KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Şubat 2016
SUNUM PLANI 1. Şubenin Kurumsal Kapasitesi 2. Konya Tarımının Yapısı 3. Faaliyetler 4. Desteklemeler 5. Hedefler ve Gerçekleşme
Şubenin Kurumsal KAPASİTESİ
Şube Personel Bilgisi
KONYA TARIMININ YAPISI
Yıllık Nüfus Artış Hızı Konya Tarımının Yapısı Yüzölçümü 4.100.100 ha Tarım Alanı 1.910.639 ha (%47) Orman-Funda 492.830 ha (%12) Çayır Mera 761.461 ha (%19) Diğer 935.170 ha (%23) Nüfusu 2.108.808 Yıllık Nüfus Artış Hızı binde 14,1 ÇKS’ye Kayıtlı Çiftçi 104.563 1.910.639 ha Tarla Bitkileri 1.294.940 ha (%68) Nadas 556.674 ha (%29) Sebze 19.309 ha (%1) Meyve 39.549 ha (%2) Süs Bitkileri 167 ha (%0,009)
Konya Tarımının Yapısı (Öne Çıkan İlk 5 Ürün) Tarla Bitkileri Ürün adı 2014 Ekilen alan (da) Üretim (ton) Verim (kg/da) Buğday 7.240.144 1.905.300 539 Arpa 2.718.918 732.799 606 Şekerpancarı 741.441 5.029.807 6.784 Ayçiçeği (Yağlık) 594.846 263.581 443 Mısır (Dane) 381.002 382.099 1.027 Sebze Ürünleri Ürün adı 2014 Ekilen alan (da) Üretim (ton) Havuç 46.345 331.593 Domates 37.677 166.024 Kavun 25.328 95.049 Kabak 19.243 7.963 Karpuz 14.304 54.306 Kaynak: TÜİK, 2014
Konya Tarımının Yapısı (Öne Çıkan İlk 5 Ürün) Meyve Ürünleri Ürün adı 2014 Toplu meyveliklerin alanı (da) Üretim (ton) Ağaç başına ortalama verim (kg) Elma 95.316 60.538 131 Üzüm 93.168 63.357 3.050 Kimyon 77.295 6.027 78 Kiraz 66.427 51.201 32 Vişne 25.448 33.346 59 Organik Bitkisel Üretim 2014 Çiftçi Sayısı Ekilen alan (da) Üretim (ton) 1.315 36.780 23.653 Kaynak: TÜİK, 2014
Konya Tarımının Yapısı Örtüaltı Üretimi Ürün adı Ekilen alan (da) Üretim (Ton) Biber (Salçalık, Kapya) 5 75 Domates 98 2.171 Fasulye (Taze) 3 8 Hıyar 64 1.320 Marul (Göbekli) 11 39 Soğan (Taze) 1 Toplam 182 3.614 Süs Bitkileri Üretimi Ürün adı Ekilen alan (m2) Üretim (Adet) Dış Mekan Süs Bitkileri 1.321.739 10.822.354 Lale 350.000 35.000.000 Kaynak: TÜİK, 2014
FAALİYETLER
Faaliyetler BU BÖLÜM : ŞUBENİZ TARAFINDAN YAPILAN TÜM FAALİYETLER SLAYT İLAVE EDİLEREK YAPILACAK.
