FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Advertisements

ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart.
HAFIZAMIZ ÇANAKKALE “GEÇMİŞİNİ UNUTACAK KADAR HAFIZASIZ, GELECEĞİNİ TASAVVUR EDEMEYECEK KADAR HAYALSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ.” Peyami SAFA
GÜNEŞLERİN BATTIĞI YER!
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Çanakkale geçilmez Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, O.
1915 Çanakkalesi’nin Ender Fotoğraflarından
ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN
Tuba EKİCİ Pınar ÖZÇAYIR
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
18 MART (ÇANAKKALE ZAFERİ)
Çanakkale zaferi Çanakkale şehitleri.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
18.MART.1915.
VATANINI SEVEN HERKES SONUNA KADAR OKUSUN
ÇANAKKALE SAVAŞI
VATANSEVERLİK.
GİRİŞ HAREKAT ALANI TARAFLARIN PLANLARI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
ÇANAKKALE ZAFERİ.
KAN ATEŞ KUSMUŞTU, TÜRK BATARYALARI HAYKIRMIŞTI:
ÇANAKKALE.
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
ÇANAKKALE Övün, ey Çanakkale, cihan durdukça övün! Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün. Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün, Başına yüz milletin.
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
Bizler bugüne kadar, Kurtuluş Savası denince aklımıza hiç
HAZIRLAYAN: AYŞE NUR OKUR HANDAN YOL MERYEM RASULİ
Çanakkale zaferi.
Çanakkale Zaferi İçindekiler: Savaşın nedenleri ve sonuçları
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
FATİH İLK/ORTAOKULU ÇANAKKALE ZAFERİ VE 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ.
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
Çanakkale Zaferi Hazırlayanlar: Fatma Dinç Sevgi Hançerli.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Şehitlerimizi Rahmetle Anıyoruz YIL Sonra…
1915 ÇANAKKALE SAVAŞINDA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. Türk Milletinin doğan güneşi; MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Çanakkale’de tarih sahnesine kükreyerek çıkıp,efsaneleşen.
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
ÇANAKKALE SAVAŞI. ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI SEYİT ONBAŞININ GÜLLEYİ KALDIRMASI.
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
ÇANAKKALE VE KURTULUŞ SAVAŞIMIZDAN GÖRÜNTÜLER.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
ÇANAKKALE.

ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
FATİH İLK/ORTAOKULU ÇANAKKALE ZAFERİ VE 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE KADIN KAHRAMANLAR. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
Müzik Çanakkale İçinde “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Müzik Çanakkale İçinde.
SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
Sunum transkripti:

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin. Okurken duyuyorum sesini ihtilalin. Övün ey Çanakkale, ki sen Mustafa Kemal'in, Yüz milletle yüz yüze ilk görüştüğü yersin! FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL

İngiltere ve Fransa 18 Mart 1915 günü büyük ve güçlü bir donanma ile Çanakkale Boğazı’na hücum etti. Her ikisi de Boğaz’ı kolaylıkla geçeceklerini düşünüyordu. Onlara göre Boğaz’a 18 Mart öncesi yapılan hücumlarla savunma tamamen çökertilmişti… O gün 150 top, düşman donanmasının 506 topunu çaresiz bıraktı. Akşam saatlerinde “Yenilmez Armada” Çanakkale Boğazı’ ndan kaçarken bir Fransız iki İngiliz zırhlısı denizin dibinde yatıyordu. Havranlı Koca Seyit’in 276 kiloluk mermiyi kucaklayıp namluya sürmesi , Erenköy Koyu’na dökülen 26 mayının düşman gemilerindeki felaketli patlayışları, kaybettiği gözleri için “Üzülme kumandanım, göreceklerini gördüler” diyen Ömer, Çanakkale Boğazı’nın sonsuza kadar gururla seyredeceği tablolar oldu. (Recep Şükrü Apuhan_Son Kahramanlar)

