ETİYOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANS 117 Sistem Hastalıkları
Advertisements

Mikro-organizmalar nelerdir?
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
DİYARE (İSHAL).
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
Sindirim Sistemi.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Peritonitler ve Karıniçi Apseler
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
EGZERSİZ VE KAN.
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
SOLUNUM SİSTEMİNİN SAVUNMA MEKANİZMALARI
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci.
BAKTERİLERİN HASTALIK YAPMA MEKANİZMALARI
CERRAHİ STRES.
  YARA İYİLEŞMESİ.
SOLUNUM SİSTEMİ.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
KANSER ve ÖNLEME.
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BAKTERİLER BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
BİTKİ VE HAYVAN HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARKLAR
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
HÜCRE.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
AŞI HAFTASI NİSAN.
STRES YÖNETİMİ Stres Nedir? İngiliz dilinde stres:İnsan tecrübesi
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLKYARDIM DERS NOTLARI ARALIK 2015
BAĞIŞIKLIK.
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
ANA SORU: Sindirim sisteminin en önemli işlevi besin maddelerinin emilimi ise bundan hangi organ esas sorumludur?
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Yaralanmalar Bölüm 5.
HÜCRE NEDİR?.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Boşaltım Sistemi.
HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE
Hücrelerin stres yanıtı
HÜCRE.
ARKEBAKTERİLER. ARKEBAKTERİLER ARKELER Prokaryot hücre yapısına sahiptirler. Görünüş ve yapı olarak bakterilere benzerler. Fakat genetik yapı,enzim.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
PROTEİNLER 2.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
ARKEBAKTERİLER. ARKEBAKTERİLER ARKELER Prokaryot hücre yapısına sahiptirler. Görünüş ve yapı olarak bakterilere benzerler. Fakat genetik yapı,enzim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

ETİYOLOJİ

Tıpta  etiyoloji, hastalık veya patolojilerin neden ve değişkenlerini araştırır. Patoloğun hastalık durumuna karar verebilmesi için,klinik bulguların yanı sıra çıplak gözle veya çeşitli mikroskoplar ile,organ doku ve hücrelerin normal yapılarını bozan değişikliklerin varlığını görmesi gerekmektedir.

Beslenme bozukluğu ile ilgili etkenler Genetik etkenler HASTALIK ETKENLERİ Canlı etkenler Fiziksel etkenler Kimyasal etkenler Beslenme bozukluğu ile ilgili etkenler Genetik etkenler Psişik etkenler Bilinmeyen etkenler

HASTALIK OLUŞUMUNU KOLAYLAŞTIRICI FAKTÖRLER YAŞ CİNSİYET ETNİK ÖZELLİKLER BÜNYE VE ORGANİZMANIN DURUMU

CANLI HASTALIK ETKENLERİ SİMBİYOZ Karşılıklı yararlanma KOMMENSAL Yarar ,zarar yok PARAZİTİK Zarar var.Enfeksiyon hastalıkları oluşumu.

PATOJEN MO.LAR NASIL HASTALIK YAPAR Vücuda giriş yolları Mevsimler Deri bütünlüğünün bozulması Arthropoda Cinsel yolla PATOJEN MO.LARIN DOKUDA YAYILMASI,YERLEŞMESİ İnkübasyon süresi

PATOJEN MO.LARIN HASTALIK YAPMA ÖZELLİKLERİ Patojenite Virulans Ekzotoksin Endotoksin Diğer bakteriyel toksinler (hemolizin,lökosidin,koagülaz,hyallorinidaz)

BAKTERİ TOKSİNLERİ 2 Grupta incelenir.Ekzotoksin ve Endotoksin Ekzotoksin Protein (polipeptit) yapısındadırlar.Hem G+ hemde G- bakteriler tarafından hücre dışına salgılanır. Endotoksin Lipopolisakkarit yapısındadırlar.Hücre dışına salgılanmazlar.G-bakterilerin hücre duvarlarının yapısal bileşenidir.

PATOJEN MO.LARIN YAYILMALARI DOKU ARALIKLARI İLE LOKAL YAYILMA Kan-doku-kan damarı-lenf damarı Fagositik hücreler ile yayılma ANATOMİK YOLLARLA YAYILMA Kan ve lenf yolu Seröz zarlar(karın,kalp ve akciğer zarı) Sinir yolları Epitel döşeli yollar (bronş,trakea,özefagus,ürete,ortakulak)

BAKTERİYEMİ FUNGEMİ VİREMİ

Septisemi, (Kan zehirlenmesi) kana bakteri ya da toksin karışmasıdır Septisemi, (Kan zehirlenmesi) kana bakteri ya da toksin karışmasıdır. Septisemi birkaç yolla oluşabilir: Deri üstündeki bir yarada mikrop kapma sonucu enfeksiyon oluşması Bir apsenin patlayarak iltihabın kana karışması Boğaz enfeksiyonu (sözgelimi difteri) Bağırsak iltihabı (tifo gibi) Akciğer enfeksiyonu (zatürre gib) İdraryolları enfeksiyonu sonucu Toksemi,kanda bakteri değil sadece toksininin bulunması

HASTALIĞA NEDEN OLAN FİZİKSEL ETKENLER Mekanik travma Atmosfer basıncında meydana gelen değişiklikler Sıcak soğuk etkisi Elektrik akımı etkisi Radyasyon etkisi Yabancı cisimlerin mekanik etkileri

HASTALIĞA NEDEN OLAN KİMYASAL ETKENLER İlaç kullanımı Meslek zararları (kurşun,radyasyon,civa,gaz) Kaza (asitler,arsenik,havagazı,zehirli gaz ) Keyif verici maddeler Besinler(balık,midye,kurşun borularda kalan su ) Hayvan ısırması ve sokması

HASTALIĞA NEDEN OLAN BESLENME BOZUKLUKLARI Dengesiz beslenme Farinks hastalıkları Özafagus hastalıkları Mide ve duodenum hastalıkları Pankreas salgısı noksanlığı Hızlı büyüme,gebelik,laktasyon,uzun süreli ateşli hastalık,büyük ameliyatlar Hücrenin bozukluğu ile besin maddelerinden yararlanamayışı

GENETİK ETKENLER Kalıtım Kromozomlar PSİŞİK ETKENLER Psikonevroz (herhangi bir organ bozukluğu yok) Psikosomatik (organların anatomik yapısında bozukluk var)