DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KURUM ve AİLENİN ÖNEMİ
Advertisements

ÖFKEYLE BAŞ ETME.
Şİddet Muhammet GÜLER.
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
ANA BABA VE ERGENLİK.
İÇİMİZDEKİ ÇOCUK DOĞAN CÜCELOĞLU.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
11-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Acil Durum Yönetimi Eğitimleri
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
ÇOCUK HAKLARI.
FARKI BİRLİKTE YAŞAYALIM
ÖFKENİN ETKİLERİ Kazanım: *Öfkenin yarattığı fiziksel, duygusal ve düşünsel etkileri açıklar. 9. Sınıf 31 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi.
REHBERLİK.
Ergenlik Dönemi.
ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ.
PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ
REHBERLİK DERSİ III.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ AİLE İÇİ ŞİDDET.
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
ŞİDDET NEDİR???.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ.
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
ERGENLİK.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ.
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
ANA BABA VE ERGENLİK.
Ergenlik Döneminin Genel Özellikleri
İNSAN VE PSİKOLOJİ. Psikoloji Psikoloji “insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalı”dır (Morris, 2002). Psikoloji üç alanda bireylere fayda sağlamaktadır.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
STRES YÖNETİMİ
AKRAN ZORBALIĞI.
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
REHBERLİK DERSİ III.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.
Sunum transkripti:

DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.

Duygular üç düzeyde ortaya çıkar bunlar; 1)fizyolojik düzey 2)içsel yaşantı düzeyi 3)duygusal davranış

DUYGUSAL ÇIKTI Duygusal çıktılar, duygusal gelişim sürecinde dışa yansıtılan tüm duygu ve coşku bileşimleridir.

Eğitsel yönden duyguyu ve coşkuyu üçe ayırmak mümkündür; 1)saldırganlık içeren duygular 2)savunma/kaçmaya yönelten duygular 3)sevgiye dayanan duygular

DUYGUSAL GELİŞİM Gelişimin enerjisini duygular oluşturmaktadır. Zihinsel , sosyal, duygusal ve kişilik gelişiminde duygusal derinlik ve çeşitlilik bireyin çok boyutlu olarak gelişmesini ve kendini gerçekleşmesini sağlar.dostluk arkadaşlık sağlıklı sosyal ilişkiler ile düşmanlıklar daha çok duygusal çıktıların ürünüdür.

DUYGUSAL GÜÇSÜZLÜK Engellenme kaygı gerilim zorlanma olumsuz yaşantılar aşırı duygusallık duygusal olgunlaşmama duyguları yıpratarak duygusal güçsüzlüğe neden olur.

DUYGUSAL İSTİSMARIN NEDENLERİ 1)Reddetme 2)aşağılama 3)ayırma yalnız bırakma 4)yıldırma korkutma 5)kışkırtma 6)görmezlikten gelme 7)duyguların ifadesini engelleme

RUHSAL YADA DUYGUSAL SORUNLU BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ Serseri Kavgacı Dengesiz Ters Asi İsyankar Saldırgan Agresif

GELİŞİM DÖNEMLERİNE GÖRE DUYGUSAL GELİŞİM Doğum Öncesi Dönemde: Döllenmiş hücre ile başlayan gelişim süreci doğumdan sonra süt çağına giren bebek için psikolojik sosyal duygusal kişilik cinsel zihinsel törel ve ahlaki gelişim yaşam süresince devam eder.

Süt Çağı: Bebeğin temel gereksinimi sevgi,ilgi,şefkat,karnının doyurulması,altının temiz tutulması,hastalıklardan korunması ile geçen süredir.

Oyun Çağı:çocuk için duygusal doyum araçlarının başında oyun ve oyun ortamları gelmektedir çünkü taydaş grupları ile bir etkinliği sosyolojik ve psikolojik bir atmosferi paylaşmaktır.

Okul Çağı: Çocuğun yetiştiği ortam olan ailesinden ayrılarak kalabalık ve yaşıtı olan çocuk topluluğu ile ebeveyni yerine yeni bir yetişkin yani öğretmenle karşılaşması yeni düzene uyum sağlama güçlüğü ve sıkıntısı psikolojik olarak okul fobisinin temelini oluşturur.

Ergenlik Dönemi: 1)erinlik:ergenliğin ilk evresi olup cinsel olgunlaşmayı kapsayan ve oldukça kısa süren fizyolojik değişiklikler dönemidir. 2)orta ergenlik:benlik duygusu daha gelişmiş olduğundan soyut düşüncelere içselleşen duygulara daha çok bağlandığı dönemdir. 3)son ergenlik:ergen kimlik krizini büyük ölçüde çözebilmişse ruh sağlığı daha iyi yönde gelişmeye devam ettiği dönemdir.

DUYGUSAL GELİŞİM İÇİN NELER YAPILMALIDIR? 1)İstenilmeyen duygularla başa çıkmada sorun çözme yöntemi kullanılmalıdır. 2)deneme ve yanılma yoluyla en uygun sonucu bulmasına yardım edilmelidir. 3)duyguların gelişimi için yaygın ve örgün eğitim sürecinde yetişkinlerin ergene kötü davranmamaları gerekmektedir.