TARIMSAL DESTEKLER
Tarımsal Destekler (Bitkisel Üretim) Destekleme Konuları 2014 2015 Mazot, Gübre, Toprak Analizi Desteği İşletme/Kişi Sayısı Destek Tutarı (TL) Hububat Baklagil Desteği Yağlı Bitkiler Desteği Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Dane Mısır Desteği Sertifikalı Tohum Üretim Desteği Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği Organik Tarım Desteği İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Desteği Biyolojik Mücadele Desteği Toplam
Tarımsal Destekler (ÇATAK) Alan Bazlı Destekler 2014 2015 İşletme Alan (da) Destek Tutarı (TL) Makine Destekleri 2014 2015 Anıza Ekim Makinası Çiftlik Gübresi Dağıtma Makinası Taş Toplama Makinası Sulama Sistemleri
Bitkisel Üretim Destekleri Tarımsal Destekler (ÇATAK-2015) İlçe Bitkisel Üretim Destekleri ÇATAK Toplam Alan Bazlı Destekler Makine Destekleri Ahırlı Halkapınar Akören Hüyük Akşehir Ilgın Altınekin Kadınhanı Beyşehir Karapınar Bozkır Karatay Cihanbeyli Kulu Çeltik Meram Çumra Sarayönü Derbent Selçuklu Derebucak Seydişehir Doğanhisar Taşkent Emirgazi Tuzlukçu Ereğli Yalıhüyük Güneysınır Yunak Hadim TOPLAM
HEDEFLER VE GERÇEKLEŞME
Hedefler Tarımsal Üretim ve Arz Güvenliği Doğal Kaynakları Korumak ve Sürdürülebilirliğini Sağlamak • Doğrudan Ekim • Organik Tarım • İyi Tarım Uygulamaları • Mera Alanları Bitkisel Üretimde Verim ve Kaliteyi Artırmak • Süneyle Mücadele • Buğdayda Protein Oranı • Hububatta İzli Ekim • Sertifikalı Tohum Kullanımı • Toprak Analizi Hayvansal Üretimde Verim ve Kaliteyi Artırmak • Yem Bitkileri Ekilişi Gıda Güvenliğini Sağlamak • Ayçiçeği Üretimi • Kuru Fasulye Üretimi • Kiraz Üretimi • Üzüm Üretimi • Taze Fasulye Üretimi
Hedefler Tarımsal Üretim ve Arz Güvenliği Hedef 1: Doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Doğrudan ekim alanı (da) 40.000 62.955 80.000 Organik tarım yapan üretici sayısı (Kişi) 1.450 1.453 1.620 İyi tarım uygulamaları yapan üretici sayısı (Kişi) 212 210 250 Mera ıslah ve amenajman alanı (da) 252.646 222.00 280.000 Hedef 2: Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi arttırmak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Buğdayda süne emgi oranın düşürülmesi (%) 1 Buğday protein oranın artırılması (%) 13 Hububatta izli ekim uygulamasının artırılması (da) 3.000 4.000
Hedefler Tarımsal Üretim ve Arz Güvenliği Hedef 3: Hayvan ve hayvansal üretimde verim ve kaliteyi arttırmak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Yem bitkileri ekiliş alanı (da) 600.000 320.659 620.000 Hedef 4: Gıda güvenliğini sağlamak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Ayçiçeği üretimi (ton) 290.000 256.585 300.000 Kuru fasulye üretimi (ton) 50.000 22.482 52.000 Kiraz üretiminin artırılması (ton) 45.000 55.000 Üzüm üretiminin artırılması (ton) 70.000 72.000 Taze fasulye üretiminin artırılması (ton) 9.500 9.015 10.000
Hedefler Bitki Sağlığı, Hayvan Sağlığı ve Refahı Bitki Koruma Ürünleri Kontrol ve Denetimi Denetlenen BKÜ Üretim Yerleri Denetlenen BKÜ Satış Yerleri Bitki Sağlığında Entegre ve Biyolojik Mücadele Entegre Mücadele Alanı Biyoloji Mücadele Alanı Sertifikalı Tohum Üretim Miktarı
Hedefler Bitki Sağlığı, Hayvan Sağlığı ve Refahı Hedef 1: Bitki sağlığı hizmetlerinde entegre ve biyolojik mücadele çalışmalarını geliştirilmek ve yaygınlaştırmak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Biyolojik mücadele yapılan alan (da) 745 1.306 1.200 Sertifikalı tohum üretim miktarı (ton) 220.000 211.968 235.000 Hedef 2: Bitki koruma ürünleri ile uygulama ekipmanların kontrol ve denetim hizmetlerini geliştirmek Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Denetlenen bitki koruma ürünü üretim yerlerinin toplam üretim yeri sayısına oranı (%) 100 Denetlenen bitki koruma ürünü satış yerlerinin toplam satış yeri sayısına oranı (%)
Hedefler Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma Tarım Ürünleri Katma Değerinin Artırılması, Yöresel Ürünlerin Ticarileştirilmesi Kiraz Üretiminde Geçci Çeşit Oranı Ekşikara Üzümü Üretimi Hedef 2: Tarım ürünlerinin katma değerinin artırılmasını sağlamak, yöresel ürünleri ticarileştirilmesine yönelik faaliyetleri yapmak Performans Göstergesi Hedef Gerçekleşen Hedefler 2014 2015 2016 2017 2018 Kiraz üretiminde geçci çeşit oranını %2’den %5’e çıkarmak 3 4 Ekşikara üzümü üretimi (da) 39.000 45.000 43.000
ARZ EDERİM