GRUP ADI LAST SEEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANKET SORULARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE GÜVENİRLİK ANALİZİ
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Geçerliği ve Güvenilirliği
ANOVA.
Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
Grup adı : Phoenix Kübra İŞERİ Gizem TÜRKCAN
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Yrd. Doç. Dr. Cemalettin DEMİRELİ
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
20. Ulusal Pazarlama Kongresi
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
Hazırlayan Abdulkadir KOÇ Serdar AVŞAR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
Mobil İnternet, Tüketici Materyalizmi ve Alışveriş Bağımlılığı: Alışveriş Motivasyonlarının Düzenleyici Etkisi Üzerine Bir Araştırma Arş. Gör. A.Bengi.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
İstatistiksel Analizler
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Verilerin Toplanması I
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Anket ve Likert Ölçekler
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Sunum transkripti:

GRUP ADI LAST SEEN

GRUP ÜYELERİ MERVE BÜŞRA OKTAY DERYA OKANDAN

ARASTİRMA KONUSU 18-25 yaş arası genç bireylerde alkol kullanımı ile depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi

ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın amacı 18-25 yaş arası genç bireylerde depresyon düzeyi ile alkol kullanımı arasındaki ilişkiyi incelemek.

YÖNTEM ARASTIRMA MODELİ Bu araştırmada 18-25 yaş arası genç bireylerde depresyon düzeyine bağlı olarak alkol kullanımını incelemek amaçlandığından, araştırma tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

EVREN VE ÖRNEKLEM Araştırmanın evreni kayseri ilinde bulunan 18- 25 yaş arası genç bireylerdir. Buna ulaşmak çok zor olacağından örneklem alınmıştır. Evreni en iyi temsil edecek bir grup olabilmesi içinde hem alkol kullanan hem kullanmayan hem üniversite okuyan hem okumayan gruplardan rastgele seçim yapılıp örneklem grubu oluşturulmuştur.

ALT HİPOTEZLER 1)Depresyon düzeyi ile alkol kullanımı arasında bir ilişki varmıdır? 2)alkol kullanım sıklığı ile depresyon düzeyi arasında bir ilişki var mıdır? 3) alkol kullanımı cinsiyete bağlı değişkenlik gösterir mi? 4) gelir düzeyi ile alkol kullanımı arasında bir ilişki var mıdır? 5) cinsiyet farkı ile depresyon düzeyi arasında bir ilişki var mıdır?

VERİ TOPLAMA SÜRECİ Verilerin daha objektif sonuçlar vermesi için kız erkek oranının ve üniversite okuyan ve okumayan oranının yakın olmasına dikkat edilmiştir. Ölçeği dolduracak kişiye ölçek hakkında kısa bir bilgi verilmiş ölçeği doldururken başında durulmayıp ordan uzaklaşılmıştır.

VERİ TOPLAMA ARACI Araştırmada veriler anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Ankette kendimizin geliştirdiği 7 soruluk kişisel bilgi formu ve depresyon düzeyini ölçmek için Beck’in 21 soruluk likert tipindeki depresyon ölçeği kullanılmıştır.

VERİ TOPLAMA ARACI EVRELERİ 18-25 yaş arası genç bireylerin depresyon düzeyleri ve buna bağlı olarak alkol kullanımını belirlemek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Bunun içinde öncelikle kişisel bilgi formu sunulmus bu form da cinsiyet, yaş, gelir durumu, alkol kullanımı ve kullanıyorsa ne kadar sıklıkta kullandığına dair bilgiler edinmek amaçlanmıştır.

Ardından depresyon düzeyini ölçmek için en güvenilir bulunan Beck’in 21 soruluk depresyon ölçeği uygulanmıştır.

BECK DEPRESYON ÖLÇEĞİ Beck Depresyon Ölçeği (BDI) Dr. Aaron T. Beck tarafından yaratılmış, çoktan seçmeli 21 soruluk, depresyonun şiddetini ölçmekte kullanılan bir araçtır. Bu ölçeğin geliştirilmesi sağlık alanında önemli bir değişime yol açmıştır, o zamana kadar psikodinamik perspektiften yapılan depresyon ölçümleri Beck ölçeğinden sonra hastanın kendi düşünceleri üzerine kurulmaya başlamıştır.

Şu anki haliyle Beck Depresyon Ölçeği 13 yaş ve üzeri bireylere uygulanmaktadır. Ölçekteki sorularda umutsuzluk, suçluluk gibi duygusal belirtilerin yanı sıra yorgunluk, kilo kaybı gibi fiziksel belirtiler de incelenmektedir. Depresyonda iki faktörlü yaklaşım Beck Depresyon Ölçeği'nin en önemli özelliğidir. Depresyonun belirtileri duygularımızda ve bedenimizde ortaya çıkar. Beck Depresyon Ölçeği bu iki faktörü de ölçer, böylece daha kapsamlı ve doğru bir teşhis konulması sağlanır.

GEÇERLİLİK/ GÜVENİLİRLİK Reliability statistics Cronbach’s Alpha N of items ,799 31 Spss 17.0 da scalede yaptığımız güvenirlik sonuçlarına göre ,799 olduğundan ölçeğimiz güvenilirdir.

VERİ ANALİZİ Likert tipi maddeleri toplamak için transform- compute variable’dan 21 maddeyi toplayarak oluşturulan yeni bölümde toplam puanları gösterdik. Bu bölümde depresyon düzeyleri ölçülüyor. Alkol kullanımı ile depresyon ölçeğinde alınan toplam puan arasında ilişki olup olmadığını One-Way anova testiyle baktık. Ve 0,018’lik anlamlı bir ilişki test ettik. Yani depresyon düzeyi yüksek olan bireylerin alkol kullanma eğilimi daha fazladır diyebiliriz.

Cinsiyet ile depresyon düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığını One-Way Anova testiyle baktık. 0,256’lık anlamlı bir ilişki olmadığını test ettik. Alkol kullanım sıklığı ile depresyon düzeyi arasında nasıl bir ilişki olduğuna baktığımızda ,000’lık anlamlı bir ilişki vardır diyebiliriz. Gelir durumu ile alkol kullanımı arasındaki ilişkiye baktığımızda 0,251 anlamlı bir ilişki yoktur.

Araştırmamızda kullandığımız ölçek likert tipi ölçektir.

ÖRNEK SORU; (0)Kendimi üzüntülü ve sıkıntılı hissetmiyorum (1)Kendimi üzüntülü ve sıkıntılı hissediyorum (2)Hep üzüntülü ve sıkıntılıyım (3)O kadar üzüntülü ve sıkıntılıyım ki artık dayanamıyorum

ARAŞTIRMACI VE UYGULAYICI İÇİN ÖNERİLER Uyguladığımız anket sayısı 31’dir. Yeterli kişiye uygulanmasının daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Depresyon düzeyinin yüksek olması kesinlikle alkol kullanıyor anlamına gelmez bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Beck’in depresyon ölçeği 13 yaş üstü bireyler içindir. Testi uygularken yaş aralığını göz önünde bulundurmak gerekir.

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…