BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Psikolojinin Konuları
Advertisements

Öğrenme & Davranışcı Yaklaşım
Doç. Dr. Atilla Cavkaytar
PSY 281 DENEYSEL PSİKOLOJİ: ÖĞRENME
Davranışçı Öğrenme Kuramları
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2006/bby208/
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Psikiyatrik Araştırmalar
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
EDİMSEL (OPERANT) KOŞULLANMA
İKTİSADA GİRİŞ.
PSY 281 DENEYSEL PSİKOLOJİ: ÖĞRENME. Bana hayatında öğrendiğin çok önemli birşeyi söyle Neden hatırlayamıyorsun? Çünkü bilinç altında!
İKTİSADA GİRİŞ.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
CLARK L. HULL( ) İdeal bir öğrenme önerme ve teoremlerden kurulan mantıksal bir yapıya sahip olmalıdır. Öğrenme organizmanın ihtiyaçlarını karşılamak.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ÖĞRENME KURAMLARI DAVRANIŞÇI ÖĞRENME BİLİŞSEL ÖĞRENME.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
GELİŞİM VE ÖĞRENME ÖĞRENME TEORİLERİ VE KLASİK ŞARTLANMA
EDİMSEL KOŞULLANMA (Burrhus Frederic Skinner)
Özlem Karaırmak & Ümit Sahranç
UYGUN DAVRANIŞLARIN ARTIRILMASI
Nicel Araştırma Yöntemleri
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Murat Api MD, PhD 1 Arastırmalarda konu secimi Hipotez kurulması Degiskenlerin ozellikleri Normal Dagılım.
Erken çocuklukta gelişim
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Ψ ÖĞRENME.
Ψ ÖĞRENME.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
Deneysel Araştırmalar Desenler
ÖĞRENME KURAMLARI KLASİK KOŞULLAMA.
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BÖLÜM 10 EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan.
Reaksiyon Zamanı.
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Deneysel Modeller Gerçek deneme M. Öntest-sontest kontrol gruplu deseni Sontest kontrol gruplu deseni Solomon dört gruplu desen Yarı deneme M. Eşitlenmemiş.
DENEYSEL VE YARI DENEYSEL ARAŞTIRMA TASARIMLARI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME TEORİLERİ-DAVRANIŞCI YAKLAŞIM
DAVRANIŞÇILAR.
Fonksiyonel MR Görüntüleme
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
Davranış Bilimleri Dersi 1. Hafta
BÖLÜM 7 ÖĞRENMEDE DAVRANIŞÇI YAKLAŞIM.
GELİŞİM VE ÖĞRENME ÖĞRENME TEORİLERİ VE KLASİK ŞARTLANMA
Tüketici Davranışı Modelleri-4 Howard-Sheth Modeli
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nicel Araştırmalar II.
ÖĞRENME VE TÜRLERİ Öğrenme; tekrar ve yaşantı sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça kalıcı bir değişmedir. Mesela; sobadan eli yanan bir çocuğun.
…………………………………………………………………………………………………
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
TEST.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 9

KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın olduğunu belirledi.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Klasik koşullamada (Pavlovyen ya da tepkisel koşullama), koşulsuz davranışı ortaya çıkaran bir koşulsuz uyarandan önce ışık ya da ses gibi bir nötr uyaran verilir. Bu iki uyaran birkaç kez eşlendikten sonra, aslen nötr olan uyaran, aynı tepkinin ortaya çıkmasına neden olur.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Edimsel (Araçsal) Koşullama Araçsal (edimsel) koşullamada, belirli bir davranıştan sonra bir pekiştirici uyaran geliyorsa, davranışın ortaya çıkma sıklığı artar. Pozitif pekiştirici uyaran (ödül), kendisini ortaya çıkaran davranışın sıklığını artırır.

Negatif pekiştirici uyaran ise, kendisini ortadan kaldıran KOŞULLAMA TÜRLERİ Edimsel (Araçsal) Koşullama Negatif pekiştirici uyaran ise, kendisini ortadan kaldıran davranışın sıklığını artırır. Cezalandırılan bir davranışın ortaya çıkma sıklığı azalır.

(denekler-arası desen) kullanılacağına karar verilmelidir. KOŞULLAMA TÜRLERİ Denekler-Arası Desenler ve Denek-İçi Desenler Hayvanlarla ya da insanlarla bütün deneysel araştırmalarda, deneyin her koşuluna aynı organizmaların mı (denek-içi desen), yoksa farklı koşullarda farklı organizmaların mı (denekler-arası desen) kullanılacağına karar verilmelidir.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Denekler-Arası Desenler ve Denek-İçi Desenler Mümkün olan her koşulda, denek-içi desenler tercih edilir. Bu sayede, deneklerin arasındaki farklardan kaynaklanan değişkenlik en aza indirilir.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Denekler-Arası Desenler ve Denek-İçi Desenler Ayrıca, denek-içi desenlerde denekler-arası desenlerdekinden daha az deneğe ihtiyaç duyulur. Ancak bu desenlerde her birey daha uzun bir süre test edilir.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullamada Uyaran Şiddeti Deneysel desen seçimi, bazı durumlarda deneyin sonucunu büyük oranda etkileyebilir. Örneğin, denekler-arası olarak değişimlediğinde, uyaran şiddetinin klasik koşullama üzerinde bir etkisi görülmez; denek-içi olarak değişimlendiğinde ise, büyük bir etkisi olur.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullamada Uyaran Şiddeti Denek-içi desenlerde, test edilme zamanıyla birlikte bir karıştırıcı etki oluşmaması için, koşulları (karşıt) dengelemek ya da koşulların veriliş sıralarını sistematik bir şekilde düzenlemek gerekir.

KOŞULLAMA TÜRLERİ AB Deseni Psikoloji araştırmalarının çoğunda kullanılan büyük-n deseni, yalnızca bir deneğin olduğu uygulama ortamları için uygun değildir. Çoğu zaman bir küçük-n deseni olarak, AB deseni kullanılır. A aşamasında, davranışa ilişkin temel bir ölçüm alınır ve B aşamasında bir müdahale yapılır.

KOŞULLAMA TÜRLERİ AB Deseni B aşamasında görülen davranış değişikliğini, yapılan müdahaleye bağlamak yanlıştır. Çünkü alışma ya da yorgunluk gibi diğer etkenler, davranış üzerine karıştırıcı bir etki yapmış olabilir.

KOŞULLAMA TÜRLERİ ABA Deseni ya da Geri Döndürme Deseni ABA deseni, AB desenin yerine kullanılabilecek güçlü bir desendir. Buradaki ikinci A aşamasında, müdahale ortadan kaldırılır ve B aşamasındaki davranış değişikliğinin bağımsız değişkenden kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılır.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Değişen Düzeyler Deseni Değişen-düzeyler deseni ise, birden çok bağımsız değişkenin ya da ikiden fazla düzeyi olan bağımsız değişkenlerin incelenebilmesini sağlar.

KOŞULLAMA TÜRLERİ Çoklu Temel Deseni Çoklu temel deseninde, bağımsız değişken sunumundan önce, farklı davranışlar ya da farklı kişilere ilişkin çeşitli süreler boyunca bir temel ölçüm alınır.

isteniyorsa ABA deseni yerine bu desen tercih edilebilir. KOŞULLAMA TÜRLERİ Değişen Ölçütler Deseni Bağımsız değişkende güçlü bir taşıma etkisinin ortaya çıkabileceği durumlarda, denek-içi bir desen oluşturma isteniyorsa ABA deseni yerine bu desen tercih edilebilir.