06.01.2016 Kül olan 175 yıllık cami ayağa kaldırıldı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şehzadebaşı ve Koca Sinan
Advertisements

EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze
İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ
BAŞKANLIĞI CAMii GÖREVLİLERİ ÇALIŞTAYI
Geçtiğimiz hafta Karadeniz programımız çerçevesinde İlk olarak Artvin, ardından Rize ve son olarak da Trabzon’daydık…
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
OSMAN GAZİ MAHALLESİ  Osman Gazi Mahallemiz Tarihinde belediye meclisinin Tarih 7/9-D nolu kararı ve il idare kurulunun
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Değerli Dostlar, yolum bu kez Doğu Karadenizin de en doğu noktasına düşmüştü... Artvin Borçka’dan minibüslerle Macahel Vadisi Camili Köyüne gitmek üzere.
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
TEZYİNAT ÖRNEKLERİ.
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
KARTAL MAHALLE AFET GÖNÜLLERİ DERNEĞİ KOORDİNASYON KURULU RAPORU \ Eğitim Tekrarları OCAK-2009 Kartal Kaymakamlığı Afet Yönetim Merkezinde.
‘’YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ 20 ARALIK 2013 Halit ERTUĞRUL.
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
Doğruluk ve dürüstlük.
Değerli Dostlar, yolum İnebolu’ya düşünce, yine birkaç resim çekmeden duramadım. İç Anadolu’dan mevcut tek karayolu üzerinden gelirken İnebolu merkezi.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
ŞİMŞİRLİ KÖYÜ... Daha önce adını duymadığımız bu köyün adı birkaç gündür gazetelerde sıkça geçiyor. Feridun ÖZHAN
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ
İHLAS HABER AJANSI FOTOĞRAF EĞİTİMİ
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI DURMUŞALİ TOKSOY İLK-ORTA OKULU/ KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI
Soma maden faciası: Ölü sayısı 284, kaza protesto edildi
OKULUMUZUN TARİHÇESİ 27 Temmuz 1994 yılında, Yavuz Selim Mahallesi, Düvecik Ova Mahallesi, İkiyüz Evler ve Yeşilova Mahallesinde oturan vatandaşlarımızın.
1- Site, konuyu bütün açılarla ele alarak sunmuş bu da konuyu öğrenmede iyi bir pekiştireç olmuş. Her kelimenin ayrı ayrı cümlelerde.
ŞEHİT İBRAHİM CENGİZ İMAM HATİP ORTA OKULU
Bir Başkadır Benim Memleketim
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen.
Disiplin ve sorumluluk
HOŞ GELDİNİZ.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KIZILTEPE FIRAT İLKOKULU EYLÜL – EKİM AYLARI FAALİYETLERİ MEHMET EMİN ULUCAN OKUL MÜDÜRÜ.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
İZMİR – İSTANBUL – GEBZE
SULTAN AHMET CAMİİ.
SARP SINIR KAPISI ARTVİN
Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Merdivenlerle çıkılır..Yüksekliği 30 m.dir.
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
Türk-İslam Arkeolojisi
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
RİZE.
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
BİLECİK CUMHURİYET MAHALLESİ
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Proje: Orhan Tekeoğlu İstanbul – Trabzon 2007 İ FAKAT.
ÖĞRETİM YILI TANITIM YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
BENİM BÜYÜK YUVAM.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
MÜFTÜLÜK HİZMETLERİ SUNUMU
MANİSA İLİ KULA İLÇESİ KULA EVLERİ Tümata: Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu ile Bir Çobanla Anadolu´da Yolculuk CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
HOŞ GELDİNİZ.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Değerli Dostlar, yolum İnebolu’ya düşünce, yine birkaç resim çekmeden duramadım. İç Anadolu’dan mevcut tek karayolu üzerinden gelirken İnebolu merkezi.
GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ DERECE EKİBİ SU FESTİVALİ
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
VİZYON BELGESİ RAPORU OCAK 2018
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
ARDAHAN ili ve özellikleri Zeliha IŞIK
BÜNYAN HİDROELEKTRİK SANTRALİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
 Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Beş yüz yıla yakın.
1 / 491 / / 21 3 / 21 4 / 21 5 / 21 6 / 21.
Sunum transkripti:

Kül olan 175 yıllık cami ayağa kaldırıldı

Yangında kullanılamaz hale gelen ve ahşap sanatı açısından yöresel mimarinin bir çok özelliğini bünyesinde barındırması sebebiyle nadide eserlerden olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki tarihi cami, aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek hizmete açıldı.

Taşören Mahallesi'nde yer alan ve yıllarında yapılan 175 yıllık 2 katlı Taşören Merkez Camisi'nde, 2010 yılında henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangın, yapının büyük bölümünün ahşap olması dolayısıyla kısa sürede büyüdü. Vatandaşların ve itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangında, bir çok bölümündeki işlemeli ahşap kısımları da alevlere yenik düşen cami kullanılamaz hale geldi. Mimari özellikleri bakımından Karadeniz yöresinin bir çok özelliğini bünyesinde barındıran, alt katı taştan üst katı ise ahşaptan yapılan caminin restore edilmesi için Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Bu çerçevede yörede oturan vatandaşlar da caminin aslına uygun inşa edilmesi için yapının yangın sırasında ve öncesinde çekilen fotoğraflarını yetkililere verdi.

Fotoğraflardan yola çıkan ve yapının bazı ahşap bölümlerini Trabzon dışındaki ahşap ustalarına yaptıran restorasyon ekibi de caminin yanmadan önceki birebir halini yeniden inşa edip, yapıyı tekrar vatandaşların hizmetine sundu. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Türkiye'de çok önemli işlere imza attığını, kendilerinin de kurumun Trabzon Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında, Genel Müdürlüğün perspektifi doğrultusunda vakıf ve kültür eserlerini bir bir hayata geçirip yeniden insanlarla buluşturduğunu dile getirdi. Eserlerin ömürlerini uzatmaya da çalıştıklarını anlatan Yıldırımhan, Giresun, Trabzon, Artvin ve Rize'de ne kadar vakıf eseri varsa, bunların projelendirilmesi ve restorasyonunun tek tek yapıldığını, şu anda da devam eden epeyce işlerinin bulunduğunu söyledi..

- "Tamamen yanmış, kül olmuş eseri ayağa kaldırdık" Mazhar Yıldırımhan, bu çerçevede Çaykara ilçesinde yangın sonucu tamamen yanan bir camiyi restore ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Bu camiyi biz sıfırdan aslına uygun olarak yeniden inşa ettik. Fotoğraflardan, kamera çekimlerinden, köylülerin ellerinde ne malzeme varsa hepsini derleyip toparladık, bunlardan yola çıkarak projeler oluşturduk. Bu çok özgün ve çatılı bir camii. Yöresel mimarinin en güzel örneklerinden birisiydi. Minberi, mihrabı, kapısı çok özel işlemeli idi. Biz bu camiyi aslına uygun olarak A'dan Z'ye kadar bitirdik. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Çünkü kaybolmaya yüz tutmuş, tamamen yanmış, kül olmuş eseri ayağa kaldırdık."

Yapının "tescilli tarihi cami" olduğunu vurgulayan Yıldırımhan, "Yörenin en güzel eserlerinden biri. Çok özel işlemeleri ve süslemeleri var. Bu süslemelere, el işlerine birebir sadık kalarak camiyi yeniden inşa ettik.

Gerçekten görülmeye değer, geniş çatılı bir cami. Türkiye'ye örnek olacak bir hizmet ortaya koyduk. Şu anda her şeyi tamam, halısını da serip ibadete açtık" dedi.