Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Tarihçe

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
"SÜLEYMAN DEMİREL'DEN İNCİLER''
Advertisements

SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
HABER KİPLERİ.
Yeni Haritamız.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
MORFOLOJİYE GİRİŞ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Büyük Ünlü Uyumu.
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
HECE BİLGİSİ.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE BAKIŞ AÇISI
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Avrupa Hun Devleti.
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
YAPI BİLGİSİ.
=>SES BİLGİSİ
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
BALKAN YARIMADASI Balkanlar veya bazı yayınlardaki kullanımla Güneydoğu Avrupa, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasi'nın doğusu, Anadolu'nun.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
Tarih Balkan savaslari. Balkan Devletleri Arasinda Ittifaklarin Olusmasi Osmani devletinin gittikce zayiflamasi ve yasadigi kriz nedeniyle, buyuk Avrupa.
BULGARİSTAN Hazırlayan: Hakan KERİK.
Çanakkale zaferi.
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
Bunu okumak sizi herhangi bir borç yükü altına sokmayacaktır.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
MORFOLOJİYE GİRİŞ.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN
OnDördüncü Bölüm Makedonya Doç.Dr. Giray Saynur Derman
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
EK FİİL / EK EYLEM /.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
Ege Bölgesinde hangi halk oyunu oynanır?. Bir yerin uzun yıllar boyunca değişmeyen hava durumuna ne denir?
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi.
ÜNLEM GRUBU ve SAYI GRUBU
SES BİLGİSİ.
I.BALKAN SAVAŞI.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
DEDE KORKUT. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı’dır.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Macarlar ve Avrupa Fin-Ugor kökenli Macarlar, IX. yüzyıl içerisinde Don Nehri’nin Hazar Denizi’ne döküldüğü bölgeye gelerek yerleştiler. Bizanslılar’ın.
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇENİN LEHÇELERİ VE YAYILDIĞI COĞRAFYA
Sunum transkripti:

Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Tarihçe Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Tarihçe

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Tarihçe Balkanlar, M.S.IV. Yüzyıldan itibaren Alanlar, Hunlar vasıtasıyla Türk yerleşim bölgeleri haline gelmiştir. VI Yüzyılda Avarlar, Bulgarlar, Uz(Guz, Oguz)lar, Kumanlar, Peçenekler gibi Türk unsurların Balkanlar’a yerleşimi de daha eskidir. 13. Yüzyılda Moğollar tarafından mağlup edilen Rus-Kuman birleşik ordusu içinde bulunan Uz boyları ( Gagavuz/ Gökoğuz) da Dobruca, Deliorman ve Tuna boylarındaki Peçeneklere karışıp bu bölgede yerleştiler. Batı Türklüğünün ekseriyetini teşkil eden kalabalık Oğuz gruplarının bu coğrafyaya yerleşimi ise 1353-1356 Rumeli’ye geçiş sürecinde gerçekleşmiştir. Rumeli AĞIZLARI

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Diyalektolojik Durum Karahan; Rumeli ağızlarını, Anadolu ağızlarının doğal bir uzantısı olarak değerlendirdiği için, ayrı bir ağız bölgesi olarak ele almaz. Tasnifinde ele aldığı Anadolu ağızlarını ifade ederken Rumeli ağızlarına atıflar yapar. Bu düşünce doğru olmakla birlikte, Balkanların sadece Anadolu’dan giden öncü, uç beyi Oğuz gruplarından oluşmaması sebebiyle ayrıca ele alınması zaruridir. Nitekim, Macar Türkolog Németh de Rumeli ağızlarını ayrıca ele almış ve bu ağızları ikiye ayırmıştır: 1) Doğu Rumeli: Türkiye’nin Trakya kısmı, Bulgaristan 2) Batı Rumeli: Batı Trakya: Yunanistan’dan Selânik’e kadar Ege şeridi, Rodop dağlarının güneyi. Şehir olarak Gümülcine, İskeçe, Florina; Makedonya’dan Üsküp; Kosova’dan Priştine, Prizren ve diğer şehirler.

