MEMBRAN PROSESLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Karışımların Ayrılması
BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
K A R I Ş I M L A R.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
Karışımların Ayrılması
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Madde Ve Enerji.
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
EVAPORATÖRLER (Tatlı Su Üreticisi)
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
MADDE DÖNGÜLERİ.
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
MADDENİN HALLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Mis Gibi Koktu Hasan Berke Bozkurt 3-C.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
KAYNAMA SICAKLIKLARI FARKINDAN YARARLANILARAK YAPILAN AYIRMA İŞLEMLERİ
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi.
T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİ MEMBRAN PROSESLER VE BU ALANDA YAPILMIŞ ÇALIŞMALARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Asude ATEŞ.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Reaktörler Ulusal Tarihi Simge Haline Gelmiş Sloss Fırınları, Alabama Adalar Körfezi, Büyük Okyanus Yolu, Avustralya.
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
PİROLİZ.
SU ARITIM SÜRECİ.
MEMBRAN VE MEMBRAN PROSESLERİ
MEMBRAN VE MEMBRAN PROSESLERİ
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Su arıtma sektöründe her zaman ilkleri hedefleyen ova su arıtma ev tipi su arıtma ve atık su arıtma departmanlarını aynı çatı altında bir araya getirerek.
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Madde Ve Enerji
Ultrases.
İKLİMLENDİRME SOĞUTMA EĞİTİM DANIŞMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ
Kompost Sızıntı Suyu Karakterizasyonu
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
Endüstri mühendisliği.
MEMBRANLAR Membran: yakın kontakt halindeki iki faz arasındaki yarı geçirgen bariyer olarak tanımlanmaktadır. Bu bariyer kalıcı seçicilik özelliğine sahip.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

MEMBRAN PROSESLERİ

Giriş: Membran prosesleri temelde basit görünmektedir. Kahvenin süzülmesi gibi iyice bilinen bir filtrasyon işlemine benzer, kolloidal çözeltiler ve hatta sıvı veya gaz karışımları bile uygun itici kuvvetin uygulanması ile (selektif ve sağlam bir membranın bulunması takdirinde) fraksiyonlarına ayrılabilir.

Görünüşte bu basitlik bazı hallerde aşırı beklenti ve iyimserliğe yol açmıştır ve bunun sonucu hayal kırıklıklarına sebep olmuştur.

Bununla birlikte ultrafiltrasyon ve ters ozmoz gibi membran prosesleri birçok ayırma işlemleri arasında saygın bir yer elde etmiştir. Narin yapıları içeren Modern polimer membranların büyük ölçekli teknik operasyonlarda uzun vadede fizibl olmaları da dikkat çekicidir.

Bu prosesler kimya ve kimya mühendisliği bölümlerinde önemli bir araştırma alanını oluşturur.

Akışkan sistemlerini ayırmada ters ozmoz ve ultrafiltrasyon sistemleri güvenilirlik ve ekonomiklikliğini ispat edilmiştir. Organikleri içeren sıvı karışımlarından ve inert gazların ayrılması durumları biraz daha farklıdır. Yüksek basınç sentez çevrimlerinde karışım gazlarından hidrojenin geriye kazanılmasında gaz ayırma işlemi kendini kabul ettirmiş bir teknolojidir.

Metanın biyogazdan ayrılması veya havadan oksijence zenginleştirilmiş proses gazlarının elde edilmesi ise hala pilot tesis aşamasındadır.

Membran prosesleri için gelecekte çok ümit vadeden bir alan da organik karışımların ayrılmasıdır. Membran proseslerinin özel varyasyonları pervaporasyon ve buhar permeasyonları daha gelişme safhasındadır.

Ticari fabrikalar ise yalnız bir uygulama için mevcuttur Ticari fabrikalar ise yalnız bir uygulama için mevcuttur. Alkolün dehidrasyonu... Bu durumda pervaporasyon, klasik bir alternatif olan ekstraktif destilasyona göre üstün görünmektedir.

Özel bir ayırma işlemi için membran prosesinin kullanılıp kullanılmayacağına ait karar, klasik proseslerle ekonomikliliğinin karşılaştırılmasına dayanır. Bunun yanında özellikle hidrodinamik ve ekonomik olarak optimal modül dizaynı ve fabrika dizaynı gibi konular da eşit derecede önemlidir.

Canlı organizmalarda tüm gerekli ayırmalar selektif membranlarla elde edilir. Bu ise niçin membranların çok daha başlangıçlardan itibaren özellikle biyolog ve fizyologların ilgisini çektiğini izah etmektedir.

1823 de Dutrochet osmosis ve diyalizin doğru bir izahını yapmışlardır. 1867 ve 1877 de Traube ve Pfeffer osmosis ile ilgili ilk kantitatif çalışmayı yapmıştır. Aynı zamanlarda Graham, oksijence zenginleştirilmiş havanın basınçlı hava rezervuarı ile basınçsız hava rezervuarı arasında bir membran yerleştirmek suretiyle elde edilebileceğini keşfetmiştir.

Teknik bir ölçekte membranlar sadece birkaç halde kullanılmıştır. Viskoz-rayon endüstrisinde hemiselüloz (karbonhidrat ve polisakkaritlerin ortak adı) içeren atık sudan NaOH in diyalizle geri kazanılması. Büyük ölçekli membran proseslerinin uygulamasına 235U ile 238U in birbirinden gözenekli membran kullanarak gaz permeasyonu ile ayrılmasıdır.

Bilim adamları ve mühendisler deniz suyundan tatlı su elde edilmesi için enerji tasarrufu sağlayan bir araştırma sonunda Ters ozmoz kullanılma imkanı keşfettikleri ve endüstriyel olarak gelişmiş tüm ülkelerin yüksek performansa sahip membranlar ve modüllerin geliştirilmesi için büyük araştırmalar başlattıkları zaman durum hızlı bir şekilde değişmiştir.

Endüstriyel atıksu arıtımı gibi diğer büyük ölçekli ayırma işlemlerine kazandırılan tecrübenin başarılı transferini izleyen deniz ve kireçli sulardan tuz giderilmesinde elde edilen gelişme şimdi genellikle ümit vaad eden bir teknoloji olarak görülen membran prosesleriyle sonuçlanmıştır.