MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
Advertisements

İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
EL TEMİZLİĞİ.
Temizlik / Hastane temizliği
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
Bülent A. BEŞİRBELLİOĞLU GATA Enfeksiyon Hastalıkları
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
İZOLASYON ÖNLEMLERİ - EL HİJYENİ- SAĞLIK PERSONELİNİN AŞILANMASI
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riski
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
HASTANE İNFEKSİYONLARI
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
MEKANİK VENTİLASYONDA BAKIM
Kesici Ve Delici Alet Yaralanmalarını Önleme
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
Doç. Dr. Emel Yılmaz Enf Hast ve Kl Mikrobiol AD
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Atık Yönetimi.
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
Standart Önlemler ve İzolasyonlar
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
İzolasyon Odalarının Temizliği
Acil Servis Temizliği.
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EL HİJYENİ EĞİTİMİ TEHLİKE ELLERİNDE! 2009.
LABORATUVAR KURALLARI
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
Nötropenik Hastalarda Enfeksiyon Kontrolü
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
Hastane Enfeksiyonları
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
Ortaokul Öğrencileri İçin Akılcı İlaç Kullanımı
HASTANE ÇAMAŞIRLARI VE HİJYEN
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Hastaneler ve Bina Yönetimi
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
Atık Yönetimi.
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
İzolasyon Odalarının Temizliği
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlayan: Betül TOPCU Fatma ÖZDEMİR Akıncılar İlçe Hastanesi Toplum Sağlığı.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI

LABORATUVARDA ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Mutlaka laboratuvar önlüğü giyilmelidir. İnfekte materyel ile çalışırken ek olarak arkadan bağlanan ameliyathane tipi gömlek(box gömleği) giyilmeli,gerekirse başlık maske ve eldiven kullanılmalıdır. Laboratuvardan ayrılırken bu giysiler çıkartılıp orada bırakılmalıdır. İş önlüğü yalnızca laboratuvarda giyilmeli,dışarı çıkılmamalıdır. İş elbiselerimizin diğer elbiselerden ayrı olarak yıkanılmasına özen gösterilmelidir.

Kesinlikle eldiven ile çalışılmalıdır. Eldiven yalnızca çalışma esnasında kullanılmalıdır. Eldiveni çıkarttıktan sonra ve çalışma esnasında eller sık sık sabunla ovuşturarak yıkanmalı ve ardından antiseptik solüsyon kullanılmalıdır. Eldiven elimizde iken kapı kolu,telefon,kalem,çekmece kolları,buzdolabı kapısı gibi yerlere kesinlikle dokunulmamalıdır.

Laboratuvarda fazla dolaşılmamalı,yüksek sesli konuşulmamalı,masaların üstüne oturulmamalıdır. Çalışanlar dışında ziyaretçi kabul edilmez. Yemek,içmek ve sigara kesinlikle yasaktır. Parmaklar,eller,kağıt kalem,diğer eşyalar yüze ve ağıza sürülmemelidir.

Zarf ve etiket dile sürülerek ıslatılmamalıdır. Uzun saç,sakal ve bıyık,uzun tırnak kontaminasyonu kolaylaştırır. Yara,kesik,yanık,egzama gibi deri bütünlüğünün bozulması infeksiyona duyarlılığı artırır.Bu konulara özen gösterilmelidir. Laboratuvarda kullanılan materyel infekte kabul edilmeli,infekte atık torbasına veya kutularına konulmalıdır.

Laboratuvarda kullanılan aletler daima temiz ve bakımlı olmalı,çalışma bittikten sonra dezenfektan kaplar içine konmalı,özeler akkor dereceye kadar yakılmalıdır. Göze veya mukozal membrana numune sıçrarsa maruz kalan bölge bol su ile yıkanmalı,derhal enfeksiyon kontrol komitesine haber verilmelidir.

Laboratuvar çalışma disiplinine kesinlikle uyulmalıdır. Laboratuvarda kedi ,köpek,gibi hayvanlar buludurulmamalıdır. Laboratuvarda çalışırken pencereler kapalı olmalıdır. Masa veya yere kontamine materyal dökülürse elle silinip temizlenmemeli ,dökülen materyal üzerine önce dezenfektan solüsyon (çamaşır suyu veya % 70 lik alkol ) dökülmeli birkaç saat bekledikten sonra temizlenmelidir. Giysi kirlenmiş ise önce otoklavlanır sonra yıkanır.