25 Nisan 1915 Düşman kuvvetleri karaya çıkıyor… (Conkbayırı’nda Mustafa Kemal Paşa ve askerler arasında geçen konuşma…) -Niçin kaçıyorsunuz? -Efendim düşman… -Nerede düşman? -İşte… (261 rakımlı tepeyi gösterirler.) -Düşmandan kaçılmaz! -Cephanemiz kalmadı… -Cephaneniz yoksa süngünüz var. Süngü tak! Yere yat! Erler yere yatınca düşman da yatar ve Gazi Mustafa Kemal’e göre “Kazandığımız an bu andır.” (R.E.ÜNAYDIN_MUSTAFA KEMAL İLE MÜLAKAT’tan)

Düşman ne yapacağına karar verinceye kadar 57 Düşman ne yapacağına karar verinceye kadar 57. Alay Conkbayırı’na yetişti. Mustafa Kemal 19. Tümenin öteki alaylarını da Arıburnu’na yöneltti. Daha önceden orada tutunmuş olan 27. Alayı da emrine alarak saldırıya daha da çetinlik verdi: “Size ben saldırı emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler ve kumandanlar alabilir.” Savaş gece de sürdü ve düşman kıyının son sırtlarına kadar geri atıldı. (FALİH RIFKI ATAY_ÇANKAYA) Ve… 57. Alaydan geriye sadece SANCAK kalır…Savaştan sonraki bir madalya töreninde 57. Alayın tamamı şehit olduğundan madalya SANCAĞA takılır…

Arıburnu kahraman, Conkbayırı Atatürk Nusret’te her bir mayın vallahi Müslüman-Türk! Kefenimin rengidir kükreyen her şelâle “Ya Allah, ya Bismillâh! Geçilmez Çanakkale!” Diyerek, yurt uğruna cephede ölen benim. …………Bin melek kanadıyla göğe çekilen benim… MUSTAFA CEYLAN

Kanlı boğuşmanın ardından düşmanın büyük bir kısmı çekilirken,cephe gerisinde savaş emri bekleyen 2. Tabur Komutanı olan biteni anlamak için Emir subayını ileriye gönderdi. Emir subayı siperler arasında dolaşan Ömer Çavuş’a sordu: “Vaziyet nasıl Ömer Çavuş?” “Tabur subaylarımızdan kimse kalmadı” dedi Ömer Çavuş. Sonra bir an duraklayıp yutkundu. Gözleri dolu doluydu. Dedi ki: “Erlerimizden de pek kimse kalmadı” ve hüzünle öne yıktığı başını kaldırdı: “Ama sağlam İngiliz de bırakmadık.” (Recep Şükrü Apuhan_Son Kahramanlar)

Sanders, Cemil Bey'e şöyle der: Bir anekdot… Birinci Ordu Komutanı iken Alman General Liman Von Sanders Paşa, Cemil Bey (Conk) ile birlikte Çanakkale'deki birlikleri denetlemeye gider. Mehmetçiklerin tüfek kayışları ve bellerindeki palaskalar sicimdendir. Sanders, Cemil Bey'e şöyle der: "Ne millet be, bizde olsa bu malzeme ile askeri talime çıkaramazsınız ‘belime palaska bağla çıkayım’ der. Bırak şimdi palaskayı sicimi, vücuduna saplanan kurşunları çakı ile çıkarıyor ve üzerine bez basıp sipere dönüyor ve ölümü hiçe sayarak, ölümle dans ederek savaşıyor... İşte bunu izah edemezsiniz, hiçbir milletin tarihinde örneğini gösteremezsiniz! ”

Türk’ün ezecek kudreti var kendi ezilmez 9 Ocak 1916’da kalan düşman askerleri de cepheden çekildi ve Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa ve cesur Mehmetçiğin ünü dünyaya yayıldı… Türk’ün ezecek kudreti var kendi ezilmez Dünya şunu bilsin ki ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!