Proteinlerin ve DNA nın oksidasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amino Asitler.
Advertisements

Serbest Radikaller Ve Kanser ilişkisi.
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
ENZİMLER NEDİR?.
PROTEİNLER.
Mitokondri ve Kanser.
NÜKLEOFİLİK SÜBSTİTÜSYON TEPKİMELERİ
Aminler.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
Proteinler.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
Lipitlerin sudaki davranışları
Mitokondri ve Serbest Radikaller
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Canlılarda madde ve enerji
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Serbest Radikaller, Antioksidanlar ve İlişkili Hastalıklar Dr
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
Dr. Ögr. Belisa Kaleci Danışman : Mustafa Taşyürekli
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
NÜKLEİK ASİTLER.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
BİYOKİMYA I (2. DERS).
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
RADYOBİYOLOJİ RADYOTOLERANS
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
Serbest radikaller ve reaktif oksijen cisimleri
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
AMİNOASİTLERİN ÖZEL ÜRÜNLERE DÖNÜŞÜMÜ
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
WMcB2008 Radyasyon nedir? Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir -
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
PROTEİNLER
Proteinlerin Kalitatif Tayini
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Amino Asitler ve Proteinler
Yağlarda oksidatif acılaşma reaksiyonları
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Amino Asitler ve Proteinler
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 3
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Oksidanlar ve Antioksidanlar
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Protein Metabolizması
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 4
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

Proteinlerin ve DNA nın oksidasyonu

Proteinler, oksidatif hasarın majör hedefleri olarak tanımlanmaktadır Proteinler, oksidatif hasarın majör hedefleri olarak tanımlanmaktadır. İyonize radyasyon, metal iyon-katalizli reaksiyonlar, fotokimyasal prosesler ve enzim katalizli redoks reaksiyonları tarafından oluşturulan reaktif oksijen türleri ile proteinlerin reaksiyonu sonucu protein oksidasyonu oluşmaktadır.

Proteinler serbest radikallere karşı poliansatüre yağ asitlerinden daha az hassastırlar. Proteinlerin serbest radikal hasarından etkilenme derecesi amino asit kompozisyonlarına bağlıdır.

ROS ile protein ana yapısının reaksiyonu, amino asitin α karbonundan bir H atomunun OH˙’e bağlanarak ayrılması ve H2O oluşturması ile başlar

Doymamış bağ ve kükürt içeren triptofan, tirozin, fenilalanin, histidin, metiyonin, sistein gibi amino asitlere sahip proteinler serbest radikallerden kolaylıkla etkilenirler. Bu etki sonucunda özellikle sülfür radikalleri ve karbon merkezli organik radikaller oluşur.

Protein oksidasyonu ve tamir mekanizması Methionine sulfoxide reductases (Mxr) Old yellow enzyme (Oye2) Glutaredoxin (Grx5) Sulfiredoxin (Srx)

Proteinlerin sisteinlerinin tiyol gruplarında meydana gelen oksidasyon tiyil (S.) radikallerinin, disülfit bağlarının (S-S), sulfenic (-SOH), sulfinic (-SO2H), ve sulfonic (-SO3H) asit türevlerinin birikimine neden olabilir.

Protein karbonil gruplarının oluşumu lisin, arginin prolin ve histidin amino asitlerinin oksidasyonunun sonucu oluşur. Protein karbonilasyonu geri dönüşümsüzdür ve oksidatif stresin indüklediği hücre ölümünden sorumludur.

Serbest radikallerin etkileri sonunda, yapılarında fazla sayıda disülfit bağı bulunan immünoglobülin G (IgG) ve albümin gibi proteinlerin tersiyer yapıları bozulur, normal fonksiyonlarını yerine getiremezler.

Prolin ve lizin, reaktif oksijen türleri (ROS) üreten reaksiyonlara maruz kaldıklarında nonenzimatik hidroksilasyona uğrayabilirler. Hemoglobin gibi hem proteinleri de serbest radikallerden önemli oranda zarar görürler. Özellikle oksihemoglobinin süperoksit radikali (O2⋅−) veya hidrojen peroksitle (H2O2) reaksiyonu methemoglobin oluşumuna neden olur.

Amino asit yan zincirlerinin hidroksil veya karbonil derivelerine modifikasyonu, protein-protein çapraz bağlarının oluşumu ve polipeptid zincirlerinin parçalanması proteinlerin oksidatif reaksiyonlarının muhtemel sonuçlarıdır.

Oksidatif protein hasarı, protein karbonil (PCO) düzeylerindeki artış ve protein tiol düzeylerindeki azalma ile karakterizedir

Protein karbonil grubu içeriği genel bir indikatördür ve protein oksidasyonunun en yaygın kullanılan belirtecidir.