Laboratuvar çalışma disiplinine kesinlikle uyulmalıdır. İş bittiğinde laboratuvardan çıkmadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Laboratuvar çalışma disiplinine kesinlikle uyulmalıdır.

HASTANELERDE ÇÖP TORBALARININ KULLANIMI

KIRMIZI ÇÖP TORBASINA ATILACAKLAR

A)KESİCİ VE DELİCİ ALETLER B)DİĞERLERİ

A)KESİCİ VE DELİCİ ALETLER

ENJEKTÖRLER

BİSTÜRİ VB…

BRANÜL …

KELEBEK SET …

KESİCİ-DELİCİ ALETLER ÇÖP TORBASINA ATILAMAZ. KİLİT KAPAKLI ÖZEL KUTU …

Kullanılmış enjektör, branül, kelebek set iğneleri, bistüri delinmez, sızdırmaz, ağızları kilit kapaklı özel kutulara atılarak toplanmalı Kesici-delici alet kutuları kırmızı renkli plastik torbalar içerisine konulup ağızları sıkıca kapatılarak geçici depolama alanına taşınmalı Bu torbalar ve kutular hiçbir şekilde geri kazanılamaz ve tekrar kullanılamaz

B)DİĞERLERİ

İNTRAVENÖZ KATATERLER

TEK KULLANIMLIK DİĞER MALZEMELER Eldiven,spanç vb …

FOLEY SONDA

NAZOGASTRİK SONDALAR

TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ

İDRAR TORBASI VE BAĞLANTILARI (İdrar torbasının içi özel kanalizasyon sistemine boşaltıldıktan sonra kırmızı çöp poşetine atılmalıdır)

İZOLASYON ATIKLARI

KULLANILMIŞ PANSUMAN MALZEMELERİ

KULLANILMIŞ ELDİVEN,GAİTA KAPLARI,İDRAR KAPLARI,BALGAM KAPLARI

CERRAHİ PANSUMAN MALZEMELERİ

BİLDİRİMİ ZORUNLU HASTALARIN ATIKLARI

KEMOTERAPİ İLAÇLARI

İNSAN PATOLOJİK ATIKLARI SEKRESYON VE ÇIKARTILAR

KAN VE KAN ÜRÜNLERİ

DİYALİZ ATIKLARI

LABORATUVAR ATIKLARI

MAVİ ÇÖP TORBASINA ATILACAKLAR

İDARE BİNASI ATIKLARI DOKTOR,HEMŞİRE ODALARI ATIKLARI İNFEKTE OLMAYAN TIBBİ ATIKLAR FLAKONLAR ORTAMDA OLUŞAN VE ORGANİK OLMAYAN ATIKLAR

SİYAH ÇÖP TORBASINA ATILACAKLAR

GERİ KAZANILABİLEN ATIKLAR(serum,ilaç şişeleri gibi) TIBBİ MALZEME AMBALAJLANMASINDA KULLANILAN KAĞITLAR

HASTANE ATIKLARI

Hastanelerde tıbbi atıklar için katı kuralların yürürlüğe konmuş olmasına karşın az sayıda da olsa infeksiyon bulaşı olguları bildirilmiştir. Atık toplama ve ayrıştırma görevlerinde çalışan personel çok fazla risk altındadır Risk genellikle kural dışı davranışlardan kaynaklanmaktadır. En önemli enfeksiyon kaynağı doğru ayrıştırılmamış ve uygun kaplara atılmamış kontamine kesici-delici aletlerdir.

Sağlık hizmeti çalışmaları sonucunda oluşan bir grup katı atığın genel atıklardan ayrı ele alınması gerekmektedir. Sağlık ve çevre sorunu oluşturması açısından özel işlem görmesi gereken atıklar bazı kaynaklarda ‘infeksiyoz atık ‘ olarak tanımlanmıştır. Özellikle ameliyathane, patoloji lab., mikrobiyoloji lab., cerrahi servis atıkları gibi bazı hastane atıklarının genel atıklara karışması doğru değildir.