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN Rumeli Ağızları 1 / Doğu Rumeli/ Diyalektolojik Durum Biz de bu tasnife dayalı olarak Balkanlardaki Türk ağızlarını iki kısımda incelemenin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple önce Doğu Rumeli olarak adlandırılan ağız bölgesini (Türkiye’nin Trakya kısmı, Bulgaristan ) ele alacağız. Bunun için Selahattin Olcay’ın “Doğu Trakya Yerli Ağzı”, Hüseyin Dallı’nın “Kuzeydoğu Bulgaristan Türk Ağızları Üzerine Araştırmalar”, Emin Kalay’ın “Edirne İli Ağızları” adlı çalışmalarından birer metin üzerinde duracağız. Doğu Trakya= Doğu Rumeli Ağızları olarak adlandırılan bölgemizin, sözü edilen çalışmalardan aldığımız kaynak metinlerde de görülebilen ağız özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN A) Ses Bilgisi Özellikleri: o,ö > u, ü ( buşan-, çurba, kuvala-; üle, üretmen, sǖt) e > i, 1 var (dirmen, sirek, p1nir, z1tin) i / >> ö/, a/ >>u/ böbē(r), buba ı#/u# > ü# > i# (Sonda i’leşme) Pek rastlanmaz. i > ı ( İlk hece hariç) (yok) ö > o, ó; ü > u ,ú a > e , e > *a (seyrek) #k / #ķ : #k / #ķ, *# ġ Var (ķarı, ķoyun) (Sadece “Edirne Dağlı Ağzı”nda ķ > ġ: ġarı, ġoyun) #h > #ø var (øaydi, øakāret) h# > ø# 1tiyar, Allaø (Bazı kelimelerde) #ø > #h, #v > #h Hayran “ayran “, hur-, l /n / v / t / r / y > ø ge(l)bakayım;turu(n)c, abdes(t), bi(r), şe(y), e(v)vel

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN A) Ses Bilgisi Özellikleri: g# / ġ# : g# / ġ# (yok) ş > j var (üj, almıj) b#, c#, d#, g# var (kasab, büyg, Memed, kac) ŋ yok Yarı uzun ünlüler (ğ, h, r, v, y zayıflamasıyla) bild1(ğ)in kadā(r) bǖ(y)lē(y)di musamā(h)a mu(v)āzene Uzun ünlüler [ع]: sāt, mürācāt [k/g]: āşam, ǖren_; mērse, yürēmde [h]: allā, māsun; māle, nōt [y]: şē, s1rek [r]: gadā, tōba, böbē, gīlā, būgu Vurgusuz orta hece ünlüsünün düşmesi (burøya, vazøyet) z# > s# bis, sis, şapkamıs, geliris

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN A) Sekil Bilgisi Özellikleri: Şahıs ekleri -n [t.1.ş.’ta, -m’ye paralel olarak] (gitçēn, almışın) Şimdiki zaman -1, -Ū2 (gel1, oturū, görǖ) -yo (geliyo, yazıyo) -(I2)yI2 (geliyi, yazıyı, atiyi, yakıyılar, anlayi, yiyi, yollayi) - I2yA(r) (deviriye, alĭyērın) -Ār (almērın, gitmēri) -I2y (durıydı, olıy) Geniş zaman -r > ø (geliøsin) Gelecek zaman -AcAk > øcAk: (1.şahıslarda) (yakøcak, yakøcam, gidøcek, buşanøcādı; geçcēm) Öğrenilen Geçmiş zaman -mIş > -mIj (almıj, gelmiyomuj) Gereklilik -mAlI2 (almalıyın) Emir -AyI2m > Ay(ø)m (bakayøm) -AlI2m > Al(ø)m (bakaløm) -AlI2m > -ølI2m (alølım) Birleşik çekimler Ek sırası değişebilir: (alırdılā, gidēdilē aldımdı, gitmedinizdi almışsalā, almēcāsalā) Çokluk eki +lAr > lĀø (başaklā)

Anadolu ve Rumeli Ağızları, Haz. Yrd. Doç. Dr. Muharrem ÖÇALAN A) Sekil Bilgisi Özellikleri: İyelik Ekleri +I yerine +sI (küysü, sabāsı: sabahleyin , dāsında) +I > ø (sabāna:sabahleyin) Hal ekleri #ğ>#ø sonucunda: dāø , dā(y)ı , dā+(y)a , dā+la, dā+nın köpē “köpeği, köpeğe” vb. Yükleme hâli +(y)I > +(ø)Ī (ordū, çiçekç1) Yaklaşma hâli +(y)A> +(ø)Ā (burā, lirā, nerē) +(y)A> +(y)I (burayı, orayı) Vasıta hâli +yla > ēla (baltēla, boyēla) Zarf-fiil +kAn(A) (astaykan, uyurkana) +kA (konuşurka, giderke) -I2ncAsI2nA [-ıncaya kadar] (ölüncesine) -diyen [-ınca] (gitdiyen) -AlAk (okuyalak, içelek) -dī2nAn (aldīnan, gitt1nen) Soru nI [benzeşmeyle] (..yaptın nı?) alĭyērın mı, almērın mı / alır mīn, almaz mīn almışın mı / almış mīn / al(mē)cā mīn almalıyın mı / almalı mīn al(m)ıyēn mı / al(m)ıyē mīn “alayım mı” Yaygın kullanılan bir seslenme edatı “ba!”, neaPıyesin ba?, dede ba !