Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAFIZAMIZ ÇANAKKALE “GEÇMİŞİNİ UNUTACAK KADAR HAFIZASIZ, GELECEĞİNİ TASAVVUR EDEMEYECEK KADAR HAYALSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ.” Peyami SAFA www.vatanbir.org.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAFIZAMIZ ÇANAKKALE “GEÇMİŞİNİ UNUTACAK KADAR HAFIZASIZ, GELECEĞİNİ TASAVVUR EDEMEYECEK KADAR HAYALSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ.” Peyami SAFA www.vatanbir.org."— Sunum transkripti:

1 HAFIZAMIZ ÇANAKKALE “GEÇMİŞİNİ UNUTACAK KADAR HAFIZASIZ, GELECEĞİNİ TASAVVUR EDEMEYECEK KADAR HAYALSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ.” Peyami SAFA

2

3 Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.”
Tevhîd, hürriyet ve istiklâl uğruna en çok şehit veren millet Türk Milleti olmuştur. Onun için Mehmet Akif bu vatan için der ki; “Toprağı sıksan şühedâ fışkıracak şühedâ.” “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı. Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.”

4 Kahraman ordumuz Trablusgarp Savaşı başından, İstiklâl savaşı sonuna kadar
Çanakkale’den Bakü’ye, Galiçya’dan Arabistan çöllerine tam 10 yıl ve 10 cephede vuruştular.

5 Çanakkale savaşları 8,5 ay sürdü.
18 Mart 1915’te, sabah saat 11’de düşmanın büyük taarruzu başladı. 18 büyük zırhlı savaş gemisi, birçok muhrip ve denizaltı mevcuttu düşman donanmasında.Düşmanın 506 topuna karşılık, savunmada 150 top vardı.

6 Gününün en güçlü donanması, yüzen devler boğaza girdi….

7 Düşman saldırı öncesi boğazdaki bütün mayınları tarayıp temizlemişti.Fakat Mart gecesi, Nusret Mayın Gemisinin, karanlık limana sezdirmeden döşediği 26 mayın savaşın kaderini değiştirdi. Sonuç aynı gün 17:45’te alındı.İtilâf devletleri birçok gemi kaybederek geri çekildiler. . Nusret mayın gemisi Güvertesindeki Mayınlar

8 Majestik zırhlısı batarken...
İbouvet’in batışı öyle hızlı oldu ki; 700 kişi denize bile atlayamadan öldü.

9 Yenilgilerini Nusret’ın döktüğü 26 mayına bağlayan İngiliz General Oglander der ki;
“Pek uygun başlamış olan gün, bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi altı mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez.”

10 Seyit Onbaşı, Türk Milleti’nin tarihten silinmeme mücâdelesini verdiği bu kara günde; her biri 275kg (215 okka) olan mermileri kaldırıp 3 kez namluya yerleştirir.

11 Koca Seyit’in topun namlusuna sürdüğü bu 3 mermi savaşın kaderini böylece değiştiren olayı yaratmış ve İngilizler' e ait "Ocean" isimli zırhlı, bu merminin isabetiyle korkunç yara alıp,mürettebatı tarafından terk edilmiştir. Koca Seyit’in göğüs ve omuz kemiklerinin çatırtısı duyuluyordu, herkes hayret ve dehşet içerisindeydi.

12 denizden geçilemeyeceğini gösterir İtilâf devletlerine.
18 Mart hücumu Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceğini gösterir İtilâf devletlerine. Bunun üzerine İngiliz, Fransız ve Anzaklar’dan kurulan kişilik kuvvet, 25 Nisan 1915’te Seddülbâhir ve Arıburnu bölgelerinde karaya çıkarılır. Ve Çanakkale Savaşlarının en kanlı muharebeleri başlar.

13 ve özel çıkarma araçları ile denizden desteklenmektedir.
Düşman kuvvetleri 109 harp, 308 nakliye gemisi ve özel çıkarma araçları ile denizden desteklenmektedir.

14

15 Arıburnu’na çıkan ve Conkbayırı’na doğru ilerleyen İngiliz birliklerini, Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen karşıladı. 19.Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 24 Nisan 1915 günü bütün birliklere şu emri vermişti; “Karaya ayak basacak her işgalci düşman askeri yok edilecektir.”

16 Nitekim 19. tümenin kahraman savunması sonunda düşman geri
çekilmeye mecbur bırakıldı. Arıburnu’ndan karaya çıkıp Conkbayırı, Koca- çimen Tepelerini almak üzere olan düşman kolordusu denize döküldü. Bu kanlı hengâmede Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. alayın 628 kişilik mevcudunun tamamı, son sancaktarına kadar şehit oldular.

17 19 Mayıs 1915 Çanakkale Savaşlarının en kanlı ve en çok kayıp verilen günü olmuştur.
6,5 saat gibi kısa bir sürede, 2.tümenin askerinin tamamı kaybedildi.

18 Bunların 2000’i İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri idi
Bunların 2000’i İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri idi. Fakülte yılları arasında 5 yıl boyunca mezun veremedi.

19 4 Haziran 1915’te 50. 000 kişilik İngiliz ve Fransız ordusu, 25
4 Haziran 1915’te kişilik İngiliz ve Fransız ordusu, kişilik Türk ordusu üzerine top ateşi desteğinde taaruza geçti. 18 Mart çıkartmasının başlamasından 70. güne kadar Türk ordusu kayıp verdi.Her şeye rağmen düşman ilerlemeyi başaramadı. İman ve vatan ;kılıcın iki yüzü gibi ayrılmaz bir bütündür.

20 Mayıs,haziran,temmuz ayları boyunca göğüs göğüse süren bu kanlı çatışmalar oldu.

21 9 Ocak 1916’da son düşman kuvvetleri de geri çekildi.
9-20 Ağustos’taki büyük saldırı ve geri püskürtülmeden sonra düşman Çanakkale’yi karadan da geçemeyeceğini anladı.Kasım 1915’ten itibaren savaşı sona erdirmeye karar verdi. 9 Ocak 1916’da son düşman kuvvetleri de geri çekildi.

22 64.500’ü hastalık nedeni ile savaştan çekilen,
Çanakkale Savaşları boyunca ’den fazla askerimiz savaşa katıldı.Bunlardan; 55.000’i şehit ’i yaralı 10.000’i kaybolan 21.500’ü hastalıktan ölen 64.500’ü hastalık nedeni ile savaştan çekilen, olmak üzere ’den fazla vatan evlâdımız eridi.

23 Savaş sonunda Anadolu’da yaşayan her 3 kadından biri dul kaldı
Savaş sonunda Anadolu’da yaşayan her 3 kadından biri dul kaldı. Çünkü her 3 hanenin birinden bir kişi Çanakkale’ye gelip ya şehit oldular ya da gazi!

24 General İan Hamilton ve Amiral De Robeck
Swifthsure Bir Fransız askeri İtilâf devletleri Çanakkale’ye savaşın başında kişi göndermişlerdi.Sonradan bu kuvvet kişiye çıktı. Bunların ’i İngiliz, ’i Fransız, geri kalanı da Anzaklar’dı. Düşman da savaş sonunda toplam kayıp vermiştir.

25 “TÜRK ÇOCUKLARI ECDADINI TANIDIKÇA, DAHA BÜYÜK İŞLER YAPMAK İÇİN KENDİNDE KUVVET BULACAKTIR. MEDENİYET UFKUNDA YENİ BİR GÜNEŞ GİBİ PARLAYACAK VE TARİH SAYFALARINA YİNE TÜRK ADI İLE YAZACAKTIR.” MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

26 Çanakkale Ruhu www.vatanbir.org
Derhal birini ihtiyat tümeninin oraya gönderdim ve düşmanın yerini bildirerek saldırı emri verdim. Bence savaşı kazandığımız an bu andı. Tümen yetişmişti,karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölümden kaçış yok! Birinci siperdekilerin hiçbiri kurtulmamacasına düşüyor,ikinci siperdekiler onların yerini alıyordu. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve inançla biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyorlardı,sarsılmak yok! Okumayı bilenler Kur-an'ı Kerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyorlardı, bilmeyenler kelime-i şahadet çekerek yürüyorlardı. İşte Türk askerindeki manevi gücü gösteren hayret ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Savaşları'nı kazandıran bu yüksek ruhtur.

27 ASIM’IN NESLİ ÇİĞNETMEDİ NAMUSUNU
21. YÜZYILDA DA ASIM’IN NESLİ GÖREV BAŞINDA VE ÇİĞNETMEYECEK, SATTIRMAYACAK, BÖLDÜRMEYECEK VATANINI… ADAM ALDIRMA DA GEÇ GİT DEMEYİZ ALDIRIRIZ ÇİĞNERİZ ÇİĞNENİRİZ HAKKI TUTAR KALDIRIRIZ.

28


"HAFIZAMIZ ÇANAKKALE “GEÇMİŞİNİ UNUTACAK KADAR HAFIZASIZ, GELECEĞİNİ TASAVVUR EDEMEYECEK KADAR HAYALSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ.” Peyami SAFA www.vatanbir.org." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları