yüksek ve düşük vizkoziteye sahip akışkanların refraktiv indexlerinin( maddenin ışığı geçirgenliği) tayini için kullanılan bir cihazdır. El tipi refraktometreler küçük hacimli, hafif olması nedeniyle, meyve suyu, süt, salça, reçel gibi çeşitli gıda endüstrilerinde, bahçede, tarlada veya işletmenin herhangi bir yerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. El refraktometresi asıl olarak meyve ve sebze fabrika sahalarında proses hattında hızlı ve anlık ölçümlerde kullanılır. El refraktometresi El refraktometresi yüksek ve düşük vizkoziteye sahip akışkanların refraktiv indexlerinin( maddenin ışığı geçirgenliği) tayini için kullanılan bir cihazdır. El tipi refraktometreler küçük hacimli, hafif olması nedeniyle, meyve suyu, süt, salça, reçel gibi çeşitli gıda endüstrilerinde, bahçede, tarlada veya işletmenin herhangi bir yerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. El refraktometresi asıl olarak meyve ve sebze fabrika sahalarında proses hattında hızlı ve anlık ölçümlerde kullanılır.

El Rafraktometresinde Sıfır ayarını yaparken: Önce prizma kapağını açarak, eğik prizma yüzeyine 1-2 damla distile su damlatıp kapağı yavaşça kapatınız. Ölçü tablosunun 0 (sıfır) çizgisi civarında görülen koyu-açık renkli ayırım görüntüsünü; eğer değilse; ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakıştırmak üzere, kalibrasyon düğmesini çevirerek koyu-açık ayırımın ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakışmasını sağlayınız. El Rafraktometresinde Sıfır ayarını yaparken: Önce prizma kapağını açarak, eğik prizma yüzeyine 1-2 damla distile su damlatıp kapağı yavaşça kapatınız. Ölçü tablosunun 0 (sıfır) çizgisi civarında görülen koyu-açık renkli ayırım görüntüsünü; eğer değilse; ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakıştırmak üzere, kalibrasyon düğmesini çevirerek koyu-açık ayırımın ölçü tablosu sıfır çizgisi ile tam çakışmasını sağlayınız.

El refraktometresi ile ölçüm yaparken: Refraktometreyi, eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız. Kapak kapalı konumda iken cihaz okülerini gözünüze konumlandırıp oküler üzerindeki ayar halkasını çevirerek refraktometre içindeki ölçü tablosunu net görene kadar sağa sola çeviriniz. El refraktometresi ile ölçüm yaparken: Refraktometreyi, eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız. Kapak kapalı konumda iken cihaz okülerini gözünüze konumlandırıp oküler üzerindeki ayar halkasını çevirerek refraktometre içindeki ölçü tablosunu net görene kadar sağa sola çeviriniz.

DİJİTAL REFRAKTOMETRELER Meyve suyu, gazlı içecekler, süt, şarap, domates, reçel, marmelat, serum, idrar, tuzluluk, antifiriz, pil ve temizleme çözeltileri gibi ürünlerde kullanılabilir. DİJİTAL REFRAKTOMETRELER Meyve suyu, gazlı içecekler, süt, şarap, domates, reçel, marmelat, serum, idrar, tuzluluk, antifiriz, pil ve temizleme çözeltileri gibi ürünlerde kullanılabilir.

Dijital refraktometre sıcaklık kontrolü ile kısa ölçüm süresi ve maksimum doğruluk verir. Dijital taşınabilir tip refraktometrelerde vardır. Dokunmatik ekranlıdır.

Refraktometrenin monokülerinden bakıldığında aşağıdaki iki şekil görülmektedir.Buna göre; a-Kalibrasyon işlemi ne ile yapılır? Açıklayınız. b-Tam kalibrasyon da refraktometrede görüntü nasıldır aşağıdaki şekilde karalayarak gösteriniz. c- A)kırıma indisi,B) % derişim C) aydınlık bölgeyi D) karanlık bölgeyi aşağıdaki şekilde ok işareti ile gösteriniz? B………………. D………………. C………………. A………………. a-b-

Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi ……………… Kırılma İndisi ………………

Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi… %2……………………… Kırılma İndisi…………… 1,3340……………

RME Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi……………………… Kırılma İndisi……………………………………

RME Yukarıdaki skalayı inceleyerek çözeltinin ; Kütlece yüzdesi… %8…………………… Kırılma İndisi…………… 1,3460………………………