BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri. BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Advertisements

Liderlik ve Örgütsel Adalet
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Denetmen Rolleri.
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.
LİDERLİK.
Liderlik ve Motivasyon
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
GRUP DAVRANIŞLARININ TEMELLERİ
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Blackstone’daki Schwarzman örneğinde olduğu gibi liderleri diğer insanlardan ayıran faktörler zekâ, girişim, şans ve belirli bir liderlik biçimi.
 Ülgen & Mirze 2004.
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Bölüm 12 Liderlik.
OKUL YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Liderlik tarzları ve Yenilik
VİZYONER LİDERLİK.
LİDERLİK Prof. Dr. Tuncer Asunakutlu
Yöneltme: Liderlik ve Motivasyon
Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA I GİRİŞ. 2 U.A Sistemin Unsurları A) Devletler B) Devlet Niteliği Kazanmamış İnsan Toplulukları C) U.A Örgütler D) Gerçek.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletmeye Giriş Konu 5: İşletmelerde Yönetim Faaliyetleri II
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sosyal Kolaylaştırma: Başkalarının Varlığından Nasıl Etkileniriz? Sosyal Kaytarma: Bireyler Grup İçinde Daha Mı.
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
Liderlik.
MOTİVASYON.
Lİderlİk * Liderlik, belirli şartlar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi.
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
LİDERLİK 11. hafta.
Kolb’un Yaşantısal Öğretim Modeli
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
Yönetimin Fonksiyonları Örgütleme Yöneltme (Liderlik)
BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika. BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Örgütleme: Yetki ve Sorumluluk, Yöneticilik ve Liderlik
Örgütlerde Liderlik ve Kuramlar
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİMİN FONKSİYONLARI: YÖNELTME- LİDERLİK.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Liderlik.
Lİderlİk Öznur NALÇINKAYA.
Liderlik.
YÖNELTME FONKSİYONU.
LİDERLİK SAA.
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
5.2. LİDERLİK (ÖNDERLİK) Liderlik kavramı
NETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ NEO-KLASİK EKOL (DEVAM)
Öğretimin Planlanması
Liderlik Lider Nedir? Lider Nereden gelir? Yönetici? Lider? Etkileme
Hazırlayan ve Sunan: Gökçe PINAR JENERASYON TEORİSİ.
Örgütlerde Kendimizi Anlamak
AİLEDE İLETİŞİM.
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
Bireyi tanıma ve teknikleri
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Spor Psikolojisi Sporda Liderlik.
13. Hafta Grup ve Grup Süreçleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. Hafta Yöneltme (Liderlik).
Sunum transkripti:

BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri

Grubu, amaçları başarmaya yönlendirme yeteneği. Liderlik Nedir? Liderlik Grubu, amaçları başarmaya yönlendirme yeteneği.

Evrensel Liderlik Teorileri Evrensel Teoriler Tüm etkili liderlerde ortak olan temel karakteristikleri arayan teoriler.

Büyük Adam/Kadın Teorisi Evrensel Liderlik Teorileri BÜYÜK ADAM/KADIN TEORİSİ Büyük Adam/Kadın Teorisi Büyük liderlerin doğduğunu sonradan olmadığını ileri süren evrensel liderlik teorisi.

Bireyin karakteri ya da kişiliğiyle özdeşleştirilen kalıcı nitelikler. Evrensel Liderlik Teorileri ÖZELLİKLER TEORİSİ Özellikler Bireyin karakteri ya da kişiliğiyle özdeşleştirilen kalıcı nitelikler. Özellikler Teorisi Tüm etkili liderler tarafından paylaşılan özellikleri keşfetmeye çalışır.

Davranışsal Liderlik Teorileri Ohio State ve Michigan Üniversitesindeki çalışmalardan çıkarılan, etkili liderlerdeki ortak davranışlara odaklanan teoriler.

Yapıyı Harekete Geçirme Davranışsal Liderlik Teorileri OHİO STATE LİDERLİK ALIŞTIRMALARI Yapıyı Harekete Geçirme İşle ilgi durumları tanımlayan, örgütleyen ve yapılandıran liderlik davranışları. İlkişiyi Dikkate Alma İzleyicilerin duygu, tutum ve ihtiyaçlarına duyarlılık gösteren liderlik davranışları

Görev-odaklı Davranışlar İlişki-odaklı Davranışlar Davranışsal Liderlik Teorileri MICHIGAN ÜNİVERSİTESİ LİDERLİK ARAŞTIRMALARI Görev-odaklı Davranışlar Görevlere odaklanan lider davranışları. İlişki-odaklı Davranışlar Kişilerarası ilişkileri korumaya odaklanan lider davranışları.

