EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Advertisements

Avrupa Birliği.
SERBEST TİCARET BÖLGELERİ Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Anahtar kelimeler: Ekonomik bütünleşme, Serbest ticaret bölgesi, gümrük birliği, ortak pazar, ekonomik birlik, gümrük birliğinin ekonomik etkileri, ikinci.
T.L. Zone Güncel Ekonomik Sorunlar 26 Şubat 2014 Dr. Okyay UÇAN.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
Neden Ortak Bir Çevre Politikası?
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Bölüm 12 Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği. Kısa Tarihi 1923: Pan-Avrupa Birliği 1948: Avrupa Ekonomik İşbirliği (OEEC) 1949: Avrupa Konseyi :
Küreselleşme ile Ulus Devlet Ölüyor mu?
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Avrupa Birliğinde Ekonomik ve Parasal Birlik.
İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Özlem Keçim.
İşletmeye Giriş Konu 3: Global Dünyada İşletme
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
BİRLİK.
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
STATİK ETKİLER . Entegrasyon gerçekleştirildikten sonra üretimle tüketimin yer ve hacim olarak yeniden düzenlenmesini gerektirecek değişmeler statik etkilerin.
TARİHÇE Dünya ekonomileri I. Dünya Savaşı’na kadar Altın Çağ yaşamışlar, Altın Standardıyla koşut giden bu çağ neredeyse sorunsuz işlemiştir. Ancak dünyanın.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
BÜTÜNLEŞME BİÇİMLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)
ULUSLARARASI İKTİSAT Giriş Giriş Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Onur Adem Esmek Merve Erdağ Hamdi Hastürk Barış Can Özkan Batuhan Aydın.
Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikaları
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
İKTİSADİ BİRLEŞME TEORİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK III. Ders

İçerik Ekonomik Entegrasyon Kavramı Ekonomik Entegrasyonların Türleri Gümrük Birliği; Ayrıntılı İnceleme Gümrük Birliklerinin Etkileri

Anahtar Kelimeler «Key Terms» Ekonomik Entegrasyon «Economic integration» Tercihli Ticaret Anlaşması «Preferential trade arrangement» Gümrük Birliği «Customs union» Ortak Pazar «Common market» İkinci En İyi Teorisi «The Theory of Second Best» İkili Anlaşmalar «Bilateral Agreements»

Ekonomik Entegrasyon Entegrasyon, Latince yenileme ya da yenilenme anlamına gelen “Integratio” dan türemiştir. The Oxford English Dictionary’nin 1620 yılı basımında ilk olarak Fransızca’dan alınan “integration” kelimesi geçmiş ve parçaları bir bütün haline getirmek anlamında kullanılmıştır. Ekonomik alanda ilk kez 1940 yılında şirket birleşmelerinin tanımlanmasında entegrasyon terimine rastlanmıştır.

Ekonomik Entegrasyon Entegrasyon: Dış ticaretin önündeki engelleri kaldırarak, Üye ülkelerin ekonomilerinin yapılarını yakınlaştıran, Bu ekonomilerin koordinasyonunu güçlendiren bir süreçtir. Bu süreç içinde ülkelerarasındaki refahın; serbest ticaret, emek faktörü göçü ve sermaye hareketliği gibi faktörlerle paylaşıldığı ve geliştirildiği ifade edilmektedir.

Tercihli Ticaret Anlaşmaları «Preferential Trade Arrangements, PTA» Katılan ülkeler arasında, Bazı ticaret alanlarında, Engellerin azaltılmasını sağlamaktadır. Bu tip düzenlemeler ekonomik entegrasyon olmamakla beraber başlangıç aşaması olarak kabul edilebilirler.

Ekonomik Entegrasyonların Türleri Serbest Ticaret Bölgesi «Free Trade Area» Gümrük Birliği «Customs Union» Ortak Pazar / Tek Pazar «Common Market / Single Market» Ekonomik Birlik «Economic Union» Tam Ekonomik Birlik «Union»

Serbest Ticaret Bölgesi «Free Trade Area» Üye ülkeler arasında; Görünür engellerin kaldırıldığı, Üçüncü ülkelere karşı ortak bir ticari davranışın geliştirilmediği Farklı gümrük vergisi uygulanan bölgelerdir. EFTA (1994’te AB’ye katıldı) NAFTA (1994) MERCOSUR

Serbest Ticaret Bölgesi ? A ÜLKESİ %10 Üçüncü Ülke B ÜLKESİ %20 Görünür Engel YOK %25 C ÜLKESİ %15 D ÜLKESİ

Serbest Ticaret Bölgesi Orjin Kuralları «Rules of Origin» uygulanmaktadır. Yoğun bürokratik işlemlere neden olmaktadır.