EL YIKAMA …

El Hijyeninin Önemi Hastaneye yatan hasta bir haftada hastane florasıyla kolonize olur Bu bakteriler hastane çalışanlarının ellerindeki bakterilerle uyumludur El temizliği ve antisepsisi hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde kontrol edilebilir temel faktördür

El yıkama alışkanlıkları Doktor, hemşire, hasta bakıcı ve temizlik personeli gibi sağlık çalışanlarının ellerinde diğer personele (sekreter vb.) göre daha fazla patojen mikroorganizmaya rastlanmıştır

Hastanede kontaminasyon Normal kişilerin % 6’sının elleri enfekte Hastayla yakın ilişkide olanların % 68’inin elleri enfekte bulundu El yıkama hastane enfeksiyonlarını önlemede EN ETKİLİ işlemdir Eller basitçe sabun veya deterjan içeren solüsyonlarla yıkanır

El Yıkama Çeşitleri 1- Sosyal el yıkama : Sabun, su ve mekanik hareketlerle yapılan el yıkama 2-Hijyenik el yıkama : Amaç, kontamine olmuş eşya ya da enfekte hastadan ellere bulaşan mikroorganizmaların diğer hastalara iletilmesini önlemektir 3-Cerrahi el yıkama: Cerahi operasyon öncesi yapılan steril el yıkamadır.

El Temizlik Malzemeleri Hijyenik el temizliği için sabun yada antiseptik içeren tıbbi sabunlar, deterjanlar ve cilt antiseptikleri kullanılır Maliyeti düşük olduğu için katı haldeki (kalıp) sabun en yaygın kullanılanıdır Bu el temizliği için yeterli olup Deterjan ve cilt antiseptiklerinin belirgin bir üstünlük taşımadığı gösterilmiştir

Eller Ne Zaman Yıkanmalı? Göreve başlarken Klinikten ayrılırken İzolasyon odalarına girip çıkarken Her türlü yara ile temastan önce ve sonra

Eller Ne Zaman Yıkanmalı? Yiyeceklere dokunmadan önce Kan, idrar, balgam, gaita gibi atıklar ile temastan önce ve sonra Eldiven giyinmeden önce ve sonra Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra Sürgü ve ördek verilip alındıktan sonra

Eller Ne Zaman Yıkanmalı? Mikroorganizma ile kontaminasyon olasılığı yüksek aletlerle temastan sonra Enfekte olduğu bilinen veya enfeksiyon gelişmesi beklenen hastalarla temastan önce ve sonra yıkanmalıdır.

Eldiven kullanımı Sık el yıkama gerektiren durumlarda eldiven kullanmak çok daha iyidir Eldiven kullanan kişiyi korur, hastadan hastaya bulaşı önleyecek sıklıkta değiştirilmelidir

Eldiven Nerede Kullanalım Hastanın kan, vücut sıvısı ve derideki açık yarası ile temas etmede Her türlü yara ile temasta

Eldiven Nerede Kullanalım Enfekte veya enfeksiyon gelişmesi beklenen hastalarda Mikroorganizma bulaşma olasılığı yüksek olan aletlerle temasta kullanılmalıdır. Eldiven sızdırmaz bir bariyer değildir Çıkarıldıktan sonra ELLER YIKANMALIDIR.

ÇÖP TOPLAMA ESNASINDA LÜTFEN ELDİVEN KULLANALIM !

Eldiven Kullanımında Standartlar Doğrudan hasta bakımında eldiven kullanılabilir Ancak temiz yatağa çarşaf sererken eldiven giymeye gerek yoktur Sorumsuz eldiven kullanımı enfeksiyonu yayar Sağlık görevlilerinin sadece kendisini korumak kaygısı olduğunu gösterir

El hijyeninin sağlanmasında aksaklıklar El yıkama alışkanlığının yetersizliği Teknik yetersizlikler (yeterince lavabo bulunmaması, sabun vs. yokluğu) Cilt tahrişi nedeni ile el yıkamadan kaçınma El yıkama tekniğine uyulmaması veya bilinmemesi Elin ıslak kalması veya iyi kurulanmaması

TEŞEKKÜRLER …