Davranışsal Liderlik Teorileri DAVRANIŞSAL LİDERLİK TEORİLERİNİ DEĞERLENDİRME Liderlik Izgarası Etkili liderlerin hem görev hem de ilişki yönelimli olması gerektiğini belirten, davranışsal liderlik teorilerinin bulgularından çıkan bir uygulama.

Durumsallık Teorileri Durumsal Liderlik Teorileri Durumsallık Teorileri Liderle durumun karakteristikleri arasındaki etkileşime bakan teoriler.

Fiedler’in Durumsallık Modeli Durumsal Liderlik Teorileri FIEDLER’İN DURUMSALLIK MODELİ Fiedler’in Durumsallık Modeli Etkili liderliğin, liderin tarzıyla durumun lidere verdiği etki ve kontrol derecesi arasındaki eşleşmeye bağlı olduğunu ileri süren liderlik teorisidir.

En Az Tercih Edilen Çalışma Arkadaşı (ETÇ) Durumsal Liderlik Teorileri FIEDLER’İN DURUMSALLIK MODELİ En Az Tercih Edilen Çalışma Arkadaşı (ETÇ) Liderin en çok zorlandığı çalışma arkadaşını ölçerek onun ilişki ya da görev yönelimli olduğunu belirleyen ölçek.

Durumsal Liderlik Teorileri FIEDLER’İN DURUMSALLIK MODELİ Liderle izleyicileri arasındaki ilişkinin niteliği. Lider-üye İlişkisi Görevin unsurlarının ne kadar iyi yapılandığının değerlendirilmesidir. Görevin Yapısı Liderin izleyicileri cezalandırma ve ödüllendirme yetkisidir. Pozisyonun Gücü

Yönlendirici Davranışlar Durumsal Liderlik Teorileri AMAÇ-YOL TEORİSİ Amaç-yol Teorisi Bu teoriye göre liderin rolü, gruba amaçları gerçekleştirmede yardım etmektir. Yönlendirici Davranışlar İşin yapılmasına dönük talimat ve öneriler sunan lider davranışı.

Durumsal Liderlik Teorileri AMAÇ-YOL TEORİSİ Belirli sonuçlara odaklanan lider davranışı. Başarı Odaklı Davranış Kişiler arası ilişkilere odaklanan ve çalışanın mutluluğuna duyarlılık gösteren lider davranışı. Destekleyici Davranış üyeleri grubun plan ve kararlarında aktif rol almaya teşvik eden lider davranışı Katılımcı Davranış

Durumsal Liderlik Teorileri KARAR VERME MODELİ Karar Verme Modeli Durumun karakteristikleriyle liderin karar verme stratejilerini eşleştiren bir teori.

Lider-üye Etkileşim Modeli Durumsal Liderlik Teorileri LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ MODELİ Lider-üye Etkileşim Modeli Etkili liderliğin liderle grup üyeleri arasındaki etkileşimin niteliği tarafından belirlendiğini öneren teori.

Karizmatik Liderlik Teorisi Karizmatik ve Dönüştürücü Liderlik Teorileri KARİZMATİK LİDERLİK TEORİSİ Karizmatik Liderlik Teorisi Liderlerin izleyicilerinde sadakat ve esinlenme (ilham) yaratan sıra dışı karakteristiklere sahip olduğunu belirtir.

Karizmatik ve Dönüştürücü Liderlik Teorileri KARİZMATİK LİDERLİK TEORİSİ

Etkileşimsel Liderlik Karizmatik ve Dönüştürücü Liderlik Teorileri DÖNÜŞTÜRÜCÜ LİDERLİK TEORİSİ Etkileşimsel Liderlik İşe karşılık para gibi bazı işlemlere dayalı liderlik. Dönüştürücü Liderlik Liderin bir çalışma grubuna paylaşılan değerler ve bir gelecek vizyonu sağlama yeteneğine odaklanır.