Protein tiolleri (PSH) antioksidan fonksiyonlarını peroksidasyonu başlatan oksidanları tutarak gösterir. Böylelikle vitamin E ve/veya lipidler oksidatif ataktan korunur.

Reaktif oksijen türlerinin üretimine neden olan tüm reaksiyonlar ve ajanlar protein oksidasyonuna yol açabilmektedir

ROS ile protein ana yapısının reaksiyonu, amino asitin α karbonundan bir H atomunun OH˙’e bağlanarak ayrılması ve H2O oluşturması ile başlar Karbon merkezli radikal

Her ne kadar OH˙’in majör kaynağı fizyolojik şartlar altında H2O2’nin Fe veya Cu araclığı ile ayrılması olsa da aynı reaksiyonlar iyonize radyasyon sonucu oluşlan OH˙ ve HO2˙(perhidroksi radikali) ile de gerçekleşmektedir.

Karbon merkezli radikal, oksijen varlığında hızlıca peroksil radikaline dönüşür. Alkil Peroksil rad

Peroksil radikali de kolaylıkla süperoksit radikalinin protonlanmış formu veya başka bir molekülden H atomu alarak alkil peroksite dönüşür. Alkil Peroksit rad

Alkil peroksit ise HO2˙ ile daha ileri bir reaksiyonla alkoksil radikaline Alkil Peroksit rad

Daha sonra alkoksil radikali yine HO2˙ ile hidroksi türevine dönüşür.

Oxygen free radical-mediated oxidation of proteins Karbon merkezli radikal Alkil Peroksil rad Alkoksil rad Hidroksi türevi Alkil Peroksit rad

Lipid peroksidasyonu ve DNA oksidatif baz modifikasyonu ürünlerinin ölçümüne oranla, proteinler oksidatif stresin markırı olarak bazı avantajlara sahiptir.

Proteinlerin her biri kendine özgü biyolojik fonksiyonlara sahip olduklarından, modifikasyonları sonucu özgül fonksiyonel bozukluklar ortaya çıkar (fibrinojenin oksidasyonu sonucu pıhtılaşma bozukluğunun olması gibi).

Proteinlerin oksidatif modifikasyonu sonucu açığa çıkan ürünler göreceli olarak stabil olup duyarlı analizlerle düzeyleri ölçülebilir. Bu nedenle protein oksidasyonu oksidatif stresin düzeyini ortaya koymada uygun bir belirteç olarak kullanılabilir.

Proteinler tüm hücre ve dokularda yer almaları ve oksidatif modifikasyona duyarlı olmaları nedeniyle oksidatif stresin faydalı bir markırı olarak hizmet edebilirler. ROS biyolojik moleküllerin tümüne zarar verebilir.

Serbest radikallerin DNA'ya etkileri DNA hasarı hücre disfonksiyonu hücre ölümü

DNA serbest radikallerden kolay etkilenen bir hedeftir DNA serbest radikallerden kolay etkilenen bir hedeftir. İyonize edici radyasyonla oluşan radikaller, DNA’yı etkileyerek hücre mutasyonuna ve ölümüne yol açabilirler. Aktive olmuş nötrofillerden salınan H2O2 membranlardan kolayca geçebildiği için hücre çekirdeğine kadar ulaşır burada oluşan hidroksil radikali dört DNA bazıyla kolayca reaksiyona girerek baz modifikasyonlarına yol açar. DNA hasarı onarılmazsa hücre disfonksiyonuna ve hatta hücre ölümüne yol açabilir.

ROT, DNA’da farklı mekanizmalar ile; baz ve şekerde lezyonlara, tek ve çift zincir kırıklarına, abazik bölgelere, DNA-protein çapraz bağlanması gibi bir takım modifikasyonlara neden olur

8-hydroxy-2’-deoxyguanosine (8-OHdG), ROS’un DNA’da yaptığı yaklaşık 23 tane oksidatif baz hasar ürününden en sık karşılaşılan ve mutajenitesi en iyi bilinenidir. Diğer DNA baz hasar ürünlerinin ise daha az mutajenik olmaları muhtemeldir

Serbest radikallerin karbonhidratlara etkisi Serbest radikallerin karbonhidratlar üzerinde polisakkarit depolimerizasyonu ve özellikle monosakkarit otooksidasyonu gibi etkileri vardır. Monosakkaritlerin otooksidasyonu sonucu meydana gelen süperoksitler ve okzalaldehitler diyabet ve sigara içimi ile ilgili patolojik olaylarda rol oynar. Okzaldehitler ayrıca DNA, RNA ve proteinlere bağlanabilme özelliklerinden dolayı antimitotik (hücre çoğalmasını önleyici) etki gösterirler. Böylece kanser ve yaşlanma olaylarında da rol oynarlar