Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖFKEYLE BAŞ ETME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖFKEYLE BAŞ ETME."— Sunum transkripti:

1 ÖFKEYLE BAŞ ETME

2 ÖFKE Hakkımız olduğunu düşündüğümüz şeylerin engellenmesine gösterilen duygusal tepkidir. Doğal ve evrensel bir duygudur. Sağlıklı bir şekilde ifade edilebildiğinde yapıcı, düzelticidir.

3 KONTROLSÜZ ÖFKE Kontrol edilemediğinde yıkıcı, saldırgan, tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline sahiptir. En az iki kişiyi mutsuz eder. Kavga, şiddet, terör ifade edilemeyen öfke duygularının etkisidir.

4 ÖFKENİN İÇERİĞİ ÖFKE, bir taraftan bizi bir problem olduğu konusunda uyarırken, diğer taraftan da kendini koruma adına saldırganlık eğilimini harekete geçirir. Şiddet; saldırganlık içeren, öfkenin kontrolsüz olarak ortaya çıkan davranış biçimidir.

5 Öfkenin sürekli olması halinde kişide düşmanca duygu ve davranışlara doğru yönelim artar.
Sağlık problemleri kalp damar hastalıkları, baş ağrısı, yüksek tansiyon, mide hastalıkları, psikolojik bozukluklar. Sosyal problemler, uyumsuzluk, dışlanma v.b.

6 ÖFKENİN NEDENLERİ İÇSEL NEDENLER: *kişisel sorunlarımız,
*kuruntularımız, *başımızdan geçmiş bazı olaylar ve *kişilik bozuklukları olabilir. DIŞSAL NEDENLER: *kişiler (kendisi, anne-baba, çocuk, arkadaş,…) *olaylar (çatışma, engellenme, haksızlık,..) *durumlar (trafik, randevu…) olabilir.

7 ÖFKEMİZLE BİRLİKTE HİSSETTİĞİMİZ DİĞER DUYGULAR NELERDİR
?

8 ÖFKEYE EŞLİK EDEN DUYGULAR

9 NELERE ÖFKELENİRİZ ? İsteklerimizin olmadığında
Beklemediğimiz bir sonuçla karşılaştığımızda Beklentilerimiz gerçekleşmediğinde Anlaşılmadığımızı hissettiğimizde Tehdit aldığımızda Kendimizi çıkmazda hissettiğimizde Kişiliğimize saldırıldığında Önemlilerimize saldırıldığında

10 ÖFKEMİZİN GERÇEK NEDENİ
KENDİMİZLE İLGİLİ HANGİ HİSLERİMİZDİR ?

11 ÖFKEYENİN ALT DUYGULARI

12 ÇOCUKTA ÖFKENİN ALARMI !
Dikkatini toplamada güçlük Oyunlarda ‘oyun bozan tutum’ sergileme Diğer çocuklarla sık sık kavga etme Çok az arkadaşının olması TV’da şiddet içeren filmleri tercih etmesi Şiddet temalı oyunlar oynaması Kontrolsüz, korkusuz olması Yetişkinleri ve kuralları hiçe sayması

13 Öfke karşımızdaki insana ne hissettirir?
Öfkemiz karşımızdaki insanın davranışının altındaki gerçek nedeni anlamamızı ve engeller. Anlayamadığımız için çözüme yönelik davranmamızı önler. Kendini yalnız hisseder ve size karşı öfke duyar. Gücenir, kırılır. Kendini değersiz hisseder.

14 KIZDIĞINIZDA ÖFKELENDİĞİNİZDE NELER YAPMAK SİZE İYİ GELİR?
NE YAPARSINIZ? NELER YAPMAK SİZE İYİ GELİR?

15 SİZ KARŞINIZDAKİNE ÖFKELENDİĞİNİZDE !
ORTAMI TERK EDİN NEFES EGZERSİZİ SİZE İYİ GELEN ŞEYLERİ YAPIN SİZİ ÖFKELENDİREN GERÇEK SEBEBİ VE GERÇEK DUYGUNUZU BULUN. KONUŞMAK İÇİN UYGUN ZAMANI SEÇİN

16 KARŞINIZDAKİ KİŞİNİN ÖFKESİYLE **BAŞ ETMEK İÇİN!!!
Olumsuz davranışların sizden kaynaklanan nedenlerini fark edin. Onunla savaşmayın. Davranışının sebebine odaklanın. Sizi kışkırtan tetikleyici düşüncelerden uzaklaşın. Size iyi gelecek bir yöntem geliştirin.

17 ***ÖFKE ANALİZİ Beni daha çok neler öfkelendirir?
Öfkemi ne şekilde dışa vuruyorum? Sonuç istediğim gibi oluyor mu? Öfkemden sonra ne hissederim? Öfkemin olumsuz sonuçları nelerdir? Öfkemin başkalarına etkisi ne oluyor? Öfkemin asıl kaynağı ne var? Öfkemi nasıl kabul edebilir ve nasıl zararsız bir şekilde ifade edebilirim?

18 ÖFKEYİ KONTROL ETME Öfkenizi tetikleyen durumları ve biçimini tanıyın.
Sakinleşme yönteminizi belirleyin. Derin nefes alın, nefes ve nabzınızı kontrol altında tutun. Kendinize sizi sakinleştirecek cümleler söyleyin.

19 Kendinizi kontrol etme konusunda kararlı olun.
Şiddet davranışlarını asla kabul edilebilir görmeyin. Çevrenizdekileri öfkelendiğinize dair bilgilendirin. Problemi açıklığa kavuşturun. Çözüm aramaya odaklanın.

20 DÜŞÜNCELERİMİZ VE ÖFKE
Öfkemiz düşüncelerimize bağlıdır. Düşüncelerimiz duygularımızı, duygularımız davranışlarımızı etkiler. Öfke yaratan düşüncelerimizi değiştirdiğimizde öfkemizin şiddetinin azaldığını görürüz.

21 İNKAR Genellikle insanlar öfke ile ilgili sıkıntılarını kabul edip yardım istemek yerine, öfkelerini bastırma, yok sayma eğilimindedirler. Bastırılmış öfke zamanla KALICI olur

22 EN ÇOK KENDİ YAŞANTINIZI OLUMSUZ ETKİLER
UNUTMAYIN! ÖFKE Problemlerimizi çözmez Öcümüzü almamızı sağlamaz Başkalarını kontrol etmemizi sağlamaz Haklı olduğumuzu göstermez Korku, kaygı ve mutsuzluğa neden olur Kişileri bizden uzaklaştırır EN ÇOK KENDİ YAŞANTINIZI OLUMSUZ ETKİLER

23 PROFESYONEL DESTEK İÇERİĞİ
KİŞİSEL GELİŞİM ÇALIŞMALARI Empati geliştirme ( anlama becerisi) Stres yönetimi (öfkeyle baş etme) Öz disiplin Çatışma yönetimi Etkin problem çözme becerileri İletişim becerileri KENDİNİZ İÇİN…


"ÖFKEYLE BAŞ ETME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları