4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
"SÜLEYMAN DEMİREL'DEN İNCİLER''
Değişkenler.
Gözlem Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
BATIKENT İLKYERLEŞİM ANAOKULU
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
HER ÇOCUK SPOR YAPABİLİR
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Emzirmenin Değerlendirmesi
OTİZM (AUTISM).
GERÇEK ÖZÜR BEDENDE DEGİL DÜŞÜNCE VE ANLAYIŞTADIR.
SELAMLAŞMA Amaç : Görgü kurallarını geliştirme.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Allah bize ne marka araba kullandığımızı sormayacak... Ama gerektiğinde kaç çaresiz insana yardım etmek için arabamıza aldığımızı soracak Allah bize kaç.
KABUL EDEMEM.
DERS PLANI Dersin Adı: Hayat Bilgisi Sınıf: 3 Tema: Okul Heyecanım
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
Sesli İzleyiniz Bekir, on yedi yaşındaydı. Akranları sokaklarda gezip, eğlenirken; okula giderken; Bekir öylece yatıyordu. Lösemiydi hastalığının ismi.
KENDİLERİNE YETİŞKİN SORUMLULUKLARI VERMEDEN, AMA YETİŞKİNLERE DAVRANDIĞINIZ GİBİ DAVRANINIZ İndigolar açık ve dürüsttürler. Mükemmellik değil, dürüstlük.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
MİHRİ HATUN ANAOKULU VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
3-5 Yaş Oyun Ve Oyuncak Seçimi
Çocuklarla ailelerin hem paylaşarak hem de çoğalarak kaliteli vakit geçirmelerini sağlayan bir ortam yaratarak çocukların sosyalleşmesi, ailelerin ortak.
ÇOCUK OYUN HAKKI Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de güvence.
BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM.
OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
Çocukların vücutlarının bazı bölgelerine özel bir önem verdiği bilinen bir gerçektir.Özellikle idrar ve dışkısını yaptığı bölge, çevresindeki insanların.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Aferin size . Evet o bir ayı. Hey çocuklar,
Aile Atölyeleri Projesi
OTİZM.
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Otizmin belirtileri, değerlendirilmesi ve tanılama
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
BETİMLEME (TASVİR.
GÖKKUŞAĞI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (I. ve II. KADEME)
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
2 NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ. Otizmli çocuklar; Kendine yöneltilen sözel ifadeleri sıklıkla aynı şekilde tekrar eden, ‘‘ben” yerine “sen’’ gibi.
Çocuk Sağlıgı Açısından Teknoloji ve İnternetin Zararları
ÇOCUĞUM NASIL ÖĞRENİYOR?. “Geleceğin Cahili,okumayan kişi olmayacaktır. Nasıl öğreneceğini bilmeyen kişi olacaktır. Alvin Toffler.
Yuvam yuvam eşsiz yuvam. Var mı senin gibi bir tane daha?
BIZE İMZANı GÖSTER SANA KIM OLDUĞUNU SÖYLEYELIM! Herkesin kendine has bir imza tarzı vardır. Çoğu kişi bilmez ama bu imzalar kişinin karakteri hakkında.
1-3 DÖNEMİ BÜYÜME VE GELİŞME
HAREKET ve FONKSİYON GELİŞİMİ
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE
…ANLAMLI… …KARİKATÜRLER…
YILDIZ SINIFI OKULUM VE BEN Tarih/Sayı: Ekim 2017/1
Çoklu Zeka Modeline Genel Bakış
BULUT SINIFI OKULUM VE BEN Tarih/Sayı: Ekim 2017/1
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
HOŞGELDİNİZ.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Otizm Farkındalık Araştırması
ZORBA OLMA, ARKADAŞ OL… MuRaT BaYHaN Psikolojik Danışman ADNAN KAHVECİ İLKOKULU Rehberlik Servisi.
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
Sunum transkripti:

4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması GURUP İSMİ : MİNİK MİKROSKOP GURUP ÜYELERİ : ÇAĞLAR YILMAZ ESRA ERCİYAS

ARAŞTIRMANIN konusu 4 YAŞINDAKİ Şehriban Su ismindeki kız çocuğunun otistik olup olamayacağı ile ilgili belirtilerin gözlemlenmesi .

Problem cümlesi Şehriban Su’nun davranışlarında otizm belirtileri var mı ?

Araştırmanın yöntemi Yapılandırılmış doğal gözlem yoluyla araştırma yapıldı . Gözlemimiz katılımlı gözlem yoluyla gerçekleştirilmiştir

Evren ve örneklem seçimi Talas Yuvam Kreş Ve Gündüz Bakım Evi 4 yaş gurubu 16 çocuk arasından seçilen örneklemimiz Şehriban Su.

Geliştirilen gözlem formu OTİZİM İNCELEME GÖZLEM FORMU   Aşırı hareketli ya da hareketsiz mi? Evet( ) hayır( ) Çevreye karşı ilgisiz mi ? Evet( ) hayır( ) Konuşma gelişmiş midir ? Evet( ) hayır( x ) Bir ortama girdiklerinde çoğunlukla insanları değil cansız varlıkları tercih mi ediyor ? Evet( ) hayır( )  İşaret etmez, ihtiyaçlarını yetişkinin elini kullanarak ifade eder mi? Evet( ) hayır( )  Uygunsuz gülme ve kıkırdamalar var mı ? Evet( ) hayır( ) Tekrarlayan davranışları (stereotipiler) var mı?. (Nesneleri çevirme, el çırpma, kanat çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, parmak ucunda yürüme…)  Evet( ) hayır( )  Oyuncaklarla gerektiği gibi oynuyor mu ? (arabaları dizerler, topu çevirirler…) Kendine, çevresindekilere ve eşyalara zarar veriyor mu? Evet( ) hayır( ) Beklemeye ya da isteklerini ertelemeye pek tahammüllü yok mu ? Evet( ) hayır( ) Ağrıya ,acıya, üşümeye tepkisiz mi? Evet( ) hayır( )

Araştırma süreci Haftada bir kere 4 hafta Yuvam Kreş ve Gündüz Bakım Evine gidilip 3 saat boyunca Şehriban Su’nun davranışları gözlemlendi. Öğretmen tarafından çocuk hakkında geçmişe yönelik ve sınıf içi uyum hakkında bilgi alındı Gözlem sonuçları saat belirtilerek kayıt altına alındı . Davranışlarına göre gözlem formu tarafımızdan dolduruldu. Gözlem sonuçları değerlendirildi.

aRaştırma süresinden bazı örnekler 1. hafta da sınııf içi uyumunu inceledik. Şehriban su sınıftan ayrı duruyor.Tüm sınıf öğretmenle beraberken Şehriban su yanımızda oturuyor ilgimizi çekmeye çalışıyor . Çekinerek sandalye değiştirerek yanımıza yaklaşıyor. 2. Hafta oyun saatinde Şehriban su’ gözlemledik Öğretmen boya kalemleri verip resimler göstererek onları bayamalarını istedi. Şehribansu boyaları düzgün tutamıyor . İnce kas gelişim yaşıtlarına göre yetersiz .Şehriban su boyaları ve diğer nesneleri ağzına alıyor ve emme davranışı gösteriyor ( oral dönemle alakalı olabilir )

3. hafta Şehriban su bizi tanıyor bu gelişimizde yabancı tavırlardan ziyade bizi tanıdığını belli edip bize yakınlık gösteriyor . Masanın üstüne çıkıyor ve dengesini çok iyi sağlayabildiğini görüyoruz (kaba motor gelişimi normal ) 4. hafta Artık tüm çocuklar biz gelince hoşgeldiniz diye karşılıyor bizi tanıyorlar Şehriban su da bizi görür görmez gülüyor. Öğretmen derse başlamadan önce tüm çocuklarla bir süre konuştuk . Çocuklar Şehriban Su’nun saçlarını çektiğini, yüzlerini çizdiğini oyuncak ve boyaları ağzına aldığını söylüyorlar .

Araştırma sonucu Araştırmamızdan elde ettiğimiz verilere göre Şehribansu otizm belirtileri gösteriyor . Ancak kesin tanı için bir uzmana yönlendirilmelidir.

TEŞEKKÜRLER