BÖLÜM 4 İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Yeliz YORMAZ ÇITIRGI
Advertisements

Hasta – Sağlık Çalışanı İlişkisinde Etik Yükümlülükler
Zinde İSG Etiği DRUZ.
HASTA HAKLARI.
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Kazanım 4. Çocuk olarak haklarını fark eder.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
HASTA HAKLARI UYGULAMALARI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
Hasta Hakları.
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Özellikle firmaların imajlarının, ünlerinin ve pazarlama çabalarının bu alandaki problemler yüzünden yıprandığını fark ettiklerinden beri, son yıllarda.
Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma MADDE 5 – (1) İşveren, patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin.
HEKİMLİK VE İNSAN HAKLARI
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
HASTA HAKLARI ;.
Erken çocuklukta gelişim
Araştırma Yöntemleri 4- Bilimsel Araştırmada Etik.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE BİLİM ETİĞİ
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
İlkelerin Çatışması.
Arlene çalışma-1 Madde 1: Tespitler ve Amaç Madde 2: Tanımlar Madde 3: Yasanın Kapsamı Madde 4: Hizmet Alma Hakkı Madde 5: İyileşme Yönelimli Hizmetler.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
KİŞİSEL MAHREMİYET ve TACİZ
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
ARAŞTIRMADA ETİK YAKLAŞIMLAR
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Etik Kavram ve İlkeler Prof. Dr. Ayten DEMİR
ARAŞTIRMA ETİĞİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Deney hayvanlarının refahı
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sosyal Hizmet Uzmanlarının Etik Sorumlulukları
4.Sınıf insan hakları Hak özgürlük ve sorumluluk
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
ETİK VE GÜVENLİK İnternette ne kadar güvendesin? 1.
İLETİŞİMİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Bilimsel Araştırma Etiği
Etik.
NİTEL ARAŞTIRMALARDA ETİK
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 4

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ Dördüncü Bölüm Konuları

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR Etik bir araştırmacı, APA’nın etik standartlarına uyarak araştırma katılımcılarının sağlık ve refahını korur.

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Bilgilendirilmiş Onam ve Yanıltma Katılımdan önce katılımcının deney hakkında bilgilendirilmesi ve araştırmacı tarafından en az düzeyde yanıltma kullanılması, katılımcının katılıp katılmama konusunda akla uygun bir karar vermesine olanak tanır.

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Bilgilendirilmiş Onam ve Yanıltma Katılımcılar, deneylerin içeriği konusunda çok nadir yanlış yönlendirilir. Buna ek olarak bir deneyci genelde, deneysel işlemin amacını açık bir şekilde anlatır. Yine de bazen deneyciler, katılımcıları deneyin gerçek amacına dair yanlış bilgilendirir. Bu yanlış bilgiye genelde “göstermelik öykü” (cover story) denir.

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Geri Çekilme Özgürlüğü Katılımcının bir deneyde görev almayı reddetme hakkı veya dilediği zaman bir deneyden geri çekilme hakkı vardır.

Etik bir araştırmada katılımcı, fiziksel ve zihinsel bir zarardan korunur. İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Zarardan Korunma ve Bilgilendirilme

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Zararlı Neticelerin Ortadan Kaldırılması Bir deneyden kaynaklanan her tür zararlı sonuç araştırmacı tarafından giderilmelidir.

İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALAR  Gizlilik (Mahremiyet) Katılımcı aksini kabul etmediği sürece, katılımına ilişkin bilgi gizlidir.

HAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARI Etik ilkeleri korumaya çalışmak bazen ikileme sebep olur şöyle ki, bir ilkeye bağlı kalmak bir diğerini ihlal edebilir.

HAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARI  Hayvanlarla Yapılan Araştırmalara Karşı Tartışmalar

HAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARI  Hayvanların Araştırmalarda Kullanılması Hakkında Rehber Hayvan denekler kullanıldığında, acılarını ve rahatsızlıklarını en aza indirgemek için özen gösterilmelidir.

BİLİMSEL ALDATMACA Bilimsel hile, araştırmaların kopyalanması ile tespit edilebilir ve kurumsal kurullar ile bağış yapan kurumlar (Araştırmanın Doğruluğundan Sorumlu Daire gibi) hileyi önlemek veya durdurmak için araştırmayı izler.

ETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ IRB’ler ile IACUC’ler araştırmada etik uygulamaları izlemeye yardımcı olur ve insan katılımcıların ve hayvan deneklerin etik muamele görmelerini sağlar.