Gümrük Birliği «Customs Union» Üye ülkeler arasında görünür engellerin kaldırıldığı, Üçüncü ülkelere karşı; Ortak Ticaret Politikası ve Ortak Gümrük Tarifesi uygulanan (GATT Md. XXIV) Malların, Hizmetlerin, Sermayenin serbest dolaştığı Ortak bütçesi olan bir entegrasyon türüdür.

Gümrük Birliği ? A Ülkesi B Ülkesi C Ülkesi D Ülkesi Üçüncü Ülke OGT OTP OGT A Ülkesi B Ülkesi C Ülkesi D Ülkesi Üçüncü Ülke

Ortak Pazar / Tek Pazar «Common Market / Single Market» Gümrük Birliği Uygulamaları + Kişilerin Serbest Dolaşımı Sermayenin Serbest Dolaşımı Teknik – Fiziki – Mali engellerin kaldırılması Mevzuat Uyumu Menkul edinme – İşlem serbestisi Politika uyumlaştırma Ülkelerüstü kurumların oluşturulması

Ekonomik ve Parasal Birlik «Economic and Monetary Union» Ortak Pazar + Ortak Para «common currency» Ortak Para Politikası Maliye Politikalarının Uyumlaştırılması Politika Entegrasyonu – Ortak Politikalar Ülkelerüstü Organların güçlendirilmesi

Tam Ekonomik Birlik Federasyon Üye ülkelerin uyguladıkları ekonomik politikalar birlik tarafından saptanmakta, Üye devletler ekonomik düzenleme yapma yetkilerini birlik organlarına devretmekte, Uygulanacak maliye ve ekonomi politikaları tek elden, birlik organlarınca yürütülmekte, Uluslararası hukuk normlarına göre, üye ülkelerin hukuk kuralları yerlerini birlik kurallarına bırakmakta, Üyeler arasında ekonomik açıdan merkezi otoriteye bağımlı, ancak iç işlerinde ve topluluğun ortak kuralları dışında kalan alanlarda bağımsız olan federal bir görünüm ortaya çıkmakta, Mallar çabuk ve kolayca arz fazlası olan yerlerden talep fazlası olan yerlere geçebilmektedir.

Avrupa Parasal Birliği «European Monetary Union» Merhaba Parasal Birlik bir kuş değildir

EMU, Tarihçe 1970: Werner Raporu yayımlandı. Ekonomik zorluklar nedeniyle uygulanamadı. 1978:Avrupa Para Sistemi kuruldu Döviz Kuru Mekanizması «Exchange Rate Mechanism ERM» Avrupa Para Birimi European Currency Unit «ECU» uygulandı. 1989:Delor Raporu, EMU üç aşamaya yayıldı.

EMU, Tarihçe 1990: I. Aşama: 1994: II. Aşama: 1999: III. Aşama: Yakınlaştırılmış ekonomi politikaları ve sermayenin serbest dolaşımı 1994: II. Aşama: Avrupa Para Enstitüsü «European Monetary Institute EMI» kuruldu Maastricht Kriterleri uygulanmaya başlandı 1999: III. Aşama: EURO finansal olarak 11 üye ülke tarafından kullanıldı. 2002: EURO para olarak dolaşıma girdi

EMU EURO; kullanılan ortak para biriminin adıdır (18). Tek Pazar; Dört alanda serbestlik (28). Geliştirilmiş Politika Koordinasyonu (18).

18 ülke tarafından uygulanmaktadır. EMU 18 ülke tarafından uygulanmaktadır. EUROZONE Avusturya Belçika GKRK Estonya Finlandiya Fransa Almanya Yunanistan İrlanda İtalya Litvanya Lüksemburg Malta Hollanda Portekiz Slovakya Slovenya İspanya

EMU’nun Kapsamı Üye ülkeler arasındaki ekonomi politikalarının koordinasyonu Maliye politikalarının koordinasyonu Hükümet harcamaları ve Bütçe açıklarının sınırlanması Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanan bağımsız para politikası Tek para birimi ve EURO Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası The European Central Bank ECB 1 Ocak 1999 Avrupa Merkez Bankası kuruluyor

KRİZZZZZZZ 2007-2009 MORTGAGE Krizi 2010 EURO Krizi PIGS Bütçe Krizi (Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya)